BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı Ladsous’u kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı Ladsous’u kabul etti
Tarih: 28.10.2015 > Kaç kez okundu? 1445

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Hervé Ladsous ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen kabulde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da bulundu.



Müzakereciler tam gün görüştü



Kıbrıs Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün tam gün devam eden bir görüşme yaptı.

Barış Burcu’dan aldığı bilgiye göre görüşmede, “mülkiyet başlığı üzerinde egzersizde bulunuldu, bu egzersizin her iki tarafın kendi içinde yapacağı değerlendirmelerden sonra yeniden paylaşılmasına karar verdi”.

Burcu, bugünkü görüşmenin sadece mülkiyet başlığında olmadığını, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve AB Çalışma Grubu’nun başında bulunan Erhan Erçin ve AB’den gelen temsilcilerin tarım konusunda verimli çalışmalar yaptıklarını da söyledi.

Burcu, ayrıca, geleceğe dönük olarak federal yasaların yazımıyla ilgili oluşturulacak komitenin bazı üyelerinin bir araya getirilerek, birlikte bir çalışma programı ve disiplini üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Burcu, görüşme sürecinin daha ileriye taşınması ve federal yasaların yazımı aşamasına gelinmesi durumunda, söz konusu çalışmaların nasıl programlanacağının ön görüşmesinin yapıldığını ekledi.



Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas Güney Kıbrıs’ta temaslarına başladı



İlk yurt dışı resmi ziyareti için dün sabah Ada’ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldi.

Rum haber kaynaklarına göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından heyetler arasındaki görüşmelere geçti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis yaptıkları görüşmede, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’daki son gelişmelerin yanı sıra enerji, göçmenlik krizi ve iki ülkeyi etkileyen bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

Görüşme sonrasında Kasulidis ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Kocas, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ölçülü ve düşünceli (ayakları yere basarak) iyimserliğini dile getirdi.

Garantiler sisteminin kaldırılması gerektiğini şeklindeki görüşünü yineleyen Kocas, bunun, uluslararası unsur ile yapılan görüşmelerdeki temel konu olduğunu belirtti.

Kocas, “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs vatandaşının haklarından maksimum düzeyde yararlanması, Kıbrıslı Rumların, ayrıca Ada’daki tüm azınlıkların kendilerini güvenli hissetmesi ve işgal ordularının çekilmesi gerektiğini” savundu.

Kocak, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki üçlü işbirliğine değinerek Ürdün ile benzer işbirliğinde bulunulması planlarını da ele alındığını ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise açıklamasında Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin, Kıbrıs sorununda sürekli bilgilendirme ve görüş alış verişinde bulunmayı gerektirdiğini ifade etti.

Kasulidis, dün yapılan görüşmede Türkiye’nin AB üyelik süreci konusunda görüş alış verişinde de bulunulduğunu belirtti.



Hristodulidis: “Türkiye’nin AB üyeliğinin yolu Kıbrıs sorununun çözümü”



Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin ancak Kıbrıs sorununun çözümüyle mümkün olabileceğini iddia etti.

Rum Simerini gazetesi, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’le gerçekleştirilen ve önceki gün ilk bölümü yayınlanan söyleşinin devamına dünkü sayısında yer verdi.

Hristodulidis, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerine devam edebilmesi için, AB üyesi bir devlet olan sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” onayına ihtiyaç duyduğunu iddia ederek “Türkiye, ya Kıbrıs sorununu çözmeye karar verecek, ya da AB hedefinde bedel ödeyecek” şeklinde konuştu.



AKEL İstanbul’da toplantıya katılacak



Güney Kıbrıs’taki AKEL partisinin, bu hafta sonunda İstanbul’da düzenlenecek olan 17’inci Komünist ve İşçi Partileri Uluslararası Toplantısı’na katılacağı haber verildi.

Bu yılki toplantıya, “Türkiye Komünist Partisi’nin” ev sahipliği yapacağını yazan Rum Haravgi gazetesi, toplantıya, aralarında AKEL’in de bulunduğu, bütün dünyadan onlarca Komünist partisinin katılacağını kaydetti.

Bu yıl 17’incisi düzenlenecek olan toplantının gündeminde, “emperyalizm karşısındaki mücadelenin güçlendirilmesinin bulunacağını” yazan gazete, toplantı çalışmalarının 30 Ekim’de başlayıp, 1 Kasım’da sona ereceğini belirtti.

Gazete bunun öncesinde, Komünist ve İşçi Partileri Uluslararası Toplantısı Çalışma Grubu’nun, AKEL’in de katılımıyla 29 Ekim Perşembe günü toplanacağını ekledi.



Meclis Genel Kurulu toplandı



Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş konuşma yaptı.

Denktaş Meclis Genel Kurulu’nu nisap konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Denktaş’ın ardından söz alan Başbakan Ömer Kalyoncu da nisap konusunda eleştirinin yanlış kişiden geldiğini ancak bunun doğru bir eleştiri olduğunu kaydetti.

Meclis Başkanı Sibel Siber de bu durumun toplumda bir tepki yarattığını, vatandaşın sadece nisapta değil Meclis Genel Kurulu sırasında da milletvekillerini sandalyelerinde görmek istediğini kaydetti.

Ardından sunuşlara geçildi.

Bu bölümde Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oya sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı’nca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Siyasal Partiler Yasası’nın görüşülmesine geçildi. Yasa oybirliğiyle Meclis’ten geçti.

Genel Kurul’da yasanın görüşülmesi sırasında hiçbir milletvekilli söz almadı. Bunun üzerine yasanın madde madde görüşülmesine geçildi.

Yasa maddeleri ve yasanın bütünü herhangi bir değişiklik olmadan, oybirliğiyle yeniden kabul edildi.

Daha sonra Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi. Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komite Başkan Yardımcısı İzlem Gürçağ, tasarının komiteye geri gönderilmesini önerdi.

Öneri oylandı ve kabul edildi ancak oylamanın hemen ardından geri gönderme gerekçesinin gösterilmesi gerektiği gündeme geldi.

Bunun üzerine söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman tasarıdaki sıkıntılardan bahsetti.

Erhürman, istenen koşulları yerine getiren kişilere beyaz kimlik verilmesi konusunda takdir yetkisine yer verildiğini, bu takdir yetkisinin sıkıntı yaratabileceğini kaydetti.

Başvuru koşulları yerine getirildiği halde takdir yetkisine yer verilmesinin doğru olmadığını anlatan Erhürman, bu nedenle “verebilir” ifadesinin “verir” ifadesiyle değiştirilmesi gerektiğini anlattı.

Bu bağlamda partizanlık ve benzeri durumlara yol açmamak adına tasarıda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Erhürman, tasarıda Muhaceret Dairesi’nin uygun görmesi halinde sağlık raporu talep edilebileceği kuralı olduğunu ve bunun da sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.

Tasarıda “beyaz kimlik infeksiyöz hastalık nedeniyle iptal edilebilir” kuralı da bulunduğunu söyleyen Erhürman, 10 yıldır KKTC’de çalışan, yaşayan birinin beyaz kimliğini iptal etmenin insan haklarına uygun olmadığını kaydetti.

Tasarıdaki “Polis soruşturması nedeniyle beyaz kimlik verilemez” kuralının da doğru olmadığını dile getiren Erhurman, soruşturma tamamlanıp kişi suçlu bulunmadan sadece soruşturma açıldığı için beyaz kimlik verilmesinin masumiyet karnesi kuralına aykırı olduğunu ifade etti.

Erhürman’ın ardından konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, tasarının geri çekilmesinin gerekçelendirilmesi gerektiğini dile getirerek, bundan sonra bu şekilde hareket edilmesini istedi.

Siber’in ardından söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, Erhürman’ın sunduğu gerekçeler arasında haklı tespitler olduğunu ancak bunun daha önce bilgilerine getirilmesini dilediklerini anlattı.

Denktaş “insiyatif kullanma yetkisini kaldıracaksak ne amire ne memura ihtiyaç kalır” da dedi ve bu gerekçeyi haklı bulmadığını anlattı.



Emine Dizdarlı’nın Ombudsman atanması onaylandı



Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) görevine Emine Dizdarlı’nın atanması, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün yapılan ikinci tur oylamada 27 kabul oyuyla onaylandı.

Böylece uzun zamandır boş olan Ombudsman görevine Dizdarlı resmen atanmış oldu.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda tasarıların ardından Cumhurbaşkanı’nın Emine Dizdarlı’yı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) olarak atamasına ilişkin komite raporuna geçildi.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, komite raporunu okudu ve komitenin Dizdarlı’nın gereken nitelikleri taşıdığına oy birliğiyle karar verdiğini kaydetti.



“Avrupa Miras Ödülü” bugün düzenlenecek törenle Ermeni Kilisesi ve Manastırı’na verilecek



“Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra Ödülü 2015” bugün Lefkoşa’da düzenlenecek törenle Ermeni Kilisesi ve Manastırı’na verilecek.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa’da Arabahmet bölgesinde bulunan Ermeni Kilisesi ve Manastırı’nın restorasyonunun Avrupa’nın bu alandaki en yüksek onur ödülü niteliğini taşıyan ödülü kazanması, yarın saat 17.30’da Ermeni Kilisesi’nde düzenlenecek özel bir törenle kutlanacak.

Törende Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis, Europa Nostra Genel Sekreteri Sneška Quaedvlieg-Mihailović, restorasyon projesinden sorumlu mimar Paolo Vitti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Kıbrıs’ta İşbirliği & Güven için Eylem’den (UNDP-ACT) Christopher Louise ve ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty birer konuşma yapacak.

Mimar Paolo Vitti’nin, Lefkoşa’daki Ermeni Kilisesi ve Manastırı’nın rehabilitasyonu için AB Kültürel Miras/Europa Nostra Ödülü’nü 11 Haziran 2015’te Norveç’in Oslo şehrinde Belediye Sarayı’nda aldığı kaydedilen açıklamada, yarınki özel etkinliğinse, ödülün Kıbrıs’a gelişini kutlamak üzere düzenleneceği belirtildi.

Restorasyon çalışmaları için finansman Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından (USAID) sağlandığı kaydedilen açıklamaya göre restorasyon projesi 2007’de Kıbrıs’ta barışın inşa edilmesine yönelik daha geniş çalışmaların bir parçası olarak başlamıştı. Proje hem adanın kültürel mirasının en önemli parçalarını restore etmek, hem de Ermeni, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumlarına ortak miraslarını korumak için uluslararası uzmanlarla bir arada çalışma fırsatını vermek üzere tasarlanmıştı.









Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 77
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1864
Toplam Tekil 4078592
IP 18.118.9.7






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap