MATEMATİKOS - Nadir Şener HATUNOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









MATEMATİKOS - Nadir Şener HATUNOĞLU
Tarih: 30.05.2016 > Kaç kez okundu? 1169

Paylaş


Nadir Şener HATUNOĞLU



(matematikçi, bilim uzmanı: nadir.sener@hotmail.com )





Matematik, gizemli bir kavram. Bu gizem, beynimizin belirsizliğinden kaynaklanıyor. Turizm fakültesindeki torunum bir gün bana dedi ki: “Dede, turizmin ‘entegral’ ile ilgisini bir türlü anlayamadım.” Bunun gibi şaşırtıcı bir soru da kurstaki öğrencimden geldiydi. On iki yıl önceydi. Bodrum-Gündoğan Beldesinde, seçkinler bir dernek kurmuşlardı: Habitat derneği. Ben de üye oldum. Her üye, kendi alanıyla ilgili etkinlik üstlendi. Ben de üniversiteye hazırlanan öğrencilere -ücretsiz- yardımcı olmayı üstlendim. Beldenin kitaplığında çalışıyorduk. Bir öğrencim dedi ki: “Öğretmenim, ben geometrideki şekillerin özelliklerini tümüyle ezberlemiştim; yine de sınavı kazanamadım, bu yıla kaldım”. Bu soru benim için çok önemliydi; bir örnekle hemen yanıtladım.

Şimdi bana şu araç ve gereçleri versinler: Keser, bıçkı, tahta, çivi, tutkal, kerpeten vb. Sonra da benden bir ecza dolabı yapmamı isteseler; beceremem. Araç-gereç var; fakat bende ustalık yok… Yani tek başına malzemeye sahip olmak, dolap yapmak için yeterli değildir… Bu nedenle üniversiteye giriş sorularında bellek ölçen değil, ‘bilgiyi kullanma’ becerisi sınanmakta. Örnek: Liseyi bitiren her öğrencinin, ikiz-kenar üçgen özelliklerini biliyor kabul eder, ona göre soru üretiriz:

Bilgi:: 1. AOB bir dar açı. .P A



O B

2.P. Noktası açının dışında.

Soru: P.noktasından geçen ve verilen açıyı kesen, öyle bir doğru çiziniz ki; oluşan üçgen, ikiz-kenar olsun?

Matematik; bilgi, bilim, öğrenme anlamına gelen ‘Matema’ sözcüğünden türemiştir. Eski Yunancada ‘matesis’, matematik sözcüğünün köküdür; ‘Ben bilirim’ anlamına gelmekte. Matematikos, öğrenmekten hoşlanan demektir.

Matematik*:

1. Bilimlerin temelidir.

2. Evrensel bir dil ve kültürdür.

3. İnsanların ortak düşünce aracıdır.

4. Ölçülebilen nicelikler bilimidir.

5. Şekil, sayı, ve çoklukların özelliklerini, ilişkilerini inceleyen bir bilimdir.

---------------------------------------------------------------------------------------------

• İnternet kayıtlarından alınmıştır.

.1.

Matematikte mantık, sezgi, çözümleme, yapı kurma, genellik, bireysellik, ve estetik, başat öğelerdir. Kimileri matematiğe, ‘satranç’ gibi oyun gözüyle bakmakta ve doğrudur. Bir matematik dergisinde şu soruya rastlamıştım:

“Matematik buluş mudur, bilim midir, sanat mıdır? Yanıt: Bence üçü de; her plâtformda ve düzeyde tartışmaya açığım.

Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), öğrencilerin seçim yaptığı bilim dalına göre, ‘matematik’ ağırlıklı soru sormakta. İnternetten aldığımız kısa bir bilgiyle, vurgumuzu yapmak istiyoruz:

• TM-1 puanında matematik sorularının etkisi % 25; ancak geometrinin etkisi % 10’dan % 8’ e düşürülmüştür.

• TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda LYS’nin matematik sorularının etkisi % 22; ancak geometrinin etkisi % 8’den % 6’ya düşürülmüştür.

Politik bir yetkiliden öylesine edindiğim gazete bilgisi şu: “Belli bir kesimin öğrencileri, geometride zorlandıkları için, baraja takılıyorlar. Geometrinin azaltılan etkisine karşılık, sosyalde etki yüzdesi yükseltildi.”

Kabaca yorum yapılacak olursa şu söylenebilir: Mühendisliği kazanan iki çocuk 100 ve 100 almış olsunlar. Bunlardan biri geometri bilen öteki ise bilmeyen olacak. İşte böylesine hassas konular politize edilince, gülünç yamukluklar ortaya çıkmakta.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 76
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1790
Toplam Tekil 4078518
IP 3.138.110.119






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu