BASIN BÜLTENİ Moller: “Kıbrıs'ta çözüm çok yakın” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Moller: “Kıbrıs'ta çözüm çok yakın”
Tarih: 20.10.2015 > Kaç kez okundu? 1480

Paylaş


Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michael Moller, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde çözüme en yakın noktaya gelindiğini söyledi.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak 2006-2008 yılları arasında görev yapan Moller, AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Moller, Kıbrıs'ta BM gözetiminde devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerine ilişkin, "Bu sorunun hem ada halkı hem de bölge açısından artık mevcut olmaması gerekiyor ve çözüm zamanı geldi" ifadesini kullandı.

Moller müzakerelere iyimser baktığını belirterek, "Kırk yılı aşkın süredir devam eden Kıbrıs sorunun çözümüne hiç bu kadar yaklaşılmamıştı" diye konuştu.

Avrupa'daki sığınmacı krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Moller, mülteci krizinin küresel bir kriz olduğunu ve uluslararası dayanışmanın artırılması gerektiğini kaydetti.

"Mültecilerin de şunu anlaması gerek; herkesin Avrupa'ya gelmesi mümkün değil" diyen Moller, Türkiye'yi 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığı için takdir etti ve Avrupalı politikacıları eleştirdi. (Kıbrıs Gazetesi)



Bilgiç: "Kıbrıs'taki garanti sistemi konusunda ileri sürülen iddialar temelsizdir"



TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Rum basınında yer alan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasulides'in ifadelerine atfen garanti sistemi konusunda ileri sürülen iddialar temelsizdir" dedi.

Sözcü Bilgiç, Kıbrıs'taki garanti sistemi konusunda Rum basınında yer alan haberler hakkındaki bir soruya verdiği cevapta şunları kaydetti:

"Rum basınında bugün (dün) yer alan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasulides'in ifadelerine atfen garanti sistemi konusunda ileri sürülen iddialar temelsizdir. Mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle sonuçlanabilmesine yönelik kararlı desteğini sürdüren Türkiye'nin garantiler konusundaki tutumu bellidir. Türkiye, bu konunun müzakere sürecinin nihai aşamasında diğer Garantör ülkelerin de katılımıyla beşli formatta yapılacak toplantıda ele alınmasına dair tutumunu muhafaza etmektedir."



Kabinede bakan değişikliği



CTP-UBP Koalisyon hükümetinin CTP kanadında değişikliğe gidildi. Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun yerine Birikim Özgür’ün; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu’nun yerine Erkut Şahali’nin, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın yerine Asım Akansoy’un atandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Kalyoncu’nun başkanı olduğu hükümette değişiklik yapma talebiyle kendisini ziyaret ettiğini ve bununla ilgili görüştüklerini, Başbakan’ın kendi tasarrufundaki bu değişikliği kendisinin de uygun gördüğünü belirtti.

Hükümetin daha değişik bir çehreyle yoluna devam edeceğine işaret eden Akıncı, yeni kabine üyelerine başarılar dilerken, görevinden ayrılanlara da hizmetleri için teşekkür ederek, yeni yaşamlarında başarı diledi.

Akıncı, önemli olanın ülkede her geçen gün daha iyiye gitmek, reformları gerçekleştirmek ve Kıbrıs Türk halkının geleceğini daha mutlu, daha huzurlu, daha kalkınmış bir noktaya ulaştırmak olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs sorunu bağlamında da bizim en büyük gücümüz bu olacaktır.

Gelecekte oluşturacağımız federal yapıda, yaşayabilir ve içine gireceğimiz Avrupa Birliği topluluğu içinde o birlik bünyesinde de yarışabilir bir toplumsal yapıyı bizim oluşturmamız lazım. O anlamda, yapmakta oldukları değişikliğin hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim” şeklinde konuştu.

Başbakan Ömer Kalyoncu ise görüşmeden çıktıktan sonra, kabine değişikliğiyle ilgili basına bilgi verdi.

Kalyoncu, Maliye Bakanı ile ilgili konunun belli bir zamandan beri basında yer aldığını anımsatarak, Hasan Başoğlu’nun bir iki defa da kalp problemi nedeniyle hastaneye yattığını

ve onun bu yönde bir talebi olduğunu söyledi.

Diğer iki bakanın ise “gençleştirme ve yeni genç insanların göreve gelmesi, bir nöbet değişikliği çerçevesinde yeni arkadaşlarına görevlerini devrettiklerini” belirtti.

Kalyoncu, bu arada ilk Bakanlar Kurulu toplantısında da, Elektrik Kurumu’nun Maliye’den alınarak Tarım Bakanlığı’na bağlanması için gerekli tüzük değişikliğinin yapılacağını açıkladı.

Yeni bakanlar bugünden itibaren görevlerine başlayacak



Akıncı: “Rumlarla geçmişin acılarını paylaştık, şimdi de geleceğin nimetlerini paylaşmak istiyoruz”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumlarla geçmişin acılarını birlikte paylaştıklarını, şimdi de geleceğin nimetlerini onlarla birlikte paylaşmak istediklerini ifade ederek, suyun adaya gelişinin sürdürülebilirliği garanti altına alındıktan sonra miktarı artırılmak suretiyle Rumlarla da paylaşabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Turizm Bakanlığı’nın davetlisi olarak günübirlik resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC'ye gelen Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’yu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kültür ile turizmin beraber giden konular olduğunu, turizm anlamında dünyayla paylaşabilecekleri birçok tarihi kültür ve turizm varlıkları olduğunu ifade etti.

Kültürün bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen Akıncı, dışarıdan gelecek insanlara takdim edebilecekleri güzel bir mutfakları bulunduğunu, paylaşabilecekleri misafirperverlikleri, Kıbrıs insanının hoşgörülü, candan, sıcak yaklaşımları olduğunu kaydetti.

Su konusunun sadece Kıbrıs Türk halkı değil turizm için de önemli bir konu olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, suyun olmadığı yerde hayat olamayacağı gerçeğinin ve açılışı yapılan su projesinin önemini vurguladı. Sürdürülebilir kavramına da işaret eden Akıncı, “Biz Türkler genellikle yaparız sonra da Allaha havale ederiz, bakım idame denen konuda zaman içinde zaaflarımız oluşur, ama bu öyle önemli bir projedir ki bu yanlışı yapmamamız bakım idamesini sürdürmemiz gerekir” diye konuştu.

Akıncı, Projenin sürdürülebilirliği kanıtlandığında sadece Kıbrıs değil onun ötesinde de pozitif yansımaları olabileceğini, Doğu Akdeniz’deki enerji olayıyla birlikte değerlendirildiğinde daha da geniş bir ufuk açılıyor olduğunu düşündüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, tüm bölge ülkelerinin kazancına yol açabilecek bir konjonktür oluşmakta olduğunu, Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarının ya bir gerginlik meselesi olarak kullanılabileceğini, ya da barış amaçlı tüm tarafların kazançlı çıkabileceği bir anlayışla ele alınabileceğini söyledi.

Rumlarla geçmişin acılarını birlikte paylaştıklarını, şimdi de geleceğin nimetlerini onlarla birlikte paylaşmak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, suyun adaya gelişinin sürdürülebilirliği garanti altına alındıktan sonra miktarını artırılmak suretiyle Rumlarla da paylaşabileceklerini söyledi.

Ada üzerinden bir enerji koridoruyla Türkiye’den Avrupa istikametine gidecek bir boruyla doğal gazın taşınmasının da en mantıklı yol olduğunu uzmanların söylediğini hatırlatan Akıncı, bunun barışa da katkı yapacak, tüm tarafların karlı olacağı bir konjonktür olduğunu kaydetti. Akıncı bu yaklaşımla turizmin de patlayacağına inandığını söyledi.

Bakan Yalçın Topçu, ise konuşmasında Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesiyle ilgili açılışın ardından adada olmaktan duyduğu mutluluğu ve memnuniyeti dile getirdi ve bu suya can suyu, barış suyu, huzur suyu, refah suyu gibi isimler konulabileceğini belirtti.

Suyun KKTC’deki halkın huzur, refah, mutluluğu ve geleceğe olan güvenini artırması temennisinde bulunan Topçu, suyun aynı zamanda hem Kıbrıs hem de tüm dünya barışına katkısı olmasını diledi.

Topçu, Türkiye’nin KKTC’de yaşayan halkın geleceğe daha güvenli bakması noktasında yaptığı katkıları kültür ve turizm alanında ne kadar daha yukarıya taşıyabileceklerini, bu ziyarette Bakan Sucuoğlu’yla heyetlerinin de katılımıyla gerçekleştirecekleri toplantıda ele alacaklarını da ifade etti.

Topçu, KKTC’nin Akdeniz’in incisi olduğunu ama hem turizm hem de kültür varlıkları konusunda dünyanın da elması olması gereken, küresel marka olabilecek bir yer olduğunu dile getirdi.

Topçu, Anadolu’nun bir tamamının KKTC’ye sadece denizi, güneşi için değil kültür varlıklarını da görmek için gelmesi, eğitimden istifade etmesini ve suyun eğitim ve konaklama alanlarını daha güzel hale getirmesi temennisinde de bulundu.



Siber ve Kalyoncu, Topçu’yu kabul etti



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun daveti üzerine KKTC’de bulunan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’yu kabul etti.

Kabulde, Su konusuna değinen Siber, suyun hayat olduğunu, suyun bulunduğu her yere sağlık ve güzellik kattığını kaydetti.

Suyun adaya ekonomik ve turizm alanında çok önemli katkılar getireceğine inanç belirten Siber, teknolojiyle vizyonu birleştirerek, adaya bu olanağı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Anadolu halkına teşekkür etti.

Ülkenin kültür ve turizm yönünden çok zengin olduğuna işaret eden Siber, bunu daha da geliştirmenin en önemli öncelikleri olduğunu kaydetti.

Bunun karşılıklı dayanışma ve işbirliğiyle gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Siber, daha güzel projelere imza atılacağına inanç belirtti.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise, Türkiye devleti ve milletinin, KKTC halkının barış, huzur, adalet ve refah içinde yaşaması için ellerinden geleni yapma gayreti içinde olduğunu ifade etti.

Su konusuna da değinen Topçu, çok ihtiyaç duyulan içme ve sulama suyunun KKTC’ye bağlanmış olmasının, hem ticarete, hem turizme, hem de tarıma çok ciddi katkı sağlayacağına inanç belirtti.

Suyun, önümüzdeki zamanlarda her iki toplumun da eşit siyasi paylaşımıyla sağlanacak barışa, huzura ve adalete doğru atılacak adımda bir köprü olması temennisinde bulunan Topçu, Kıbrıs’ın Akdeniz’in incisi olmakla birlikte dünyanın elması gibi olduğunu vurguladı.

Topçu, barış, refah ve huzuru temin ve tesis için burada olduklarını ifade ederek, gelecekte de bunu yapmak için çalışacaklarını kaydetti.

İlk resmi ziyaretini KKTC’ye yaptığını belirten Topçu, Türkiye’nin KKTC turizmi için çok şeyler yaptığını, kendilerinin de bu yapılanları daha ileri götürmek için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

TC Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ve beraberindeki heyet Başbakan Ömer Kalyoncu, tarafından da kabul edildi.

Kalyoncu kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’nin güzel bir ülke olduğunu ve turizmin ülkenin lokomotif sektörü olduğunu dile getirerek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de turizm konusundaki katkılarının önemli olduğunu söyledi.

Bakan Yalçın Topçu da bugüne kadar KKTC’de yapılanların daha ileriye taşınması konusunda görüş alışverişinde bulunulacağını kaydederek, KKTC’nin Akdeniz’in incisi fakat dünyanın da elması olması gereken bir yer olduğunu belirtti.



KTAMS dün ülke genelinde greve gitti



Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) üyesi 2011 sonrası istihdam edilen kadrolu kamu çalışanları bugün ülke genelinde greve gitti.

Belediye Emekçileri Sendikası’nın (BES) de eylem ve grev yaparak, aktif destek verdiği grev, “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenme Yasası”na karşı yapıldı.



ABD Kongresi’nin Kıbrıs Raporu Eylül’de yayınlandı



Rum Fileleftheros ve diğer gazeteler, ABD Kongresi Araştırma Hizmetleri Birimi Raportörü Vincent Morelli’nin 2010 yılından beridir yayınladığı ve en son Nisan ayında yayınlanan Kıbrıs raporunun revize edilmiş halinin Eylül ayında yeniden yayınlandığını yazdılar.

Habere göre raporda özetle, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte “müzakerelere ilişkin mevcut kötümserliğin yok olmuş göründüğü” yorumunda bulunuldu.

Raporda ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı arasındaki çözüm müzakerelerinin Eylül ayına kadarki dönemine değinilerek iki lider arasındaki atmosferin olumlu olduğu yorumunda bulunuluyor.

“Müzakerelerin bu noktaya kadarki değerlendirilmelerine bakıldığında gerçek ilerleme sağlanmış gibi göründüğü” belirtilen raporda, müzakere sürecinde “temkinli iyimserliğin hakim olduğu” ifade ediliyor.



Saatler Pazar günü 1 saat geri alınacak



Saatler 25 Ekim Pazar günü 1 saat geri alınacak.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla uygulanan ileri saat uygulaması, 25 Ekim Pazar günü saatlerin 1 saat geri alınmasıyla sona eriyor.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu’nun “17.03.2004 tarih ve T-334-2004 sayılı kararı” ile Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı uygulanan ve gün ışığından daha fazla yararlanmak amaçlı ileri saat uygulaması 25 Ekim Pazar günü saat 04.00’ten 03.00’e bir saat geri alınması ile sona erecek.





Kıbrıslı Rumlar Gazimağusa’da ayin yaptı



Kıbrıslı Rumların, “Apostolu ve Evangelisti Luka” yortusu nedeniyle dün, Gazimağusa Surlariçi'ndeki Ay.Georgios Kserinos Kilisesi'nde ayin gerçekleştirdiği belirtildi.

“Konstantias ve Mağusa Metropoliti” Vasilios tarafından yönetilen ayine yüzlerce kişi katıldı.

Ayinde, “Romiosini” isimli kültür derneğinin 50 kişilik korosu da ilk kez yer aldı.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 65
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1830
Toplam Tekil 4078558
IP 18.217.220.114






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu