Makedonya Türkleri Ansiklopedisi - Enes İBRAHİM - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Makedonya Türkleri Ansiklopedisi - Enes İBRAHİM
Tarih: 04.10.2009 > Kaç kez okundu? 5311

Paylaş


Geçtiğimiz günlerde Makedonya Sanat ve Bilimler Akademisi (MANU) tarafından uzun bir dönem hazırlanan "Makedon Ansiklopedisi” yayınlandı. Ansiklopedinin yayınlanması Makedonya gündemine bomba gibi düştü. Özellikle bu ansiklopedi Makedonya”da etnik bir gerginliğe de yol açtı.



Makedonya tarihinin anlatıldığı ansiklopedide ülkedeki Arnavut azınlığı ve biz Türkler, hatta İngiltere ve ABD gibi ülkeler hakkında kasıtlı olarak yanlış ve yönlendirici bilgilere yer verilmektedir.Peki bu ansiklopedi de neler var kısaca özetleyeyim:



- Ansiklopedi de Arnavut halkının “dağ insanları” şeklinde tanımlanması ve Makedonya topraklarına 16”ncı Yüzyıl”dan itibaren yerleşmeye başladıkları iddia ediliyor.



- 2001 yılında Makedonya”da başlayan ve iç savaşa giden etnik çatışmalar sırasında UÇK” nın (Arnavut direnişçileri) , ABD ve İngiltere askeri uzmanları tarafından özel olarak eğitildikleri ileri sürülüyor.



- Makedonya da ki iki Türk belediyelerinde Plasnitsta ve Merkez Jupa” da yaşayan halkın Müslümanlaştırılmış Makedon oldukları idda edilmekte. - Belki de ilk defa böyle bir kitapta ““Tursko Robstvo”“ yani Türk köleliği sözleri yazılmamaktadır.



Makedonya Ansiklopedisi”nin hazırlayıcılarından Gorgi Malkovski ise Arnavutlar hakkında verilen bilgilerin Osmanlı arşivlerine dayanılarak yazıldığını ileri sürüyor. Özellikle ansiklopedide Arnavutların dağ insanı iddiası ve bir bölümde de 2001 yılında Makedonya”da başlayan etnik çatışmalar sırasında UÇK” nın ABD ve İngiltere askeri uzmanları tarafından özel olarak eğitildikleri ileri sürülüyor. Bu iddialara da ABD ve İngiltere”den sert tepki geldi. Arnavut siyasi partileri Makedonya Sanat ve Bilimler Akademisi önünde protestolarını düzenlerken, her Arnavut partisi bu ansiklopediyi kınayıp, Arnavut halkından özür dilenmesini ve bu ansiklopedinin düzeltilerek yayınlanmasını istediler. Ansiklopedinin gözden geçirilmemesi durumunda Makedonya Sanat ve Bilimler Akademisi yönetim kurulunun Arnavut asıllı üyeleri istifa edeceklerini belirttiler. Konunun mecliste gündeme gelmesiyle beraber bazı Arnavut partileri Arnavut Akamesi kurmak istediklerini bildirdiler. Makedonya Meclisinde Siyasal Sistem ve Etnik Topluluklar Arasi İliskiler Komisyonu”nda gündeme gelen olayda komisyonun Arnavut üyeleri ve BDİ – (DUİ) milletvekili çok sert açıklamalarda bulundu. Komisyonun Türk asıllı üyesi Hasipi ise komisyon toplantısında söz almadı,fikirlerini beyan etmedi. Ülkede yaşayan Arnavutların ciddi tepkisine neden olan Makedonya Ansiklopedisi”nde Arnavutlar kadar biz Türkler de için gerçek dışı bilgiler idda edildi. Fakat biz yine susmayı tercih ettik,fikirlerimizi beyan etmemekle beraber ne bir kınama yazısı ne de bir protesto gördük.Olaydan 2 hafta sonra MATÜSİTEB in bir bildirisini görüyoruz.Gecikmiş ve yetersiz bir bildiriydi. Eğer susmayı tercih edersek, iki Türk belediyemizi de kaybedeceğiz. Çünkü Ansiklopediye göre belediyelerimizde Müslümanlaştırılmış Makedonlar yaşamaktalar.Biz susmaya devam ettikçe erimeye de devam edeceğiz.Biz uyudukça birileri bizi ezip geçecek.



Ülkemizdeki Türk kurumları Türkiye”den alacağı komisyonu düşüneceğine biraz da Makedonya genelindeki durumu takip etseler fayda olur. Kurumlarımız uyudukça halkımız da uyuyup, erimeye mahkum olacaktır...









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 830
Toplam Tekil 4072757
IP 3.142.197.212






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu