BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Artık karar verme zamanı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Artık karar verme zamanı”
Tarih: 12.05.2017 > Kaç kez okundu? 788

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün akşam Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bugüne kadar yaptıkları çalışmayı değerlendirdiklerini, müzakerecilerin ise mülkiyet konusunda yaptıkları çalışmayı kendilerine aktardığını söyleyerek, müzakerelerde artık karar verme zamanının geldiğini vurguladı.

Anastasiadis’le görüşmesi sonra Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına bir açıklama yapan Akıncı, dün müzakerelerin başlayışının ikinci yılının dolduğunu anımsattı.

17 Mayıs’ta gerçekleştirilecek bir sonraki görüşmeye kadar ne yapmaları gerektiğinin talimatını müzakerecilere verdiklerini ifade eden Akınc, 17 Mayıs’a kadar müzakerecilerin bir kaç kez bir araya gelerek yoğun bir çalışma yapacaklarını da ifade etti.

2 yılda 60’dan fazla liderler, 150’den fazla müzakereciler görüşmesi gerçekleştirildiğini kaydeden Akıncı, bu süre içerisinde birçok komitenin de birçok alanda uğraş verdiğini dile getirdi.

Başardıkları ve başaramadıkları konular olduğunu ifade eden Akıncı, artık bir sonuca varıp varamayacaklarının kararını vermeleri gerektiğini söyledi.

Ellerinde biriken malzemenin artık bundan sonrası için kendilerini karar aşamasına getirdiğini belirten Akıncı, sürecin ucu açık şekilde ilanihaye gidemeyeceğini vurguladı ve adı konmasa da bir takvim olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının çözüm kararlılığının bilindiğini, bunu defalarca kanıtladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm için zamandan çok politika kararlılık ve siyasi irade ve bunları kanıtlamak gerektiğinin altını çizdi.

Önümüzdeki dönemde gerekli olan bu siyasi kararlılık sergilenirse, bir neticenin ortaya çıkacağını dile getiren Akıncı, çözüm için ortaya konan yoğun çabanın ve elde edilen birikimin heba olmasını kimsenin istemediğini söyledi.

Akıncı, önümüzdeki birkaç haftanın kritik olduğunun ve Kıbrıs Türk toplumuyla Rum toplumuna çözüm için bir şans vermek gerektiğinin bilinci içerisinde müzakere masasında olduğunu da ifade etti.

İnatla müzakereleri yürütüyorlarsa bunun önlerindeki birkaç haftanın öneminin bilincinde olmalarından kaynaklandığını söyleyen Akıncı, tüm bunları bu akşam konuştuklarını kaydetti. Akıncı ilerleyen günlerin iyi haberler verebilecekleri günler olmasını da diledi ve aksini de halkla paylaşma sorumluluğunda olduklarını kaydetti.



Eide: “Adada bulunan bazı uluslararası finansal kurumların üst düzey görevlileriyle cesaret verici görüşmeler gerçekleştirdim”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, adada bulunan bazı uluslararası finansal kurumların üst düzey görevlileriyle dün cesaret verici görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti ve tümünün çözüme ulaşılmasına ve çözümden sonra mali destek bakımından aktif şekilde destek vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Bunun, liderler ve “Kıbrıslıların” çözüm konusunda büyük bir desteğe sahip olduğunun bir diğer göstergesi olduğunu belirten Eide, ancak müzakere sürecinin liderler tarafından yürütülen bir süreç olduğunu, böyle olması gerektiğini ifade etti.

BM’den hiç kimsenin bu işi ele almayı düşünmediğini, hakemliğe soyunmadığını vurgulayan Eide, bir BM planının söz konusu olmadığını da belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kendisine ve liderlere, çabalarını iki katına çıkarmaları ve ellerindeki fırsatı değerlendirmeleri sinyali verdiğini ifade eden Eide, bir çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu ancak bunun ciddi liderlik ve çok çalışma gerektirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bir araya geldi.

Dün akşam gerçekleştirilen liderler buluşması çerçevesinde yapılan ve görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Görüşmede Akıncı’ya, Müzakereci Özdil Nami, Sözcü Barış Burcu, Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı-Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani; Eide’ye ise, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar eşlik etti.

Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Eide, sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldiklerini hatırlattı ve bu akşam Mayıs ayının planlanmış ikinci görüşmesi için hep birlikte olacaklarını ifade etti. Eide bir sonraki liderler görüşmesinin ise 17 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini de kaydetti.

Akıncı’yla gündemlerindeki konularla ilgili kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Eide, ayrıca önlerinde duran resme yoğunlaştıklarını ifade etti. Eide, bir yandan müzakerelerde yavaş da olsa bir ilerleme kaydedilirken, diğer yandan müzakereleri saran zor bir çevreyle karşı karşıya bulunulduğunu a belirtti. Bunun iki toplumun moduyla alakalı olduğunu kaydeden Eide, çevredeki uluslararası gelişmelerin de etkili olduğunu ifade etti ve kaybedecek zaman olmadığını vurguladı.

Anastasiadis ile Akıncı’ya New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres, BM liderliği, Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili bilgiler aktardığını söyleyen Eide, bu yetkililerin tümünün Kıbrıs konusuyla ilgili ve destekleyici olduğunu ifade etti.

Akıncı ile Anastasiadis’in müzakereler kapsamında ilk kez bir araya gelişinin üzerinde 2 yıl geçtiğini kaydeden Eide, kaydedilen ilerlemelerin yaşanabilecek krizler ve duraksamalar yüzünden boşa gitmemesi gerektiğini vurguladı. Bu riskleri New York’ta görüştüğü yetkililerle paylaştığını kaydeden Eide, gerçekçi olunması ve zamanın doğru kullanılması gerektiğini dile getirdi.



Kayıp Şahıslar Komitesi BM Genel Merkezini ziyaret etti



Kayıp Şahıslar Komitesi (CMP) üyeleri 8-9 Mayıs tarihlerinde New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Üyeler, BM üyesi ülkelerin komiteye desteğini yineleyen BM Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Jeffrey Feltman, Barış Gücü Operasyonları Müsteşarı Jean-Pierre Lacroix ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

Komite üyeleri, BM yetkililerine CMP'nin yeni teknolojilere yatırım yapma, yeni bilgi kaynaklarına erişme ve projeyi hızlandırmayı amaçlayan 2017-2020 stratejisini sundu. Birleşmiş Milletler’in New York ve Lefkoşa'daki arşivlerine erişim sağladığı için teşekkür edildi.

CMP 3. Üyesi Paul-Henri Arni ve iki Kıbrıslı araştırmacı da 24 Nisan - 5 Mayıs tarihleri arasında 1963/4 ve 1974 tarihli gizli ve kamuya açık Birleşmiş Milletler arşivlerini tarayıp, kayıp şahısların olası gömü alanlarının keşfedilmesine yardımcı olabilecek araştırma yapmıştı. Bu taramada, CMP araştırmacıları tarafından analiz edilecek belgeler elde edilmesini sağlanmıştı.

Açıklamada, New York'ta ilgili arşivlerin incelenmesinin tamamlanması için bir ziyaret daha yapılması gerekeceği belirtilerek, bunun, 12 ülkenin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin ilgili arşivlerini içeren ve CMP tarafından üstlenilen daha geniş kapsamlı bir çabanın parçası olduğu kaydedildi.



Kültürel Miras Teknik Komitesi, Güney’deki iki köyde daha tarihi camilere koruma çalışması başlattı



Kültürel Miras Teknik Komitesi, Güney Kıbrıs’taki iki köyde daha tarihi camilere koruma çalışması başlattı.

Güney Kıbrıs’ın Baf bölgesinde bulunan Aynikola (Esentepe) ve Aydın (Ayanni) köylerinde bulunan camilerde Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde Avrupa Birliği finansmanıyla UNDP-PFF tarafından konzervasyon (koruma) çalışmaları başlatıldı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi koruma çalışmaları başlatılan Aynikola ve Ayanni camilerindeki çalışmaları yerinde incelemek amacıyla önceki gün bir ziyaret düzenledi.

Çalışma çerçevesinde, her iki camide yürütülecek çalışmalarla duvarların ve minarenin güçlendirilmesi, yıkılan ve yıpranan yerlerin yeniden yapılması, sıva ve ahşap bölümlerin yenilenmesiyle çevre düzenlemesi yapılarak yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi planlanmakta. Yaklaşık 5 – 6 ay sürmesi öngörülen çalışmaların 2017 yılının sonuna doğru tamamlanması öngörülüyor.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin ziyaretleri sırasında köy camilerinin yanı sıra köy mezarlıkları da ziyaret edildi. Ayanni Köy Mezarlığı ve burada bulunan şehit mezarları da ziyaret edilerek burada yapılabilecek tamir ve düzenleme çalışmaları için yerinde inceleme yapıldı.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 85
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 2022
Toplam Tekil 4078750
IP 18.191.84.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu