BASIN BÜLTENİ Özgürgün: "Yeni dönem çok daha olumlu ve verimli olacak" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: "Yeni dönem çok daha olumlu ve verimli olacak"
Tarih: 22.04.2016 > Kaç kez okundu? 1195

Paylaş


Resmi temaslarda bulunmak amacıyla dün KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ilk resmi görüşmesini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yapmasının ardından Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından kabul edildi.

Özgürgün, kabulde yaptığı konuşmada, her dönemde Anavatan Türkiye ile işbirliği, uyum ve koordinasyon çerçevesinde çalışarak başarıya ulaşılabileceğini gördüklerini ve bildiklerini ifade ederek, yeni dönemin çok daha olumlu ve verimli olacağına inanç belirtti.

Bu işbirliği ve uyumun sürdürülmesi halinde gerek Türkiye gerekse KKTC'nin, müzakereler ve iç konular da dahil herhangi bir sıkıntı yaşamadan ileriye umutla bakacağını ve bu anlamda da gelişmelerin çok daha hızlı ve verimli olacağını net olarak bildiklerini söyleyen Özgürgün, bugün (dün) gerçekleştirilen ilk Bakanlar Kurulu toplantısı ve hükümet programı çalışmalarını anımsattı, ziyaretten mutluluk duyduklarını kaydetti.

Özgürgün, hükümetin güven oylamasını almasının ardından çok daha hızlı ve çok daha dinamik bir şekilde hareket etmek noktasında olduklarını belirtti ve var olan sorunlar ile yapılması gereken önemli işler ve projeleri Türkiye ile işbirliğinde uyumu sürdürerek Kıbrıs Türk halkının ekonomisini geliştirerek yapacaklarını söyledi.

Çok kısa sürede olumlu sonuçlar alacaklarına olan inançlarının ve güvenlerinin tam olduğunu belirten Özgürgün, hükümet olarak üzerlerine düşen görevleri çok hızlı ve etkin bir şekilde yapacaklarını vurguladı.

Özgürgün, "Zor bir görev aldık, kolay hükümet işi yoktur, bunun bilincinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Bu arada görüşmenin ardından Türkeş, Bakanlar Kurulu üyeleriyle de görüştü.

Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanı Tuğrul Türkeş de, yaptığı konuşmada, KKTC'de kısa süre içerisinde yeni hükümetin kurulmasını tebrik etti ve başarılar diledi.

Türkeş, Kıbrıs müzakerelerinin iyi gittiğini, "Kıbrıs Türk toplumunun iyiliği özgürlüğü menfaatleri, hayrı doğrultusunda bir netice alınması için özverili bir çalışma yürütüldüğünü" belirterek, Türkiye olarak bundan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkeş, bunun yanı sıra ülkede yeni hükümetin de kısa sürede kurulmasının, hem müzakerelerin, hem günlük yaşam ile ilgili icraatlarda sıkıntı yaşanmaması, hem de ülkedeki demokrasi içinde birlikte uzlaşma açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Hükümetin ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Türkeş, Kıbrıs vatandaşı olarak kendisinin de bu gelişmelerden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkeş, daha sonra Başbakan Hüseyin Özgürgün ev sahipliğinde gerçekleşen yemekte reel sektör temsilcileriyle bir araya geldi.



39. Hükümetin ilk bakanlar kurulu toplantısını yaptı



39. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklama yapan Başbakan Hüseyin Özgürgün, Bu ilk toplantının ardından hükümetin rutin çalışmalarını yerine getireceğini ifade eden Özgürgün, bugünkü (dünkü) toplantıda hükümet programını görüştüklerini belirtti.

Özgürgün, meclise sevk edilen hükümet programında yeni açılımlara da yer verdiklerini kaydederek, “Tabii ki halkımızın ihtiyaç ve sıkıntılarını da bu programda değerlendirerek aşmak için gereken çalışmaları yapacağız” dedi.

Hükümet programının meclise gönderilmesinin yanında daha önce Meclis’ten yapılan çağrıyla Merkez Bankası’nın teşkilat yasasıyla ilgili görüşmeyi de tamamlayarak, tasarıyı Meclis’e gönderdiklerini belirtti.

Özgürgün, önlerindeki 2 yıllık süreci Bakanlar Kurulu olarak en verimli ve koordineli şekilde, işbirliği ve uyum içerisinde yürütmeyi arzuladıklarını ifade ederek, “Halkın sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını aşma noktasında da gerekli çalışmaları seçimlere kadar olan sürede en verimli şekilde yapacağız” dedi.

Bir soru üzerine ise Özgürgün, şu anda piyasaya olan tüm mükellefiyetleri de dahil olmak üzere ödemelerde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, hükümetin, gerek maaşlar gerek ise diğer mükellefiyetlerinin çok önemli bir bölümünü bu ay içerisinde yerine getirecek durumda olduğunu vurguladı.



İşadamı Asil Nadir, Türkiye’ye iade edildi



İngiltere’de tutuklu bulunan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir dün Türkiye’ye iade edildi.

TAK muhabirinin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Kıbrıs Medya Grubu Direktörlerinden Fehim Nevzat, Nadir’in bu akşam (dün akşam) İngiltere’den ayrıldığını söyledi. Nevzat, Nadir’in ne zaman KKTC’ye geleceğinin belli olmadığını belirtti.

Hakkındaki suçlamalardan aklanmak maksadıyla 2010 yılı Ağustos ayında kendi arzusuyla İngiltere’ye giden ve 2012 yılının Ağustos ayında hiç beklenmedik bir şekilde ve birçok hukukçunun “haksız” bulduğu bir kararla hapse mahkum edilen Asil Nadir, o tarihten beri hapisteydi.

Dünyanın en saygın iş insanları arasında yer alan, İngiltere’nin en zenginleri listesinde üst sıraları zorlayan Asil Nadir, Kuzey Kıbrıs’a yaptığı yatırımlar nedeniyle, en başta tutucu Rum çevrelerinin hedefi olmuş, uğradığı haksız suçlama ve saldırılar sonrası, dev bir imparatorluk haline getirdiği Polly Peck International şirketinden ayrılıp, 1990’lı yılların başlarında ülkesine yerleşmişti. Uğradığı haksızlıkları hiç hazmedemeyen ve mutlaka aklanmak isteyen Asil Nadir, 2010 yılı Ağustos ayında kendi arzusu ile İngiltere’ye dönmüş ve yargının huzuruna çıkmıştı.

İngiliz Yargısı, Asil Nadiri’in suçsuz olduğunu kesin bir şekilde ispatlayabilecek delillerin mahkemeye sunulmasına “ ülkenin ulusal çıkarları ve gizlilik” esasları gereği izin vermemişti.



Hristodulidis: “Görüş birlikteliklerinin uzlaşılara dönüştürülmesine ilişkin çaba devam etmekte”



Rum radyosunun haberine göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde, bazı görüş birliklerinin uzlaşılara dönüştürülmesine ilişkin başlatılan çabanın devam etmekte olduğunu söyledi.

Habere göre, Hristodulis ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide arasında dün yapılan görüşmede, müzakere masasındaki durum ile liderler arasında gerçekleştirilmesi planlanan ileriki görüşmelere ilişkin iyi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirildiğini belirtti.

Habere göre Hristodulidis bir soruya karşılık olarak da şu yanıtı verdi; “Başkan Anastasiadis’in Sayın Akıncı ile olan son görüşmesinden sonra da söylediği gibi, bu görüşme çok yapıcıydı, ilerleme yaşandı ve çaba sürüyor. Bu sebepten dolayı müzakere masasında bulunuyoruz. İlerleme var, ancak görüş ayrılıkları da var. Görüşme yapmak yoluyla, tüm sürecin nasıl ilerleyebileceğini görmeye çalışıyoruz.”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu ile ilgili sözlerini de şu şekilde yorumladı:

“Çözüm, kesinlikle sürdürülebilir olmalıdır. Bu IMF, Dünya Bankası ve daha çok da bizim hedefimizdir. Araştırmaların tamamlanmamasından ötürü, yapılan ilk değerlendirmelerin, çözümün bizzat kendisinin sürdürülebilir olması gerektiğini söylediğini ifade etmem gerekir. Ve bir çözümün sürdürülebilir olması için, doğru bir çözüm de olması gerekir. Bu da bizim müzakere masasında üzerinde çalıştığımız bir şeydir.”



“ABD ekonomi konusunda uzman göndermeye hazır”



Rum Fileleftheros gazetesi, “Washington’un Kıbrıs sorununda varılacak bir anlaşmanın ertesi günü için ekonomi konularında teknik aşamada yardımda bulunmaya hazır olduğunu, Lefkoşa’nın ise bu ihtimale ilgi gösteriyor göründüğünü” yazdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın önceki gün adada bir dizi temasta bulunduğunu yazan gazete, Nuland’ın muhataplarına “eğer ortada herhangi bir ilgi varsa, ABD’nin uzmanlar gönderebileceğini söylediğini” iletti.

Bu konular ile enerji konularının, Nuland’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmede ele alındığını yazan gazete, Nuland’ın Anastasiadis yanı sıra Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüştüğünü de kaydetti.

Nuland’ın Yeorgiadis ve Lakkotripis ile ortak bir görüşme yaptığını kaydeden gazete, bu görüşmede daha çok, Kıbrıs sorununda varılacak bir anlaşmanın ertesi gününü ilgilendiren konuların ele alındığını belirtti.

Gazete “edindiği bilgilere” dayanarak, Rum tarafının özellikle bankalar, çözümün maliyeti, mülkiyet ve KKTC ekonomiyle ilgili konularda, ABD’den adaya uzmanlar gelmesiyle ilgilendiğini aktardı.

Bu konularla ilgili olarak Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) araştırma yapmayı üstlendiğini de anımsatan gazete, Nuland ve çalışma arkadaşlarının enerji konularındaki araştırmaların gidişatıyla ilgili olarak bilgilendirildiklerini de kaydetti.

Nuland’ın, adadaki temasları sırasında, muhataplarına “gerekli görülmesi halinde, yeniden adaya geleceğini” söylediğini ileten gazete, Nuland’ın geçtiğimiz gün gerçekleştirilen liderler görüşmesi konusunda aldığı malumatı ise cesaret verici olarak nitelendirdiğini iletti.

Gazeteye göre açıklamasında, Kıbrıs’ta olmaktan ötürü mutlu olduğunu dile Nuland, ABD’nin, iki toplumun çözüm doğrultusunda gerçekleştirmekte olduğu çalışmayı güçlü bir şekilde desteklemekte olduğunu vurguladı.

Anastasiadis’le çok iyi bir görüşme yaptıklarını ve Anastasiadis’in, geçtiğimiz akşam gerçekleştirilen liderler görüşmesi konusunda kendisine “cesaret verici bir malumat verdiğini” ifade eden Nuland, sözlerinin devamında “liderlerin üzerinde mutabakata vardığı şeylerin pekiştirilmesi için, ilerleme sağlandığının açık olduğunu” savundu.

Gazeteye göre Nuland, her seferinde olduğu gibi ABD ile Güney Kıbrıs arasındaki ikili ilişkilerin de ele alındığını söyledi ve Rum kesiminin IMF’nin programından çıkmasından ötürü de Anastasiadis’i kutladı.

Rum kesimindeki Amerikan yatırımlarının son iki yıldır yedi katına çıktığını da dile getiren Nuland, enerji alanındaki gelişmelerden ötürü bir coşku (heyecan)olduğunu da söyledi.

Gazeteye göre Nuland, son olarak, güvenlik konuları ile bölgesel ilişkileri ele aldıklarını da sözlerine ekledi.

Rum Politis gazetesi ise, Amerikalıların önümüzdeki Kasım ayına kadar Kıbrıs sorununun çözümü için bir “zaman ufku ortaya koyduklarını” yazdı.

Nuland’ın, ABD hükümetinin tezini iki tarafa da ilettiğini yazan gazete, bu teze göre, önümüzdeki Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta yapılacak milletvekili seçimlerinin hemen ardından, müzakere sürecin derhal hızlanmasının gerekeceğini aktardı.

Gazete Nuland’ın, ABD’nin şu an Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına güçlü bir şekilde müdahil olduğunu ve (ABD’deki) mevcut hükümetin görev süresinin seçimlerin yapılacağı Kasım ayında sona ereceğini ifade ettiğini aktardı.

Gazete “elindeki bilgilere dayanarak”, Nuland’ın “mevcut konjonktürün değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptığını ve Akıncı ile Anastasiadis’ten daha kararlı bir şekilde hareket edip, uzlaşılarının listesini tamamlamalarını istediğini” de iletti.

Gazete, ABD’nin Kıbrıs sorununa aktif katılımının fiilen önümüzdeki Kasım ayına kadar muhafaza edilebileceğini, çünkü ABD’nin önümüzdeki Kasım ayında, başkanlık seçimlerinden 2017 yılı başına kadar bir geçiş dönemine gireceğini yazdı.

Bunun, Nuland’ın iki lidere ilettiği mesaj olduğunu yazan gazete, Nuland’ın, müzakere sürecinin 2016 yılı içerisinde sonlanması hedefiyle, ilerlemesi gerektiğine işaret ettiğini iletti.

Gazete, ABD’nin bu ilerlemenin Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerden önce sağlanması veya kayda geçirilmesinin zor olduğunun farkında olduğunu ve dinamiğin Haziran ayından itibaren geri dönmesini umduğunu dile getirdiğini de iletti.

“Elindeki bilgilere dayanarak”, bu endişenin özelikle ABD’de içte yaşanan kulis faaliyetleriyle alakalı olduğunu yazan gazete, bugünkü adaylarından hangisi başkanlık seçimlerini kazanırsa, bunu yeni dışişleri bakanının atanması, ekibinin oluşturulması, bilgilendirilmesi ve ülkenin yeni dış politikasının belirlenmesinin izleyeceğini kaydetti.

Habere göre “müzakerelere yakın kaynaklar gazeteye”, uluslararası faktörün ABD’nin; iki tarafı da ilerlemeyi hızlandırmaları konusunda teşvik etmesini beklediklerini iletti.

Rum Alithia gazetesi ise, ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın önceki gün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği temaslarının ardından “bazılarının izlenim yaratmaya çalıştığı üzere, süreçte duraklama olmadığı gibi, ilerleme hızında ve müzakerelerdeki ilerlemede de düşüş olmadığı tespitine vardığını” yazdı.



Rum siyasi partiler Anastasiadis’ten bilgilendirme istiyor



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü çabaları çerçevesinde önceki gün gerçekleştirilen liderler görüşmesi sonrasında ilerleme kaydedildiğine dair açıklamasının ardından Rum siyasi partiler bilgilendirme talebinde bulundular.

Rum Simerini gazetesine göre DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotoktiru, Anastasiadis’in gizli diplomasi taktiğinden ve müzakerelere karartma uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğini savundu.

Partisinin, müzakereler süreci ve gelişmelerle ilgili detaylı görüşme ve bilgilendirme istemekte ısrar ettiğini belirten Erotokritu, son zamanlarda Ulusal Konsey’in toplanmasını tekrar tekrar istediklerini, ancak herhangi bir yanıt almadıklarını vurguladı.

Erotokriu “Hükümet Sözcüsünün yakın zamanda söylediği gibi nihai anlaşmanın imzalanmasının ardından mı? Yoksa Başkan’ın dediği gibi, ‘iç savaşa’ neden olmamak için, hiç bilgilendirme yapılmayacak mı?” sorularını da sordu.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis’in KKTC’de var olduğu ileri sürülen “krizin” görüşmeleri etkilemediğine dair açıklamasına değinerek, onun, yanılsamalar dünyasında yaşamaya devam ettiğinin ve Kıbrıs sorununda yanılsamalarla politika yaptığının görüldüğünü iddia etti.

“Başkan milli davamızda Kıbrıslı Türklerin karar verdiğine inanmaya devam ediyor ve bu kadar yıldır, üç yıllık Başkanlığının ardından Akıncı’nın değil, Erdoğan’ın karar verdiğini anlamadı” iddiasında bulunan Lillikas, görüşmelerde ilerleme olduğuna dair Anastasiadis’in sözlerine atıfta bulunarak Kıbrıs Rum halkını bilgilendirme çağrısında bulundu.

Çevrecilerin Başkan Yardımcısı Efi Ksanthu, Anastasiadis, Akıncı ile yaptığı görüşmenin ardından ilerleme adımlarından bahsederken, Erdoğan’ın Avrupa’yı tehdit ettiğin iddia etti.

Bunun Türkiye’nin gerçek yüzü olduğunu savunan Ksanthu, Anastasiadis ilerleme görmek istese de karşısında yeniden Anakara’nın kışkırtıcı taleplerini bulacağını öne sürdü.

Öte yandan AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, gelişmelerin, AKEL’i Kıbrıs sorununda haklı çıkardığını belirterek, tüm siyasi partileri, mevcut konjonktürü değerlendirmeye yönelik daha güçlü koşulların oluşturulması için sorumlulukla hareket etmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın ziyaretinin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili olduğunu savunan Lukaidis, “AKEL uluslararası ilgiyi memnuniyetle karşılıyor ve gerekli görüyor” diyerek, Kıbrıs Rum tarafının bunu doğru kullanması yönündeki beklentisini dile getirdi.



YKP, Avrupa Sol Parti yürütme toplantısına katıldı



Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), gözlemci üye olduğu Avrupa Sol Partisi’nin (EL) Berlin’de yürütme toplantısına katıldı.

Dün başlayan ve 24 Nisan’a kadar sürecek toplantıda YKP’yi temsilen Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı yer alıyor.

Toplantılarda uluslararası durum ve gelişmeler, çeşitli çalışma gruplarının raporları, Avrupa’daki ve ülkelerdeki sosyal ve siyasi durum değerlendiriliyor.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 620
Toplam Tekil 4079398
IP 3.17.128.129






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu