Sağlıklı yaşamda “bisiklet Kültürü”… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Sağlıklı yaşamda “bisiklet Kültürü”… - Necdet SİVASLI
Tarih: 28.01.2015 > Kaç kez okundu? 2885

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







Sağlıklı yaşamda “bisiklet



Kültürü”…







Çin Halk Cumhuriyeti’ne 1992 yılında gittiğimizde Başkent Pekin’in bir bisiklet kenti görünümünde olduğunu da görmüştük. Geniş yollar özellikle bisikletler için ayrılmıştı. Çinliler en uzak noktalara bile bisiekletle ulaşıyorlardı.Bisiklet,aynı zamanda bir taşıma aracı olarak da kullanlıyordu.



Bugünkü Çin’e bakmayın. Şimdi, o bisiklet yollarında son derece modern araçlar yol alıyor. Daha düne kadar bisikletten geçilmeyen yollarda şimdi lüks araçlar cirit atıyor. Ancak, buna rağmen Çinliler bisikletten vaz geçmiş değiller. En azından sağlıklı yaşamın bir parçası olarak gördükleri bisikletleri spor araçı olarak kullanıyorlar.



Bisikletin Çinlilerin hayatında çok önemli bir yerinin olduğunu biliyoruz. Eskiden Anadolu’da bisikletler için “Çin arabası” deyimi de kullanılırdı. Bisiklet, Çinlilerle özdeşLeşmişti. Zaten, 1992 yılında kendileri ile görüştüğümüz Çinli yetkilileri de, “Bisiklet, bizim için bir kültürdür ve spor aracı olarak da hayatımızda önemli bir yer tutar” demişlerdi.



Zaman zaman yurt dışına çıkıyoruz. Amerika’dan, Avrupa’nın en gelişmiş ülkelrine gittiğimizde, buralarda da bisikletin bir spor aracı olarak kullanılmakta olduğunu görüyoruz. Geniş caddelere “Bisiklet yolları” açılıyor. Sabah sporu yapanların çoğu bisiklet kullanıyor. Çocuk yaşlarda bisiklet kültürü aşılanıyor. Genci, kadını, erkeği ve yaşlısı rahatlıkla bisiklet kullanabiliyor.



Özetle, bisiklet sporla bütünleştirilmiş.



Bunları niye yazıyoruz? Bizde de bisiklet kültürü giderek gelişme gösteriyor. Sağlık Bakanlığı da bu konuda önemli bazı kararlar alıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz 2015 yılındaki hedef, sağlıklı bir yaşam için bisiklete binmeyi özendirmek olarak planlanmış. Yeni yıl ile birlikte başlatılan kampanyada 1 metreleik bisiklet yolu karşılığında belediyelere 1 bisiklet verilecek. Sağlıklı yaşam için doğru beslenmek kadar hareket etmenin de önemi ortaya koyulmak isteniliyor.



Küçük yaşlardan 70’li yaşlara kadar bisijklete binilebileceği ve bu sporun hareket etme özelliğini koruduğuna da dikkat çekiliyor. Bu amaçla başlatılan kampanyada belediyelerin bisikjlet yolu yapması da özendirliyor. Yapılan açıklamalarda da başlatılan bu kampanyaya 50’den fazla belediyenin bisiklet yolu yapmaya başlaması ile katkı sağladığı da ifade ediliyor.



İlginç,ilginç olduğu kadar öenemli bir proje ve biz de böylesine bir projeye destek verdiğimizin altını çizelim. Her zaman inandığımız, sağlıklı beslenmenin yanında hareket kabiliyetini artırarak bunu desteklemek en doğru harekettir. Şimdi bunun da ülkemizde başlatılmış olması hiç kuşkusuz önemsenmelidir.



Bu arada Sağlık Bakanlığının bir açıklaması var. Şimdiye kadar yapılmış olan bisiklet yolları için belediyelere bisiklet verilmeyecek. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın standarlarına uygun, yeni proje yapmış ve bitirilmiş olanlara bisikletler teslim edilecek. 5 kilometre bisiklet yolu yapılmışsa 5 bin, 10 kilometre yapılmışsa 10 bin bisklet verilecek. İlk etapta önümüzdeki Nisan-Mayıs aylarında 150 bin dolayında biskletin belediyelere teslim edilmesi hedefleniyor.



Belediyeler, bu bisikletleri bisklet yolunda spor yapmak isteyenlere verecek. Sporunu yapan, biskletini aldığı yere bırakacak.



Kendi bisikletleri ile gelenler için sorun yok ve bisikletliler de bu yolları kullanarak sporlarını tamamlayabilecek.



Ama asıl önemli olan bisiklet yollarıdır ve araç trafiği dışında bunun kullanılmasıdır. Batı’nın buna çok özen gösterdiğinin altını çizelim.



Amaç, spor yapan herkesi bisklete alıştırmak, bisiklet kültürünü yaymak ve hızlandırmak. Çünkü, bisiklet bedeni, eklemleri, kasları,beyni çalıştırıyor,kan dolaşımını hızlandırıyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Vücudan yağ yakmasını sağlıyor. Yıllardır, çok yararlı bir spor dalı olarak da görülüyor ve uygulanıyor.



Bugün, Çinlilerin vücut yapılarının ve sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarının bir başka nedeni olarak da beslenmelerine paraleler bisiklet sporu olduğu söyleniyor. Son yıllarda bisikleti terk edip, arabalara binen yeni neslin eskiye oranla vücut yapılarının değişikliğe uğradığı, obez neslin çoğalmaya başladığı da ifade ediliyor. Geçmişte Çin neslinin bisiklet kültürü ile sağlıklı,uzun ömürlü ve dinç olduğuna da dikkat çekiliyor. Şimdi bu nesilden uzaklaşılıyor.



Bazı Batılı ülkelerinin Başbakanlarının, Bakanlarının bile bisklete bindikleri, alış-verişlerini bisiklet ile yaptıkları, eşleri ve çocuklarıo ile tatil günleri bisiklet turuna çıktıklarına dair haberleri okuyoruz. Bisiklet kültürü, sağlıklı yaşamın değişmez bir parçası olarak Batı da yerini almış durumda.



Aynı şekilde Amerika başta olmak üzere, Uzakdoğu ülkelerinde de bisiklet hem bir kültür,hem de bir spor aracı olarak kullanılıyor. Birçok yerde taşıma aracı olarak kullanılıyorsa da bu gizli sporun bir parçası olarak da değerlendirilmelidir.



Şimdi, bisikletin sporla bütünleşmesi projesinin Türkiye genelinde geliştirilmesi ve genişletilmesi projesi ile bu kültürün yaygınlaştılırılması umut verici ve sevindiricidir. Katkıda bulunları kutlamak istiyoruz. Belediyelerin de bu kampanyada önemli katkı sağlayacakları görüşündeyiz. Aslına bakılacak olursa bisiklet ve bisiklete binmeyi seven bir nesiliz. Bunun spor amaçlı olarak yaygınlaştırılmaıs hiç kuşkusuz çok daha önemli olacaktır.



necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com