BASIN BÜLTENİ Liderler bugün yeniden görüşecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Liderler bugün yeniden görüşecek
Tarih: 06.09.2016 > Kaç kez okundu? 1039

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün yeniden bir araya gelecek.

Liderler bugün, 23 Ağustos’ta başladıkları yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci aşaması için planlanan beşinci görüşmeyi gerçekleştirecek. 14 Eylül’e kadar devam edecekleri yoğunlaştırılmış müzakerelerde toplam 8 görüşme yapmayı hedefleyen Akıncı ile Anastasiadis, 7, 10 ve 14 Eylül’de yeniden bir araya gelecek.

Görüşme, ara bölgede, BM’nin müzakereler için tahsis ettiği binada saat 10.00’da başlayacak.



Çavuşoğlu: “Kıbrıslı Türkler’in Yeşil Hat Tüzüğü’nden kaynaklanan hakları zedelenmeden uygulanmalı”



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türklerin Yeşil Hat Tüzüğü’nden kaynaklanan haklarının zedelenmeden uygulanması gerektiğini açıkladı.

Balan Çavuşoğlu, Ahmet Yeşilada başkanlığındaki Patates Üreticileri Birliği yönetim kurulunu kabul etti.

Sektördeki güncel konuların ele alındığı kabulde, Güney Kıbrıs’tan bir Rum tüccarın Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Kuzey Kıbrıs’tan patates ithal etmesi nedeniyle Güney’de bazı kesimler tarafından protesto edilmesi konusu da gündeme geldi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Patates Üreticileri Birliği’ni kabulünde yaptığı konuşmada, patates üretiminin korunması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, üreticilerin rekabet edebilme koşullarını yakalayabilmesi için girdi maliyetlerinden kaynaklanan fiyat farklarını teşviklerle aşmaya çalıştıkları ve bu bağlamda, teşvik verilmekte olduğunu kaydetti.

Patates üreticilerinin Güney Kıbrıs’ta geçen günlerde bir Rum tüccarın Kuzey’den patates ithal etmesi üzerine yaşanan olaylardan duydukları rahatsızlığı dile getirmesi üzerine, patates üreticilerinin kaygılarının haklı kaygılar olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türklerin Yeşil Hat Tüzüğü’nden kaynaklanan haklarının zedelenmeden uygulanması gerektiğini söyledi.

Patates Üreticileri Birliği Ahmet Yeşilada ise Güney Kıbrıs’ta patates ile ilgili yaşanan konu hakkında endişelerini dile getirerek, Kuzey’in ihracatının hazmedilmediği bir ortamda iki toplumun nasıl birleşip bir arada yaşayabileceğini sordu.

Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde sorunlar yaşadıklarını ifade eden Yeşilada, Serbest Ticaret Tüzüğü’nün hayata geçirilmesini, ürünlerini Kuzey Kıbrıs limanlarından serbest şekilde satmak istediklerini kaydetti.

Hükümetin, tarımsal ürünlere uyguladığı fon konusunda da destek belirten Yeşilada, ambargolar altında ürünlerini satmakta zorluk çektikleri yanında yurt dışından gelen ürünlere fon uygulanmamasına her zaman karşı olduklarını söyledi.

Yeşilada, alınan fon kararını desteklediklerini de belirterek, gerekirse bu fonların artırılmasını istediklerini söyledi.



Perdikis Garantilerin tamamen tasfiyesi için taslak hazırladı



Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, garantiler ve Kıbrıs sorununun çözümünden sonra askerlerin Ada’daki durumuyla ilgili bir

meclis karar taslağı hazırlayarak, bir sonraki genel kurul toplantısında oylanmak üzere Rum Meclis Başkanlığı’na iletti.

Perdikis taslağında bugünkü şartların yabancı garantilerinin devamına müsaade etmediği ve kökenleri her ne olursa olsun, ülke vatandaşlarının güvenlik duygusunu güvence altına almak için birçok başka yöntem bulunduğunu yazdı.

Taslakta şunlar kaydedildi:

- Yabancı garantilerinin her türlüsünü, özellikle Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin garantilerini reddetmeye,

-Herhangi bir garanti anlaşması çerçevesinde yabancı askerlerin veya üslerin mevcudiyetini reddetmeye,

-Başkan Anastasiadis’ten Meclis’in bu kararına saygı göstermesini ve garantilerin veya diğer yabancı garantilerinin devamına veya olanak tanımayacak veya yabancı askerlerin mevcudiyetine müsaade etmeyecek bir çözüm istemeye devam etmesini talep etmeye karar verir:”



Önen: “Rum tarafı suçluların iadesi konusunda adım atmıyor”



Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Ekip Başkanı Avukat Hakkı Önen suça ilişkin konularda Rum tarafıyla bilgi paylaşımı olduğunu fakat Güney’e kaçan Kıbrıslı Türk suçluların iadesi konusunda Rum Tarafının adım atmadığını söyledi.

Önen, şu an itibarıyla Türk tarafında suç işleyip Rum kesimine kaçan 19 Kıbrıslı Türk’ün iadesinin talep edildiğini fakat Rum tarafının “vatandaşlarımı veremem” diyerek bu iade taleplerini geri çevirdiğini kaydetti.

Önen, TAK muhabirinin sorusu üzerine Rum basınında çıkan bugüne kadar toplam 3 bin 391 konuda işbirliği yapıldığı haberleri için “Doğru, mantıklı bir rakamdır “ diyerek, acil durumda sözlü yapılan bilgi paylaşımlarının bu rakama dâhil olmadığını söyledi.

Önen, konuyu bir örnekle açıklayarak, geçtiğimiz günlerde Protororas’ta bir Rum’un sörf yaparken kaybolduğunu ve ailesinin endişelenerek polise haber verdiğini anlatarak, bu kişinin askeri yasak bölgeden Türk tarafına geçtiğini ve daha sonra Rum tarafına iade edildiğini belirtti.

KKTC’de çoğunluğu narkotik olmak üzere suç işlemiş 19 Kıbrıslı Türkün hakkında tutuklama kararı bulunduğunu söyleyen Önen, bu 19 kişinin KKTC makamlarına iadesini istediklerini, Rum tarafınınsa “vatandaşımdır veremem” diyerek suçluları korumaya devam ettiğini ve işbirliğine yanaşmadığını kaydetti.

Önen, TAK muhabirine açıklamasında Rum tarafıyla her iki tarafı da ilgilendiren suçlara ilişkin veri paylaşımının mevcut olduğunu, fakat suçluların iadesiyle ilgili Rum Yönetimi’nin yardımcı olmadığını kaydetti.



Rumlar Geçitkale ve Yenierenköy’de ayin yaptı



Rumları önceki gün, Geçitkale ve Yenierenköy köylerinde ayin yaptı.

Geçitkale’deki “Sotira Kilisesi”nde yapılan ayine, DİSİ Milletvekili Yeorgios Karullas, ile çok sayıda Rum katıldı.

Yenierenköy’deki ayine ise yine DİSİ Milletvekilleri olan Kiriakos Hacıyannis ve Onufrios Kulias, ile çok sayıda Rum katıldı.



Turizm ve Çevre Bakanlığı, 2016 yılı için “Kuzey Kıbrıs turizm destinasyonu pazarlama konkuru” düzenledi



Turizm ve Çevre Bakanlığı “Kuzey Kıbrıs Turizm Destinasyonu Pazarlama Konkuru” gerçekleştirdi.

Turizm ve Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 45 gün önce duyurusu yapılan konkura 35 firma katıldı.

Türkiye ve KKTC’den PR ve reklam şirketlerinin katılımı ve yoğun ilgisi ile gerçekleşen konkurda Kıbrıs Adasının gösterilen hedef pazarlarda tanıtılması ile ilgili fikirler ve projeler ortaya kondu.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 57
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1450
Toplam Tekil 4078178
IP 18.191.13.255






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu