BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Endişe içerisinde takip ediyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Endişe içerisinde takip ediyoruz”
Tarih: 13.06.2016 > Kaç kez okundu? 1167

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Rum Milli Muhafız Ordusu’na uzman asker niteliğinde 3 bin kişilik yeni istihdam yapması yönünde almış olduğu kararı endişe içerisinde takip etmekte olduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada, “Adada kapsamlı bir çözüme ulaşmak amacıyla müzakerelerin yoğunlaştırılmış şekilde devam ettiği böylesi bir dönemde, gerginlik yaratmaya yönelik olarak GKRY’nin, askeri güçlerini daha da artıracak bir yaklaşım sergilemesini anlamakta güçlük çektiğimizin bilinmesinde yarar görmekteyiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Müzakereler çerçevesinde, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün devamının sağlandığı, adadaki iki halkın siyasi ve egemen eşitliğine dayalı kurulması öngörülen yeni bir ortaklık yönetiminin ordusunun dahi olmayacağının müzakere edildiği bir ortamda, yürürlüğe konan 3 bin kişilik istihdam kararı, Rum muhataplarımızın çözüme olan inançlarını sorgulamamıza sebebiyet vermekte olup, bizleri çözüm konusunda Rum tarafının samimi olmadığı düşüncesine itmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. Ayrıca, alınan bu kararın, liderlerin 2016 yılı içinde bir çözüme ulaşılabileceği yönündeki açıklamaları ile hiçbir şekilde bağdaşmadığı da aşikardır.”

Dışişleri Bakanlığı, Rum tarafına çözüm sürecine menfi etki yapabilecek bu tür hareketlerden kaçınmaları, bu gibi hassas konularda alınacak kararları müzakere süreci ve bu bağlamda kurulması öngörülen yeni ortaklık ve işbirliğini göz önünde bulundurarak hareket etmeleri çağrısında bulundu.



Özgürgün: “1 Ağustos’da 28 belediyeye suyu vermiş olmayı umut ediyoruz”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’den gelen suyu 1 Ağustos’da tüm belediyelere vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Özgürgün bir kabulunde yaptığı konuşmada, hükümete geldiklerinden beri, Kıbrıs konusu da dahil, ekonomik ve mali konularla, sektörlerin sorunlarıyla ilgili ciddi çalışmalar başlattıklarını kaydeden Başbakan Özgürgün, su konusunun ciddi olduğunu, su konusunda son aşamaya gelindiğini söyledi. Özgürgün, “1 Ağustos hedefimiz var. 1 Ağustos’da 28 belediye merkezine suyu vermiş olmayı umut ediyoruz” dedi.

Başbakan Özgürgün, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokol’ün imzalanmasının projelerin yürütülmesi ve yeni projelerin başlamasına imkan vereceğini, ekonomik refahın artmasında bunu önemli bulduklarını ifade etti.

Hükümetin çalışmalarında Kıbrıs konusunun önemli yer tuttuğunu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile birlikte yürüttüğü Kıbrıs görüşmelerine destek verdiklerini anlatan Özgürgün, Rum tarafının bilinen tutumundan bir değişiklik olmadığını, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son İstanbul ziyaretinde Türkiye Cumhurbaşkanı ve BM Genel Sekteri ile görüşmesini dahi hazmedemeyen bir anlayışla karşı karşıya olduklarını kaydetti.

“Umut ederim ki bu zihniyet değişir ve yılsonuna kadar bir anlaşma sağlanır” diyen Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının eşitliğini, iki bölgeliliği, iki halkın siyasi eşitliğini sağlayacak bir çözüme tam destek vereceklerini her zaman söylediklerini, ancak Rum tarafının yaklaşımının bu yönde olmadığının her zaman görüldüğünü belirtti.

Özgürgün, “Bir anlaşma istenirse, Kıbrıs Türk halkının eşitliği, anavatan Türkiye’nin de etkin fiili garantisi olmazsa olmazımızdır. Bu olmadan bir anlaşma da mümkün değil. Ümit ederim bu anlaşma bu şartlar altında, Rum tarafı da kabul eder ve gerçekleşir” dedi.

KKTC’nin ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda ileriye gitmesi için hükümet olarak çalışmalarına devam edeceklerini, bir anlaşma olacak diye bu gelişmelerden geri kalınmayacağını vurgulayan Başbakan Özgürgün, “Bir anlaşmada da güçlü bir Kıbrıs Türk halkına ve güçlü bir Kıbrıs Türk devleti yapısına ihtiyaç var. O güçlü devlet yapısını da koruyup geliştirmek zorundayız ki bir anlaşmada da buna ihtiyaç vardır. Kıbrıs Türk halkı olarak sizlerin büyük mücadelelerle getirmiş olduğunuz ve bugün bizim devraldığımız bayrağı, bir sonraki kuşaklara, sizin bize verdiğiniz gibi sağlam, güçlü bir şekilde devretmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



Baf’ta aranan 20 Kıbrıslı Türk kayıptan haber yok



Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından Baf’ta aranmakta olan 20 Kıbrıslı Türk kayıp arasında eski bir milletvekili ile iki çocuğun da bulunduğu, ancak şu ana kadar Baf’tan ulaşan bilgilerin, kayıpların tespitine katkıda bulunmadığı belirtildi.

Rum Politis gazetesi Komite’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros’un, bahse konu kayıpların akıbetiyle ilgili Baf’taki bilgi eksikliğinden ötürü hayal kırıklığını ifade ettiğini aktardı.

Baf’ta, 20 Kıbrıslı Türk kayıp kişinin aranmakta olduğunu ve ortada bunlarla ilgili veri bulunmadığını dile getiren Nestoros, ne yazık ki Baf’tan ulaşan bilgilerin az olduğunu ve bu durumun da bunların tespitine katkıda bulunmadığını ifade etti.

Gazete son yıllarda Baf’a bağlı “Episkopi”, “Konia” ve “Hrisohu’da” herhangi bir sonuç vermeyen kazılar yapıldığını da belirtti.

Öte yandan gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin son zamanlarda yine Baf’a bağlı “Pomo” bölgesinde araştırmalar yaptığını ve kazılar gerçekleştirdiğini, burada iki Kıbrıslı Türk kayıp şahsın aranmakta olduğunu, bunlardan bir tanesinin de eski milletvekili olduğunu öne sürdü.

Öte yandan gazete, 1963 yılında Baf’a bağlı Mutallo’da öldürülen iki çocuğa ait kemiklerin de aranmakta olduğunu yazdı.

Bu cinayetlerle ilgili olarak, defnedildikleri yer dahil olmak üzere, birçok kişinin bilgi sahibi olduğunu ancak ne yazık ki bunların tespiti için bilgi verilmediğini kaydeden gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Mutallo olayı konusunda son zamanlarda bazı veriler bulunduğuna ilişkin bilgilere ulaştığını, ancak bunların resmen dosyalanmadıklarını ifade etti.



Kasulidis: “Ban görev süresi esnasında Kıbrıs sorununun çözülmesini istiyor”



Rum Fileleftheros gazetesi, geçtiğimiz hafta New York’taki BM merkezinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşen Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Ban’ın görevde bulunduğu esnada Kıbrıs sorununun çözülmesine dair arzusunu ifade ettiğini, buna paralel olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ortak bir görüşme gerçekleştirilmesine olan ilgisini de ortaya koyduğunu aktardı.

Gazeteye göre, “Ban’ın, altı ay içerisinde tamamlanacak olan görev süresinin bitiminden önce, Kıbrıs sorununun çözümünü görme arzusunu dile getirdiğini” de ifade eden Kasulidis, kendisinin de Genel Sekretere, hem kendileri hem de iki liderin de arzusunun, 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması yönünde olduğunu ilettiğini dile getirdi.









Enformasyon Dairesi









Facebook







Twitter







Instagram













Dışişleri Bakanlığı













Facebook







Twitter







YouTube







Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 866
Toplam Tekil 4079644
IP 3.139.90.131






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu