BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Eğer olumlu bir sonuç alınırsa beşli konferans da kendiliğinden gelecek” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Eğer olumlu bir sonuç alınırsa beşli konferans da kendiliğinden gelecek”
Tarih: 11.11.2016 > Kaç kez okundu? 971

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, toprakla ilgili kriterler üzerinde devam eden görüşmelerde bugünün kritik bir gün olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis, Montrö kasabasında eşleri ve ekipleriyle birlikte geldikleri restoran dışında basına açıklamalarda bulundu.

Akıncı konuşmasında, “Her şey bitmiş değildir ancak ileri bir noktaya geldiğimiz bir gerçek” dedi.

Toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde görüşmelere bugün de devam edeceklerini belirten Akıncı, ”Yarın (bugün) eğer olumlu bir sonuç alınırsa beşli konferans da kendiliğinden gelecek” dedi.

Kıbrıslı Rum basın mensuplarına İngilizce olarak yaptığı açıklamada ise Akıncı, “Yarın (bugün) önemli bir gün, toprakla ilgili kriterler konusunda bir başarı elde edersek, görüşmelerimizi olumlu bir yerde sonuçlandırabilirsek, bir sonraki adıma geçilecek. O da, her şeyi sonuçlandıracak olan beşli konferans” dedi.

Cuma günkü görüşmeler olumlu da sonuçlansa olumsuz da sonuçlansa gün sonunda bir açıklama yapılacağını ifade eden Akıncı, zirvenin uzama ihtimali ile ilgili bir soruya da, eğer yarın (bugün) her şey yolunda gider ve zaman yeterli olmazsa, bir gün daha uzama söz konusu olabileceğini söyledi.

Akıncı, amaçlarının 50 yılı aşkın süredir çözülemeyen Kıbrıs sorununu çözmek, yeni kuşaklara yeni bir yaşam sunabilmek olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de, Rumca açıklamanın ardından İngilizce olarak, müzakerelerin birbirlerinin endişelerine cevap verecek olumlu bir ortamda yürütüldüğünü, ancak bunun yeterli olmadığını, her şeyin “çözümü sonuçlandırma ve sürdürmenin mümkün olup olmadığının görüleceği en kritik gün olan yarına bağlı olduğunu” söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise, liderlerin en zor konular üzerinde çalıştıklarını, gösterdikleri kararlılık ve iradeden çok memnun olduğunu söyledi.

Pek çok ilerleme elde edildiğini ancak henüz üzerinde anlaşmaya varılmayan konuların bulunduğunu belirten Eide, İsviçre’de müzakere zamanının fazlasını toprak kriterleri üzerine harcadıklarını söyledi.

Akıncı ve Anastasiadis’in ifadelerini destekleyen Eide, “Yarın (bugün) kritik bir gün, belki de tüm bu süreçteki en önemli gün ve başarı yönünde beklentilerim var” dedi.

Kıbrıs tarihinde bu konuların (toprak) Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderler tarafından geçmişte tartışılmadığını ifade eden Eide, geçmişte çözümlerin liderlere empoze edildiğini, ancak bu kez kararların liderler tarafından verildiğini belirtti.

Görüşmelerin cumartesine sarkması olasılığı ile ilgili bir soru üzerine ise Eide, sürece yardımcı olmak için gereken ve mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Müzakerelerin Mont Pelerin’e taşınması konusunda da Eide, liderlerin bir mekanda kalması, birlikte yemek yemesi, günde 13 saate kadar ikili veya çoklu görüşmeler yapmasının faydalı olduğunu belirtti.

Eide, “İyi bir karar olduğunu düşünüyorum, çünkü masada bulunan konular, farklı sorumlulukları da bulunan liderler tarafından ara bölgede 2-3 saatlik görüşmelerle çözülemezdi” diye ekledi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 16
Dün Tekil 1121
Bugün Tekil 73
Toplam Tekil 4091039
IP 18.190.152.38






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























30 Sevval 1445
May s 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Onlara Allah T rk Ad n verdi ve Onlar yery z ne hakim k ld .
(Ka garl MAHMUT)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu