BASIN BÜLTENİ Denktaş: "Rum tarafı sürekli masayı berhava edecek açıklamalar yapıyor" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Denktaş: "Rum tarafı sürekli masayı berhava edecek açıklamalar yapıyor"
Tarih: 12.05.2016 > Kaç kez okundu? 1152

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, "Son zamanlarda Rum tarafından sürekli masayı berhava edecek açıklamalar yapıyorlar ve bunu bizi suçlayarak yapıyorlar. " dedi.

Dün Ankara’da temaslarda bulunan Denktaş, Çankaya Köşkü’nde TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile de bir araya geldi. Bir gazetecinin Kıbrıs'taki müzakerelere ilişkin sorusu üzerine Denktaş, KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki görüşmelerin devam ettiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ve heyetinin görüşmelerle ilgili iyi niyetinin ve samimi bir çözüm isteğinin ortada olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin de bu anlamda olumlu destek verdiğine işaret eden Denktaş, Rum tarafının süreci olumsuz etkileyen açıklamalar yaptığını, son olarak da 'Kıbrıs Türkleri'nin 17 milyar Euro borcu var, Türkiye bu borcu silmezse çözüm olmaz' beyanlarının olduğunu belirtti. Bu konuda hükümet olarak gereken cevabı verdiklerini ifade eden Denktaş, Kıbrıs Türklerinin Rumların izolasyonu nedeniyle 1963'ten bu yana tek nefes borusu olan Türkiye'nin kapısını çaldığını söyledi.

Denktaş, şunları kaydetti:

"Mademki onlar 17 milyar Euro diyor, bunun üstüne bir de faizini koysunlar. Bize çektirdiklerinin karşılığını da ödemek durumunda kalırlar. Eğer gerçekten siyasi eşitliğe dayanan bir çözüm olacaksa bizim böyle bir borcumuz olsa bile Türkiye, o gerçek, yaşayabilir çözüm için bunun üstünü silebilecek kadar güce sahip bir ülkedir. Bu tür söylemler kendi halkımızın güvenini sarsıyor, Rumların isteksizliğini daha fazla hissettiriyor. Bizim çağrımız, Rum yönetiminin bu tür söylemlerden vazgeçmeleridir."



“Güvenlik konusu sürecin sonunda görüşülecek”



Rum Fileleftheros gazetesi, KKTC yetkililerinin ardından önceki gün de Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “güvenlik konusunun daha sonra, sürecin sonunda görüşüleceğini” açıkladığını iddia etti.

Habere göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç önceki günkü basın toplantısında, “askersiz bir Kıbrıs’tan vazgeçildiği ve Anastasiadis ile Akıncı’nın ortak ordu kurulmasında anlaştıkları” şeklindeki bilgilerin sorulması üzerine, “bilgisi olmadığını” belirtti ve “hangi konularda uzlaşılara varıldığını müzakere edenlerin bildiğini ve şu aşamada bu konulara ilişkin yanıt veremeyeceğini” söyledi.

Gazete, Türkiye’nin, güvenlik ve garantörlük konularında, Kıbrıs sorunun çözümü sonrasında adada esnek askeri birlik bulundurma konusunda ısrarcı davrandığını da iddia etti.

Türkiye’nin bu konuyu Amerikalı muhataplarıyla görüştüğünü de öne süren gazete, Rum tarafının bu senaryoyu kabul etmediğini de savundu.



Silikiotis: “AB enerji kaynakları değerlendirilmeli”



Rum AP Milletvekili Neoklis Silikiotis, AB’nin kendi enerji kaynaklarını değerlendirmesi ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) kaynakların rolünü göz ardı etmeyi bırakması gerektiğini açıkladı.

Rum Simerini gazetesi, Silikiotis’in Avrupa Birleşik Solu grubu adına yaptığı konuşmada, AB’nin Doğu Akdeniz’deki enerji yatırımlarını doğrudan desteklemesi ve Akdeniz’de boru hatları ve LNG üretiminin arttığı bir merkez kurulmasını sağlaması gerektiğini savunduğunu yazdı.



Türkiye-AB görüşmesi ertelendi



Rum Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın katılması söz konusu olan ve Cuma günü yapılması planlanan Türkiye-AB arasındaki görüşmenin ertelendiğine dair açıklamanın Avrupa Komisyonu tarafından yapıldığını yazdı.

Habere göre bu gelişme, Türkiye’deki iç gelişmelerin yanı sıra Ankara ile AB arasındaki anlaşmanın uygulanması süreciyle ilgili diğer konularla ilişkilendirilmekte.

Gazete, Rum Haber Ajansı’nın haberine dayanarak, Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maya Kociyançiç’in yaptığı “görüşmenin ertelenmesine ilişkin kararın Türk makamlarıyla ortaklaşa alındığı” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Gazete, Avrupa Komisyonu’nun, sığınmacı konusunda B Planı üzerinde çalıştığına yönelik bilgileri de reddettiğini yazdı.

Gazete haberinde ayrıca, Avrupa Komisyonu kaynaklarının, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlık görevinden ayrılmasının anlaşmayı etkilemeyeceği yönünde açıklama yaptıklarını belirtti.

Gazetesi ayrıca, Avrupa Parlamentosu Siyasi Özgürlükler Komitesi toplantısında, Türk vatandaşlarına yönelik vizelerin kaldırılmasına yönelik yol haritasının önkoşullarının yerine getirilmesiyle alakalı olan AB-Türkiye Anlaşması’nın ele alındığı sırada DİSİ AP üyesi Leftheris Hristoforu ve DİKO AP üyesi Kostas Mavridis’in müdahalede bulunduklarını yazdı.

Habere göre, Leftheris Hristoforu, Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren konuları ve Türk vatandaşlarına yönelik vizenin kaldırılması olasılığına ilişkin endişelerini dile getirdi.

DİKO AP üyesi Kostas Mavridis ise, Türkiye tarafından istisnasız olarak tüm kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğinin herkes tarafından dile getirilirken, Avrupa Komisyonu’nun imzaladığı değerlendirmenin çelişkilerle dolu olduğunu belirtti.

Mavridis ayrıca, değerlendirmenin yanlı ve eksik olduğunu göstermek için özellikle iki kriterin üzerinde durdu.



Kıbrıslı Türkler ve Rumlarınve kredi kartı harcamaları



Rum Simerini gazetesi, Kıbrıslı Türklerin yılın ilk dört ayında Güney Kıbrıs’ta kredi kartı harcamalarının 7 buçuk milyon Euro, Kıbrıslı Rumların ise KKTC ve Türkiye’deki harcamalarının 3 milyon 300 bin Euro olduğunu iddia etti.

Gazete, JCC şirketinin önceki gün açıkladığı verilere göre, Kıbrıslı Türklerin sadece Nisan ayında Güney Kıbrıs’ta kredi kartlarıyla yaptıkları harcamaların 2 milyon 36 bin 71 Euro’yu bulduğunu, ilk dört aylık dönem baz alındığında ise, yaklaşık 2 milyon Euroluk kısmının süpermarket alışverişleri için harcandığını yazdı.

Kıbrıslı Türkler ilk dört aylık dönemde ayrıca bir buçuk milyon Euro’luk tekstil ürünü aldı.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin 20 bin Euro’luk “insani yardım” harcamasında bulunduklarını da iddia etti.

Kıbrıslı Rumların ise harcamalarının büyük bir kısmının Türkiye’ye seyahat ve otel konaklamalarında yapıldığını, 626 bin 823 Euro’nun uçak bileti alımında kullanıldığını aktaran gazete, otel konaklaması için ise bir milyon 130 bin 729 Euro ödendiğini belirtti.

Habere göre Kıbrıslı Rumlar, tekstil ürünleri için 312 bin 464, diğer perakende ticaret ürünleri için 274 bin 783, hizmet alımı için 95 bin 442 ve yakıt için 45 bin 688 Euro harcadılar.

Gazete, veriler ışığında, ilk dört aylık dönemde 2 bin 884 kişinin KKTC üzerinden Türkiye’ye seyahat ettiklerini, Nisan ayında yapılan seyahat sayısının 660 olduğunu da aktardı.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 51
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1060
Toplam Tekil 4077789
IP 18.226.169.94






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu