İran Azerbaycan’ı 1 - Faruk Habiboğlu - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İran Azerbaycan’ı 1 - Faruk Habiboğlu
Tarih: 29.11.2008 > Kaç kez okundu? 9383

Paylaş


İran bizim kadim komşumuz. Tarihte sürekli rekabet ve mücadelemiz oldu aramızda. Ama aynı dinin ve aynı coğrafyanın mensupları olarak birlikte yaşadık yüzyıllardır. Elbette Türkiye-İran rekabeti -siz buna nüfuz mücadelesi de diyebilirsiniz- devam ediyor. İran Arap değil; Farisi ırkından. İslam dünyasında Araplar dışında, en büyük nüfus ve güç olarak Türkler ve Farisiler görülür. Ama İslam’ın bayraktarlığı Türklere (Osmanlı) nasip olmuştur.

Son zamanlarda emperyalist Amerikan Yönetiminin İran üzerindeki işgal hazırlığı gündemde. Şah sonrası ABD bir türlü İslami İran Yönetimini kabullenemedi. Hep İran’ı bir düşman olarak hedefledi. Hatta bir ara operasyon bile yaptı da, Allah’tan rezil olup geri çekildi. Fakat bu seferki çok ciddi. Tıpkı Irak’ta yaptığı gibi İran’ı tarumar etmek hazırlığında Amerika.. Bahane yine aynı: Nükleer Silah.. Bu gerekçeyle BM ve AB’ni de yanına çekti.

Beri tarafta İran bir başına. Arap ülkeleri din kardeşliği yanında kendi ırkdaşları olan Irak’a, Filistin’e bile ilgisizken İran’a mı destek verecek? Türkiye ise mevcut Hükümetin ABD ile kurduğu BOP Eşbaşkanı statüsü gereği ABD tarafı. En azından bi-taraf duracak. İran yalnız başına..

Tabi BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) batının, özellikle Amerika’nın Ortadoğu Coğrafyasını yeniden şekillendirme ve bu şekilde İslam’ı kontrol altında tutma planı. Biz Müslüman Türkiye olarak, sağolsunlar dindar hükümetimizin sayesinde bu projenin eşbaşkanlığını üstlenmişiz..

Sevgili okurlar İran’da çok büyük oranda Azeri Türkü yaşıyor. İran Azerbaycanı, Azerbaycan Cumhuriyeti’nden nüfus ve alan olarak çok çok daha büyük. Hatta İran nüfusunun yarısına yakın diyenler abartıyor olsa bile, 25 milyondan fazla Azeri Türkünün vatanıdır İran. Bunlar aynı zamanda Sünniler. Ancak Türkiye olarak biz İran’daki Azeri varlığa karşı hep kör kaldık ve kalmayı da sürdürüyoruz. Asya’daki Türk Dünyası’ndan bahsederken, Avrupa’daki Türk unsurunu konuşurken, Irak’ta Türkmen varlığını gündeme getirirken hatta doğrudan bunlara destekler verirken, İran Azerilerini belki hiç görmüyoruz.. İlgilenmiyoruz ve durumları hakkında sağlıklı bir bilgiye sahip değiliz. Dikkatinizi çekiyor mu bilmiyorum, takip edebildiğimiz kadarıyla İran yöneticilerinden hiçbir Azeri Türk’ün adını duymadık. Daha doğrusu İran’da bu Azerilerin durumu nedir onu hiç bilmiyoruz. Mesela geçen hafta İran Azerilerinin Ana dilde Eğitim talebine, İran rejimi çok sert tepki vermiş ve 60’dan fazla Azeri hapse atılmış.. Olay, İran’ın Urmiye kentinde olmuş. Bu duyumu internet üzerinden görüştüğüm bir İran Azeri Türkü kardeşimden aldım. İran’da yaşayan Azeriler üzerinde çok ciddi baskılar var. Esaret çok ağır bir itham olabilir, ama en azından baskının olduğunu söyleyebiliriz. İran Azerilerinin Kuzey Azerbaycan’dan da bir umut ve beklentileri kalmamış Çünkü Kuzey Azerilerinin Şii mezhep yapısı bu iki Azeri toplumu arasında bir duvar gibi set oluşturmuş. İran Azerilerinin yegane umudu Türkiye’dir.

Konu çok kapsamlıdır. Üzerinde enine boyuna analizler ve tartışmalar gerekir. Her şeyden önce İran Azerbaycanı ile ilgili çok doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmada sıkıntımız var. Zira İran’da internet bile kontrol altında. Dolayısıyla bu kanalı kullanmanız çok zor. Ama hiç değilse medyamızda bu konular işlenerek gündem oluşturmalıyız diye düşünüyorum. Bu konuda bir çağrı yapıyorum ve çağrımı özellikle de ulusal medyaya yöneltiyorum: İran Azerileri ne alemde acaba?





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1340
Toplam Tekil 4074616
IP 18.218.129.100






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu