BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu: “İki devlet masaya oturacaksa müzakere sürecine varız” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu: “İki devlet masaya oturacaksa müzakere sürecine varız”
Tarih: 20.11.2017 > Kaç kez okundu? 1108

Paylaş


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta yeni bir müzakere sürecine karşı olmadıklarını, ancak bu yeni sürecin devletten devlete zemininde olması gerektiğini ifade ederek, “Masada iki devlet olacaksa biz bu müzakere sürecine varız. Yoksa masada onlar devlet, biz toplum olduğumuz sürece kimse çözüm rüyasını görmesin” dedi.

BRT’de yayımlanan “Gündem +” programına konuk olan Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta milli mücadele yıllarında Anavatan Yavruvatan, Mehmetçik ve Mücahitlerin birlikte gösterdiği kahramanlık sonucu Kıbrıs adasında Türk varlığını koruduklarını ve o kahramanlık sonrası ortaya çıkan KKTC’nin bugün 34’üncü yaşını kutladığını belirterek, tüm şehitler ve gazilerin önünde saygı ile eğildiklerini kaydetti.

Kıbrıs’ta mücadelenin artık savaşla değil, ekonomi, sağlık, eğitim, turizm, tarım ve çevre gibi alanlarda yakalanacak başarılar ile olduğunu, bu konuda da üzerlerine birçok görev düştüğüne işaret eden Ertuğruloğlu, bu alanlarda da her konuda olduğu gibi Anavatan ile birlikte çalışarak KKTC’yi geliştireceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Crans Montana’da başarısızlıkla biten 50 yıllık müzakere sürecinin ardından Kıbrıs konusundaki yeni sürecin de Anavatan ile birlikte istişare içinde şekillendirileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bizim açımızdan net olan bir şey vardır; 50 yıllık başarısızlığı kanıtlanan eski müzakere sürecine asla geri dönmeyeceğiz. Bu konuda eleştirilerimi yapmaktan geri durmayacağım. Başarısızlığı kanıtlanmış ve bitmiş müzakere süreci, federasyon görüşmeleri, adına ne isterseniz deyin, bu süreç yeniden canlandırılamaz.

Bu başarısız olan ve biten müzakere süreci, bir mazeret yaratılarak, başka veya yeni bir süreçmiş gibi, başarılı olabilecekmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Tepkim bunadır.

Crans Montana son çabaydı, tüm taraflar, herkes, Cumhurbaşkanı da, biz de, Türkiye de bunu söyledi. Ama şimdi bahane yaratılmak isteniyor, ‘son aşamaya gelmiştik, Rumların da seçimleri vardı o yüzden çözümden uzaklaştılar’ gibi… Bu yalandır. Neye yanaştı Rum, dönüşümlü başkanlıkta mı yakınlaştınız. Zaten bizi azınlık gören Rum dönüşümlü başkanlığı size verir mi. Herkes artık bazı gerçekleri görmelidir. Rumların niyetsizliğini herkes görmelidir. Bu politika Kıbrıs Türk halkına zarar verir.”

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, müzakereden kaçmadıklarını ama başarı şansı olmayan müzakere sürecine de daha fazla tahammülleri kalmadığını, Kıbrıs Türk halkının kaybedecek zamanı olmadığını ifade etti.

“50 yıllık BM parametrelerinden ne kazanım elde ettik! 50 yıl sadece masada tutulduk. İzolasyonlar altında ezildik. Onlar BM, AB üyesi oldu” diyen Ertuğruloğlu, Rumların tanınmış devlet, Kıbrıs Türk halkının da “toplum” olarak masada oturduğu bir süreçten anlaşma ile kalkmanın mümkün olmadığını söyledi.

Ertuğruloğlu, “Yeni süreçte müzakere olacaksa, masada o devlet ben toplum olarak değil, iki devlet olacaksa müzakere olur” diyerek, şöyle devam etti:

“İki devlet masaya oturacaksa biz bu müzakere sürecine varız. Yoksa onlar devlet biz toplum kimse bu şekilde çözüm bulunacağı rüyasını görmesin. Kıbrıs Türk halkının zamanını boşa harcamaktan vazgeçin.

Rumlar bizimle ne eşitlik ne de güvenlik temelinde bir anlaşmaya gelmez. Zaten Rumlar bunu açıkça söylüyor. ‘Garanti ve güvenlikleri istemiyorum’ diyor, biz de bunlardan vazgeçmeyiz diyoruz. O zaman bu müzakerelerin sürmesi neyi değiştirecek. Bu adada önce iyi komşu olalım, Rum bizi azınlık olarak görmekten, Türkiye’ye işgalci demekten vazgeçsin, haklarımıza statümüze eşitliğimize saygı göstersin, ambargolar altında ezmekten vazgeçsin, ona göre masaya oturalım.

Rumlar sıfır asker sıfır garanti diyor. Müzakerelerde oyun oynuyorlar ama biz görmemezlikten geliyoruz, birbirimizi suçluyoruz. Bu doğru bir tutum değildir.

Rum tarafında seçim var, başkan kim seçilirse seçilsin bir şey fark etmeyecektir. Rum tarafında Ulusal Konsey kararları vardır ve gelen başkan onlara uymak zorundadır. Zaten başarısızlıkla sonuçlanan 50 yıllık süreçte Rumların aslında hiçbir şekilde çözüm istemediği görülmüştür.

Kıbrıs konusunda, bizde olmayan bir birliktelik vardır Rumlarda. Bu da bizi çok ciddi anlamda onlara karşı dezavantajlı bir konuma sokmuştur. Bunu bize karşı sadece Rumlar değil, AB ve uluslararası camia da iyi kullanıyor. Buna izin vermeyeceğiz.”

Ertuğruloğlu, şu anda ülkede seçim sürecine girdiklerini, bu yüzden yeni yol haritası veya B planı gibi yeni gelişme beklenmemesi gerektiğini ifade ederek, “Ancak ben Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşüyorum ve gerekli istişareleri yapıyoruz” dedi.

Ambargoların kaldırılması gerektiğini, bunun Kıbrıs Türk halkının hak etmediği bir muamele olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ta ortaklık cumhuriyetini bozan Rum tarafıydı. BM ve uluslararası camia bunu bildiği halde bu haksızlığın yapılmasına izin verdi. Aslında yasal bir Kıbrıs Cumhuriyeti yoktur. Bu yüzden artık Türkiye ile birlikte dik bir duruş göstermeliyiz.

Bu süreçlerden zarar gören hep biziz. Çözüm anlaşma isteyen de biziz. Ama tek uzlaşıcı biz olduğumuz sürece bu anlaşma olmaz. Onlar da motive edilmeli. Bu da masaya iki devletin oturmasından geçer.

Müzakereye her zaman kapıyı açık tutalım, ‘müzakere etmeyiz’ demiyoruz ama eşit statüde müzakere yapılacaksa bu müzakere olur.

Biz ve Anavatan net olarak söylüyor; başarısızlığı kanıtlanmış bu süreç devam edemez. Farklı modaliteler diyoruz. Bunu biz söylüyoruz, ancak başkaları net olarak söylemiyorlar.Yeni süreç ancak devletten devlete olur. Kıbrıs’ta yeni sayfa açılmalı, 50 yıllık alışılmış metotlarla bu süreç başarıya ulaşamaz.”

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlama töreninde Solo Türk uçaklarının geçişine eleştiri yapanlarla ilgili bir soru üzerine de, “Yorum yapmaya bile utanıyorum. Rum tarafında da F-16’lar geçti, bir eleştiri mi yaptılar… Milli günlerde hangi ülkede askerler, uçaklar geçmiyor. Bu tür eleştirileri anlamam mümkün değil. Biz büyük coşku yaşadık. Solo Türk gösterisini hayranlıkla izledik. Katkı koyan herkese teşekkür ederim” diye yanıtladı.



Ertuğruloğlu’ndan NATO tatbikatındaki Atatürk ve Erdoğan düşmanlığına protesto



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Norveç’te yapılan “Trüdent Javalin 2017" isimli NATO tatbikatındaki Atatürk ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığını protesto etti.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle;

“Norveç'te yer alan NATO Müşterek Harp Merkezi'nde 8-17 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenmekte olan ‘Trüdent Javalin 2017’ isimli tatbikat sırasında Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının, düşman ülkelerin liderleri arasında gösterilmesi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi kullanılarak sahte bir adres üzerinden düşman ülkelerle işbirliği yaptığı yönünde bir mesaj verilmeye çalışılmasını şiddetle protesto eder, bir skandal teşkil eden bu olayın ne müttefiklik ne de dostluk ve insanlık ile bağdaştığını vurgulamak isteriz. Söz konusu olayı, kopmaz bir parçası olduğumuz Türk Ulusu'na yapılmış bir hakaret olarak değerlendiriyoruz. Bu menfur olayın sorumlularının görevden el çektirilmiş ve NATO Genel Sekreteri tarafından Türkiye'den özür dilenmiş olmasına karşın, soruşturmanın derinleştirilerek olayın arkasında bulunanlar hakkında da gerekli işlemin yapılmasını ve benzeri olayların tekrarlanmaması için tedbir alınması NATO gibi itibarlı bir uluslararası kuruluştan beklenendir”



Siber: “Kıbrıs Türk Çağdaş Plastik Sanatlar Sanal Müzesi bu yıl içinde açılıyor”



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Meclis Başkanlığı girişimiyle Kültür Dairesi’nin projelendirmesi sonucu ülkenin ilk sanal müzesinin bu yıl içinde açılacağını belirtti.

Siber, ülkede bulunan tarihi konakların yaşam hikayelerinin de kayıt altına alınacağı ikinci bir proje üzerinde de çalışmaların başladığını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma Komitesi, Meclis ve Komite Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Toplantı sonrası alınan kararları açıklayan Siber, kültürel varlıklar ve mirasın korunmasının, arşive gereken özenin gösterilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Siber, “Cumhuriyet Meclisi’nin girişimiyle, paydaşlarımızla ve Kültür Dairesi’nin katkılarıyla geçtiğimiz aylarda müzecilik, arşiv ve kütüphanecilik konusunda çalıştay (MAKYA) düzenlemiştik. Kültürel mirasımızın korunması açısından önemli sonuçlar çıktı. Bu sonuçlardan yola çıkarak iki proje gerçekleştirdik” dedi.

KKTC’de ilk defa bir sanal müze projesinin bu yıl içinde hayata geçeceğini söyleyen Siber, şöyle devam etti:

“Bu müze, sadece ülkemize değil, bütün dünyaya kapılarını açacak. Bugün gelişen internet ortamı, teknoloji bize dünyadaki sanal müzeleri gezme imkanı tanıyor. Dünyadaki sanal müzeleri oturduğumuz yerden gezebilirdik şimdi ise bizim müzemiz de gezilebilecek. Kıbrıs Türk Çağdaş Plastik Sanatları Sanal Müzesi ile sanat eserlerimiz dünyaya açılıyor. Sanat eserlerimizin kayıt altına alınması, müzede sergilenmesi ve küresel bir şekilde tüm dünyanın beğenisine açılması çok önemlidir”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, müzede ilk olarak Meclis ve Kültür Dairesi koleksiyonunda bulunan sanat eserlerinin sergileneceğini belirtti.

Bu proje sayesinde Arkeoloji ve Etnografya sanal müzelerinin de açılabileceğini belirten Siber, “Bu müzelerin açılması, fiziki olarak müzeler açılmasına engel değildir” dedi.

Projeyle ilgili Kültür Dairesi’nin çalışmalarını tamamladığını aktaran Siber, Aralık ayı içinde veya Ocak ayının ilk haftalarında müzenin kapılarını açmayı hedeflediklerini söyledi.

Siber, ”Bu proje ile aynı zamanda kültürel varlıklarımızı dijital ortama aktarma ve yedekleme konusunda da önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, şöyle devam etti:

“BRTK dahil, yedekleme konusunda büyük sıkıntılar çekiliyor. Yakın tarihimizle ilgili arşivlerimiz bile çok iyi saklanamıyor. Bilgi çağında çok iddialı bir söz vardır. Eğer varlıklarınızı koruyamazsanız, yedekleyemezseniz ve paylaşamazsanız, yok olursunuz. O yüzden bilgi paylaştıkça, paylaşabildiği ölçüde bir toplumun, bir ülkenin varlığından söz edilebilir.”

Siber, kültürel mirasın çok iyi korunması konusunda devlete, sivil toplum örgütlerine ve bu konuda çalışan herkese büyük görev düştüğünü söyledi.

Sibel Siber, diğer projelerinin ise, KKTC’deki tarihi konakların hikayelerinin, bu konaklarda kimlerin yaşadığı, konakların mimari özellikleri gibi hususların akademik çalışmalarla kayıt altına alınması olduğunu belirtti.

Siber, bu projenin Meclis Başkanlığı himayelerinde Kültür Komitesi işbirliği ile üniversitelerimiz tarafından yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Meclis Başkanı Siber, şöyle devam etti:

“Bu projeyle ilgili Üniversitelerimize bilgi verildi, Lefke Avrupa Üniversitesi bu projeye çok olumlu yaklaştı. Lefke konaklarının bu amaçla kayıt altına alınması, hem hikayeleri hem de bu tarihi konakların mimari özellikleriyle bir akademik çalışmayla tamamlanması bizim için çok önemlidir. Lefkoşa Surlar içi evleri, Gazimağusa Surlar içi evleri için de üniversitelerimizle çalışma yapılması için ön görüşme ve yazışma yapılmıştır. Bütün üniversiteler bu çalışmamıza olumlu yaklaşmıştır.”

Önümüzdeki süreçte siyasi partilerin yarışacağı bir seçim atmosferi yaşanacağını kaydeden Siber, siyasi partilere de çağrı yaparak şunları kaydetti:

”Siyasi partiler, parti programlarını açıklıyorlar. En önemli konulardan biri de kültürel miras konusunda siyasi partilerin hükümete geldiklerinde izleyecekleri politikadır. Konak sahibi olan insanların maddi güçleri yoksa bunları restore edemeyeceklerse bu konaklar maalesef yıkılacak. Devletin bu kültürel mirasa sahip çıkması gerekiyor. Sadece “ tarihi konaktır, yıkamazsınız ve değiştiremezsiniz” demekle iş bitmiyor. Bunun bir devlet politikası olarak konakların yaşama, şehre, ülkeye ve halka kazandırılması için çalışmalar yapılması çok önemlidir.”



KKTC Futbol Tenisi Milli Takımı’mızdan Avrupa Şampiyonasında Tarihi Başarı



KKTC Futbol Tenisi Milli takımlarımız bu yıl Romanya'nın Bükreş'e bağlı Izvorani Sydney 2000 Olimpiyat evinde gerçekleştirilen XIII. Futbol Tenisi Avrupa Şampiyonasında Bayanlar tekli, ikili ve üçlü kategorilerinde Avrupa ikinciliği, ikili mix kategorisinde ise Avrupa üçüncülüğü elde etti.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 87
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1844
Toplam Tekil 4078572
IP 3.141.152.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap