10 ÜLKEDEN KARAPAPAK TÜRKLERİ, İSTANBUL'DA BULUŞUYOR - Seyfullah TÜRKSOY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









10 ÜLKEDEN KARAPAPAK TÜRKLERİ, İSTANBUL'DA BULUŞUYOR - Seyfullah TÜRKSOY
Tarih: 28.11.2015 > Kaç kez okundu? 2722

Paylaş


Kafkasya'nın en kadim Türk halklarından biri olan Karapapaklar, tarihi Kurultay için İstanbul'da buluşuyor. 10 ülkeden 30 akademisyen, 25 sanatçı, 50 şair ve yazar ile çok sayıda kanaat önderi ve işadamının katılacağı Dünya Karapapak Türkleri 1. Kurultayı ve Kültür Etkinlikleri’ne, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşayan 2.500 civarında Karapapak Türk’ü vatandaşımızın katılması bekleniyor. 29 Kasım Pazar günü saat 13.00'de İstanbul Ataşehir'de Silence Hotel Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek toplantıya Uygur Türkleri, Yörük Türkmenler, Azerbaycan Türkleri, Kazak, Türkleri, Kırgız Türkleri ve diğer Türk boylarını temsilen STK başkanları ve kanaat önderleri de iştirak edecek. Kurultay ve Kültür Etkinlikleri kapsamında ünlü Kafkas Kartalları dans grubunun ve Bursa Mehter Takımı'nın yanısıra çok sayıda sanatçı, aşık ve dans grubu da sahne alacak.



Kısa adı KARPAT olan Dünya Karapapak Türkleri Birliği Kurucu Genel Başkanı gazeteci- yazar Seyfullah Türksoy, "Kurultay'ın başta Borçalı olmak üzere pekçok bölgede azınlık şeklinde yaşayan bu kadim Müslüman-Türk topluluğuna ilgiyi arttırmasını; eğitim, ekonomi, kültür başta olmak üzere pek çok alanda bu bölgelerin gelişmesine katkı sunmasını hedefliyoruz." dedi.

1. Dünya Karapapak Türkleri Kurultayı ve Kültür Etkinkikleri 29 Kasım Pazar Günü İstanbul'da Silence Hotel'de gerçekleşecek. Kurultaya Azerbaycan, Gürcistan-Borçalı, Dağıstan, Rusya Federasyonu, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan kanaat önderleri, STK temsilcileri, akademisyenler, tarihçiler, araştırmacılar, medya mensupları ve sanatçılar katılacak. Kurultay'da yapılacak konuşmalar daha sonra farklı dillerde kitap olarak bastırılacak ve bu kadim Türk topluluğu hakkında detaylı bilgiler sunulacak.

Dünya Karapapak Türkleri Birliği Kurucu Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, 29 Kasım'da gerçekleşecek Büyük Kurultayı ve Karapapak Türkleri hakkında bilgi verdi.

"Yeni bir diriliş ruhu canlanmaya başladı"



"Gördüklerimizi, yaşadıklarımızı anlattığımız programlar büyük ses getirdi. Türkiye'nin her yanından bizi arayıp teşekkür ediyorlardı" diyen Türksoy şöyle devam etti: "Ağrı'dan, Van'dan, Muş'tan ve diğer şehirlerden aradıkları zaman, Türkiye'nin hemen her yerinde Karapapak Türklerinin yaşadığını öğrenmiş oluyordum. Bu programlarla birlikte insanlarımızın pekçoğunda yeni bir diriliş ruhu canlanmaya başladı. Karapapak-Terekeme dernekleri birbiri ardınca kuruluyordu. Yüzlerce insanımız iyi niyetli çabalarla çeşitli etkinlikler düzenliyordu. Ancak bu saygıdeğer gayretlerin ve etkinliklerin hiçbiri, büyük ve köklü Karapapak Türklüğünü ifade etme konusunda yeterli değildi."



Türksoy:"Atalarımın ortak kaderi Rusların idam fermanıydı"



Dünya Karapapak Türkleri Birliği fikrinin bu süreçte oluştuğunu ifade eden Türksoy, "Bizler bu kardeşlerimizle daha fazla yakınlaşmalıyız. Kaybolan akrabalarımızla kucaklaşmalıyız. Dilde, fikirde, işde birlik ruhunu canlandırmalıyız. Yıllar önce Anadolu'ya kopup gelen Karapapak Türklüğünün birlik ve beraberliğini sağlamalıyız gibi ulvi düşüncelerle yola çıkmış bulunuyoruz. Şimdi bu büyük oluşumu dünya çapında görkemli bir Kurultayla taçlandırmak ve Göktürklerin torunları olan biz Karapapakları Türkiye'nin ve dünyanın gündemine yeniden getirmek istiyoruz." diye konuştu.



KURULTAY'IN ÖNEMİ



Bugün dünyanın ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşamakta olan Karapapak-Terekeme Türkleri'nin Oğuz-Kıpçak geleneklerini aynı anda yaşatan yegane topluluklardan biri olduğunu vurgulayan Türksoy, Kurultayın önemine işaret ederek şunları söyledi: "Bu kadim toplumun kültür değerlerini ve geleneklerini yaşatmak, aralarındaki kültürel-ekonomik ve akrabalık ilişkilerini güçlendirmek amacıyla İstanbul'da 1. Dünya Karapapak Türkleri Kurultayı düzenlenecek. Kurultay'ın başta Borçalı olmak üzere pekçok bölgede azınlık şeklinde yaşayan bu kadim Müslüman-Türk topluluğuna ilgiyi artırmasını; eğitim, ekonomi, kültür başta olmak üzere pekçok alanda bu bölgelerin gelişmesine katkı sunmasını hedefliyoruz."



AMAÇ: DİLDE, FİKİRDE VE İŞ'TE BİRLİK RUHUNU CANLANDIRMAK

Türksoy, Karapapak-Terekeme Türkleri arasındaki birlik, beraberlik, dayanışma ve işbirliği ruhunu canlandırmayı amaçladıklarını ifade ederek, Kurultay'ın diğer amaçlarını ise şöyle sıraladı:

Karapapak-Terekemelerin tarihi hakkında doğru bilgilere ulaşmak, eski Oğuz-Kıpçak geleneklerini en çok yaşatan topluluklardan biri olan Karapapak-Terekemeler'in zengin kültür mirasını ortaya koymak, kaybolmaya yüz tutan, unutulan, körelen gelenekleri ve kültür değerlerini yeniden hatırlatmak ve yaşatılmasına çalışmak, halen üretim, yatırım, istihdam gibi konularda büyük sıkıntılar yaşamakta olan Türk bölgesi Borçalı'nın mevcut sorunlarını gündeme getirmek, Karapapak-Terekeme Türklerinin zengin aşıklık-ozanlık geleneğine dikkat çekmek, Kurultayda Karapapak-Terekeme Türkleriyle ilgili yapılan konuşmaları ve sunulan tebliğleri kitaplaştırmak ve kalıcı eserler haline dönüştürmek, Türkiye'deki Karapapak-Terekemelerle farklı ülkelerdeki akrabalarını buluşturmak ve kaynaştırmak, Karapapak-Terekemelerle, başta Azeri, Türkmen, Avşar, Kumuk, Karaçay, Ahıskalı, Nogay, Balkar olmak üzere diğer Türk boyları arasındaki yakınlıklara ve akrabalık ilişkilerine dikkat çekmek, Karapapak-Terekemelerin Osmanlı Devletiyle yakın münasebetlerini ortaya koymak, başta Mehralibey olmak üzere Karapapak Beylerinin komutanlık yaptığı Karapapak Süvarilerinin Tük-Osmanlı savaşındaki kahramanlıklarını gündeme getirmek, Karapapak-Terekemelerin İslamiyetle tanışmaları ve tarih boyunca Türk-İslam kültürüne katkılarını vurgulamak, Çarlık Rusyası ve SSCB döneminde Karapapak-Terekemelerin yaşadığı sıkınıtlar ve maruz kaldıkları sürgün facialarını bilimsel araştırmalarla ortaya koymak, Karapapak-Terekemeler'in kültür, sanat, siyaset sahasında yetiştirdiği önemli isimlere vurgu yapmak."