BASIN BÜLTENİ TC Dışişleri Bakanlığı: “Guterres'in sözleri henüz mürekkebi kurumadan çarpıtıldı" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ TC Dışişleri Bakanlığı: “Guterres'in sözleri henüz mürekkebi kurumadan çarpıtıldı"
Tarih: 09.06.2017 > Kaç kez okundu? 716

Paylaş


TC Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in davetiyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in New York'ta 4 Haziran'daki görüşmesinin ve ardından yapılan açıklamanın, Kıbrıs Rum tarafınca çarpıtılmaya başlanmasının Rum tarafının samimiyetsizliğini ve çözüme yönelik siyasi iradeden ne denli yoksun olduğunu gözler önüne serdiğini bildirdi.

TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin, 12 Ocak 2017'de Cenevre'de düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nın ön koşulsuz olarak yeniden toplanmasına hazır olduğu, Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığını sürdürdüğü belirtildi.

Bu çerçevede, BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumu liderleriyle 4 Haziran'da New York'taki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamanın, sürecin sonuçlandırılması için atılmış bir adım olarak değerlendirildiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı'nın da adaya dönüşünde altını çizdiği üzere, BM Genel Sekreteri'nin açıklaması, Kıbrıs Konferansı'nın haziran ayı içerisinde herhangi bir ön koşul bulunmaksızın yeniden toplanmasına ihtiyaç duyulduğu anlayışını yansıtmaktadır. Nitekim, Genel Sekreter'in açıklamasında, 11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklamasına da doğrudan atıf yapılmak suretiyle, tüm konuların birbirleriyle bağlantılı olarak müzakere edileceği ve tüm konular üzerinde anlaşılmadan herhangi bir hususta mutabık kalınmamış sayılacağı ilkeleri de özellikle vurgulanmaktadır.

Hal böyle iken, BM Genel Sekreteri'nin söz konusu açıklamasının içeriğinin, mürekkebi henüz kurumadan Kıbrıs Rum tarafınca çarpıtılmaya başlanması ve Cenevre Konferansı için Rum liderin ortaya atmış olduğu ön koşulların kabul edildiğinin öne sürülmesi, Rum tarafının samimiyetsizliğini ve çözüme yönelik siyasi iradeden ne denli yoksun olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Liderlerin BM Genel Sekreteri ile görüşmelerinde varılan mutabakatı kamuoyuna aktaran bu açıklamanın içeriğinin, Rum tarafında iç siyasi beklentilere hizmet edecek şekilde saptırılarak yorumlanması esasen Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla siyasi eşitlik temelinde yeni bir ortaklık tesis etmeyi isteyip istemediği konusunda da soru işaretlerini pekiştirmektedir."

Açıklamada, Kıbrıs konferansının yeniden toplanmasıyla, Kıbrıs'ta kapsamlı çözümün tesisine yönelik son fırsat değerlendirilerek, adada iki yılı aşkın süredir devam eden müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması hedefleniyorsa tüm katılımcıların Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafınca sergilenmekte olan ve samimi çözüm iradesini yansıtan yapıcı yaklaşımı benimsemesi gerektiğinin altı çizildi.



Akıncı, yarın siyasi parti başkanlarıyla görüşecek



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarın Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanlarını kabul edecek.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşecek olan toplantı saat 11.00’de başlayacak. Cumhurbaşkanı Akıncı toplantıda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta yapılan toplantının sonuçları ve Cenevre süreciyle ilgili bilgi vererek, görüş alışverişinde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, New York’a gitmeden önce de Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla görüşmüştü.

Bu arada, Akıncı, Londra ve Tahran’da meydana gelen terör saldırılarını kınadı.

Akıncı, kınama mesajında, “İngiliz ve İran halklarının acısını yürekten paylaşırım” ifadelerini kullandı.



Atun: “KOBİ Zirvesi’nden çıkanlar önümüzdeki döneme ışık tutacak”



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC KOBİ Zirvesi’nden çıkan sonuçların önümüzdeki döneme ışık tutacağını kaydetti.

II. KKTC KOBİ Zirvesi Girişimcilik Ekosistemi Gelecek Stratejileri Özet Bildirimi dün düzenlenen etkinlikte ele alındı. Etkinliğe, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da katıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, etkinlikte yaptığı konuşmada, KOBİ Zirvesi’nin hazine değerinde olduğunu ifade ederek, zirveden çıkanların önümüzdeki döneme ışık tutacağını belirtti.

Girişimciliğin önemine vurgu yapan Atun, “Fikriniz bir gün en iyi buluşa dönüşebilir” diyerek girişimcilere fikirlerine sahiplenme çağrısı yaptı. Atun, kendilerine düşenin girişimcilerin fikirlerini hayata geçirebileceği bir ortam yaratmak olduğunu anlattı.

10-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen zirvenin Özet Bildirimi, Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Kurucu Ortağı Mehmet Sanlı tarafından sunuldu.

Sanlı, “girişimcilikle ilgili bilinç ve motivasyonun artırılması; yenilikçi iş modelleri ve teknolojik girişimciliğin yaygınlaştırılması; ihracata dönük girişimcilik potansiyelinin güçlendirilmesi; girişimcilik finansmanı kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi; girişimcilik ekosisteminde üniversite- sanayi iş birliği etkinliğinin artırılması; girişimcilik ekosisteminde kümelenme modelinin geliştirilmesi; verimli tarım uygulamaları ile ihracatın hedeflenmesi; turizmin geliştirilmesi ve girişimcilik ekosistemindeki rolünün artırılması ve kurumsal kapasitenin gelişimine yönelik yasal düzenlemelerin oluşturulması” başlıkları üzerinde durdu.



“Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar- MAKYA 2017” çalıştayı dün başladı



Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ve Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi’nin, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri, Milli Eğitim ve Kültür ile Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği “Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar- MAKYA 2017” çalıştayı dün Girne Vuni Palace Otel’de başladı.

Çalıştay, kültürel mirası, sanatsal ve fikirsel üretimi ve devlet hafızasını bir araya getirebilmeyi, teknolojik dönüşümü ve tarafsız bilgiye hızlı bir şekilde erişimi sağlamayı, dünyayla paylaşmayı amaçlıyor.

İki gün sürecek çalıştayda konuşmaları; Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova gerçekleştirdi.

Çalıştay, daha sonra 5 farklı konu başlığında uzmanlardan kurulu çalışma masalarının 20’şerli gruplar halinde konu ile ilgili fikir üretip çözüm önerileri getireceği grup çalışmalarıyla sürdü.

Çalıştayın sonuç bildirgesi 9 Haziran Uluslararası Arşiv Günü’nde Cumhuriyet Meclisi’nde açıklanacak.

Çalıştaya, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı Sibel Siber, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ombudsman Emine Dizdarlı,CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, ilgili bakanlıkların daire müdürleri, araştırmacı yazar ve uzmanlar, kurum kuruluş, sivil toplum örgütleri ile özel müzelerin temsilcileri katıldı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova yaptığı konuşmada, kültürel mirası koruma ve yeni nesillere aktarmanın bir devlet ve toplumun devamı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

“Kültürünü kaybetmiş toplumların bir ülke olarak yaşamına devam etme şansı yoktur. Kültürel mirası korumak, yeni nesillere aktarmak esas konu ise kültürel mirası korumaktan ne anlamalıyız sorusu gündeme gelir.

Kültürel miras içerisindeki eser ve değerleri kasalarda saklamak ve saklanan bu eserlere erişimi engellemek ve böylelikle kullanımını önlemek ise bu koruma anlamına gelmez” diyen Berova, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu nedenlerle çalıştaya büyük önem verdiğini vurguladı.

Değişen, çağdaşlaşan, bilgi teknolojileri artan dünyada iyi konseptler geliştirmenin zaruri olduğunu ifade eden Berova, KKTC genelinde bakanlığa bağlı 8 halk kütüphanesi bulunduğunu söyledi.

İstatistiklere bakıldığında bu kütüphanelerden faydalanan kişi sayısının yıllık 70 bin civarında olduğunu ifade eden Berova, bu oranının ülke nüfusuna göre çok az olduğu ve kütüphanelerden yararlanma oranını artırmak gerektiğine işaret etti.

Bugünün dünyasında bilgisayarların cep telefonlarına girdiğini ve bilgiye ulaşma yöntemlerinin çok geliştiğini belirten Berova, burada önemli olan noktanın sağlıklı bilgiye, sağlıklı yerlerden ulaşabilmenin önünü açmak olduğunu vurguladı.

Çalıştayı bu nedenle çok önemsediklerini ifade eden Berova, çalıştaydan çıkacak sonuçlardan; müze, arşiv ve kütüphanelerin yeni dönemde nasıl organize olacağı yanında halk ile ülkeyi gezmeye gelen turistlerin bunlardan nasıl yararlanabileceğinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı Sibel Siber ise çalıştaya katılan herkesin; dünü bugüne, bugünü geleceğe taşımanın ortak ruh ve heyecanını taşıdığını söyledi.

Küçük bir coğrafyada yaşayan ve az bir nüfusa sahip Kıbrıs Türk toplumunun çok büyük bir tarihi kültürel zenginliği bulunduğunu ifade eden Siber, bunun farkında olup bu bilgileri uygun bilgilendirme tekniklerine göre arşivlendirme ve bilgiye ulaşımı kolaylaştırma ve paylaşımı sağlayabilmenin ülke ve dünya için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Siber, bu konuda harekete geçen Meclis Bakanlığı ve Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi’nin ilgili kurumlarla yaptıkları temaslarda kurumların bundan heyecan duyduğu ve ortak çalışma yapma isteği gösterdiğini kaydetti.

“Bir durum tespiti yaptık. Biz neredeyiz acaba? Maalesef durum tespiti morallerimizi yüksek tutacak bir durumda değil. Kurumlarımız veya sivil toplum örgütlerimiz kişisel bilgileri topluyorlar ama bu bilgilerin toplanması, sınıflandırılması veya paylaşılması konusunda çok büyük eksikliklerimiz var. Devlet kurumlarında da öyle. Kurumların ayrı ayrı bilgi topladığını görüyoruz. Bu hem emek hem maddi kayba yol açan bir olay.

Halbuki kurumlar arası iletişim ve bilginin organize, çağdaş bir şekilde toplanması ve paylaşımı ve bilgiye ulaşılması çok daha etkin olacaktır” diyen Siber, yaşanılan bilgi çağında doğru bilgiye ulaşabilmenin güçlüklerine dikkat çekti.

Özellikle bilgi üreten ve paylaşan kurumların bunun güçlüklerini iyi bildiğini de belirten Siber, kirli bilginin yayılmaması, kayıt altına alınmaması; doğru ve gerçek bilginin iyi şekilde toplanıp, arşivlenip gelecek nesiller ile paylaşılmasının önemine vurgu yaptı.

Toplumsal belleğin bu olduğunu da ifade eden Siber, toplumsal belleği bulunmayan toplumların ilelebet yok olmaya mahkum olduğunu kaydetti.

Siber, bir toplumun gücünün, geçmişi ve tarihsel kültürel zenginliğinin ne derece canlı tutulduğu, korunduğu ve gelecek nesillere taşındığına bağlı olduğunu söyledi.

Çalıştayı bu duygu, düşüncelerle; kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü üniversite ve uzman kişilerin işbirliğinde düzenlediklerini ifade eden Siber, sonuçlarının ülke yanında dünya için de yararlı olacağını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı Sibel Siber, kendilerine bundan sonra düşecek olan görevin çalıştayda çıkacak sonuçları uygulamak olduğunu söyledi.



“41. KKTC Uluslararası Fuarı” yarın başlıyor



41. KKTC Uluslararası Fuarı, yarın açılıyor. Atatürk Kültür Parkı ve Fuar Alanı’nda yer alacak fuarın açılışı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından saat 18.30’da yapılacak.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın organizasyonuyla düzenlenen fuar, 18 Haziran’a kadar sürecek.

Fuar, cuma ve cumartesi günleri 19.00-24.00; diğer günlerde ise 19.00-23.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

Genel amaçlı fuarda, KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti stantları yer alacak ve katılımcı firmalar ürünlerini, 3 bin metrekare kapalı, 6 bin metrekare açık alanda sergileyecek.

Bu yıl KKTC standında değişik sektörlerinde hizmet veren, 62 sanayici-imalatçı, 54 ithalatçı yer alacak. Stantlarda tanıtım amacıyla ise 4 firmanın yer alacağı fuarda, toplam 120 firma, kurum ve kuruluş katılacak.



Rüya Taner Helsinki’de resital verdi



Kıbrıslı Türk Konser Piyanisti Rüya Taner dün akşam Finlandiya'nın Başkenti Helsinki'de resital verdi.

Taner’in “Kaya Kilisesi’ndeki” resitali KKTC Helsinki Temsilci Hüsnü Duba'nın çağrısı ve organizasyonuyla gerçekleşti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 840
Toplam Tekil 4079618
IP 18.226.251.68






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu