BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Bu bir karar konferansıdır” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Bu bir karar konferansıdır”
Tarih: 28.06.2017 > Kaç kez okundu? 713

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Konferansı’nın yapılacağı Crans-Montana’da hedefin; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olması gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Bu bir karar konferansıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Crans-Montana’da bugün başlayacak Kıbrıs Konferansı için adadan, ayrılışı öncesinde Ercan Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Akıncı basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının Crans-Montana’ya Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varılması için özlü konularda anlaşmaya varılması hedefiyle gideceğini belirterek, “Kıbrıs Konferansı’nın yapılacağı Crans-Montana’da hedef; 6 başlık altındaki önemli konuların karara bağlanması olmalıdır. Bu bir karar konferansıdır” dedi.

İsviçre’ye ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde gideceğini söyleyen Akıncı, Güney Kıbrıs’taki seçim atmosferinin iç siyasette yoğun bir şekilde gündemde olması nedeniyle beklentileri çok yükseğe çıkarmak istemediğini ifade etti.

Akıncı, Kıbrıs’ta 50 yıllık geçmişe sahip sorunun son aşamasına gelindiğini ve kendisinin iyi niyetli bir şekilde sonuç almak için İsviçre’ye gideceğini belirtti.

Akıncı, Crans-Montana’da iki paralel masa kurulacağını ve sonuç alınabilmesi için başka bir yöntem kalmadığını söyledi.

Akıncı, söz konusu masaların birinde Kıbrıs Türk ve Rum tarafları, üç garantör ülke ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağını, ikinci masadaysa görüşmeyi sürdürecek diğer yetkililerin olacağını anlattı.

5’li oturulacak masada güvenlik ve garantilerin, diğer masadaysa geriye kalan 5 başlığın konuşulacağını söyleyen Akıncı, bunun adına “Güvenlik ve Garanti” konferansı demenin yanlış olduğunu, güvenlik ve garantilerin sadece konferansın önemli bir parçası olduğunu, diğer başlıkların da bu başlık kadar önemli olduğunu kaydetti.

Tüm bu başlıklarda 10-15 civarı konunun hep birlikte elele sonuca gidebilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun olması halinde çözümün çerçevesinin çıkmış olacağını ifade etti.

Bunun, Kıbrıs’ta yeni bir sayfanın açılması anlamına geleceğini söyleyen Akıncı, geriye federal anayasanın hazırlanması, iki kurucu devletin anayasalarının hazırlanması, federal yasaların hazırlanması, uygulamaya ilişkin teknik konuların karara bağlanması gibi konuların kalacağını, bunlar için de birkaç aya ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

İlk olarak söz konusu 10-15 konunun karara bağlanması gerektiğini kaydeden Akıncı, konferansın bir “müzakere konferansından” öte bir “karar konferansı” olacağını ve artık karar anının geldiğini ve değişimin altında yatanın bu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının hedef ve istekleri doğrultusunda bir sonucun çıkmasını istediklerini kaydederek, tüm tarafların makul ve gerçekçi olarak, imkânsızı talep etmeden çalışması durumunda bir sonuca ulaşabileceğini vurguladı.

İyi niyetle, sonuç almak için fakat ihtiyatlı bir şekilde İsviçre’ye gidileceğini kaydeden Akıncı, eşitlik güvenlik ve özgürlük içinde yaşanacak bir Kıbrıs yaratmanın mümkün olduğunu belirtti.

İki kesimli, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı federal ilkelerle yürütülecek bir Kıbrıs yaratmanın mümkün olduğu görüşünü yineleyen Akıncı, konferansın olumlu geçmesi halinde sonucun hem Türkiye, hem Yunanistan hem ikisi arasındaki ilişkiler, hem Türkiye-AB ilişkileri hem bölge, hem de dünya barışı için çok önemli bir gelişme olacağını söyledi.

“İhtiyatlı bir iyimserlik içinde bu yolculuğa çıkıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, konferansın Kıbrıs için olumlu sonuçlar doğurmasını diledi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Konferansı nedeniyle bulunduğu Crans-Montana’da Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Akıncı ile Çavuşoğlu, Le Régent Kongre Merkezi'ndeki görüşmede, konferans öncesi durum değerlendirmesi yaptı.



“Kıbrıs Konferansı” bugün yeniden toplanıyor



Kıbrıs Konferansı, bugün, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında yeniden toplanıyor.

BM Genel Sekreteri’nin 4 Haziran açıklaması çerçevesinde gerçekleşecek konferans yerel saatle 10.00’da (KKTCSİ 11.00) başlayacak.

Kıbrıs’taki tarafların yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılacağı konferansta, “Güvenlik ve Garantiler” başlığının yanı sıra Kıbrıs sorunuyla ilgili yürütülen müzakerelerde uzlaşılamayan bütün konular da ele alınacak.

Konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ı Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, İngiltere’yi Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve konferansa gözlemci olarak katılacak AB’yi ise Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini temsil edecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de ilerleyen günlerde konferansa katılması bekleniyor.

Crans-Montana’da devam edecek müzakerelerde hükümeti, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu temsil edecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Mayıs 2015’te başladıkları müzakereler süresince görüşmediği “Güvenlik ve Garantiler” başlığını ilk kez Ocak 2017’de Cenevre’de başlayan konferansta ele aldı.

Garantörlerin, yıllardan sonra ilke kez Kıbrıs için bir araya geldiği konferans, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın “hazırlık” talebi yüzünden kısa sürse de taraflar ilk kez bu konferansta, karşılıklı harita önerilerini sundu.

Konferans çalışmaları, siyasi düzeydeki toplantılara ara verilmesinin ardından teknik düzeyde devam etti. Müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in, garantör ülkelerin teknokratlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, tarafların “Güvenlik ve Garantiler”le ilgili pozisyon, beklenti ve endişeleri listelendi.

Liderler, zaman zaman kopsa da Kıbrıs’ta müzakerelere devam ederken, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise taraflar ve garantörlerle görüşerek, Mont Pelerin’de tarafların pozisyonlarına ilişkin teknik düzeydeki görüşmenin sonuçları üzerinde çalıştı ve konferansa yönelik ortak bir belge hazırladı.

Bu arada Kıbrıs Konferansı resmi açılış yemeği dün akşam Crans-Montana'da Le Régent Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Yemeğe, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson katıldı.

Yemekte, AB Komisyonu Dış İşleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de hazır bulundu.



Türkeş: “Birleşmiş Milletlerin zoruyla, Crans-Montana'da tekrar bir görüşme yapılıyor”



Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, İsviçre'de yapılacak Kıbrıs Konferansı'na ilişkin, "Birleşmiş Milletlerin zoruyla, Crans-Montana'da tekrar bir görüşme yapılıyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Türkeş, kentin kuzeydoğusundaki, "Kıbrıs Türk Kültür Festivali"ne katıldı.

Londra'ya gelmeden önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştüğünü belirten Türkeş, her iki liderin İngiltere'deki Kıbrıs Türklerine sevgi ve selamları ile bayram tebriklerini iletti.

Kıbrıslı Türklerin İngiltere'ye göçlerinin 100. yılı anısına düzenlenen festivale emek ve katkı sağlayan herkese teşekkür eden Türkeş, "Bunlar, bizim çok kültürlü yaşayabilmemizin harika örnekleri. Yani hem İngiltere'de yaşayıp hem İngiliz vatandaşı olup ama kökenini unutmayarak, dilini unutmayarak ki bundan birkaç ay önce geldiğimde hafta sonu (Türkçe eğitim veren) okullarını gezdim. Bunları yapıyor olmanız fevkalade önemli. Biz Türkiye olarak bunları çok önemsiyoruz." dedi.

Türkeş konuşmasında ayrıca İsviçre'de bugün başlayacak Kıbrıs görüşmelerine de değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"27-28 Haziran'da tekrar Birleşmiş Milletlerin zoruyla, bu tabiri kullanmak zorundayım, 'zoru ile', Crans-Montana'da tekrar bir görüşme yapılıyor. Burada şunu söylemem lazım. Bilmeniz gereken çok önemli bir şey var. Kıbrıs Türkü bu izolasyonları hak etmiyor. Bunlar, ona haksız olarak uygulanan cezalardır ve bir an önce bundan kurtulması lazım. Onun temini için gerek Kıbrıs'taki siyasilerimiz, başta Sayın Cumhurbaşkanı, müzakereci ve hükümet, ellerinden geleni yapıyor. Bizler de Türkiye'den buna katkı sağlamak konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Uluslararası basında bunun tam tersi sunulduğunu biliyorum. Ama işin mutfağına girip çıkabilen birisi olarak, açık ve net söylüyorum; Türkiye de çözümden yanadır, Kıbrıs'ın saygıdeğer temsilcileri de çözümden yanadır. Ama 'Çözüm nedir?' noktasında tartışmalar var.

Diğer taraf, haksız yere 2004'te temin ettiği AB üyeliğiyle birlikte kendisini asli gövde, gelecekleri de bunun içine kendisinin dahil edip etmeme ihtiyarında olduğu bir azınlık gibi görüyor. Problem budur, burada başlıyor. Oysaki bizim önerimiz, iki eşit toplumlu, düzgün, yeni bir federe devletin temini ve tesisidir. Doğrusu da budur. Bugünkü nüfus oranları bir şey ifade etmez. Bunun kabul edilecek bir tarafı yok, gayet açık ve net söylüyorum. Nüfusları ne olursa olsun, iki eşit toplum ve iki eşit yapının birleşmesi esasındaki her şeye Türkiye Cumhuriyeti devleti de vardır, Kıbrıs'taki müzakereciler de bunun için gayret sarf etmektedirler. Bunu söylemek lazım. Çünkü zaman zaman, Batı basınında hele Avrupa basınında çok farklı şeyler söyleniyor."

Bir diğer konunun ise "güvenlik meselesi" olduğuna dikkati çeken Türkeş, "Güneye geçtiğinizde arabanızın camı kırılsa şikayet edecek polis karakolu bulamıyorsanız, arabanız soyulduğunda bunun davasını bir senede açamıyorsanız, orada bir güvenlikten bahsetmek söz konusu değildir. Bunların çözülmesi gerekir." şeklinde konuştu.



Eide: "Kıbrıs Konferansı adada çözüm için 'en büyük şans' ancak bunu 'son şans' olarak kabul etmiyorum"



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde bugün başlayacak Kıbrıs Konferansı'nın adada çözüm için "en büyük şans" olduğunu ama "son şans" olmadığını belirterek, "Bu emsalsiz bir fırsat. Eğer bu fırsat kaçırılırsa son derece üzüntü verici bir durum olacak" dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında Eide, bugün başlayacak olan Kıbrıs Konferansı’nın, ocak ayında Cenevre'de yapılan konferansın devamı niteliğinde olacağını söyledi.

Eide, AA muhabirinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, önceki gün düzenlediği basın toplantısında "Bu konferans bir karar konferansıdır" dediğini hatırlatarak, "Siz de aynı görüşte misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Kesinlikle son derece önemli. Biz de adayı birleştirecek geniş kapsamlı çözüm için bunun bir karar konferansı olmasını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın basın toplantısında söylediklerini okuduğunu aktaran Eide, bugün başlayacak Kıbrıs Konferansı'nın adada çözüm için "en büyük şans" olduğunu ancak "son şans" olarak kabul etmediğini söyledi.

Eide, "Bu emsalsiz bir fırsat. Eğer bu fırsat kaçırılırsa son derece üzüntü verici bir durum olacak. Ama Kıbrıs'ın Türk ve Rum tarafı ülkelerini birleştirmek istiyor. Bu net bir durum" ifadesini kullandı.

Konferansta başarıya odaklandıklarını dile getiren Eide, bununla beraber risklerin de farkında olduğuna dikkati çekti.

Eide, konferansa üç garantör ülkeyi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın katılacağını ve bakanların hafta boyunca Crans-Montana'da olmasının beklendiğini söyledi.

Eide, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın da konferansa katılmak üzere Crans-Montana'da olacağı bilgisini paylaştı.

Öte yandan, Eide BM olarak konferansta taraflara "ortak bir belge" sunmayacaklarını sözlerine ekledi.

BM, 9 Haziran'da aldığı kararla, Kıbrıs müzakerelerinin KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci olarak AB'nin katılımıyla 28 Haziran'da Cenevre'de tekrar başlayacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
, "Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler" olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.



Guterres'ten Kıbrıs çağrısı



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm ilgili taraflara Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi fırsatını değerlendirme çağrısı yaptı.

Guterres, İsviçre'de bugün başlayacak Kıbrıs Konferansı öncesi yaptığı yazılı açıklamada, tarafların İsviçre'de müzakereler için tekrar bir araya geliyor olmasından memnuniyet duyduğunu, tarafların attığı bu kararlı adımın kendisini cesaretlendirdiğini belirtti.

Taraflara bu fırsatı kullanmaları çağrısı yapan Guterres, "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi fırsatı önümüzde duruyor. Tüm ilgili taraflara bu fırsatı öncelikle Kıbrıs, sonra da tüm Doğu Akdeniz bölgesi için değerlendirme çağrısı yapıyorum" ifadesini kullandı.

BM'nin bu çabalara destek vereceğini kaydeden Guterres, "BM Genel Sekreteri olarak bu çabalara destek sözümü yineliyorum. Tüm taraflardan kapsamlı bir çözüme ulaşılabilmesi için gerekli liderliği ve iradeyi göstermelerini istiyorum" açıklamasını yaptı.



Dini Temsilciler: “Ada’nın yeniden birleşmesini sağlamada herkesin tarihi bir sorumluluğu var”



Kıbrıs’taki dini temsilciler, “Ada’daki siyasi uzlaşmazlığın çözülmesini temin ederek yeniden birleşmesini sağlamada herkesin tarihi bir sorumluluğu olduğunu” yeniden “teyit” etti.

İsveç büyükelçiliği himayesinde çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi, dün dini temsilciler adına ortak açıklama yayımladı.

Crans-Montana’da bugün başlayacak müzakereler nedeniyle yayımlanan açıklamada, Ada’daki 5 dini temsilcinin “Crans-Montana’dan çıkacak başarılı bir sonucun, kabul edilemez statükoyu sona erdirmesi, adadaki toplumların birbirlerinin insan hakları, temel hakları ve farklı kimliklerine saygıyı sağlaması” için dua ettiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, Başpiskopos II. Hrisostomos, Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Maronit ve Ermeni Kiliseleri Başpiskoposları Youssef Souief ve Khore Doğramaciyan, Kıbrıs Latin Kilisesi’nin başı Peder Jerzy Kraj, varılacak bir anlaşmanın “BM Güvenlik Konseyi kararları ve doruk antlaşmaları temelinde iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon” şeklinde hayata geçmesi gerekliliğini vurguladılar.

Dini temsilciler açıklamalarında, “Kıbrıs’ın dinin siyasi uzlaşmazlıklara kurban edilmediği, Rumların, Türklerin, Ermenilerin, Maronitlerin, Latinlerin, Hristiyan ve Müslüman halklarla diğer inançların tam bir özgürlük ve uyum içinde yaşayıp, çalışıp, dini inançlarını yerine getirdiği adaletli bir barış cenneti olması için; ‘iletişim, işbirliği, birlikte yaşamaktan’ başka bir alternatifin bulunmadığını” vurguladılar.

Dini temsilcilerin, düzenli bir araya gelmek, birbirlerini dinleyip saygılarını sunmak yönündeki taahhütlerini sürdürecekleri de kaydedilen açıklamada, “Dini temsilciler pratik çözümler bulmaya, güven yaratmaya ve başarmaya, birbirlerini tanıma ve anlamaya yönelik çalışmalara devam edecekler” denildi.

Ortak açıklamada, birlikte çalışıp farklılıkların üstesinden gelme yönünde arayış içinde olmak ve birbirini desteklemenin; şüpheye karşı inancı, nefrete karşı sevgiyi, umutsuzluğa karşı ümidi yaymanın “inanç insanlarının” yükümlülükleri olduğu vurgulandı.



KKTC’nin Londra Temsilciliğinde Ramazan Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi



KKTC’nin Londra Temsilciliğinde Ramazan Bayramı vesilesiyle resepsiyon düzenlendi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezindeki temsilcilik binasında, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran'ın ev sahipliğinde verilen resepsiyona, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Işık, İngiltere'de faaliyet gösteren çok sayıda Türk ve Kıbrıslı sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, iş adamları, akademisyenler ve davetliler katıldı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 79
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1750
Toplam Tekil 4078478
IP 3.139.82.23






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu