Rejimin Suriye'nin en büyük Türkmen şehri Halep'e yönelik kuşatması - Dr. Mukhtar Fatih MOHAMED - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Rejimin Suriye'nin en büyük Türkmen şehri Halep'e yönelik kuşatması - Dr. Mukhtar Fatih MOHAMED
Tarih: 18.12.2014 > Kaç kez okundu? 2851

Paylaş


Suriye'de dördüncü yılına yaklaşan savaşta insani trajedi katlanılmaz boyutlara ulaştı. Dört yıla yakındır devam eden Suriye direnişi rejim müttefikleri karşısında tutunmayı başardı. Esed rejiminin her türlü silahla sınır tanımaz saldırıları, İran’ın, Rusya’nın, IŞİD’in ve küresel medyanın Esed’e açtığı sınırsız kredi Suriyelileri devrimlerinden geri döndüremedi bugüne kadar.Savaşta en ağır kayıplardan Türkmen şehri Halep kentinde yaşanıyor. Suriye'de acil güvenli bölge oluşturulması çağrısı yaparken, Beşşar Esed yönetimi, Halep'e düzenlediği yoğun hava saldırılarıyla bölgedeki sivil halkı göçe zorluyor 260 bine yakın insanın hayatını kaybettiği bu savaşta. Harabeye dönen Halep'in altyapısı çöktü, evlerin de çoğu kullanılamaz halde. Kentte elektrik verilemiyor, Esed güçlerinin Halep kenti iki aydan bu yana üç koldan kuşatması, yeni göç dalgası ihtimalini güçlendiriyor. Suriye'nin en büyük kenti Halep'te rejim, muhaliflerin dışarı ile tek bağlantı hattı olan 4 kilometrelik dar koridoru da kapatıp kenti teslim olmaya mecbur bırakmak istiyor. Handarat bölgesinde rejim güçleriyle silahlı muhalifler arasında yaşanan çatışmalar, halkın büyük sıkıntılarla karşılaşmasına sebep oluyor. Rejim güçleri bir yandan varil bombalarıyla Türkmen şehri Halep'te muhalif bölgelere saldırırken, diğer yandan yabancı İran ve Irak'tan gelen milisler ile Hizbullah destekli olduğu iddia edilen rejim güçlerinin kentin kuzeyindeki yönetim karşıtlarının tek çıkış noktası Handarat bölgesinin bir bölümünü ele geçirmesi, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardımların girmesini zorlaştırıyor.Handarat bölgesinde kontrolü sağlamaya çalışıyor. Rejim, varil bombalarıyla Halep'i boşaltmak istiyor birçok mahalleye varil bombasıyla saldırarak halkı göçe zorliyor. Şimdi Halep kuşatma altında ve her an şehirde büyük bir katliam yaşanabilir , kitlesel ölümler gerçekleşebilir. Türkiye’ye yeni bir göç dalgası başlayabilir en kötü ihtimali düşünecek olursak Halep düşebilir ve Türkiye’ye kaos ve çatışmayı taşımak isteyen odaklar.Türkiye krizin başından beri doğru tarafta durarak isabetli tespitler yapmaya çalıştı. Durduğu yer doğru olduğu için gördükleri de büyük oranda doğru oldu. Suriye devrimi her türlü zorluğa rağmen devam ediyor.Biz Suriyeliler onurlu direniş ve milli mücadeleleri için yüz binlerce kurban verdik, vermeye de devam edeceğiz. Türkiye Suriye halkina zor günlerinde kapılarıni açan anavatan Türkiye’yi arkalarında olan Suriye halki Halep düşerken Türkiye’nin hiç buna müsaade etmeyeceğine de inanıyoruz .Türkiyenin siyasi ve askeri muhatabının OSÖ olduğu için derhal güçlendirmesi lazım , Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’ te mücadele etmesi devam etmesi lazım.



Suriye Halep Türkmen komutani Fehim İssa üç kardeşini Suriye’deki iç savaşta kaybetmiş. [Al Jazeera]



Esed güçlerinin Neyrab Havalimanı’na yığınak yaptığını ve burayı Halep’teki operasyonun lojistik merkezi olarak kullandığını söyleyen İsa, Esed güçlerinin stratejisini şöyle anlatıyor:

“Düşmanımız Şeyh Neccar’la birlikte Sanayi ve Nekkarin’i de içine alacak şekilde 6 kilometrelik bir yay çizerek Merkez Cezaevi’ne ulaşmak ve muhaliflere sadece batıda küçük bir alan bırakmak istiyor. Zaten kendi kontrolündeki güneyden sonra kuzey ve doğu da çevrelendikten sonra bizim elimizde kalacak batı bölgesindeki dar alandan giriş ve çıkış yapmamız da mümkün olmayacak. Bunun sebebi de ellerinde bulunan uzun menzilli silahlarla tüm geçiş bölgelerini vurabilecek olmaları. Bu durumda kuşatma amacına ulaşacak ve muhalifler yokluk ve imkansızlıkla başbaşa bırakılarak diz çöktürülecek. Bu plan başarıya ulaştığında ise tıpkı Guta benzeri bir durum ortaya çıkacak. Arada tek bir fark var, rejim Guta’da kimyasallarla sivilleri korkutup yok ederken burada varil bombaları ile halkı katletme yöntemini uyguluyor.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 23
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 343
Toplam Tekil 4064551
IP 52.14.130.13






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu