BASIN BÜLTENİ Akıncı: “29 Haziran’dan itibaren esas müzakere süreci başlayacak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “29 Haziran’dan itibaren esas müzakere süreci başlayacak”
Tarih: 20.06.2015 > Kaç kez okundu? 1698

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde tarama sürecinin tamamlandığını, 29 Haziran’dan itibaren esas müzakere sürecinin başlayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile dünkü görüşmesinin tamamlanmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yaptı.

Akıncı, dün üçüncü resmi görüşmenin tamamlandığını, dördüncüsünün 29 Haziran’da yapılacağını söyleyerek, 15 Mayıs’taki görüşmede müzakerecilere verilen görevin tamamlandığını, tarama sürecinin sona erdiğini kaydetti.

Müzakerecilerden bugüne kadar yapılan çalışmalardan, 11 Şubat 2014 tarihli uzlaşmanın da çerçevesinde hangi konularda tarafların pozisyonunun ne olduğunu saptamalarının istendiğini söyleyen Akıncı, buna ilişkin belgelerin bir kısmının önceki toplantıda, diğer kısmının da dünkü toplantıda sunulduğunu, dolayısıyla tarama sürecinin tamamlandığını vurguladı.

Akıncı, “Şimdi elimizde Akıncı-Anastasiadis belgeleri ya da uzlaşmaları diye tanımlayabileceğimiz, Türk görüşleri, Rum görüşleri ve üzerinde mutabakat sağlanamamış hususları içeren belgeler var” dedi.

Liderlerin sürece daha aktif bir şekilde katılma zamanının geldiğini belirten Akıncı, 29 Haziran’dan itibaren esas müzakere sürecine başlanacağını vurguladı. Akıncı, “Hedef Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme ulaşmaktır. Zaman kaybetmek hiçbir tarafın işine gelmemektedir. Kıbrıs’ta iki tarafın da kabul ettiği, gelecek kuşakları belirsizlikten kurtaracak, Kıbrıs Türk toplumunu uluslararası hukukun içine sokacak, iki kurucu devletin oluşturacağı federal bir yapıyı bir an önce kurmak hepimizin amacıdır” dedi.

Esas sürecin yanında, paralel bir süreçte güven artırıcı önlemlerin yürütüldüğünü söyleyen Akıncı, bugüne kadar bu konuyla ilgili ilan edilen çeşitli kararlar bulunduğunu, bunların bazılarının uygulandığını, bazılarının uygulanma sürecinde olduğunu kaydetti. Akıncı, “Bunun yanında daha başkalarını da değerlendirdik. Onlar da açıklanacak noktaya geldiğinde açıklanacaktır” diye konuştu.

Akıncı, dünkü görüşmede Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin görev kapsamının ve Türk tarafını komitede temsil edecek üyelerin de belirlendiğini açıkladı.

Komitede Türk tarafını temsil edecek üyelerin isimleri şöyle: “Mine Atlı, Umut Bozkurt, Mine Yücel, Doğuş Derya, Ömür Yılmaz, Afet Özcafer, İzlem Gürçağ ve Derya Beyatlı”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akıncı, görüşmede, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde elektrik şebekeleri ve GSM operatörleri konusunda yapılan çalışmaların da gündeme geldiğini kaydetti.

Akıncı, elektrik konusunda üç aşamalı bir plan hazırlandığını, bunun ilk aşamasının önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, çalışmaların devam edeceğini, herhangi bir sıkıntı bulunmadığını ifade etti.

Güven yaratıcı önlemler konusunda alınan diğer kararların da peyderpey yaşama geçirileceğini belirten Akıncı, hedefin en kısa sürede sonuç alarak, yaşama geçirmek olduğunu vurguladı.



Eide: “Özlü müzakereler başlıyor”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yeniden başlatılan müzakerelerde değerlendirme aşamasının tamamlandığını ve liderlerin çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını açıkladı.

Dün gerçekleşen görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, hazırlanan ortak açıklamayı liderler adına okudu.

Liderlerin bugün üçüncü görüşmelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in mümkün olan en erken zamanda kapsamlı bir çözüme ulaşma amaçlarını güçlü bir kararlılıkla ve ortak taahhütleri ışığında sürdürdüklerini ifade etti.

Dünkü görüşmede liderlerin müzakerecilerin bugüne kadar yaptıkları çalışmaları gözden geçirdiklerini söyleyen Eide, 15 Mayıs’ta müzakerecilere verdikleri bazı temel çizgilerle ilgili değerlendirmeleri içeren tarama görevinin başarıyla sonlandırmalarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Eide, değerlendirme aşamasının sonlandırılmasından sonra liderlerin artık çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını kaydetti.

Liderlerin çözümlenmemiş özlü konuların müzakeresinin bundan sonra işlerinin merkezinde olacağı; bunların bütünsel ve birbirlerine bağlı şekilde ele alınacakları konusunda fikir birliğine vardığını da ifade eden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in müzakerecilerine farklı bölümlerde yer alan özlü konulara odaklanmaları görevini verdiklerini söyledi.

Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in bunun üstünde derin bir şekilde çalışıp, çalışmalarıyla ilgili bir raporu 29 Haziran’da gerçekleştirilecek bir sonraki liderler görüşmesinde hazır edeceklerini de dile getirdi.

Liderlerin daha önce açıklanan güven artırıcı önlemlerin uygulanmasını da gözden geçirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in müzakere sürecine paralel bir şekilde güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Eide, liderlerin yeni kurulan cinsiyet eşitliği komitesinin üyelerini atadıklarını da kaydetti.

Eide, Anastasiadis ve Akıncı’nın müzakere masasındaki olumlu atmosferi yeniden teyit ederek, gecikme olmadan yol alma ve kapsamlı çözüme ulaşma yönünde ilerleme elde etme yönündeki kararlarını bir kez daha ifade ettiklerini dile getirdi.

Liderlerin sonraki görüşmeleri 29 Haziran Pazartesi, 10 Temmuz Cuma ve 27 Temmuz Pazartesi günleri gerçekleştirilecek.





Burcu: “Liderler görüşmesi üç aşamada gerçekleşti”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, dün yapılan liderler görüşmesinin, üç aşamada gerçekleştirildiğini açıkladı.

Burcu, birinci aşamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum toplumu lideri Nikos Anastasiadis’in önce yaklaşık bir saat baş başa görüştüklerini kaydetti.

İkinci aşamada, yaklaşık yine bir saat süren görüşmeye, liderlerin yanı sıra müzakereciler ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığını belirten Burcu, üçüncü ve son aşamadaki görüşmeye ise liderler, müzakere heyetleri, Eide ve ekibinin katıldığını ifade etti.

Daha önce yapılan mutabakata göre önümüzdeki süreçte müzakerecilerin gerçekleştireceği toplantı takviminin belirlendiğini kaydeden Burcu, buna göre müzakerecilerin; 19 Haziran Cuma 11:00-14:00, 23 Haziran Salı 10:00- 13:00 ve 26 Haziran Cuma 10:00-13:00 saatleri arasında bir araya geleceğini vurguladı.

Burcu, bir sonraki liderler toplantısının 29 Haziran Pazartesi yapılacağını ifade etti.



Eide: “Çözüm için hazırlanın”



BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide “Kıbrıs sorununun mantıklı bir zaman çerçevesi içerisinde çözülebileceğini” belirterek, bu dikkate alınarak çözüm için hazırlanılmasını istedi.

Rum Fileleftheros gazetesi Eide’nin, çözümün AB normlarına uyumlu olması gerektiğini ve Brüksel’deki temasları sırasında da AB yetkililerine “çözüm ihtimaline karşı hazırlıklı olmalarını” söylediğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanlığına Mustafa Akıncı’nın seçilmesinden sonraki dönemi değerlendiren Eide, “böyle bir ortamın uzun yıllardan beridir olmadığını” ifade ederken, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusundaki bir soruya karşılık “sabırlı olun. Görecekleriniz karşısında hayretler içerisinde kalacaksınız” yanıtını verdi.

Habere göre Eide, çözüm sonrasında adaya gelme niyetinde olan yatırımcılar olduğunu da iddia etti.

Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “zaman kaybedilmemesi gerektiğini düşünmeleri ve Kıbrıs sorununda ortaya çıkan dinamizmi kullanma arzusunda olmalarından cesaret aldığını” da vurguladı.





Sloat bugün adaya gelecek



ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat, bugün adaya geliyor.

ABD Lefkoşa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre Sloat iki gün sürecek ziyaretinde her iki toplum lideri ile görüşecek.

Sloat ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelerle ilgili son gelişmeleri inceleyerek, “ABD’nin iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon temelinde adayı yeniden birleştirmeye yönelik BM gözetimindeki görüşmelere desteğini” yineleyecek.

Açıklamaya göre Sloat, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades ile toplantısında, “Doğu Akdeniz’de refah ve istikrarı geliştirecek önlemleri de içeren ikili ve bölgesel bir dizi konuyu da görüşecek”.





Akıncı: “1958 Kıbrıs Türkleri için önemli bir yıldır”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 16 Haziran 1958 tarihinin, Kıbrıs Türklerinin yaşamında önemli olduğunu ifade etti. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) 57. kuruluş yıldönümü çerçevesinde, dün akşam düzenlenen etkinlikle, “Sanat Parkı”nın açılışında konuşan Akıncı,

“1958 yılında, 4 tane atanmış komite üyesiyle belediyenin temelleri atıldı. O güne gelinceye kadar 1955’te başlayan EOKA süreci, ardından 1958’de tırmanan iki toplumu birbirine düşüren hadiseler, 1960 Cumhuriyeti’ne giderken belediyelerin ayrılmasını da gündeme getirdi” dedi.

LTB’de gelmiş geçmiş bütün emek verenleri saygıyla anan Akıncı, 1976 yılında seçimle gelen ilk başkanın kendisinin olduğunu anlattığı konuşmasına şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün açılışı yapılan parkın adına “Sanat Parkı” denmesinin önemli olduğuna da dikkat çekerek, halka şöyle seslendi:

“Siz halkımızdan bir ricam var: Biz hep yaparız ama idame ettiremeyiz. Lütfen her şeyi belediyemizden beklemeyelim. Belediye yaptı, daha iyisini de yapacak. Ama ne olur bu oyuncaklara gözümüz gibi bakalım.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, harcanan her kuruşun halkın cebinden çıktığına dikkat çekti ve ortak kullanım alanlarının halkın malı olduğunu belirterek, halka, parkı evi gibi görmesi ve koruması çağrısında bulundu.





Talat: “Önce hükümet programını hazırlayıp sonra koalisyon görüşmelerine başlayacağız”



Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’de (CTP-BG) yeni Genel Başkan Mehmet Ali Talat, önce hükümet programını hazırlayıp sonra koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını, Başbakan’ın kim olacağına da partinin karar vereceğini ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla istişare edeceklerini söyledi.

TAK muhabirinin yeni hükümet ve süreç konusundaki sorularını yanıtlayan Talat, “Farklı bir yol izlemek istiyorum. Önce bizim önereceğimiz bir taslak hükümet programı hazırlayacağız; koalisyon görüşmelerini yaparken o taslağı uygulama hedefini ortaya koyacağız” dedi.

Talat, böylece kurulacak koalisyonda öngördükleri bu hükümet programı taslağının ne kadarını uygulayabileceklerini bilmiş olacaklarını ve koalisyon kararını ona göre vereceklerini ifade ederek, şimdiye kadarki hükümetlerde önce basit bir protokol imzalanıp ardından program hazırlandığını; ancak halen bir hükümet mevcut olmasının avantajını kullanarak farklı bir yol izleyeceklerini anlattı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun istifa etmemesini kendisinin istediğini belirten Mehmet Ali Talat, sürecin çok uzamayacağını; parti içindeki hazırlıkları bir hafta içinde tamamlamayı ve durumu değerlendirmeyi öngördüklerini söyledi.

CTP-BG Genel Başkanı Talat, hükümet programına yönelik hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını kaydederek, sonrasında gerekirse hükümetin istifa edeceğini, gerekirse hükümet istifa etmeden de partilerle görüşeceklerini ifade etti.

Talat, “Halen hükümet var. Dolayısıyla seçimden yeni çıkmışız ve yeni bir hükümet arayışında gibi değiliz, daha rahat hareket edeceğiz” dedi.

CTP-BG Genel Başkanı Talat, parti başkanlığına aday olurken ilan ettiği 25 maddenin hükümet programıyla bağı konusundaki soru üzerine, bunların çoğunun partiyle ilgili olduğunu ancak “ekonomik kalkınma, kendi irademize sahip çıkma” gibi hedeflerin ete kemiğe büründürüleceği yerin hükümet programı olduğunu belirterek, “O şekilde oluşması için dikkatli olacağız” ifadesini kullandı.

Talat, Başbakan’ın kim olacağı konusundaki sorular üzerine, hükümet programı çalışmasına öncelik verirken, kimin Başbakan olacağı konusunu da parti organlarında değerlendireceklerini belirterek özetle şunları söyledi:

“CTP’nin hükümetini kuracak olana, CTP’nin karar vermesi lazım. Biz Sayın Cumhurbaşkanı’na ‘hükümeti kurma görevini şu kişiye verebilirsiniz’ dediğimizde Cumhurbaşkanı’nın çok önemli bir itirazı olmazsa onu görevlendirecek. Ama Cumhurbaşkanı ‘ben bu kişiye vermem’ diye bir tutuma da girebilir. Bu da sonuçta bir siyasi krize yol açar. Ona herhalde imkan vermeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı ile öncesinde istişare edeceğiz ve ona göre karar vermesini sağlayacağız.”



Türk ve Rum Siyasi Parti temsilcileri Gazimağusa bölgesindeki tarihi yerleri gezdi



Kıbrıs Türk ve Rum parti temsilcileri, Slovakya Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla Gazimağusa bölgesinde tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etti.

Restorasyonu devam eden Othello Kalesi’nden başlayan gezide siyasilere Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile “Maraş Belediye Başkanı” Alexis Galanos da eşlik etti.

Othello Kalesi’nin girişinde açıklama yapan Slovakya Büyükelçisi Oksana Tomova, sembolik yerlerin ziyaret edilmesi adına Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi parti temsilcilerinin bir araya geldiğini belirtti.

Tomova, kapsamlı çözüme dair yeni bir ivmenin yakalandığı bu dönemde hazırlanan ziyaret programının, iki toplumun siyasi temsilcilerinin birbirini anlaması ve gelecekteki ortaklık açısından önemli olduğunu vurguladı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de, bu tür teknik ve sosyal içerikli, siyasetten uzak ziyaretlerin ve temasların Kıbrıs müzakerelerinin ilerlemesi adına olumlu adımlar olduğunu vurguladı.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 54
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 574
Toplam Tekil 4079352
IP 3.128.199.162






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu