Irak'ın ve Türkmenlerin Geleceği" Paneli Ankara’da düzenlendi - Güngör YAVUZASLAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Irak'ın ve Türkmenlerin Geleceği" Paneli Ankara’da düzenlendi - Güngör YAVUZASLAN
Tarih: 26.09.2014 > Kaç kez okundu? 2672

Paylaş


SALİHİ’’BİZİMKİSİ VAROLMA MÜCADELESİ’’



Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen "Irak'ın ve Türkmenlerin Geleceği" panelinde Irak'taki son gelişmeleri ve Türkmenlerin son durumu masaya yatırıldı. ITC Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin konuşmacı olduğu paneli Tepav Araştırmacısı Hüseyin Raşit Yılmaz yönetti. Paneli Ankara’daki misyon temsilcilerinin yanı sıra Milletvekilleri Oktay Öztürk,Sinan Oğan, Mehmet Şandır, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa,Türkmeneli İşbirliliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan,ORSAM uzmanları,eski bakanlardan Vehbi Dinçerler, Suriye Türkmen Meclisi temsilcileri, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan ve çok sayıda gazeteci katıldı.Salihi başta milletvekilleri olmak üzere katılımcıların sorularını cevapladı.











ITC Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin Salihi, Irak'ta yaklşık 2,5 ile 3 milyon Türkmen nüfusun olduğunu belirtti. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Türkmenlerin ister Şii olsun ister Sünni olsun hepsinin IŞİD saldırısına maruz kaldığını söyledi.







Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: "Irak her zaman en fazla zararı Türkmenler gördü" - "Türkmenler ister Şii olsun ister Sünni olsun topyekun IŞİD'in bir numaralı hedefi halinde geldi ve hala bize karşı tehditleri devam ediyor"







- "Türkiye’den AFAD, Kızılay vesilesiyle gelen yardımları biz ayrım yapmaksızın herkese dağıttık" -







Salihi, 2003'ten sonra bölgede birçok sorunla karşılaştıklarını ve en son IŞİD saldırılarıyla Türkmenlerin sıkıntılarının gittikçe büyüdüğünü anlattı. Irak'taki IŞİD saldırılarının en büyük hedefinin Türkmenlerin coğrafyası olduğunu savunan Salihi, saldırılar öncesinde de Tuzhurmatu'nun şiddet olaylarından dolayı boşaldığını ve en son IŞİD saldırıları nedeniyle merkezi hükümete ait ordu güçleriyle Peşmerge güçlerinin ilçeyi istemelerine rağmen koruyamadığını ifade etti. Salihi, IŞİD'in ülkedeki Türkmenlere yönelik şiddet eylemlerinin dünyada gözardığı edildiğini ve bazı tarafların görmezlikten geldiğini ileri sürerek, "Musul'da en fazla zararı Türkmenler gördü. Halen IŞİD'in elinde 3 milletvekili adayımız bulunuyor ve her gün bizi arayarak, kafalarını keseceğiz diyorlar. Türkmenler ister Şii olsun, ister Sünni olsun topyekun IŞİD'in bir numaralı hedefi halinde geldi" diye konuştu.







Salihi, Telafer'deki IŞİD saldırılarına da değinerek, "Geçen gün beni Telaferli bir aşiret lideri aradı ve iki genç kızını gece zehirleyerek öldürdüğünü söyledi. Nedenini sorunca, bölgede bulunan IŞİD militanlarının kendisinden kızları istediklerini anlattı ve namusunu korumak adına öldürdüğünü açıkladı" diye konuştu. IŞİD saldırılarıyla birlikte Telafer'den yaklaşık 300 bin kişinin Irak'ın farklı bölgelerine göç etmek zorunda kaldığını da belirten Salihi, özellikle Irak'ın güney illerinde göç eden Türkmenlerin bir daha asli yerlerine dönemeyecekleri endişesi içerisinde olduklarını anlattı.







Türkmen göçü sırasında Yezidi ve diğer azınlıklara gösterilen ilginin Türkmenlere gösterilmediğini ileri süren Salihi, Batılı ülkelerce Yezidi, Şebek ve Hristiyanlara yapılan insani yardımların Türkmenleri kapsamadığından yakındı.















-"IŞID Kadınlarımızı göğüslerinden astılar"







Türkmenlerin IŞİD'e karşı Selahattin iline bağlı Amirli nahiyesinde kahramanlık gösterdiğini ifade eden Salihi, "Beşir köyünde Türkmen kadınları göğüslerinden elektrik direklerine asarak öldürdüler. Bu kadınlarımızın başına gelenleri kimse duymak istemedi" diye konuştu. İhtilaflı bölgelerde ilk başta Türkmenlerin, daha sonra Şebek, Yezidiler ve Hristiyanların terörün hedefi halinde geldiğini vurgulayan Salihi, şunları söyledi: "Türkmenler göçe maruz kaldı. Bunların bir kısmı Erbil ve Duhok bölgelerine göç etti. Gönül isterdi ki Kürt Yönetiminden destek almış olaydık. Belki sınırlar açılmış olsaydı Yezidiler, Kobani'den gelen Kürt kardeşlerimiz hepsi bugün Türkiye toprağına sığınmış. Gönül isterdi ki Türkmenler de Irak'ın güneyine gitmeyip Türk topraklarında olsaydı. Telafer'i terk edenlerin yaklaşık 50 bini Necef ve Kerbela'ya göç etmiş durumda. 200 bin civarında Türkmen ise Irak'ın kuzeyi ve Kerkük civarında zor şartlar altında yaşamaktadır."







-"Tek yardım Türkiye'den,Türk Dünyası’ndan ses yok "







Salihi, insani yardımların sadece Türkiye'den geldiğini kaydederek, yapılan yardımların Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra STK, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Ülkü Ocakları, Diyanet İşleri Başkanlığından geldiğini söyledi. Salihi, "AFAD ve Kızılay vesilesiyle gelen yardımları biz herkese dağıttık. Yezidi veya Şebek diye değil, insan diye baktık ve yardımlarımızı onlara da yaptık ama bugün Batı'dan Yezidi ve Hristiyan kardeşlerimiz için gelen yardımlarda Türkmenler de gözardı edilmemeli" ifadelerini kullandı.







-"Irak’ta kurulan yeni hükümet Türkmenleri gözardı etti"







Irak'ta kurulan yeni hükümette Türkmenlerin temsil edilmediğini ve gözardı edildiğini dile getiren Salihi, Türkmenlere Kürtler gibi bir milliyet olarak bakmadıklarını, ittifaka girdikleri koalisyonlar içerisinde değerlendirildiklerini ve önemli mevkilerden mahrum bırakıldıklarını söyledi. Salihi, IŞİD'in elinden kurtarılan Türk rehinelerin haberine sevindiklerini ifade ederek, örgütün elinde bulunan diğer Amerikalı ve İngiliz gazetecilerin öldürülmesini de şiddetle kınadıklarını kaydetti. Türkiye halkı ve hükümetine yardımlarından dolayı teşekkür eden Salihi, çok sayıda Türkmenin tedavi için Türkiye'ye getirildiğini ve bu noktada Türkiye'nin, ne Türkmenler ne de Iraklılar arasında ayrım gözetmediğini vurguladı. Salihi, yeni dönemde de Türkiye'den yardım talebinde bulunacaklarını belirtti. -"Türkmenler için güvenli bölge" ITC Başkanı Erşet Salihi, Türkmen coğrafyasının yok edildiğini ve can güvenliklerinin korunması için Irak'ta güvenli bölge kurulmasını istediklerini belirterek, "Güvenli bölge bizim için önemlidir. Askeri güç de önemlidir. Batı ülkelerinin silah yardımından artık biz de nasibimizi almamız gerekiyor" diye konuştu.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 50
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 906
Toplam Tekil 4068828
IP 18.191.202.45






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu