Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni - Murat GEDİK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni - Murat GEDİK
Tarih: 02.06.2016 > Kaç kez okundu? 2040

Paylaş




www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Turani sohbetler serisi için 2015 yılında Hollanda Türk Federasyon tarafından düzenlenen programa katılan Türk Dünyası Sanatçısı Fatih Kaya Kuzucu “3 Mayıs” sohbetler serisi kapsamında Hollanda’ya geldi.

Türk Federasyon tarafından Amsterdam, Leiden, Eindhoven ve Deventer şehirlerinde düzenlenen sohbetlerde türküler eşliğinde Kuzucu 3 Mayıs Türkçülük günü çerçevesinde farklı bilgiler verdi ve Türk dünyasını anlattı.

Ailelerin ilgiyle takip ettikleri sohbetlerde Fatih Kaya Kuzucu Türk dünyasının farklı güzelliklerinden ve ortak noktalarından bahsetti. Dinleyenlere Türk coğrafyasını gezmelerini tavsiye eden Kuzucu, Türk dünyasının her köşesinde farklı güzelliklerin olduğunu ve bunların birbirini tamamladığını anlattı. Özellikle Türk’ün çıkış noktası olan Türkistan’ın yeterince tanınmadığını ve günümüzde maalesef farklı ülkelerin sınırları içerisinde olması dolayısıyla oralardaki eserlerin bilinçli olarak yıpratıldığını ve Türk’ün ayak izlerinin silinmek istendiğini belirtti. Kaya Kuzucu ayrıca Anadolu’da bilinen ve uygulanan birçok geleneklerin de o coğrafyadan ve Türk’ün o zamanki kültür ve yaşam tarzından geldiğine işaret etti.

Fatih Kaya Kuzucu son çıkarmış olduğu ve 43 Türk Toplumundan Kahramanlık Türküleri içeren çalışmasının ilk bölümü olan ve 9 şarkıdan oluşan “Son Akın” albümünden de örnekler verdi. İlk bölümde Tuva, Altay, Kazakistan, Kırgızistan, Dağıstan-Karaçay, Türkiye ve Kırım’dan eserler bulunmaktadır. Kuzucu Hollanda’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek gelecekte de nasip olursa Hollanda’ya tekrar geleceğinin sinyalini verdi.

Mayıs 2016

Sayı: 41

Federasyon Bülteni

Bu sayıda

Osman Yüksel Serdengeçti

Tiel Türk Kültür Derneği kongresi yapıldı

Başkan Koçak, Kur’an ve Türk bayrağını öperek görevi teslim aldı

Enschede Türk Kültür Derneğine anlamlı ziyaret Tiel teşkilat ziyareti

Türk Federasyon Deventer şubesi açıldı Enschede Türk Kültür Derneği kongresi yapıldı

Rotterdam Mimar Sinan Kermes Günleri, Beverwijk 6. Anadolu Kermesi ve Amsterdam Tükem Türk Kültür Günlerinden kareler

Enschede Türk Kültür Günleri, Schiedam Kermes Günleri ve Nijmegen Bahar Şenliği’nden kareler

Den Haag Türk Kültür Günleri, Rotterdam Versam Birlik ve Beraberlik Şöleni ve Utrecht Türk Kültür Günlerinden kareler

Kuzucu yeniden Hollanda’da

Amsterdam

Deventer

Deventer

Eindhoven

Leiden

Leiden

Federasyon Bülteni

SAYFA 2

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Osman Yüksel Serdengeçti

1917 yılında Akseki’de dünyaya gelen Osman Zeki Yüksel 3 Mayıs 1944’ta milliyetçi gençlerin protesto gösterileri sonrası gözaltına alınır ve o andan itibaren vefatına (1983) kadar hep gündem olmaya devam eder. Osman Zeki Yüksel’in “3 Mayıs Tufanı” diye nitelendirdiği bu olay neticesinde Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş gibi tarihe yön verecek olan isimlerle tutuklanır ve tabutluklar da olmak üzere 3.5 ay hapiste kalıp tahliye olur. Tarihe 3 Mayıs Türkçülük Olayı diye geçen bu hadise Osman Zeki Yüksel’in mücadele hayatında adeta bir başlangıç olur. Fikirlerini yazılarda dile getirdiği için hayatı boyunca 92 kez mahkumiyet kararı ile karşı karşıya kalır ve 8 mahkemeden aldığı toplam 4.5 yıllık hapis cezasını yatarak ödediği söylenir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi son sınıf öğrencisi olan Osman Zeki Yüksel hapis sonrası kaydı silindiği için bir daha öğrenimine devam edemez.

Tam bir mücadele adamı olan Osman Zeki Yüksel baskı, mahkumiyet ve cezalara rağmen inanmış olduğu davasından hiçbir taviz vermez. Gerek yazılarında, gerek mahkemelerdeki savunmalarında kelime ve kanunların elastikiyetine sığınmaya, kaçamak yolları aramaya, tevil ve tefsir yoluna sapmaya tenezzül etmez, her şeyi olduğu gibi apaçık anlatır. Çünkü o inanmıştı ve inandığı gibi davasını yaşamayı ve anlatmayı kendine görev olarak görmüştü. “Kanunlardan evvel insanlar, insanlardan evvel de Allah vardı!. Ne gam?!” sözleri inanmışlığını haykırıyordu.

1947-1962 yılları arasında “Serdengeçti” adlı aylık bir dergi yayınlayan Osman Zeki Yüksel dergiden dolayı Osman Yüksel Serdengeçti olarak adlandırılacaktır. Kağıt sorunu, maddi sorunlar, mahkemeler, hapisler sebebiyle bu dergi sadece 33 sayı olarak yayınlanabilir. Ağır mizah gazetesi olarak haftalık yayın olarak piyasaya çıkan “Bağrıyanık” (1952) ise bir sayı yayınlanır ve müstehcen olduğu gerekçesiyle yasaklanır.

Hayatı boyunca hep mücadele içinde olan Serdengeçti’nin dünyalık işlerle hiç işi olmadı. Adeta seyyar, sade ve basit bir hayat yaşayan bu dava adamının üstünde ütülü bir takım elbisesi bile olmamıştır. Varını yoğunu davası için harcamış ve nice fakir fukara öğrenciye sahip çıkmıştır. “Davamız Allah davası, millet davası, vatan davasıdır. Bu mukaddes dava karşısında biz, nefsimizi sildik.” diyerek adeta dünya görüşünü özetlemektedir.

Serdengeçti’nin Türkçülüğü, milliyetçiliği tartışılmazdır. “Kanlı Bahar”şiirinde “Akif’in gür sesinden / Yunus’un nefesinden / Gökalp’in hevesinden / Bir şeyler var içimde” mısraları sadece kılıç ve kanın hakim olduğu epik bir söylevin dışına çıkıp bunlara bir ruh ve kimlik kazandıran ideallere işaret etmektedir. “Türklüğün İlahisi” adlı şiirinde Türkçülük ve Turancılık kendini gösterir: “Yabancılarda yurdumuz / Devasız kaldı derdimiz / Altaylarda Bozkurdumuz / Gezer Türklük deyu deyu.”

“Bizim milliyetçiliğimiz hususi vagon, bol harcırah, yüksek makam milliyetçiliği değildir. Hakk’a tapan, halkı tutan, yalınkılıç bir milliyetçiliktir.” der Serdengeçti. Ömrü boyunca “Biz Tanrı Dağı kadar Türk, Hıra Dağı kadar Müslümanız” sözlerini tekrarlamıştır. O Türk tarihini bir bütün olarak ele alır ve ecdadın mesuliyetini omuzlarında taşır: ”Mete’den Milli Mücadele’de can veren son şehide kadar büyük tarihin mesuliyetini omuzlarımızda taşıyoruz.”

Ziya Gökalp’e, Nihal Atsız’a, Mehmed Akif’e ve Nurettin Topçu’ya ayrı bir ilgisi vardır Serdengeçti’nin. Ziya Gökalp’in vefatından sonra adeta unutturulmak istenmesi ona “Türkçülüğün Esasları’nı” Serdengeçti Neşriyatından kitap olarak yayınlatır. Osman Yüksel’e göre milliyetçilik Gökalp’la ilmi bir hüviyet kazanmıştır. Gökalp’tan sonra onun çapında tahlilci, sentezci bir zeka, kuşatıcı bir deha gelmemiştir. Atsız ve arkadaşlarını Türkiye’de ilk şuurlu, erkekçe ve Türkçe muhalefeti başlatan kişi olarak tanımlar Serdengeçti. Onun için şiir bile yazar ve hasta Atsız’ı ziyaret ettiğinde şiiri okur. Şiirin ilk mısraları: “Uluğ Kağan otağında / Hastalanmış yatağında / Baykal gölü batağında / Çıkamamış neyleyelim.”

Mehmed Akif’e ilgisini hiç eksik etmeyen Serdengeçti onu savunan yazılar bile yazar. Bir savunmasında der ki: “Akif’i Türk olmayan birisi diye tavsif etmişler. Akif, Türk değilse, Türkiye’de Türk diye kimse kalmaz!”

Serdengeçti’nin mücadele hayatına kuşkusuz CHP’nin tek parti rejimi ve baskısının katkısı büyüktür. Tek

SAYFA 3

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

SAYFA 4

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

Tiel Türk Kültür Derneği Kongresi yapıldı

Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Tiel Türk Kültür Derneği’nin 12. kongresi teşkilat binasında gerçekleştirildi. Kongrede divan başkanlığını Hollanda Türk Federasyon Genel Sekreteri Erim Uğurlu ve divan üyeliklerini Yusuf Yorulmaz (Amsterdam Tükem Ülkü Ocağı Başkanı) ve Şenol Özdemir yaptılar.

Kuran-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede açılış konuşmasını teşkilat başkanı Mehmet Öcal’ın yapmasının ardından muhasebe raporunu Raşit Güçlü ve faaliyet raporunu Bayram Demir okudular. Raporların okunması ve ibrası sonrası yapılan seçimlerde Tiel teşkilatının yeni dönemde başkan, yönetim, denetleme ve disiplin kurulları için seçime geçildi. Yapılan seçimler sonrası Yemliha Öztürk Tiel Türk Kültür Derneği’nin başkanlık görevine layık görüldü. Yemliha Öztürk’ün teşekkür konuşması sonrası söz alan Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik Federasyon hakkında katılımcılara bilgi verdi.

parti döneminin yıkılmasında da Serdengeçti’nin katkısı muhakkaktır. Her ne kadar siyasetin içinde olmak istemese de etrafının baskısıyla 1954 yılında Antalya’dan bağımsız aday olur. Hem CHP hem DP aleyhinde her türlü iftiralar atarlar ve Serdengeçti seçilemez. 1955 yılında Antalya’dan bağımsız olarak İl Genel Meclisine seçilir. 1965 yılında AP’den Antalya milletvekili seçilir. AP’nin politikası ve yöneticilerine eleştirilerinden dolayı ihraç edilir. İhraç öncesi ve sonrası ona çok iftiralar edilir. CKMP’nin uzantısı, Türkeş’in adamı gibi sözler hep söylenir.

İhracı sonrası 1968 yılında CKMP’ye girer, rozeti Alparslan Türkeş tarafından ona takılır. Serdengeçti’nin 1969 CKMP’nin MHP’ye dönüştüğü Adana kongresinde etkisinin büyük olduğu hep söylenir. Serdengeçti MSP’ye geçse de bir hafta sonra istifa eder ve tekrar MHP’ye üye olur. MSP’den istifa gerekçesinde “Bu partide Türk olanlar ve Türkçe konuşanlar üvey evlat muamelesi görmektedir.” demesi dikkatlerden kaçmaz. 1980 öncesinde şehit edilen ve hapse düşen ülkücü gençlere maddi ve manevi yardımlara da önem vermiştir Serdengeçti. 12 Eylül sonrası Türk Milliyetçilerinin idam edilmeleri, işkence görmeleri onu adeta isyan ettirir: “Bir gün gelecek mazlumlar zalimlerden hesap soracaktır!”

Esprileriyle de hep anılan Serdengeçti 10 Kasım 1983’te kalp yetmezliğinden vefat eder. Osman Yüksel, her şeyin komik tarafını bulup yakalamasını bilen yaratılışından dolayı her türlü fıkradan hoşlanır. Bir gün ona “Senin hastalığının adı ne?” diye sorulur ve o “Vallahi araba markası gibi bir şey. İnsanın benim de bir parkinsonum olsa diyesi geliyor.” diye cevap verir. Alparslan Türkeş hastalandığında ziyaretine gittiğinde “Bak Türkeş, senin en sadık müridin benim.”, sen “Ey Türk titre ve kendine dön dedin, ben de titremeye başladım ki durdurabilene aşk olsun.” diyerek takılır.

Bir rüzgar gibi bu dünyadan gelip geçen Serdengeçti’nin başlıca eserleri: Mabedsiz Şehir, Bu Millet Neden Ağlar?, Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?, Ayasofya Davası, Mevlana ve Mehmet Akif, Türklüğün Perişan Hali, Gülünç Hakikatler, Kara Kitap, Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı, Radyo Konuşmaları, Akdeniz Hilalindir…………….

H.T.F. Genel Başkanı

Murat Gedik

SAYFA 5

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

Başkan Koçak, Kur’an ve Türk bayrağını öperek görevi teslim aldı

Hollanda Ülkücü Türk Dernekleri Federasyon’una bağlı Amsterdam Mescid-i Aksa Teşkilatı 14. olağan kongresi tamamlandı. Katılımın yoğun olduğu kongrede, Şuayip Koçak, Kur’an ve Türk bayrağını öperek görevi mevcut başkan Necmi Çelik’ten teslim aldı.

Amsterdam Mescid-i Aksa Teşkilatı’nın lokalinde gerçekleşen kongreye, Hollanda Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Murat Gedik, Genel Sekreteri Erim Uğurlu, Kadın Kolları, sanatçı Kaya Kuzucu ve vatandaşlar katıldı.

Divan başkanlığını Hollanda Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Erim Uğurlu'nun yaptığı 14. Olağan Kongre, Kur’an-ı Kerim ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Görev süresince kendisine destek veren yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden mevcut başkan Necmi Çelik, “Bu görevimizi yeni seçilen başkanımıza devredeceğiz. Şimdiden yeni başkanımıza başarılar diliyorum. Bugünden itibaren ise seçilecek olan teşkilat başkanımızın ve yönetim kurulumuzun emrinde bir nefer olarak yer alacağım. Bizlere yapmış olduğumuz görev süresince destek veren herkese teşekkür ederim.” dedi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından mevcut başkan Necmi Çelik’e, bu zamana kadar verdiği hizmetler için teşekkür eden Mescidi Aksa Teşkilatı'nın yeni başkanı Şuayip Koçak: “Teşkilatımızın siz değerli üyeleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kuruluşundan bugüne kadar görev yapmış bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Onlardan almış olduğum bu bayrağı, yine onların desteği ile daha yukarılara taşımak için her türlü fedakarlığı göstermeye gayret edeceğim. 14. kongremizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Bir süredir başkanlık görevini yürüten Necmi Çelik’e Federasyon adına teşekkür eden Hollanda Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Murat Gedik ise, “Görevi bugünden itibaren teşkilatımıza ve insanımıza şerefle hizmet edecek olan Şuayip Koçak'a görevinde başarılar diliyorum. Cenab-ı Allah yar ve yardımcısı olsun. Allah utandırmasın. Gençlerin kendi Türk kimliklerini koruyarak Hollanda toplumu içerisinde varlıklarını sürdürmeleri açısından Mescidi Aksa teşkilatımız önemli faaliyetler yapıyor. Bu açıdan bu tür derneklerimizin Avrupa Türklüğü adına önemli çalışmalar yaptığını söylemek isterim.” diye konuştu.

Amsterdam Postası

Federasyon Bülteni

SAYFA 6

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

SAYFA 7

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

Enschede Türk Kültür Derneğine anlamlı ziyaret

13 Mayıs 2000 tarihinde Enschede havai fişek deposu faciası anısına yapılan anma töreni geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yaşanan facianın 16. yılı münasebetiyle Enschede Belediye Başkanı Onno van Velthuizen’ın katılımıyla gerçekleşti.

Enschede’de bu faciayı yaşayan herkesin kendine has bir anısı mutlaka vardır. Kiminle sohbete başlasanız bu konuda yaşadığı ve unutamadığı hatıraları mevcuttur. Anma programı gereği Prismare Binasında toplanan heyet daha sonra Belediye Başkanı Onno van Velthuizen ve Stichting Herdenking Vuurwerkramp başkanı Bram Thistle öncülüğünde 23 kişinin hayatını kaybettiği ve Roombeek mahallesinin yok olduğu bu korkunç facia anısına yaptırılan Anıt heykeline çiçekler kondu ve faciada can verenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ayrıca hayatını kaybedenler için Hollanda bayrağı yarıya indirildi.

Belediye Başkanı Onno van Velthuizen program öncesi Prismare Binası içerisinde bulunan Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Enschede Türk Kültür Derneğini ziyaret ederek teşkilat başkanı Alparslan Adıbelli’den çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi aldı.

Enschede Türk Kültür Derneği Başkanı Alparslan Adıbelli 2000 yılında yaşanılan facia ile ilgili yapmış olduğu açıklamada yaşananları unutmamak adına küçük çapta da olsa her yıl bu anma etkinliğinin mutlaka devam etmesi gerektiğini belirtti. Adıbelli: “23 insanımız bu faciada hayatını kaybetti, inşallah bu tür acılar bir daha yaşanılmaz. Bu faciada hayatlarını kaybedenler arasında Temel ailesi de var, Allah rahmet eylesin.”

Tiel teşkilat ziyareti

SAYFA 8

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

Türk Federasyon Deventer şubesi açıldı

Hollanda Türk Federasyon şube sayısını Deventer’de açılan teşkilat ile artırarak faaliyet alanını genişletmeye devam etmekte.

Hollanda Türk Federasyon’un yeni şubesinin adı: “Deventer Gök Sancak Kültür ve Eğitim Merkezi.”

Uzun zamandır Deventer’de şube açma arzusu olan Hollanda Türk Federasyon yapmış olduğu araştırmalar ve istişareler sonrası Deventer’de yeni bir şube için yürütme kurulu atayarak açılış için onay vermişti.

Hollanda Türk Federasyon Genel İdare Kurulu üyesi Arif Uçar yürütme kurulu başkanlığına atanarak ekibini oluşturmuş ve kısa zamanda “Gök Sancak Kültür ve Eğitim Merkezi’nin” resmi işlemlerini tamamlamıştır. Yapılan sıkı çalışmalar neticesinde Deventer’de kurulan yeni dernek kendi binasına kavuşmuştur.

Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik’i ziyaret eden Deventer Gök Sancak Kültür ve Eğitim Merkezi yürütme kurulu üyeleri yeni bina ve yapılan çalışmalar hakkında genel başkana bilgi vererek çalışmaların hızla devam ettiğini belirttiler.

Deventer Gök Sancak Kültür ve Eğitim Merkezi şu an haftanın yedi günü açık olup Türk insanına hizmet vermektedir. Yaz sezonu sonrası Deventer Gök Sancak Kültür ve Eğitim Merkezi’nin resmi açılış töreni yapılacaktır.

Enschede Türk Kültür Derneği kongresi yapıldı

Enschede Türk Kültür Derneği kongresinde Alpaslan Adıbelli tekrar başkan seçildi. Kongrede divan başkanlığını Hollanda Türk Federasyon Genel Sekreteri Erim Uğurlu, divan üyeliklerini ise Hengelo Türk Kültür Derneği Başkanı Mustafa Canal ve Hollanda Türk Federasyon Genel Sekreter Yardımcısı Kani Yaşar yaptılar.

Kongre sonrası söz alan Hollanda Türk Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Bahtiyar gündeme dair bir konuşma yaptı.

Federasyon Bülteni

SAYFA 9

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Rotterdam Mimar Sinan Kermes Günleri, Beverwijk 6. Anadolu Kermesi ve Amsterdam Tükem Türk Kültür Günlerinden kareler

Rotterdam Mimar Sinan

Beverwijk

Rotterdam Mimar Sinan

Beverwijk

Rotterdam Mimar Sinan

Beverwijk

Amsterdam Tükem

Amsterdam Tükem

Amsterdam Tükem

Amsterdam Tükem

Federasyon Bülteni

SAYFA 10

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Enschede Türk Kültür Günleri, Schiedam Kermes Günleri ve Nijmegen Bahar Şenliği’nden kareler

Enschede

Schiedam

Enschede

Schiedam

Enschede

Schiedam

Nijmegen

Nijmegen

Nijmegen

Nijmegen

Federasyon Bülteni

SAYFA 11

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Den Haag Türk Kültür Günleri, Rotterdam Versam Birlik ve Beraberlik Şöleni ve Utrecht Türk Kültür Günlerinden kareler

Den Haag

Rotterdam Versam

Den Haag

Rotterdam Versam

Den Haag

Rotterdam Versam

Utrecht

Utrecht

Utrecht

Utrecht

Federasyon Bülteni

SAYFA 12

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1227
Toplam Tekil 4069148
IP 3.135.217.228






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu