BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “İlçe statüsü, Lefke’nin elinden alınan bir hak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “İlçe statüsü, Lefke’nin elinden alınan bir hak”
Tarih: 29.12.2016 > Kaç kez okundu? 899

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, KKTC’nin altıncı ilçesi olan Lefke’yi ziyaret etti ve Lefke Avrupa Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen “Kıbrıs’ın Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu konferansta sunum yaptı.

Özgürgün konuşmasında, 1571’den bugüne Türk varlığının devam ettiği yerlerden biri olmasının Lefke’yi özel bir yer yaptığını söyleyen Özgürgün, Lefke’nin 42 yıl önce bir ilçe olduğunu, dolayısıyla, ilçe statüsünün “Lefke’nin elinden alınan bir hak” olduğunu kaydetti.

Hüseyin Özgürgün sunumunda, adanın İngiltere’ye kiralanması, Yunanistan’a bağlanma girişimleri, EOKA ve TMT’nin kurulması süreçlerini ve bugün devam eden müzakereleri anlattı.

Özgürgün, Lefkoşa’daki Yeşil Hattın 30 Aralık 1963’de çizilmesinin ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün 1964’den beri adada bulunmasının, Türkiye’nin 1974’de adaya gelmesiyle ikiye bölündüğü yönündeki Kıbrıslı Rumların iddialarının gerçekleri yansıtmadığının kanıtları olduğunu söyledi.

Başbakan, Birleşmiş Milletlerin 4 Mart 1964 tarihli 186 sayılı kararının Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların çıkış noktası olduğunu da vurguladı.

Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalının çıkışında yer almasının Kıbrıs adasının stratejik önemini arttırdığını kaydeden Özgürgün, İngiltere’nin adadaki üslerinin çok güçlü silahlarla donatılmış olduğunu söyledi.

1964’de Kıbrıslı Türklere saldırıları, 1974’de Kıbrıs Cumhuriyetine darbe girişimini düzenleyen Nikos Samson’un oğlu Sotiri Samson’un 4 kez Güney Kıbrıs’ta parlamentoya seçilen biri olduğuna işaret eden Özgürgün, Samson’un Rumlar arasında en çok sevilen vekillerden olduğunu, dolayısıyla bugünü görüşürken dünü de bilmek gerektiğinin önemini vurguladı.

Türkiye’nin Güvenlik Anlaşmalarının verdiği hak ile 1974’de Kıbrıs’a müdahale ettiğini, 9 Ocak 2017’de İsviçre’de başlayacak görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan’ın Türkiye’nin müdahale hakkının kaldırılmasını isteyeceğini kaydeden Özgürgün, “Müdahale hakkının kaldırılmasının sıkıntı yaratacağını net olarak söyleyebilirim” dedi.

Annan Planı’nın, Kıbrıs Türklerinin kontrolü altındaki toprakların 3’te 1’inin Kıbrıslı Rumlara verilmesini öngördüğünü söyleyen Özgürgün, planın Kıbrıs Rum tarafında yüzde 75’le reddedilmesinin daha fazla toprak istemelerinden kaynaklandığını, ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması kararının reddedildiğini kaydetti.

Annan Planının adada iki halkın bulunduğunu, Kıbrıslı Rumların ve uluslararası toplumun adada bir çözüme hazır olmadığını ortaya koyduğunu kaydeden Özgürgün, ardından Rum tarafının AB’ye alınmasının Türkiye’nin AB müzakerelerine engel olarak kullanıldığını söyledi.

Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı döneminde, varılacak anlaşmanın birincil hukuk olmasının güvence altına alınması talebini içeren bir yazı gönderdiğini anlatan Özgürgün, varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği nezdinde birincil hukuk sayılmamasının anlaşmanın “delinebileceği” tehlikesini oluşturduğunu kaydetti.

Kıbrıs’ta sıkıntılara neden olan unsurlardan birinin de adanın güney denizinde keşfedilen doğal gaz kaynakları olduğunu kaydeden Özgürgün, doğal gaz kaynaklarının Kıbrıs sorununun çözülememesindeki en önemli sebeplerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’den KKTC’ye su temin projesine de değinen Özgürgün, bunun, KKTC’nin ekonomik gelişimi açısından Türkiye’nin “müthiş” katkılarından biri olduğunu söyledi. Özgürgün, “KKTC ile TC arasındaki ilişki her zaman en üst seviyede devam edecek” dedi.

Özgürgün, KKTC’deki gelişmenin, Adada bir anlaşma olmaması durumunda da durmayacağını kaydetti.



Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Ankara’da temaslarda bulundu



Resmi temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara'ya giden Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, önceki gün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yer alan görüşmede, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'na Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti. Basına kapalı yapılan görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, dün ise ilk olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin müzakere süreci hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede ayrıca iki bakanlık arasındaki işbirliği konuları da ele alındı.

Ertuğruloğlu dün ayrıca Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş tarafından da kabul edildi. Kabulde, iki ülke arasındaki son gelişmeler ele alındı.

Bakan Tahsin Ertuğruloğlu temaslarını tamamlamasının ardından dün akşam saatlerinde ülkeye döndü. Bakan Ertuğruloğlu’na, temasları boyunca Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı eşlik etti.



“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 5’li konferansa katılması kabul edilemez”



Eski görüşmeciler Ergün Olgun ile Osman Ertuğ, Rum tarafının Cenevre’de yapılacak 5'li toplantıya “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin de katılması gerektiği şeklindeki ısrarını, “Kıbrıs Cumhuriyeti'nin işgalini meşrulaştırmaya yönelik bir ön koşul” olarak gördüklerini; bunun kararlılıkla karşısında durulması ve hiçbir şekilde kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

Olgun ile Ertuğ, “BM tarafından Kıbrıs Rum tarafına ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ sıfatıyla davet yapılması ve/veya Kıbrıs Rum tarafının bu konuda bir oldu bitti yaratmaya kalkışması durumunda Kıbrıs Türk tarafının Cenevre toplantılarına katılmama dahil en güçlü tepkiyi vermesi gerektiği görüşündeyiz” ifadesini kullandı.

Ergün Olgun ile Osman Ertuğ, yayınladıkları ortak açıklamada, Kıbrıs görüşmeler sürecinin son aşamasını oluşturduğu belirtilen ve 9-12 Ocak 2017 tarihlerinde Cenevre'de yapılması kararlaştırılan toplantılar öncesinde sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Taraflar arsında 1 Aralık'ta varılan ve BM tarafından da açıklanan mutabakatın, Cenevre'deki 5'li zirveye kimlerin katılacağını belirlediğine işaret edilen açıklamada, “Bunlar, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları, üç Garantör olarak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'dir” denildi.

Açıklamada, Söz konusu zirvenin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde yapılacağına ve “İyi Niyet Misyonu”nun ise müzakerelerin Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumları arasında eşit zeminde yapılmasını öngördüğüne vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Esas itibariyle 2004'te yer alan Bürgenstock toplantılarındaki formatta yapılması konusunda mutabık kalınan Cenevre toplantısına başka aktörlerin katılması gereksiz olduğu gibi, böyle bir katılımın zirveden sonuç alınmasına da engel teşkil edeceği inancındayız” denildi. Yakın çevrede ve uluslararası alanda cereyan eden olaylar, global aktörlerin ulusal çıkarlarının çatıştığı bu gibi konularda onların bu süreçlere dahil edilmesinin işleri daha da karmaşık hale getirdiği ifade edilen açıklamada, sonuç alınmasını zorlaştırdığını, hatta imkansız hale getirdiğini kaydedildi.

Sürecin, “Kıbrıslı” bir süreç olarak tanımlandığına işaret edilen Olgun ile Ertuğ’un açıklamasında, “Bu sürece, Kıbrıs Rum tarafının işgali altındaki sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ gibi bir siyasi yapının katılması söz konusu olamayacağı gibi, böyle bir gelişme Genel Sekreter'in İyi Niyet Misyonu ile de çelişecektir” denildi.

Ergün Olgun ile Osman Ertuğ, açıklamalarını şu şekilde noktaladı:

“Yetkililerimiz başta olmak üzere tüm ilgililerin Kıbrıs Rum tarafının bu ısrarlı talebini bu gerçekler ışığında değerlendireceğine ve buna gerekli tepkiyi vereceğine inanıyoruz. BM tarafından Kıbrıs Rum tarafına ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ sıfatıyla davet yapılması ve/veya Kıbrıs Rum tarafının bu konuda bir oldu bitti yaratmaya kalkışması durumunda Kıbrıs Türk tarafının Cenevre toplantılarına katılmama dahil en güçlü tepkiyi vermesi gerektiği görüşündeyiz.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 54
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 512
Toplam Tekil 4079291
IP 3.19.56.114






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu