BASIN BÜLTENİ Çavuşoğlu: "Türkiye çözüm için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Çavuşoğlu: "Türkiye çözüm için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi"
Tarih: 14.01.2016 > Kaç kez okundu? 1315

Paylaş


AA’nın haberine göre, 8. Büyükelçiler Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinde Kıbrıs Türk tarafıyla yakın işbirliği içinde, çözümün bu yıl gerçekleşmesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "İnşallah, Kıbrıs meselesinin çözümü için fazla beklemek zorunda kalmayacağız. Adil ve kalıcı bir çözümün, yalnızca Ada’daki taraflara değil, başta Doğu Akdeniz olmak üzere geniş bir coğrafyaya da olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz" dedi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle 2015 Ekim ayında açılışı yapılan, Türkiye'den KKTC'ye su temini projesini “asrın projesi” olarak niteleyen Çavuşoğlu, "Barış suyu ile Doğu Akdeniz Havzası’nın huzur ve istikrarına katkıda bulunacağız" dedi.



Akıncı milletvekillerini müzakere süreciyle ilgili bilgilendirecek



Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün, Kıbrıs müzakereleri konusunda özel birleşim yapacak.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşamayla ilgili milletvekillerini bilgilendirecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Eylül ayında da müzakere süreciyle ilgili Genel Kurul’a bilgi vermiş ve milletvekillerinin görüşlerini dinlemişti.



Eide’ye tepki



Rum Vatandaşlar İttifakı, “Rum Kathimerini” gazetesine söyleşi veren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Rum Simerini gazetesine göre Rum Vatandaşlar İttifakı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi, “kışkırtıcı ve yanıltıcı” olarak nitelendirdi.

Eide’nin, Kıbrıs sorununu iki toplumlu anlaşmazlığa indirgediğini ve Türkiye’nin sorumluluğundan ve rolünden tek bir kelime dahi bahsetmediğini belirten Rum Vatandaşlar İttifakı, Eide’yi ayrıca doğalgazdan faydalanılmasını, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilişkilendirmesinden dolayı da eleştirdi ve bunun, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik haklarını yaraladığını ileri sürdü.

Rum Vatandaşlar İttifakı ayrıca Eide’nin, Türkiye’yi “uzlaşmazlığından” dolayı eleştirmediğini savundu.



"AB - Türkiye ilişkileri 2016'ya damgasını vuracak"



Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Kıbrıs meselesinde önemli gelişmeler olacağına ve buna bağlı olarak Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin 2016'da olumlu yönde gelişeceğine inandığını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyesi de olan Yırcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016'da AB ile ilişkilerin gelişmesinden çok umutlu olduğunu belirterek, "Kıbrıs meselesinde önemli gelişmeler olacağına ve buna bağlı olarak AB ile olan ilişkilerimizin çok müspet gelişeceğine inanıyorum. Göçmenlerin durumu, göçmen güzergahında Türkiye'nin olması ve Avrupa'nın da buna çare bulamayıp Türkiye'nin destek ve organizasyonuna ihtiyaç duyması da bu gelişmeleri etkileyecek" diye konuştu.

AB'nin "Göçmenlerin durumunu nasıl hallederim" derken Kıbrıs meselesini gördüğüne işaret eden Yırcalı, "Güney Kıbrıs'a şimdi baskı yapıyor. Kıbrıs'a bir çare bulunacak. Bunun yanında göçmen meselesi için de Türkiye'nin Avrupa'daki yeri daha önemli olacak" diye konuştu.

Yırcalı, Avrupa'nın son dönemlerde Türkiye'yi kendisine daha yakın hissettiğini vurgulayarak, "Bizi artık içlerine almak mecburiyeti hissettiklerini görüyorum. Ben uluslararası hemen her toplantıda oluyorum. Her toplantıda Türkiye mutlaka konuşuluyor. Yani toplantı nerede olursa olsun o gündemin bir yerinde Türkiye mutlaka oluyor. Ekonomik ya da sosyal olarak oluyor. Bunların çoğunda da olumlu yer alıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, dışarıdan bakan yabancılar için daha iyi gözüktüğünü vurgulayan Yırcalı, şunları kaydetti:

"Biz içeride olduğumuz için bilmiyoruz. Günlük hadiseler arasında boğuluyoruz ancak buraya gelip ziyaret edenler Türkiye'ye son derece sıcak bakıyorlar. İyi yönde giden ekonomik ve siyasi gelişmeleri, bu kadar sıkıntının içinde demokrasiyi götürebilen bir ülke olmamızı takdir ediyorlar. Birçok ülkesinde ekonomik sıkıntıların ve sosyal patlamaların yaşandığı AB, sorunlara rağmen bahçemizi düzenli tutmamızı takdirle karşılıyor."



Rum siyasi partiler seçim hazırlıklarına başlıyor



Güney Kıbrıs’taki siyasi partiler, mayıs ayında yapılacak milletvekilliği seçimleri için hazırlıklarına başladı.

Rum Fileleftheros ve diğer gazeteler, hükümet partisi DİSİ’nin dışında diğer partilerin yavaş yavaş milletvekili aday listelerini oluşturmaya başladıklarını, DİSİ’nin ise aday listesini mart ayında kesinleştirmesinin beklendiğini yazdılar.

Gazete, aday listelerinin hazırlanmasına AKEL’in en hızlı ilerleyen parti olduğunu da belirtirken, partilerin çoğunluğunun listesinin ocak sonu veya şubat ayı içerisinde oluşmasının beklendiğini vurguladı.



Rum Büyükelçi’den New York Times’a tepki mektubu



Güney Kıbrıs’ın eski ABD ve BM büyükelçisi, diplomat Andreas Yakovidis, “New York Times” gazetesinde yayınlanan ve Kıbrıs’ın bir bölümünü Müslüman “Sünni” mezhebinde gösteren haritaya tepki gösterdi.

Rum Fileleftheros gazetesi, “New York Times” gazetesinin Suudi Arabistan-İran gerginliği çerçevesinde 6 Ocak tarihinde bir harita yayınlayarak, bölgedeki Sünni ve Şii mezhebine bağlı olduğunu iddia ettiği bölgelere yer verdiği söz konusu haritada Kıbrıs’ın kuzeyi ve Güney Kıbrıs’ın bir bölümünün Suni olarak gösterildiğini yazdı.

Gazete, eski Rum diplomat ve büyükelçi Yakovidis’in ise gazeteye gönderdiği mektupta, “Kıbrıs’ın ne Sünni, ne de Şii mezhebine bağlı olduğunu, son iki bin yıldır büyük oranda Hıristiyan olduğunu” belirterek, gazetenin düzeltme yayınlamasını istediğini aktardı.



Budapeşte Temsilcisi Büyükelçi Arif Altay’a veda töreni



Budapeşte Temsilcisi olarak görev yapan Büyükelçi Arif Altay´ın yaş haddinden emekli olması nedeniyle Budapeşte Temsilciliği’nde veda töreni düzenlendi.

Törene TC Budapeşte Büyükelçiliği Müsteşarı Alattin Temür ve büyükelçilik ataşeleri, elçilik personeli ile diplomatlar, Budapeşte Yunus Emre Kültür Merkezi temsilcileri, TİKA Budapeşte Müdürü ile heyeti, işadamları ve Macar vatandaşları katıldı.

Budapeşte Temsilcisi Büyükelçi Altay törende yaptığı konuşmada, temsilciliğin kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Altay, Macaristan ile ikili ilişkilerin geliştirilerek ileriye taşınması hususundaki görüşlerini aktararak, temsilciliğin kuruluş aşamasındaki işbirliklerinden dolayı Macaristan resmi makamlarına teşekkür etti.

Veda töreninde, TC Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı’nın yurtdışında olması nedeniyle, adına, Büyükelçilik Müsteşarı Alattin Temür, Büyükelçi Altay’a plaket takdim ederek iyi dilekler temennisinde bulundu.

1983 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’na meslek memuru olarak katılan Altay, bakanlık içerisinde değişik kademelerde hizmet verdi. Yurtdışı görevlerini Londra Temsilciliği’nde konsolos, Ankara Büyükelçiliği’nde Elçi Müsteşar, İstanbul’da Başkonsolos olarak yaptı. Katar ve Budapeşte temsilciliklerinin kuruluşunu gerçekleştiren Altay, temsilci olarak bu merkezlerde görev yaptı. İzmir Konsolosluğu ile Kuveyt Temsilciliği’nin kuruluş çalışmalarını da üstlenen Büyükelçi Altay, birçok uluslararası toplantıda ülkeyi temsil etti.



ABD Hazine Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Singh Kıbrıs’a geldi



ABD Hazine Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Daleep Singh dün adaya geldi.

Singh, Ekonomi Teknik Komite üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve uluslararası örgüt temsilcileriyle adanın yeniden birleşmesiyle olası potansiyel ekonomik zorluklar ve fırsatları görüşecek.

Müsteşar Yardımcısı Singh ayrıca Rum Yönetimi Maliye Bakanı Harris Georgiades, Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petrides ve Merkez Bankası yetkilileriyle de bir araya gelecek.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 75
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1649
Toplam Tekil 4078377
IP 18.224.39.74






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.883 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu