BASIN BÜLTENİ İsviçre’de BM gözetiminde 5 günlük toplantı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ İsviçre’de BM gözetiminde 5 günlük toplantı
Tarih: 27.10.2016 > Kaç kez okundu? 1015

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs görüşmeleri çerçevesinde dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yaptığı açıklamada İsviçre’ye gitme kararının teyit edildiğini ve daha önceden düşünülen tarihlerin onaylandığını açıkladı. Buna göre Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis 7-11 Kasım tarihleri

arasında İsviçre’de toplantılar gerçekleştirecekler.

Cumhurbaşkanı Akıncı toplantıların hayati öneme sahip olacağını ve öngördükleri çözüm hedefine götürecek sondan bir önceki aşama olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün gece yaptıkları görüşmenin, bugüne kadar gerçekleştirdikleri müzakere sürecinin en uzun toplantısı olduğunu ve bunun sonucunda 31 Ekim’de yapmayı öngördükleri toplantıya gerek kalmadığını söyledi.

Akıncı, ağırlıklı olarak İsviçre ile ilgili konuların ve İsviçre’ye gitme kararının teyit edildiği toplantıda, daha önceden düşünülen tarihlerin onaylandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk heyetinin 6 Kasım’da adadan ayrılacağını ve 7-11 Kasım tarihleri arasında İsviçre’de BM gözetiminde 5 günlük çalışma yapacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bu (İsviçre) toplantının, süreç açısından hayati öneme sahip olduğunu çünkü öngördüğümüz hedefe götürecek sondan bir önceki aşama olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz” dedi.

Akıncı, “Burada, Toprak dahil, bütün başlıklar masada olacak ve bunlar dönüşümlü olarak ele alınacak. Tamamen gecemiz gündüzümüz bu konulara ayrılacağı için mesafe alma şansımız, politik irade ve kararlılık olduğu sürece daha bir olanaklı hale gelecek” şeklinde devam etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, her iki liderin de birlikte ortaya koyduğu 2016 sonu taahhüdünün yaşam bulabilmesi için İsviçre’nin bir dönüm noktası teşkil edebileceğini söyledi. Akıncı, şöyle devam etti:

“İyi niyetle olumlu düşüncelerle ve artık bu yılların sorununu bir sonuca ulaştırabilmek ve ada halkına, özellikle genç kuşaklara daha iyi bir gelecek sunma adına biz elimizden geleni yapacağız. Bu konuda kararlıyız. İnançlıyız. Tüm gücümüzle bu yönde çalışacağız. Tabi bunun asgari unsurları vardır. Eşitliğimiz, özgürlüğümüz, güvenliğimiz mutlaka güvence altında olmalı. Bunu isterken, sadece kendimiz için değil, diğer toplum için de istiyoruz”

Cumhurbaşkanı Akıcı, “Parametreler belli. İki kesimli, iki toplumlu bir federasyonu kurmak için yeterli malzeme elde var. Bugüne kadar sağladığımız yakınlaşmalar ileriye gitmemiz için gerekli döneleri sunuyor. Varacağımız olumlu sonuçlar bizi son aşamaya götürecek” dedi.

Orada da artık bütün garantör ülkelerin olacağı bir formatta çözümün nihai şeklinin verileceği son durağa taşınacaklarına inandığını kaydeden Akıncı, “Bütün bunlar için toplam 45 günümüz var. Yani Kasım ayı ve Aralık ayının ilk 2 haftasından söz ediyoruz” şeklinde devam etti.

İsviçre’de olumlu bir sonucun, çok kısa sürede 5’li toplantının gerçekleşmesi anlamına geleceğini kaydeden Akıncı, ucu açık bir süreçten değil, yılsonu hedefiyle peş peşe gerçekleşmesi muhtemel toplantı ve aşamalardan söz edildiğine vurgu yaptı.

Akıncı, İsviçre aşamasından başarıyla geçmeyi sağlamaları halinde daha umutlu bir noktaya ulaşılacağını söyledi. Akıncı, “Bunun garantisi yok tabi. Yol kazası her zaman söz konusu olabilir. Bu nedenle temkinli olmakta yarar var. Ancak bu kararı üretmiş olmamız ve İsviçre’ye gidiyor olmamız, pozitif bir gelişmedir. Ancak orada da elbette tarafların bir birini anlayacağı birbirlerinin kaygılarını gözeteceği ve geleceği birlikte inşa edecekleri birbirlerini birer ortak olarak algılayabilmeleri önemli olacak. Kıbrıs’ın yeni mimarisini ancak bu anlayışla kurabileceğiz. Bu umut ve iyi niyetle gideceğiz. Umarım tüm Kıbrıs için, kökeni ne olursa olsun, herkes için iyi ve hayırlı sonuçlarla dönebilelim.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ulusal Konsey ile gerçekleştireceği toplantıya ilişkin soru üzerine şu yanıtı verdi:

“Rum tarafı ulusal konseyinde ne karar verir bilmiyorum. Ama bizim meclisteki partilerimize, Meclis Platformu toplantısında söylediğim bir şey vardı. Eğer New York’ta 5’liye giden bir süreç yaşanırsa onların da gelmesini isteyeceğimi söylemiştim. Yani nihai aşamada arzu ediyorum ben bunu. İsviçre olayı nihai aşama değildir”

Cumhurbaşkanı Akıncı, başka bir soruyu yanıtında, eğer her şey yolunda gider ve yol kazasına uğranılmazsa, yılsonu genel tabloyu göreceklerini söyledi. Hem toprak, hem güvenlik-garantiler, hem de dönüşümlü başkanlıkla ekonomide bir genel çerçeve ortaya çıkacağını kaydeden Akıncı, “İlk günden beri hep söyledim. Anayasaların yazımı, federal yasaların yazımı, uygulamaya ilişkin bir sürü teknik konu 2017’ye sarkabilir” dedi.

2017’nin ilk aylarında, örneğin Mart’a kadar o konular halledilirse, en az 3 ay da halka böyle bir planı tartışması için süre vermek gerektiğini söyleyen Akıncı, “Yani benim bu konudaki öngörüm eğer yılsonunda bir çözüm sağlamak mümkün olur ise 2017 ortasında referandum tarihine ulaşabiliriz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tarafların 5’li toplantıyla ilgili farklı tanımlamalar kullandığına ilişin soruya yanıtında, şunlar söyledi:

“Kafa karışıklığı şundan kaynaklanıyor terminolojide; Biz tarafları sayarken 3 garantör ve 2 toplum var, 5 deriz. Rum tarafı olaya böyle bakmaz. Onlar 2 toplum ama Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de olmasını isterler. Ona da ayrı sandalye isterler. Bunu da sık sık dile getirirler. Onun dışında AB’yi sayarlar, BM’nin 5 Daimi Temsilcisi’ni sayarlar. Eğer bir şey üretmek istemezseniz bir toplantıdan, böyle bir toplantı yaparsınız. Ama asıl olan belki de bu kavram tartışmalarına girmektense, Burgenstock tipi. Neydi orada? Farklı farklı odalarda farklı farklı masalar kurulduydu. Ona uygun bir şey yapılabilir.”

Kendisinin AB’den bir temsilci gelmesine karşı olmadığını ancak BM’nin masasında bunun olmaması gerektiğini belirten Akıncı, “Şimdi mesela burada AB’nin temsilcisi vardır. Ama iki lider onay verirse odaya geliyor ve kendisine sorulan bir şey varsa yanıt vermek için geliyor. BM müzakerelerinin bir parçası değil” dedi.

Akıncı, AB’nin 5’li toplantıda da olabileceğini çünkü AB konularının da konuşulacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Toprak ile ilgili bir başka soruyu yanıtında, Toprakla ilgili olacak gelişmelerin, başka gelişmeleri de tetikleyecek şekilde gündeme gelirse anlamı olacağını belirtti.

Akıncı, “Dolayısıyla biz o konuda ilkeleri, kriterleri daha detaylı konuşuruz. Daha farklı bir ayrıntıya geçileceğinde onunla paralel başka şeyler de gündeme gelecek. Zaten bunda, konuların birbiriyle bağlantılı konuşulacağı da yazıyor. 11 Şubat metninde de bu vardı. Konular birbirleriyle ilişkilendirilecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Yalnız şu noktada artık çok net olalım. Kıbrıs sorununu çözmek istiyorsak artık her şeyi konuşacağız. Bunları şimdi konuşmazsak ne zaman konuşacağız. Ama her şeyi. Sadece Toprağı konuşalım da başka bir şeyi konuşmayalım gibi bir şey olamaz. Sadece gidelim İsviçre’ye ve 5’li toplantıyı unutalım gibi bir durum olamaz. Hedef 2016 sonu olduğuna göre bütün bunlar peş peşe yaşanacak demektir. Yaşanmıyorsa orada bir tıkanma var demektir.

Ama olumlu senaryo üzerinde düşüneceksek bunların aşama aşama, son tahlilde de garantörlerin de olacağı bir toplantıya doğru bizi götüreceğini ve nihayetinde de ortaya bir anlaşma metinin çıkacağını öngöreceğiz. Bunun için çalışacağız ama yol kazası her an mümkün. Bu gerçekleşme yedebilir. Dolayısıyla gerçekleşmesi için çalışacağız. Umarım iki taraf da aynı duygularla hareket eder ve bir az önce söylediğim gibi Kıbrıs’a daha güzel günleri hep birlikte günleri getirebiliriz”



Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. Kuruluş Yıldönümü KKTC’de de törenlerle kutlanacak



Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. kuruluş yıldönümü, KKTC’de de törenlerle kutlanacak.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke’de törenler düzenleniyor.

Kutlamalar, 28 Ekim Cuma günü Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın Bayrak Radyo Televizyonu’ndan saat 13.00’te yapacağı konuşmayla başlayacak.

Tören geçişi bu yıl ilk kez geçtiğimiz yıllardan farklı formatta ve yerde gerçekleşecek. Lefkoşa’daki tören geçişi Mehmet Akif Ersoy Caddesi başlangıcı ile Barbarlık Müzesi arasında kalan güzergahta saat 16:00’da başlayacak.



Mogherini geliyor



Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yarın, günübirlik ziyaret için Kıbrıs’a gelecek.

Mogherini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından ayrı ayrı kabul edilecek.

Mogherini temaslarını tamamlamasının ardından aynı gün Adadan ayrılacak.



Sunat Atun: “Türkiye’den gelen su ile elektriği Rum tarafıyla birlikte paylaşabiliriz”



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile enerji alanında imzalanan anlaşmanın; ülkedeki enerji çeşitliliğinin artması yanında KKTC’nin enerji satabilecek bir hale gelmesi bakımından da önemli olduğunu söyledi.

Atun, Rum tarafından gelecek istek halinde, Türkiye’den gelen elektrik ve suyu birlikte paylaşabileceklerini belirterek, “Biz kendilerine dostluk elimizi her zaman uzatıyoruz. Yeter ki onlar bu uzattığımız barış elini tutmak istesinler. Biz her türlü işbirliğine varız” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, katıldığı Mersin Esnaf Odaları Birlik Başkanları (ESOB) toplantısında; esnaf ve sanatkarlara destek alanında “Kıbrıs’ın Ahi Babası” ilan edildi.

Girne’de yer alan toplantıda, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Atun’a “ahi beratı” armağan etti.

Atun toplantıda bir de konuşma yaptı.

Türkiye ile birlikte önümüzdeki 50 yılın perspektifini geliştirmek için su ve enerji politikaları oluşturulduğunu anlatan bakan Atun, Türkiye’den gelen suyun bugün ülkenin dört bir köşesine ulaştığını, bu proje ile önlerindeki 50 yılın su ihtiyacını karşılayacaklarını vurguladı.

Sadece KKTC’nin değil gerektiği taktirde Rum tarafına da bu suyu satabileceklerini ifade eden Atun, “Bu bir vizyon işi. Bu anlaşmanın devamında Türkiye ile Elektrikte enterkonnekte ve enerji işbirliği anlaşmasına da imza koyduk. Hem Türkiye’den gerektiğinde elektrik alabileceğiz hem de önümüzdeki dönemde bölgemizdeki enerji kaynaklarından birlikte faydalanabilmek için çalışmalar yapacağız” dedi.

Atun, Türkiye Cumhuriyeti’nin son yıllarda enerji konusunda çok önemli adımlar attığına dikkat çekerek, Türkiye’nin bölgede enerji üssü olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti.

Atun, gerek doğudan gerek güneyden gerekse kuzeyden tüm enerji yollarının Türkiye’ye çıktığını belirterek, “Buradan da çıkacak enerji bir gün Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. İşte biz bu öngörü ile geçtiğimiz haftalarda Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma sadece bugünü değil bundan sonraki yıllar acısından da son derece önemlidir “diye konuştu.

Türkiye ile elektrikte enterkonnekte olmanın önemine de değinen Atun, bu anlaşma ile sadece enerji çeşitliliği değil aynı zamanda enerji satabilecek bir hale geleceklerini söyledi. Atun, geçmişte Rum tarafına elektrik verdiklerini ve yine istenmesi halinde verebileceklerini, hatta Türkiye’den gelen elektrik ve suyu birlikte paylaşabileceklerini kaydetti.

Bu çağrıyı sürekli yaptıklarını belirten Atun, “Biz kendilerine dostluk elimizi her zaman uzatıyoruz. Yeter ki onlar bu uzattığımız barış elini tutmak istesinler. Biz her türlü işbirliğine varız” dedi.

Kıbrıs konusunda da değinen bakan Atun, Kıbrıs’tan Türk askerinin gitmesini istemediklerini belirterek, "Yıllarca hasretle beklediğimiz Mehmetçiğin bu adadan gönderilmesine kimse razı olmaz” dedi.



İki toplumdan siyasi partiler Ledra Palace’ta buluştu



Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi parti başkan ve temsilcileri, Slovakya Büyükelçiliği tarafından organize edilen rutin ortak toplantılar kapsamında dün bir araya geldi.

Toplantıda ev sahibi AKEL’in önerisiyle “Müzakerelerdeki çözümlenememiş temel konularla ilgili siyasi partilerin yapıcı rolü” konusu tartışıldı.

Toplantıda Kıbrıs sorununa bulunacak muhtemel nihai çözüm için müzakerelerin şu anki safhasının hayati öneme sahip olduğu ve siyasi partilerin yapıcı rolünün bu sürece katkı koyabileceği konusunda fikir birliğine varıldı.

Ara bölgede bulunan Ledra Palace Otel’de saat 10.30’da başlayan toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü.

Toplantıya Kuzey’den Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Halkın Partisi (HP) ve Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP); Güney Kıbrıs’tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması İçin Siyasi Gurup (EPALXI) temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrasında Slovakya Büyükelçisi Oksana Tomova, hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

Ortak açıklamada, her iki toplumdan siyasi partiler arasında devam eden iletişimin her iki tarafın da bir birinin pozisyonunu daha iyi anlaması açısından yoğunlaştırılması gerektiği yer aldı.

Siyasi partiler arasındaki iletişimin müzakere sürecinin bir parçası olması gereken halkı da içine alacak şekilde genişletilmesinin gerektiği de ortak açıklamada vurgulandı.

Slovak Büyükelçi Oksana Tomova, bir sonraki toplantının 30 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirileceğini de kaydetti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 75
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1828
Toplam Tekil 4078556
IP 3.141.41.187






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu