Federasyon Bülteni Mart 2015 - HTF - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Federasyon Bülteni Mart 2015 - HTF
Tarih: 02.04.2015 > Kaç kez okundu? 2475

Paylaş


Federasyon Bülteni

Mart 2015

Sayı: 29

Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Rotterdam’da Nevruz Şöleni

Hollanda Türk Federasyon (HTF) tarafından 3′ncü kez tertiplenen Nevruz şenliği yoğun bir ilgi ve alaka ile gerçekleşti. Türk Dünyası sanatçısı Fatih Kaya Kuzucu da türküleriyle şenliğe renk kattı.

Rotterdam Versam Teşkilatı’nda gerçekleştirilen programa, Türk boylarının yanı sıra HTF’ye bağlı teşkilatların yöneticileri, STK temsilcileri, siyasiler ve çok sayıda davetli katıldı. Şenlik, Kuran tilaveti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Erim Uğurlu tarafından yönetilen programda söz alan HTF Genel Başkanı Murat Gedik, Balkanlardan Doğu Türkistan’a kadar geniş bir Türk topluluğunun temsil edildiği Nevruz programını bu yıl 3.kez düzenlediklerini söyledi.

Murat Gedik, “Türk insanı bir araya gelip kaynaşma mecburiyetindedir. Bugün aramızda Türk dünyasının değişik bölgelerinden gelen soydaşlarımız aramızda. Nevruz, Türk toplumunun bir araya gelmesine vesile olmuştur. Bizler, Türk Federasyon mensupları olarak, Ata yurdumuza her zaman sevgimizi yaşatmışız-dır. Bu sevgiyi biz oraları görmeden yaşatmaktayız. Nerede bir Türk varsa, orası ile ilgilenmek bizlerin görevidir. Acıları acımız, sevinçleri sevincimizdir.” dedi.

HTF Genel Başkanı Murat Gedik konuşmasını şöyle tamamladı: “7 Haziran’da Türkiye’de yapılacak olan genel seçimlerde, yurtdışında oy kullanacak olan vatandaşlarımızı, yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadıklarına teşkilatlarımız nezdinde kontrol etmelerine yardımcı oluyoruz. Hedefimiz, katılımın sağlanması. Bu demokratik bir haktır, bizler de buradayız dememiz için oyumuzu kullanmamız gerekir.”

Nevruz programına katılan Türk boyları temsilcileri ile STK yöneticileri, örste demir dövdüler. Kazakistan, Türkmenistan, Batı Trakya, Hollanda Balkan Türkleri, Azerbaycan, Kırım ve Uygurlar gibi Türk diyarlarının temsilcileri, bir araya gelmenin mutluluğunu dile getirdiler. Özellikle bir araya gelmenin Nevruz - Ergenekon Bayramı vesilesi ile yapılmasının daha fazla anlam taşımasına sebep olduğunu ifade ettiler.

Konuşmaların ardından programa renk katan sanatçı Fatih Kaya Kuzucu, davetlilere doyulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı.

Mehmet Ali Topçu

‘Ankara’da yakılan Nevruz ateşi’

Dordrecht’te Çanakkale Zaferinin 100. Yılı “Çanakkale Ruhu 2” programıyla anıldı

Dordrecht Çanakkale Ruhu 2 programından kareler

Bozok Gençlik’te Bayrak Değişimi

Hollanda’da Turani sohbetler serisi gerçekleşti

Enschede’de kültür gecesi

Utrecht’te Yıldızdoğan rüzgarı

Amsterdam'da “Çanakkale Geçilmez” programı düzenlendi

Beverwijk doğada Nevruz gezintisi düzenledi

Beverwijk Türk Kültür Ocağında hanım kolları resim yapma kursu düzenledi

Hollanda’da 10 yerde ‘Önce Aile’ seminerleri verildi

Bu sayıda

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 2 -

Ankara’da Yakılan Nevruz Ateşi

- 3 -

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Anadolu Türklüğü´ne adeta unutturulan Nevruz’un ateşi bu sefer yoğun bir kalabalık ve belki de ilk defa bu kadar heyecanlı bir ortamda yakılarak yeniden umut oldu. Yeniden dirilişi, birlik ve beraberliğin pekişmesini sağlayan bu ateş açıktan birilerinin uykularını kaçırmış oldu. Ankara Arena salonu hayatında ne bu kadar kalabalık ne de bu kadar insan sıcaklığı görmüştü. Nevruz yüzbinler tarafından kutlanmış, demir dövülüp Ergenekon Bayramı hayata geçirilmişti.

Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk sonrası unutturulmak istenen manevi değerler arasında bulunan Nevruz bu sefer Türk Milliyetçileri tarafından kitlelere tekrar hatırlatılmalıydı. İşte bu sebepten dolayı Milliyetçi – Ülkücü Hareketin lideri Dr. Devlet Bahçeli Bey bir çağrı yapmış ve Ankara’da buluşmak için bir davet çıkarmıştı. Ne güzel etmişiz ve bu davete olumlu yanıtta bulunmuşuz. İnsanlar Arena’yı doldurmuş ve bunun bir kaç mislisi dışarıda caddeleri bile bayram ortamına çevirmişlerdi. Milliyetçi Hareket Partisinin 11. Olağan kongresi böylece Nevruz kutlamalarıyla beraber yürütülmüştü.

Salon disiplini, süslemeler, Türk Devlet ve topluluklarının bayrakları ve şehit Fırat Çakıroğlu’nun posterleri gözden kaçmıyordu. Heyecan doruk noktada olup yer gök inliyordu. Devlet beyin konuşması ise nokta atışları ile insanlara gelecek için umut veriyordu. Adalet, vicdan, hürriyet, vatan gibi kavramlar konuşmasını süslüyor devlet ve millet adamlığının ne olduğunu böylece haykırıyordu. Kul hakkı, cehalet, yokluk, yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar devri konuşma-sının içinde dile getiriliyordu. Türk geleneğinde sorumluluk taşımanın ne olduğunu açık ve net bir biçimde dillendiriyordu. Siyasi iradenin vatan konusunda samimiyetsizliğini ise Mete Han’ı işaret ederek konuşmasını adeta muhteşemleş-tiriyordu: “2 bin 224 yıl önce Mete Han'ın, millete ait olan, ataların mezarlarını saklayan toprak, yani vatan verilemez buyruğunu bilen yoktur.”

On yıllar sonrası Nevruz Anadolu’da tekrar Türk milleti tarafından heye-can ve coşku içinde kutlandı. Ergenekon çıkışını canlandıran demir dövme ise son noktayı koymuştu. Birileri her ne kadar Nevruz’u kirletmek isteseler de Türk milleti bu değerine tekrar sahip çıkmış ve onu gerektiği gibi kutlamıştı. Ankara’da yakılan bu Nevruz ateşi şimdi Türk’ün olduğu her yere sıcaklık ve aydınlık götürüyor.

Devlet Bey’in gelenek haline getirdiği gibi konuşmasına yine Dedem Korkut'tan esinlendiği yeni bir hayır duasıyla son verdi:

“Hak Teala;

Karlı dağlarımızı yıkmasın.

Kardeşliğimizi ve birliğimizi bozmasın.

Devamlılığımızı kesmesin.

Umutlarımızı kurutmasın.

Huzurumuzu karartmasın.

Hayallerimizi daraltmasın.

Heyecanlarımızı azaltmasın.

Milletimizi korusun, devletimizi güçlü kılsın.

Ülkücünün alnını açık, talihini güzel etsin.

İmandan ayırmasın, derlesin, toplasın.

Günahlarımızı adı güzel Muhammet Mustafa yüzü suyu hürmetine bağışlasın.”

Amin, amin ve bir daha amin....

HTF Genel Başkanı

Murat Gedik



Nevruz programından kareler

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 4 -

Dordrecht’te Çanakkale Zaferinin 100. Yılı “Çanakkale Ruhu 2” programıyla anıldı

Yürekli ve Kahraman Türk askerinin kahramanca savaşarak kazanmış olduğu Çanakkale zaferi, deniz muharebe zaferinin 100. yılında Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Dordrecht Ayasofya Cami tarafından düzenlenen ‘Çanakkale Ruhu 2 ‘ programıyla anıldı. Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosu Togan ORAL, Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat GEDİK ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile dolu bir salon ve muhteşem bir atmosferde gerçekleşen programa katılanlar duygulu anlar yaşadılar.

Türk milletinin ve cephedeki yürekli Mehmetçiğin vermiş olduğu mücadele gençlerin hazırladığı kısa piyesler, verilen mücadeleden anılar ve okunan şiirler ile hatırlandı. Şehitler için saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Dordrecht Cami imamı Hüseyin KAMİT’in Kuran tilaveti ile başlayan programda Dordrecht Ayasofya Cami Başkanı Vedat ÖZDAL, Rotterdam Başkonsolosu Togan ORAL, Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat GEDİK ve Dordrecht Hanım Kolları Başkanı Deniz DURKUT söz alarak önemli mesajlar verdiler.

İlk olarak söz alan Vedat ÖZDAL günün önemini ve Çanakkale Ruhunu şu sözler ile ifade etti: “Değerli misafirler, Biz, bugün burada bir daha dönmemek üzere gidenleri, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları yâd etmek, Çanakkale Zaferini kutlamak ve aziz şehitlerimizi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Yüz yıl, evet çok değil 100 yıl önce yüz binlerce vatan evladı bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız geçmişteki savaşların zaferleriyle gururlanmak değil. Eğer amaç vatan savunması ise, eğer amaç hürriyet davası ise, bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemeyiz. Ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır.”

ÖZDAL’ın konuşmasından sonra sahne alan gençler piyesler ile Çanakkale’deki kahramanlıkları canlandırdılar. Çanakkale savaşına seferberlik ilanı; Cephe’ye mermi taşıyan, yaralı askerleri tedavi eden ve vatanı için düşünmeden evlatlarını cepheye gönderen Kahraman Türk kadınları; üşüyerek ölmek uğruna cepheye kağnılarla taşıdığı cephanenin ıslanmaması içini üzerini kazağı ile örten Şerife Bacı; İngiliz savaş gemisi Ocean’ı sırtlayarak kaldırdığı ağır top mermi ile batıran Seyit Onbaşı; Kudretli Çanakkale askerinin yaralı düşman askerlere yardımı ve Çanakkale’nin son şehitleri Dumlupınar denizaltı mürettebatı piyeslerde canlandırıldı.

Akşamda söz alan Rotterdam Başkonsolosu Togan ORAL ise Çanakkale Muharebesinin Türk milleti için önemine değinerek yaşanmış olaylardan örnekler verdi. Gençlerin hazırlamış olduğu piyeslerle duygulandığını belirten ORAL gençlere şu sözler ile teşekkür etti: ‘Çanakkale’nin kahramanları tarihe sığmıyorlar. Burada, Hollanda’da 100 yıl sonra capcanlı karşımızda duruyorlar. Çanakkale bir destandır. 100 yıl önce atalarımızın kanları ile yazdığı bir fedakârlık, adanmışlık destanı. Bu destanı özellikle burada Avrupa’da, dünyanın dört bir tarafındaki yeni nesillerimize çok iyi anlatmamız lazım. Bunu derken burada sahnede gördüm ki gençlerimiz bu destanı zaten kanlarında, canlarında yüreklerinde yaşıyorlar ve hissediyorlar. Sizler ile ne kadar gurur duysak azdır.’

Rotterdam Başkonsolosu ORAL’dan sonra söz alan Murat GEDİK ise ‘Selam olsun ki Çanakkale cephesine Anadolu’dan, Bakü’den, Gence’den, Musul’dan, Gostivar’dan, Selanik’ten, Üsküp’ten, Türk Dünyasından gelip şehit olanlara.’ sözleriyle başlayarak Çanakkale’nin Milli Ruhuna değindi. ‘Bilinçli, şuurlu, ilimle ve bilimle donatılmış, gösterişten uzak duygusallığını ve heyecanını aklın önüne geçirmeyen bir Türk gençliğine ihtiyacımız var.’ diyen Gedik, ayrıca Türk Milletinin Nevruz bayramını kutladı.

Piyesler, şiirler ve konuşmalar sonrasında kısa bir ara verilerek programın ikinci, kültür, bölümüne geçildi. Bu bölümde Hollanda Türk Federasyon sanatçısı Gökhan Tekin, Ali Karagöz ve Türkiye’den gelen sanatçı Yıldırım Yıldızdoğan sahne aldılar. İzleyicilerin eşlik ettiği türküler ve milli marşlar söylenerek program son buldu.

Programdan kareler sonraki sayfada

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 5 -

Bozok Gençlik’te Bayrak Değişimi

Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Amsterdam Mescid-i Aksa Teşkilatı - Bozok Gençlik Kolları 15. olağan kongresini Mescid-i Aksa salonunda gerçekleştirdi.

Kongre’ye Hollanda Türk Federasyon icra kurulu, Amsterdam Mescid-i Aksa teşkilat başkanı ve yönetim kurulu, Bozok Gençlik Kolları ile davetliler katıldılar.

Kongre Kur'an-ı Kerim tilaveti ve topluca okunan İstiklal Marşı ile başladı. Ardından divan kurulu için Emrullah Yıldırım, Musa Arslan ve Orhan Altuntaş oy birliği ile kabul edildiler.

İlk konuşmayı Bozok Gençlik Kolları başkanı Ersin Öztürk yaptı. Öztürk konuşmasında, faaliyet döneminde desteğini esirgemeyen Mescid-i Aksa başkanı ve yönetim kuruluna ve ülküdaşlarına şükranlarını belirtti. Bundan sonra da seçilecek olan yeni Bozok Gençlik Kolları başkanı ve yönetimine aynı desteğin devam etmesi temennisinde bulundu.

Daha sonra faaliyet ve muhasebe raporları okundu. Okunan raporların ibrazı sonrası seçimlere geçildi. Yapılan seçimler sonrası Abdurrahman Çakmak Gençlik Kolları başkanlığına teklif edilerek oy birliği ile kabul edildi.

Bozok Gençlik Kolları başkanlığına seçilen Abdurrahman Çakmak kendisine gösterilen güvenden ve destekten dolayı teşekkür ederek gelecek dönem için Birlik ve Beraberlik içinde yoğun faaliyetlerde bulunacaklarını söyledi.

Kongre sonunda Amsterdam Mescid-i Aksa teşkilat başkanı Necmi Çelik bir konuşma yaptı. Çelik: “Yeni Başkan ve ekibine başarılar diliyor ve şu ana kadar emeğini esirgemeyen gençlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Yoğun bir katılımın olduğu ve birlik ve beraberlik içinde geçen kongrenin sonunda kültür ve eğlence bölümüne geçildi. Türkü ve Marşların söylendiği kültür bölümünde Bozok gençliğin hazırladığı sinevizyon sunumu da gösterildi.

Dordrecht Çanakkale Ruhu 2 programından kareler

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 6 -

Hollanda’da Turani sohbetler serisi gerçekleşti

Türk Dünyası’nın önemine her daim vurgu yapan Hollanda Türk Federasyon düzenlemiş olduğu “Turani Sohbetler” serisi ile Hollanda’nın farklı yerlerinde Türk Dünyasındaki ortak değerler üzerine seminerler organize etti. Türk Dünyası Sanatçısı ve Araştırmacısı Fatih Kaya Kuzucu’nun verdiği seminerlere toplum yoğun ilgi gösterildi.

Her yıl Türk Dünyası üzerine farklı programlar düzenleyen Hollanda Türk Federasyon, sanatçı ve araştırmacı Fatih Kaya Kuzucu’nun katılımıyla Rotterdam Mimar Sinan Vakfı, Den Haag Türk İslam Kültür Vakfı, Nijmegen Türk Kültür Merkezi, Schiedam Türk Kültür Derneği, Tilburg Türk Gençler Derneği, Beverwijk Türk İslam Kültür Merkezi, Amsterdam Tükem Ülkü Ocağı ve son olarak Amsterdam Mescid-i Aksa da olmak üzere 8 farklı yerde seminerler düzenledi. Seminerlerde Kuzucu Türk Dünyası’nın ortak değerlerinden ve sanat anlayışından örnekler sunarak katılımcılara bilgiler verdi.

“Günümüzün Türkiye siyasetine mümkün olabildiğince değinmeden sazım ve sözüm ile sizlere Türk Dünyasının ortak değerlerinden bahsedeceğim” sözleri ile seminere başlayan Kuzucu Türk Dünyası’nın coğrafi dağılımı ve özellikleri hakkında bilgiler verdi. Hayalinin her Türk topluluğundan katılımın olduğu bir Türk Müziği Topluluğunun kurulması olduğunu söyleyen Kuzucu, Türk halklarını İsmail Gaspıralı bey’in ‘Dilde, Fikirde, İşte birlik!’ tanımı ile tek bir millet olarak tanımladığını ve Türk Dünyası sınırlarının her geçen gün genişlediğinin altını çizdi. Kaya Kuzucu, katılımcıları “Ankara’dan buralara 3 saatlik bir yolculuk ile geliyoruz, fakat Türkiye’nin birçok yerine yolculuğumuz daha uzun sürüyor, dolayısıyla size soruyorum gurbet neresidir?” sözleri ile düşünmeye davet etti.

Sohbetinde ayrıca halkımızda yaygın olarak bilinen bazı Anadolu türkülerinin nasıl yazıldığına da dikkat çeken Kuzucu bu konuda yapılan haksızlıkları şöyle ifade etti: “Günümüzde bilinen birçok Türkülerin kaynakları maalesef yanlış belirtilmektedir. Sanatçılar Türk Dünyasının farklı yerlerinde bestelenmiş olan türküleri kullanıp, kendi yorumlarını ve sözlerini ekliyorlar. Bunu yaparken kaynak belirtmiyorlar. Maalesef tarihimizde farklı ozanlar tarafından yazılan destanlar ve ağıtlarda günümüz sanatçılar tarafından kendi eserleriymiş gibi sergilenmekte, bestelerin kaynakları ‘anonim’ diye geçilmektedir.”

Seminer esnasında Türk Dünyası’ndan görüntüler sunan Fatih Kaya Kuzucu seminerini Tuva’da çekilen Turan Yurt klibini göstererek sonlandırdı.

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 7 -

Enschede’de kültür gecesi

Hollanda Türk Federasyon bünyesinde faaliyet gösteren Enschede Türk Kültür Derneği uzun bir aradan sonra düzenlemiş olduğu, çevre illerden ve teşkilatlardan yoğun bir katılımın görüldüğü, Türk Kültür Şöleni programını büyük bir başarı ile gerçekleştirmiştir.

Programın açılış konuşmasını yapan Enschede Türk Kültür Derneğı başkanı Alpaslan Adıbelli, gençlerin içinde bulundukları sorunlara ve bunların çözümü ile ilgili çalışmalara dikkat çekmiştir. Özellikle hanım kollarının canlandırılması için çalışmalar yapıldığını ve yakın bir zamanda hanımlar için özel bir programın yapılacağı müjdesini vermiştir. Ayrıca Türkiye’deki seçimler münasebetiyle vatandaşlarımızdan oylarını mutlaka kullanmaları gerektiğini ve mührü Üç Hilal’e basarak memleketin geleceği noktasındaki kötü gidişata dur demeleri için önlerinde büyük bir fırsat olduğunu vurgulamıştır. Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı ve İstiklal Marşı’mızın kabulünün 94. yılı münasebetiyle milletimizin bir daha böyle acıları yaşamamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz eden başkan Alpaslan Adıbelli Yüce Türk milletinin gerektiği an çok daha büyük zaferlere imza atacağının da bilinmesinin gerekliliğini vurgulamıştır.

Daha sonra söz alan Hollanda Türk Federasyon Hanım Kolları başkanı Neslihan Büyükhan yapmış oldukları çalışmalar hakkında kısa bir bilgilendirme yapmıştır. Programa hanımların yoğun katılımından dolayı çok memnun olduklarını ve bunun daha da geliştirilmesini arzu ettiklerini belirtmiştir.

Programın müzik eğlence bölümünde sahne alan Ozan Ömer Kadan ve uzun yıllar sonra tekrar sahnelere dönen HTF sanatçısı Esat Koçyiğit özellikle şehit Fırat Çakıroğlu için yapmış olduğu beste ile bütün salonu hüzne boğarken hareketli parçaları ile salonu coşturmuşlardır. Gecenin sonunda Türkiye’den programa katılan değerli sanatçı Yıldırım Yıldızdoğan ile coşku tavan yapmıştır.

Yoğun katılımın olduğu gecede yapılan çekilişlerle birbirinden güzel hediyeler katılımcılara sunulmuştur. Program katılımcıların en kısa zamanda bu tür programların devamının olması dilekleri ile kapanmıştır.

Utrecht’te Yıldızdoğan rüzgarı

Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Utrecht Türk Kültür Merkezi’nin kültür ve dayanışma şöleni yoğun bir katılımla coşkulu bir şekilde gerçekleşti.

Hollanda’nın dört bir yanından ve yoğun olarak Utrecht ve civarından salonu dolduran misafirler her yönüyle dolu dolu geçen gecede güzel saatler geçirildi.

Program Kuran-ı Kerim okunmasının ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam etti. Utrecht Türk Kültür Merkezi başkanı Salim Çam açılış konuşmasında Utrecht teşkilatının çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Sırasıyla sanatçılar Ali Karagöz, Seval Kayhan ve Gökhan Tekin güzel eserleri ile salonu dolduran misafirlere güzel anlar yaşattılar.

Utrecht Türk Kültür Merkezi bünyesindeki genç asenaların şiirleri ile devam eden programda HTF adına söz alan genel muhasip Sadettin Şimşek katılımcılara teşekkür ederek Hollanda Türk Federasyon hakkında bilgiler verdi. Çalışmalar ve faaliyetler hakkında da bilgiler veren Sadettin Şimşek birlik ve beraberlik mesajları vererek konuşmasını sonlandırdı.

Gecenin sonunda Türkiye’den gelen Ülkü Ocakları sanatçısı Mustafa Yıldızdoğan uzun süre sahnede kalarak şiir ve türkülerinin yanında sohbetleriyle de misafirlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 8 -

Amsterdam'da “Çanakkale Geçilmez” programı düzenlendi

Hollanda Türk Federasyon Amsterdam Mescid-i Aksa Camii ve Ulu Camii/Tükem’in de içerisinde bulunduğu Amsterdam Camiler Platformu, Amsterdam-Osdorp Kristal salonunda yoğun bir katılımın eşliğinde Çanakkale Zaferinin 100. yılı münasebetiyle “Çanakkale Geçilmez” programı düzenledi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program İstiklal Marşı’mızın okunması ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını Amsterdam Camiler Platformu komisyon başkanı Yasin Bozacı yaptı.

Açılış ve teşekkür konuşmasının ardından selamlama konuşmaları bölümünde, Hollanda Türk Federasyon genel başkanı Murat Gedik, Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği 2. katibi sayın Harun Reşit, Amsterdam başkonsolos muavini Ahmet Keten ve Amsterdam Kuba Cami imamı ve Hatibi Abdullah Aksu katılımcılara günün önem ve ehemmiyetini belirten konuşmalar yaptılar.

Programın devamında Alsancak Mehter takımının okuduğu kahramanlık Türküleri salondakilere coşku dolu anlar yaşattı.

Türkiye’den programa konuşmacı olarak gelen Gazi Üniversitesi öğretim üyesi (tarihçi) Dr. Sinan Demirtürk, Çanakkale Zaferi ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Yaklaşık 1 saat konuşan Demirtürk Çanakkale şehit ve gazilerinin hikayelerini anlatarak dinleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Konuşmasında Demirtürk: “Çanakkale hürriyettir, Çanakkale Allah'tan başka hiçbir güce boyun eğmeme iradesidir.

Çanakkale topyekûn bir direniştir. Çanakkale, annelerin bıyığı terlememiş çocuklarını, saçlarını kınalayarak cepheye göndermesidir.

Çanakkale, her şehitte bin kere dirilmektir. Çanakkale, anaların duası, eşlerin hasreti, evlatların yetimliğidir.” sözleriyle, Türk askerinin Çanakkale Zaferi’ni canları pahasına kazandığını belirterek, bu eşsiz destanın unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasına devam eden Demirtürk: “Birliğiniz, beraberliğiniz, kardeşliğiniz daim; sevinciniz, huzurunuz baki olsun. Allah daima bahtınızı, bahtımızı açık etsin.

Şartlar ne olursa olsun Türk milleti şehitlerine sahip çıkmak, bir olduğumuzu, iri olduğumuzu, diri olduğumuzu haykırmak için bir araya gelmiştir.

Düşünmeli. Cenab-ı Allah’ın verdiği iradeye göre hareket etmeliyiz.” diye konuştu.

Son bölümde Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Dordrecht Ayasofya Camii Gençliği tarafından gerçekleştirilen “Çanakkale Geçilmez” oyunu ve okunan destansı şiirler büyük bir ilgiyle izlendi, salonda duygulu anların yaşanmasına vesile oldu ve katılımcılara “Çanakkale Ruhunu” tekrar yaşattı.

Beverwijk doğada Nevruz gezintisi düzenledi

22 Mart Pazar sabahı Beverwijk Türk Kültür Ocağı Bahar (Nevruz) gezintisi düzenledi.

Nevruz'un gelişi ailecek Noord-Hollandse Duinreservaat'te bir doğa yürüyüşü ile kutlandı. Neşeli bir ortamda geçen yürüyüşte başkan Alperen Doruk bu yürüyüşün birlik ve beraberliğimiz için çok önemli olduğunu ve artık bunu gelecek yıllarda daha kapsamlı ve geleneksel hale getirmek için çalışacaklarını belirti.

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 9 -

Federasyon Bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

- 10 -

Beverwijk Türk Kültür Ocağında hanım kolları resim yapma kursu düzenledi

Hollanda’da 10 yerde ‘Önce Aile’ seminerleri verildi

Hollanda Türk Federasyon Kadın Kolları Hollanda'da 10 yerde 'Önce Aile' seminerleri düzenledi. Türkiye'den gelen konuşmacılar ilahiyatçı Havva Baş ve eğitimci psikolog Sema Doğan Nijmegen, Utrecht, Vlaardingen, Tiel, Rotterdam Versam, Schiedam, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam Tükem ve Beverwijk teşkilatlarında bayanlara genel bilgilendirmeler verdiler.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1579
Bugün Tekil 179
Toplam Tekil 4063148
IP 3.17.6.75






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























8 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Ba ka dile uymaz anan n sesi, Her s z n ararsan vard r T rk esi
(Ziya G KALP)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu