Hollanda Parlamentosunda bulunan milletvekillerine Türkmeneli mektubu - Murat GEDİK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Hollanda Parlamentosunda bulunan milletvekillerine Türkmeneli mektubu - Murat GEDİK
Tarih: 21.07.2014 > Kaç kez okundu? 2980

Paylaş


Amsterdam, 14 Temmuz 2014



Hollanda Meclisi Milletvekillerinin dikkatine

Sayın Milletvekilleri,



Bu mektup ile siz Hollanda Meclis üyelerinin aracılığı ile Türkmenlerin durumunu Mecliste, Kabinede ve özellikle Dışişleri Bakanlığında gündeme gelmesi rica edilmektedir.



Türkmenler Irak nüfusunun önemli bir parçasını oluşturmaktadırlar. Tahminlere göre Irak’ta 3 milyon Türkmen yaşamaktadır ve ülkenin üçüncü büyük etnik grubudur. Türkmenler Irak’ın kuzeyinde Musul, Kerkük, Erbil, Tuzhurmatu ve Süleymaniye gibi şehirlerde yaşamaktadırlar ve yaşadıkları bölge Bağdat’a kadar uzanır. Bölge yer altı madenleri ve de özellikle petrol rezervleri nedeniyle stratejik bir yerdir. Bu stratejik önem Merkezi Irak Hükümeti ile kuzeydeki Bölgesel Yönetim arasında gerginliklere sebep olmaktadır.



Bilindiği üzere Irak’ta can ve mal güvenliği geçtiğimiz dönemde kötüleşti. Politik ve de mezhep anlaşmazlıklarının yanına bir de IŞİD’in Irak’ta ilerleyişi eklendi. An itibarı ile IŞİD Kuzey Irak’ın büyük bir kısmını ele geçirdi ve şiddet unsurlarını insanlık dışı bir seviyeye getirdi. Son durum itibarı ile Irak’ta kimse güvende değil, gerçi Irak Türkmenler için hiç bir zaman güvenli bir yer olmamıştır. Onlar Irak’ta sürekli saldırı altında olmuşlardır; eski rejimin dönemi (Saddam) ve sonrasındaki sürgünler, araplaştırma politikaları, etnik ve mezhepsel silahlı çatışmalar örneklerdir. Türkmenler’e karşı yapılan saldırılar maalesef medyanın ilgisini çekmemekte. Medyanın ilgisini çeken az sayıdakı saldırıların bazıları şunlardır:

-23 Ocak 2013’de Tuzhurmatu ilçesinde bir Türkmen devlet görevlisinin cenazesinde gerçekleşen saldırıdır ki bu saldırıda en az 42 kişi ölmüş ve 117 kişi yaralanmıştır.

-3 Şubat 2013’de Kerkük’te bir polis merkezine yapılan intihar saldırısında 30 kişi ölmüş ve 70 kişi yaralanmıştır.

-16 Aralık 2012’de 2 Türkmen öğretmen kaçırılmış, işkenceye mağruz kalmış ve daha sonra canlı canlı yakılmışlardır.



IŞİD’in ilerleyişi yüzünden evinden ve yurdundan ayrılmak zorunda kalan kişilerin çoğunluğu Türkmenlerdir ve şu anda bu kişilere kucak açacak kimse yoktur.



Araplar ve Kürtlerin hem finansal hem de silahlı güçleri bulunmaktadır ve ellerindeki bu gücü çekinmeden Türkmenlere karşı da kullanmaktadırlar. Türkmenlerin böyle bir gücü hiçbir zaman olmamıştır. Avrupa Parlementosunun 14 Mart 2013’de aldığı kararda şöyle denmiştir (2013/2562(RSP): “Irak’taki azınlıkların Türkmenler dahil, Kerkük konusunda Kürtler ve Türkmenler arasında bir çatışma olmaktadır, bu bölge petrol rezervleri ve diğer doğal kaynaklar konusunda zengin olan bir bölgedir. Bu bölgede Türkmenlere karşı yapılan saldırılar ve kaçırmalar hem Peşmergeler hem de radikal Arap gruplar tarafından gerçekleştirilmektedir.”



Değerli Milletvekili sizden bir ricamız vardır. Sizden ricamız Türkmenlerin sorunlarını meclisinize taşımanızdır. Meclis tatili sonrası Türkmenler hakkında bir ‘soru önergesinde’ bulunmanızdır ve Bakan Timmermans’a ( Dışişler Bakanlığı) şu soruları sormanızdır:



1. Türkmenlerin Irak’ta içler acısı bir durumda bulunduğundan haberiniz var mı?



2. Sayın Dışişleri Bakanının Irak Dışişleri Bakanı ile Türkmenlerin durumu konusunda görüşme yapmaya niyeti var mıdır?



3. Kalkınma yardımları çerçevesinde Türkmen topluluğuna doğrudan olarak bir yardım mümkün müdür? Mümkünse bu yardım hangi konu ve ağırlıkta olacaktır?





4. Irak hükümetine ve diğer bütün politik liderlere Irak halkının genel olarak ve hassas etnik ve dini grupların (Türkmenler gibi) güvenlik ve koruma alanında gerekli önlemlerin alınması konusunda isteğinizi soracak mısınız?



Size Türkmenleri hedef alan mezhep ve etnik saldırılar ve onlara yapılan ayrımcılık konusunda Hollanda Meclisinde tartışılması için yapacağınız girişimler için teşekkür ederiz.



Saygılarımla,



Murat Gedik

Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı

***

14 juli 2014, Amsterdam



Geachte leden van de Tweede Kamer,



Met deze brief willen wij u een dringende oproep doen om als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de situatie van de Turkmenen onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamer en de kabinetsleden, met name het Ministerie van Buitenlandse Zaken.



De Turkmenen maken een aanzienlijk deel uit van de bevolking in het noorden van Irak. Naar schatting zijn er in Irak 3 miljoen Turkmenen en zijn zij de op twee na grootste etnische groep in Irak. De Turkmenen wonen in het noorden van Centraal-Irak op een strook van Mosul, Kirkuk, Arbil, Tuzhurmatu, Suleymania tot Bagdad. Een strategische gebied met olierijke gebieden en daardoor ook een spanningsveld tussen het federale regering in Bagdad en de KGR in het Noorden.



Zoals bekend is de veiligheidssituatie in Irak sterk verslechterd. Naast de politieke en sektarische spanningen heeft de opmars van ISIS, dat inmiddels grote delen van Noord-Irak onder controle heeft, de geweldssituatie uitzonderlijk gemaakt. Tegenwoordig is niemand veilig in Irak, maar voor de Turkmenen is Irak nooit veilig geweest. Zij zijn in Irak constant het doelwit geweest van gewelddadige aanvallen, zowel door de arabiseringspolitiek, deportaties, van het oude regime (Saddam) als door de andere gewapende etnische en sektarische groepen. De aanvallen op de Turkmenen halen meestal de aandacht van de media niet. Enkele aanslagen die de media aandacht wel hebben behaald zijn:

- de aanval van 23 januari 2013 op de Turkmeense begrafenis in Tuz Khurmatu van een overheidsambtenaar die de dag voordien was vermoord, waarbij op zijn minst 42 doden en 117 gewonden zijn gevallen

- de aanval van 3 februari 2013, waarbij bij een zelfmoordbomaanslag bij een politiekantoor in Kirkuk 30 personen zijn gedood en 70 verwond

- de aanval van 16 december 2012, toen 2 Turkmeense leraren zijn ontvoerd, gemarteld en levend verbrand



Van de ontheemden door de opmars van ISIS is daarom een aanzienlijk deel Turkmenen die momenteel door niemand kunnen worden opgevangen.



Waar andere bevolkingsgroepen, zoals de Arabieren en de Koerden, de (financiële) en materiële middelen hebben om zich te bewapenen, en hun macht ook tegen de Turkmenen te gebruiken, hebben de Turkmenen deze mogelijkheid nooit gehad. Het Europees Parlement heeft in haar resolutie van 14 maart 2013 (2013/2562(RSP)over Irak: de situatie van minderheden, inclusief de Irakese Turkmenen erkend dat er een conflict aan de gang is tussen Turkmenen en Koerden over Kirkuk, een regio die rijk is aan olie en andere natuurlijke hulpbronnen, waarbij op Turkmenen aanvallen zijn uitgevoerd en Turkmenen zijn ontvoerd, zowel door Koerdische strijders als door Arabische extremistische groepen.



Wij willen graag een beroep doen op uw hoedanigheid als lid van de Tweede Kamer. Wij verzoeken u om Kamervragen te stellen en na uw zomerreces een motie in te dienen over de positie van de Turkmenen in Irak en daarbij devolgende vragen te stellen aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken):



1. Bent u bekend met het feit dat de Turkmeense bevolkingsgroep in Irak zich in een ermbarmelijk situatie bevindt?



2. Is de Minister van Buitenlandse Zaken bereid om met zijn Iraakse ambtgenoot overleg te hebben over de situatie van de Turkmenen?



3. Is het mogelijk om in het kader van ontwikkelingssamenwerking de positie van de Turkmeense bevolkingsgroep in Irak gericht te ondersteunen? Zo ja, op welke wijze en in welke mate wilt u dit vormgeven?



4. Wilt u aan de Irakese regering en alle politieke leiders vragen om de nodige maatregelen te nemen om te zorgen voor veiligheid en bescherming van de Irakese burgers in het algemeen en van de leden van kwetsbare etnische en religieuze minderheden (zoals de Turkmenen) in het bijzonder?





Wij danken u bij voorbaat voor uw inspanningen om de etnisch en sektarisch geweld tegen en discriminatie van de Turkmenen in de Tweede Kamer te bespreken.



Met vriendelijke groet,





Murat Gedik

(voorzitter) - Turkse Federatie Nederland





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 17
Dün Tekil 831
Bugün Tekil 671
Toplam Tekil 4236043
IP 98.84.18.52






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























5 Rebi 'l-Ahir 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Benim Hayatta yegane fahrim, servetim T rkl kten ba ka bir ey de ildir.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.217 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu