BASIN BÜLTENİ AKINCI :“YENİ BİR BEYAZ SAYFA AÇIYORUZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ AKINCI :“YENİ BİR BEYAZ SAYFA AÇIYORUZ”
Tarih: 30.04.2015 > Kaç kez okundu? 1662

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mustafa Akıncı, dün akşam İnönü Meydanı’nda halka yaptığı konuşmasında, yeni bir beyaz sayfa açtıklarını, seçim propagandası döneminde verdiği tüm sözlerin arkasında olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta çok acılar yaşandığını, artık bu acıları sarma zamanının geldiğini söyledi.

Halka, bu demokrasi sürecine yaptıkları katkılar nedeniyle teşekkür eden Mustafa Akıncı, seçim döneminin bittiğini, yeni bir umut döneminin başladığını ifade etti ve özetle şöyle konuştu:

“Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz. Şunu unutmayalım. Sayın Eroğlu’nu destekleyenlerin de Cumhurbaşkanı olacağım. Sayın Eroğlu’na bundan sonraki yaşamında sağlık ve huzur diliyorum, başarılar diliyorum.

Kendisi ‘Önümüzdeki süreçte benimle istişare etmek isterse hazırım’ dedi. Bunu da dikkate alacağım. Sayın Mehmet Ali Talat olsun, Sayın Eroğlu olsun bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapmış insanların katkılarından yararlanmak elbette isterim çünkü bu ülke hepimizin, bu ülkenin geleceği hepimizi ilgilendiriyor.”

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Akıncı, seçim zaferinin mutluluğunu kutlarken yanında olmasını arzuladığı ancak hayatta olmayan birçok insan bulunduğunu ifade ederek, “Keşke onlar da yanımıza olabilseler, bu anı yaşayabilselerdi. İnanıyorum ki onlar da ruhen aramızdadırlar. Bu coşkuya onlar da oldukları yerden katılmaktadırlar. Ruhları şad olsun hepsinin de” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞİMİ BAŞARACAĞIZ”

Akıncı, değişimin sadece bir kişinin bir makamdan değişmesiyle ilgili bir kavram olmadığını, bu akşam çok önemli bir iş gerçekleştirildiğini ve değişimi en tepeden başlattıklarını belirterek, “Ama unutmayın ki değişim anlayışlarla, vizyonlarla, dünyayla bakış açısıyla, dünya görüşüyle ilgilidir. Değişim davranış biçiminizle ilgilidir. Biz gerçek anlamda içerikli bir değişimimi bu ülkede sizlerle el ele gönül gönüle başlatıp başaracağız” dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kendisini telefonla arayarak kutladığını, çok yakın gelecekte, formalitelerin tamamlanmasının ardından ilk fırsatta kendisiyle bir araya geleceklerini ifade eden Mustafa Akıncı, “Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur” diye konuştu.

Anastasiadis’le aynı kuşağın insanları olduklarını, aralarında bir yaş fark bulunduğunu ifade eden Akıncı, “Bizden önceki kuşakların bu adanın sorunların çözmesini çok arzu ederdik olmadı. Eğer biz de çözemezsek bizden sonraki kuşaklar için daha büyük yük haline gelebilir. Bunu O’na da söyledim, o da aynı görüştedir” dedi.

“EIDE ADAYA GELECEK”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de kendisini telefonla kutladığını söyleyen Akıncı, Eide’nin 4 Mayıs’ta adaya geleceğini ve bu yolu nasıl yürüyeceklerini kendisiyle görüşmek istediğini söylediğini bildirdi.

Akıncı, Eide’ye teşekkür ederek çözüm vizyonuyla, halkın onayıyla göreve geldiğini, bu vizyonla yapacakları çalışmalarda elbette BM’nin katkısına ihtiyaçları olacağını, BM ile iyi niyetle işbirliğine hazır olduğunu Eide’ye de bildirdiğini anlattı.

“TOPLUMSAL KONULARDA DUYARLI OLACAĞIM”

Mustafa Akıncı, toplumsal konular hakkında duyarlı davranacağının sözünü verdiğini belirterek, “Partilerin içini karıştırmayacağım. Bir parti kurultayında kim parti başkanı olacak o partinin delegeleri bilir, kurultayı bilir. Filanca beldede kim belediye başkanı olacak, o beldenin halkı bilir, Cumhurbaşkanı’nın işi değil” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın toplumsal konulara yönelik işleri ve ülkesinde topluma rehberlik etmesi gereken birçok konu bulunduğuna işaret eden Akıncı, çevre, toplumsal cinsiyet, tarım, üretim, ticaret, turizm, eğitim, sağlık, esnaf ve zanaatkarlar ile basın dünyasının ve polisin birikmiş sorunlarından örnekler verdi.

“BU BEBEĞİN ARTIK AYAĞA KALKMASI LAZIM”

Akıncı, “Ben Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Federal yapının eşit ortağı olarak Avrupa Birliği içerisinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak -ki öyle olmamız lazım- artık bu bebeğin, bu yavrunun ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten kendi kendini yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerinin değil TC’nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler gerçekleştireceği için Rum tarafının da isteğidir. Böyle bir varlık TC’nin de istediğidir” diye konuştu.

Mustafa Akıncı, kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde çözüm vizyonuyla hareket eden bir KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti varlığı olacağını söyledi.

MARAŞ, GAZİMAĞUSA LİMANI VE ERCAN

Kendisini daha masaya oturmadan Maraş’ı vermekle suçlayanların buranın farelere verildiğini görmesini isteyen Akıncı, Mağusa limanından ticareti ve Ercan’dan doğrudan uçuşları gerçekleştirme de dahil tüm bunların bir paket halinde oturulup konuşulması gerektiğini ve muhatabıyla bunları konuşacağını vurguladı.

Akıncı, güven artırıcı önlemlerle desteklenen bütünlüklü çözümü unutmayacaklarını, “Bunu yapalım da Allah kerim” demeyeceklerini, bunları ana çözüme yardımcı olması için yapacaklarını kaydederek “Adım adım ülkenin geleceğini yeniden şekillendirmek için uğraş vereceğiz” dedi.

TÜRKİYE KÖKENLİ VATANDAŞLAR

Türkiye’den gelip adaya yerleşen vatandaşlara da değinen Akıncı, Kıbrıs’ı vatan bilmiş, alın teri dökmüş, ekonominin parçası haline gelmiş, evlenip çocuk çoluğa karışmış, atalarını bu topraklara defnetmiş insanlar bulunduğunu belirterek, özetle “Biz bu insanlarımızı oy deposu görmedik.

Yıllardır istismar edilmelerini üzülerek gördük. Bu insanlar da bu toprakların parçası oldular. Bu bir seçim öncesi değil, seçim sonrası konuşmasıdır. Seçimden önce başka, sonra başka değil. Onlar da federal devletin yurttaşı olacaklar” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Zaman zaman Türkiye düşmanı olarak da suçlanmasını eleştirerek, Türkiye ile kurmak istediği ilişkiye de değinen Akıncı, “Ne çatışmacı, ama ne de teslimiyetçi, uzlaşmacı olacağız. Anastasiadis’le uzlaşma arayacak olan ben Türkiye ile çatışma arayacakmışım. Böyle bir şey olamaz” dedi.

Kıbrıslı Türklerin kültürel ve tarihsel bağı, Kıbrıslı Türkler için ayrı bir yeri olan Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler için önemini bildiğini ifade eden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarını partizanca değil iyi yönetmesi için kendi kurumlarının sahibi olması gerektiğini kaydetti. Akıncı, “Kendi evimizin efendisi biz olmalıyız” dedi.

TARAFSIZ BAĞIMSIZ BİR CUMHURBAŞKANI

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı görevinde tarafsız ve bağımsız olacağı yöndeki sözünün sonuna kadar arkasında olacağını da belirtti.

Tüm partilere eşit mesafede duracağını, tüm renkleri kucaklayan bir cumhurbaşkanı olacağını ifade eden Akıncı, ülkede hukuk düzeninin geçerli olabilmesi için elinden geleni yapacağını vurguladı.

Kampanyasında da kullanılan zeytin dalının barışın, üretimin, bu topraklarda kök salmanın simgesi olduğunu kaydeden Akıncı, bu simgelerin de takipçisi olacağının sözünü verdi.

Akıncı, adanın geleceğinin, dil, din, renk, köken, siyasal düşünce ne olursa olsun birlikte şekillendirileceğini kaydetti.

Akıncı konuşmasının sonunda da ailesine desteklerinden dolayı teşekkür etti



KKTC’NİN YENİ CUMHURBAŞKANI AKINCI



KKTC’de Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen 4. kişi olan Akıncı, yüzde 60.5 oyla seçimin galibi olarak 5 yıl süreyle KKTC Cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek. Rakibi Derviş Eroğlu ise oyların yüzde 39.5’ini aldı.Kayıtlı 176 bin 980 seçmenin 113 bin 478’inin oy kullandığı bugünkü seçimde, 110 bin 799 oy geçerli sayıldı ve seçime katılım oranı yüzde 64.12 oldu.

Seçimin ilk turuna TDP ve BKP’nin desteğiyle katılan ve 2. turda CTP-BG’nin de destek verdiği bağımsız aday Mustafa Akıncı toplam 67 bin 35 oy aldı.

Rakibi, UBP ve DP destekli bağımsız aday Derviş Eroğlu’na sandıklardan toplam 43 bin 764 oy çıktı.

İLÇELERE GÖRE OY DAĞILIMI

Mustafa Akıncı; Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt’ta oyların çoğunluğunu alırken, Derviş Eroğlu sadece İskele ilçesinde birinci çıktı.Başkent Lefkoşa’daki 213 sandıkta kayıtlı 55 bin 782 seçmenden 35 bin 902’si oy kullandı ve seçime katılım oranı yüzde 64.36 oldu.

Lefkoşa’da Akıncı, 23 bin 215 oyla, oyların yüzde 66.14’ini kazandı.

Derviş Eroğlu ise 11 bin 887 oy alarak yüzde 33.86’da kaldı.Gazimağusa’da 178 sandıkta kayıtlı toplam 46 bin 11 seçmenden 29 bin 304’ü oy kullandı ve seçime katılım oranı yüzde 63.69 oldu. Gazimağusa’daki sandıklardan 16 bin 191’i Akıncı’ya; 12 bin 280’si Eroğlu’na çıktı. Akıncı’nın Gazimağusa’daki oy oranı yüzde 56.87; Eroğlu’nun ise yüzde 43.13…

Girne’deki 140 sandıkta kayıtlı 35 bin 417 seçmenden sadece 21 bin 717’si oy kullandı ve seçime katılımın en düşük olduğu ilçe yüzde 61.32 ile Girne olarak kayıtlara geçti.

Girne’de Akıncı 13 bin 71 oyla yüzde 61.45; Eroğlu ise 8 bin 199 oyla yüzde 38.55 oy oranına ulaştı.

84 sandığın kurulduğu Güzelyurt’ta, 20 bin 813 seçmenden 14 bin 335’i oy kullandı ve seçime katılım yüzde 68.88 ile en yüksek orana ulaştı.

Güzelyurt’taki oyların 8 bin 636’sını alan Akıncı, yüzde 61.36 ile birinciliği kazanırken, rakibi Eroğlu 5 bin 438 oyla yüzde 38.64’te kaldı.

İskele ilçesinde ise 78 sandıkta kayıtlı 18 bin 957 seçmenden 12 bin 220’si sandığa gitti. Seçime katılım oranının yüzde 64.46 olduğu İskele’den Akıncı’ya 5 bin 922 oyla yüzde 49.84; Eroğlu’na ise 5 bin 960 oyla yüzde 50.16 oy çıktı.

Akıncı, seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ertesi gününde Cumhuriyet Meclisi’nde ant içerek göreve başlayacak.

Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 147. Maddesi, “Seçimi kazanan Cumhurbaşkanı, seçildiğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasını izleyen gün, Meclis’te ant içerek göreve başlar, Meclis tatilde ise o gün kendiliğinden olağanüstü olarak toplanır” hükmünü içeriyor.



AKINCI’NIN ÖZGEÇMİŞİ



Mustafa Akıncı, 28 Aralık 1947 yılında Limasol’da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Lefkoşa’ya yerleşti. 1975 Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclis’ine seçildi. 1976’da henüz 28 yaşındayken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 1976-1990 yılları arasında 14 yıl boyunca kesintisiz sürdürdü.

1978’de LTB Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağladı. Bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989 yılında ‘Dünya Habitat Ödülü’ne, 2007 yılında ise Ağa Han (Aga Khan) Mimarlık ödülüne layık görüldü.

2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü ‘Europa Nostra Onur Ödülü’ne (Medal of Honour) layık görüldü.

1983’te Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yaptı. 1987’den 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

1993-2009 yılları arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilliği görevini sürdürdü. 1999-2001 döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi.

2003’te, Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlendi. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) oluşumuyla birlikte başkanlık görevini devretti.

Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.2010’da ‘Belediye Başkanlığı’nda 14 Yıl’ isimli kitabı yayınlandı.68 yaşında olan Mustafa Akıncı, iyi derecede İngilizce biliyor, evli ve üç çocuk ve iki torun sahibi…



EROĞLU, AKINCI’YI KUTLADI



Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yaparak, seçimi kazanan Mustafa Akıncı’yı kutladı ve başarı diledi.

Eroğlu, dünkü seçimin katıldığı son siyasi seçim olduğunu ifade ederek, halkın kendisinden ziyade siyasi partilere mesaj verdiğini söyledi. Eroğlu, siyasetten kopmayacağını, görüşlerini söylemeyi sürdüreceğini de ifade etti.

Derviş Eroğlu, cumhurbaşkanlığı görevi boyunca müzakereler için yaptıklarına değindi ve gelinen noktadan her zaman onur duyacağını belirtti.

Kendisine destek veren tüm vatandaşlara teşekkür eden Eroğlu, bundan sonra da yapması gereken görevler varsa bundan kaçmayacağını dile getirdi.

Eroğlu, “Bu benim son seçimimdi, peşinen ifade etmiştim. Bugünkü seçimle siyasi hayatımın seçilme seçilmeme safhası sona ermiştir” diye konuştu.

Bugünkü seçim sonuçlarından, kendisinden ziyade siyasi partilerin mesajlar alması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Vatandaş Eroğlu’na değil siyasi partilere mesaj vermiştir. Siyasi partilerin bu seçimden çıkaracağı sonuçlar vardır, umarım alırlar” dedi.

Eroğlu, seçimi kazanan Mustafa Akıncı’yı kutlayarak, talep etmesi halinde Akıncı’yla istişare ederek müzakerelerle ilgili görüşlerini paylaşacağını söyledi.



BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU VE 2. CUMHURBAŞKANI TALAT, AKINCI’YI TELEFONDA KUTLADI



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’yı kutladı.

Yorgancıoğlu ile Talat, Akıncı’yı telefonla arayarak başarısından ötürü tebrik etti.

Başbakan ve 2. Cumhurbaşkanı, Akıncı’yla seçim döneminde yaptıkları işbirliğinden memnun olduklarını belirttiler ve bunun ileriki günlerde de devam etmesini dilediler.

CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, önümüzdeki süreçte Akıncı ile başta Kıbrıs sorununun iki kesimli, iki toplumlu, federal bir çözüme kavuşturulması olmak üzere demokratik anayasal kurumların daha katılımcı bir anlayışla yapılandırılması, sivilleşme ve demokratikleşme ilkeleri doğrultusunda adımlar atılması için işbirliği içinde çalışılacağına olan inançlarını teyit ettiklerini kaydetti.

En büyük beklentilerinin, Kıbrıs Türk halkının iradesi neticesiyle seçilen Cumhurbaşkanı’nın bütün partilere eşit mesafede durması olduğunu belirten Yorgancıoğlu, “Bu duygularla tüm CTP’lilere, parti kararına uyarak ülkenin geleceği ile ilgili sorumlu davranarak hareket eden tüm yoldaşlarıma partilerini en güzel şekilde temsil ettikleri için teşekkür ederim” ifadesine yer verdi.



DENKTAŞ: “KKTC’NİN 4. CUMHURBAŞKANI AKINCI’YI SAYGIYLA SELAMLIYORUZ”



Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’yı saygıyla selamladıklarını ve kutladıklarını belirtti.

Denktaş, DP-UG olarak seçim sonuçlarını ve halkın sandığa yansıttığı değişim taleplerini değerlendireceklerini ifade ederek, seçimlerden istedikleri başarıyı elde edemediklerini ve halkın mesajını aldıklarını söyledi.

Denktaş, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ise 5 yıl boyunca ortaya koyduğu çaba ve özellikle müzakerelerde gösterdiği duruştan dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı seçim süresince UBP ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını, özellikle 2. turda çok iyi bir örgütlenme yaptıklarını, ancak yüzde 40 civarında bir oy aldıklarını ifade eden Denktaş, bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50’nin biraz üzerinde oy aldıklarını, yani bu seçime bakıldığında yüzde 10 gibi bir kaybın olduğunun görüldüğünü anlattı.

Denktaş, seçime katılım oranına bakıldığında da bunun büyük bir kayıp olmadığına inanç belirterek, oy kullanan ve seçimlerde iradesini sandığa yansıtan herkese teşekkür etti.

Serdar Denktaş, bugün sandığın konuştuğunu ifade ederek, sonuçta sandıklara halkın iradesinin yansıdığını, oy kullanmayanların iradesinin sayılmadığını, seçime giderek oy kullanan iradeyi saygıyla karşıladıklarını vurguladı.

"CUMHURBAŞKANI İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ"

DP-UG olarak bu yeni dönemde, Cumhurbaşkanı ile işbirliğinde çalışacaklarını, Kıbrıs’ta çözüm yolunda, Kıbrıs Türk halkının egemenliği ile eşitliğinin korunması adına ve devlete olan inançla yeni bir görev üsteleneceklerini ifade eden Denktaş, Akıncı’yı da ziyaret edip düşüncelerini paylaşacaklarını kaydetti.

Denktaş, çalışma arkadaşlarıyla birlikte seçim sonuçlarını ele aldıklarını ve değerlendirdiklerini, siyasetin de yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, Meclis’te bulunan Siyasi Partiler Yasası yanında ekonomik politikaların da ele alınması gerektiğini ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN DE KKTC POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRMESİ GEREKİR"

Türkiye’nin de KKTC politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Denktaş, ülkedeki sıkıntıların her tarafça çok iyi okunması gerektiğini belirtti. Halkın esas iradesini ve mesajını verdiğini, değişim talep ettiğini ifade eden Denktaş, cumhuriyetin ve devletin önemine vurgu yaptı, halkın demokratik bir şekilde iradesini sandığa yansıttığını söyledi.

Denktaş, seçimde istedikleri başarıyı elde edemediklerini, üzgün olduklarını ancak halkın mesajını da aldıklarını ifade ederek, DP-UG olarak gerekli iç değerlendirmeleri yapacaklarını ve birlik beraberlik içerisinde yola devam edeceklerini kaydetti.



YABANCI GAZETECİLERE GÖRE SEÇİMLERİMİZ “SESSİZ VE SAKİN” GEÇTİ



Uluslararası basın kuruluşları, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini izlemek için hafta sonu adadaydı.

Birçok basın mensubunun yanında France 24, Ajans France Press, Associated Press, Reuters, Euronews ve Al Jazeera English kanalları da seçimin galibini bildirmek için başkent Lefkoşa’ya geldi.

Kıbrıslı Türklerin liderini seçtiği dün ise vatandaşların görüşlerini alan Al Jezeera ekibi, diğer ülkelere nazaran KKTC’deki seçimlerin çok sessiz ve sakin geçtiğini söyledi.

Zeina Khodr, seçime katılan iki tarafın destekçilerinin düşüncelerini açık bir şekilde ifade ettiğini, görüşlerin beyaz ve siyah kadar keskin olduğunu söyledi.



THEODORAKİS: “YUNAN SİYASETÇİLERİN KIBRIS SORUNUNUN DETAYLARIYLA İLGİLİ BİLGİSİ YOK”



Yunanistan’da faaliyet gösteren “To Potami” partisinin Başkanı Stavros Theodorakis, Yunan siyasetçilerin Kıbrıs sorununun detaylarıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını ve adaya, Yunanistan’daki seçimlerde oy toplayabilmek adına, “vatanseverlik satmak” için geldiklerini söyledi.

Adaya geçtiğimiz günlerde düzenlediği ziyaret çerçevesinde, Rum Fileleftheros gazetesine söyleşi veren Theodorakis, Kıbrıs sorunuyla ilgili Yunan siyasetçilerde yanıt aramamak gerektiğini; Yunan siyasetçilerin yaptığı şeyin tam olarak “Atina’da oy için Lefkoşa’da vatanseverlik” olduğunu kaydetti.

Habere göre Theodorakis, Kıbrıs sorununun yalnızca bir Başkan veya bir partiyle çözülebilecek bir sorun olmadığını ve bu konuda milli uzlaşı gerektiğini vurguladı.



BM’YE BAĞLI RAPORDA İKİ KIBRIS



Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı örgütlerin birinin dünyadaki ülkelerin mutluluk oranlarına ilişkin yayınladığı bir araştırmada “Kıbrıs” ve “Kuzey Kıbrıs” olarak iki ülkenin yer aldığı bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, BM’nin KKTC’yi tanımamasına karşın BM’ye bağlı bir örgütün 158 ülkeyi kapsayan bir araştırmasında, Kıbrıs’ın iki ayrı ülke olarak yer aldığını yazdı.

Gazete, “Dünya Mutluluk Raporu 2015” isimli raporda “Kıbrıs” ve “Kuzey Kıbrıs” şeklinde iki ülke yer aldığını, “Kuzey Kıbrıs’ın” mutluluk oranında Güney Kıbrıs’tan bir üst sırada olmasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın raporda 67nci, Kuzey Kıbrıs’ın ise 66ncı ülke olarak yer aldığını da vurguladı.



MECLİS BAŞKANI SİBER ÇANAKKALE'DE DÜZENLENEN ANMA TÖRENİNE KATILDI



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber önceki gün, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirilen törene katıldı. Siber şehit mezarlarına karanfil bıraktı. KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Orgeneral Raşit Dostum ile Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Bakri Hassan Salih'in de yer aldığı törenlerde Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Moldova Başbakanı Chiril Gaburici, Romanya Başbakanı Victor Ponta ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca da bulundu.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı'nda yapılan törene diğer devlet başkanı ve temsilcileri ile birlikte Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de katıldı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 988
Bugün Tekil 203
Toplam Tekil 4084256
IP 13.59.36.203






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























23 Sevval 1445
May s 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Ey T rk Beyleri, Milletim, itin! Yukar da G k kmedik e a a da yer delinmedik e, T RK Ulusu senin lkeni kim alabilir? T reni kim Bozabilir?
(Bilge KA AN)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu