BASIN BÜLTENİ Guterres: “Liderler, Kıbrıs Konferansı’nı Haziran’da yeniden toplama ihtiyacı konusunda mutabık kalmışlardır” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Guterres: “Liderler, Kıbrıs Konferansı’nı Haziran’da yeniden toplama ihtiyacı konusunda mutabık kalmışlardır”
Tarih: 05.06.2017 > Kaç kez okundu? 708

Paylaş


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sonunun çözümü doğrultusunda, 12 Ocak’taki Kıbrıs Konferansı’nın, Haziran’da yeniden toplanmasının ihtiyaç olduğu konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in mutabık kaldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Antonio Guterres New York’ta BM Genel Merkezinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Açıklamada, Akıncı ve Anastasiadis de hazır bulundu.

Guterres, “Liderler ve Genel Sekreter, Kıbrıs Konferansı’nın 12 Ocak tarihli açıklaması doğrultusunda, Kıbrıs Konferansı’nı Haziran’da yeniden toplama ihtiyacı konusunda mutabık kalmışlardır” dedi.

Toplantıya katılan tüm tarafların güvenlik ve garantiler başlığının iki toplum için hayati öneme haiz olduğu konusunda hemfikir olduğunu kaydeden Guterres, bu başlıkta ilerleme sağlanmasının, kapsamlı çözüme ulaşılması ve gelecekteki güvenlikleriyle bağlantılı olarak iki toplum arasında güven tesis edilmesi bakımından temel bir unsur olduğunu söyledi.

Güvenlik ve garantiler konusundaki tartışmalara rehberlik edecek ortak bir belge hazırlanması için çalışma yapılacağını ifade eden Guterres, “Cenevre ve Mont-Pelerin’de düzenlenen Kıbrıs Konferansı görüşmeleri sonucu temelinde, güvenlik ve garantiler konusundaki tartışmalara rehberlik edecek olan ortak bir belgenin hazırlanması için Genel Sekreter’in Özel Danışmanı Sayın Espen Barth Eide tüm katılımcılarla temas içerisinde olacaktır” dedi.

Guterres, Liderlerin, toprak, mülkiyet ile yönetim ve güç paylaşımı başlıkları başta olmak üzere, üzerinde uzlaşıya varılamamış diğer tüm konularda Cenevre’de paralel bir şekilde iki toplumlu müzakerelere devam etmek konusunda mutabık kaldığını kaydetti.

Liderler ve Genel Sekreter, 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Bildiri uyarınca, tüm konuların birbirleriyle bağlantılı olarak müzakere edileceği ve her şey üzerinde uzlaşılmadan hiçbir şey üzerinde uzlaşılmış olmayacağı hususunda mutabık kaldığını ifade eden Guterres, “Bu toplantının takibi bağlamında, Genel Sekreter Konferans’ın diğer katılımcıları Yunanistan, Türkiye, Birleşik Krallık ve gözlemci sıfatıyla Avrupa Birliği ile temas edecektir” dedi.



Bora: “New York’a davetin, sorunun çözümüne yine katkısı olmayacak”



Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, liderlerin New York’a davet edilmesinin sorunun çözümüne bir katkısı olmayacağını iddia ederek, hedefin KKTC’nin Türkiye’den başka devletler tarafından da tanınmasını sağlamak suretiyle uluslararası camiada daha sağlam bir yer bulmak olduğunu savundu.

Bora, “54 yılımızı çalan, bizleri evsiz, yurtsuz, işsiz, evlatsız, anasız ve babasız bırakan ve hala daha ayni koşulları değişik yöntemlerle bizlere dayatmaya devam eden Rumlarla ortak bir devleti düşünmek, Kıbrıs Türk halkının Ada’daki varlığını sonlandırmaktan başka bir şey değildir” ifadesini kullandı.

Yılmaz Bora önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin başarılı olamamasının ve bu başarısızlığın 50 yıldan beri devam etmesinin, Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerinin dikkate alınmamasından kaynaklandığını belirtti.

Bora, “50 yıldan beri sürdürülen maraton görüşme süreci münasebetiyle haksız tavizler elde eden taraf olmalarına rağmen bu kazanımları yeterli görmeyerek, Kıbrıs Türk halkının ve Anavatan Türkiye’nin asla kabul edemeyecekleri güvenlik ve garantilerin değiştirilerek, ortadan kaldırılmasını ve Türk askerinin Ada’dan gitmesini talep etmeleri, ENOSİS’in önündeki engel olarak görmelerindendir” şeklinde devam etti.

Yıllardan beri sürdürülen görüşmelerden bir sonuç alınamamasının sebebinin çoktan açığa çıktığını kaydeden Bora,şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorununun konuşulmayan, tartışılmayan ve bilinmeyen hiçbir yönü kalmamıştır. Rum aynı Rum, zihniyet aynı zihniyettir. Böyle bir tarafla çözüme ulaşmak imkanı olabilir mi?.. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoru ve terörle gasp eden ve 54 yıldan beri Cumhuriyetin eşit ortağı Kıbrıs Türk halkının varlığını kabul etmeyip azınlık olarak görmeye devam etmesi sorunun ta baştan çözümünü engellediği gibi bugün de engellemeye devam etmektedir. Kıbrıs Türk halkına zorla, tehditle, şantajla ve boş vaatlerle kabul ettirilen Annan Planı’nın Rumlarca reddedilmesinden sonra, Kıbrıs görüşmelerinin sona erdirilerek Kıbrıs’ta iki devletli varlığın kabul edilmesi ile noktalanması gerekirken bunun yapılmadığı ve hala gayri meşru bir idareyi meşru ve muhatap kabul etmek sorunun çözümünü engellemeye devam etmektedir”



Küçük: “İngiltere’nin Kıbrıs’la ilgili arşivlerinden yararlanmak üzere Londra’ya gidilecek”



Kıbrıs’ta 1963 ile 1974 yılları arasındaki kayıpların bulunması, kimliklendirilmesi ve ailelerine teslim edilmesi için çalışmalarını sürdüren Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, İngiltere’nin Kıbrıs’la ilgili arşivlerinden yararlanmak üzere 18-22 Haziran tarihlerinde Londra’ya gidileceğini kaydetti.

TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Küçük, arşivlerinden yararlanmayı düşündükleri ülkeler arasında İngiltere’nin de olduğunu belirtti.

İngiltere’nin hem Savunma Bakanlığı, hem de Dışişleri Bakanlığı ile görüşme talepleri olduğu, arşivlerle ilgilenen diğer birimlerle de görüşüleceğini dile getiren Küçük, Londra’da kurum ve kuruluşların temsilcileriyle de bir araya gelineceğini kaydetti.

Küçük, kurulan arşiv konusunda kurulan komitede bir Kıbrıslı Türk, bir de Kıbrıslı Rum üye olduğu bilgisini vererek, Birleşmiş Milletleri (BM) temsilen de bir üyenin 1 Haziran’da komitede çalışmaya başladığını söyledi.

Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Birleşmiş Milletler, Kızıl Haç, KKTC, Güney Kıbrıs ile ülkedeki kurum, kuruluş ve askeri birliklerin arşivlerinden faydalanmak için girişim başlatıldığını belirten Gülden Plümer Küçük, buralardan olumlu yanıtlar geldiğini söyledi.

Arşivler konusundaki çalışmanın uzun soluklu olacağını da ifade eden Küçük, sonuçların 1 yıldan sonra alınabileceğini belirtti.



CONIFA 2. Avrupa Şampiyonası KKTC’de başladı



Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA’ya üye olmayan ülke ve bölgelerin ulusal takımlarını bir çatı altına toplayan CONIFA’nın 2’nci Avrupa Şampiyonası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ev sahipliğinde başladı.

“Futbol oynamaya “Özgürlük” sloganı ile düzenlenen “CONIFA Euro 2017 Şampiyonası açılış seremonisi dün akşam Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda yapıldı.

Seremoninin açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin UEFA ve FİFA’ya üye ülkelerden hiçbir eksiği olmadığını göstermek ve Kıbrıs Türklerine bir fırsat verilirse neler yapabileceğini göstermek istediklerini söyledi.

CONIFA Avrupa Başkanı Alberto Rischio da böylesi yüksek standartlar sağlandığı için Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na teşekkür ederek, Turnuva’nın bütün sınırların ortadan kalktığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

CONIFA Dünya Başkanı Per Anders Blind de CONIFA’nın çok özel bir platform olduğunu çünkü bütün kültürel miras ve dostluğu dünyaya göstermiş olmak için eşiz bir fırsat olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de böylesi bir organizasyonun KKTC gençliği için büyük anlam ifade ettiğine dikkati çekerek ‘Bizler, sporun dostluk, kardeşlik ve barış içeren yapısını idrak edemeyen bağnaz Rum zihniyetinin engellemeleriyle gençlerimizin duyduğu burukluğu yıllarca yaşayan bir nesiliz’ dedi.

Başbakan Özgürgün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve onun gençliğine uygulanan spor ambargosunun bir insanlık hakkı ihlali ve çok büyük bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi.

Özgürgün ‘Temennim bu akşamdan başlayarak yaşanacak bu güzellikler bu ayıbı işleyenleri bir kez daha sağduyuya çağırır ve Kıbrıs Türk Halkı’nın insaflarına mahkum olmadığını anlamlarına yardımcı olur’ diye konuştu.

Özgürgün, hükümet olarak çocuklara spor kültürünün aşılanmasında ve gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda spor yapmalarına olanak sağlamak için tüm ilçelerdeki statların elden geçirildiğini anlattı.

Özgürgün ‘Ülkemiz için büyük öneme haiz bu şampiyonada uzun bir aradan sonra gençlerimizin milli formayla ter döküyor olmaları hem onları hem de bizleri gururlandırmaktadır’ ifadelerini kullandı.

Şampiyona’nın açılışında A Grubu’nda yer alan KKTC ile Karpatalya karşı karşıya geldi.

Ev sahibi KKTC ile birlikte toplamda 8 takımın katılımıyla 11 Haziran’a dek sürecek CONIFA EURO 2017’de yarı finaller 9, final müsabakası ise 10 Haziran’da Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda oynanacak.

Turnuva bugün, Girne 20 Temmuz Mete Adanır Stadı’nda saat 20.00’de oynanacak Abhazya-Güney Osetya maçıyla devam edecek.

CONIFA Euro 2017’de oynanacak maçlar ise turnuvanın resmi yayın sponsoru BRT ekranlarından dünyaya duyurulacak.

Günde 1 maçın canlı 3 maçın ise banttan yayınlanacağı turnuva için BRT aynı zamanda her akşam “şampiyona özel” isminde bir programı da yayına sokacak.

Enformasyon Dairesi

Facebook

Facebook

Twitter

Twitter

Instagram

Instagram

Flickr

Flickr

LinkedIn

LinkedIn

Website

Website

Dışişleri Bakanlığı

Facebook

Facebook

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube

Website

Website

KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 67
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1593
Toplam Tekil 4078321
IP 18.117.91.153






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu