TÜRK’CE BİR SORU: KİM VAR? - Hüseyin Alperen BURAK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK’CE BİR SORU: KİM VAR? - Hüseyin Alperen BURAK
Tarih: 09.01.2014 > Kaç kez okundu? 4380

Paylaş




alperenburak67@hotmail.com



Mısır için sokaklardaydı insanlar, elleri Rabia! Darbe karşıtı olmak güzel şey. Hele hele kilometrelerce uzakta da olsa, Müslüman bir kardeşin acısını duyarak meydanlarda olmak takdire şayan…



Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşayan Müslüman halk için kampanyalar düzenlendi. Bu girişimi takdir etmemek mümkün mü? Binlerce kilometre uzağa, din kardeşlerimize yardım etmek ne büyük bahtiyarlık…



Yalnız Mısır ve Myanmar mı?

Somali’ye, Filipinler’e, Sudan’a, Pakistan’a da çok büyük yardımları oldu Türkiye’nin. İş adamları ve halk desteğinin ötesinde, devlet eliyle de yardımlar götürüldü buralara. Başbakanımız, Bakanlarımız, çoğu zaman eşleri ile birlikte götürdü yardımları, onlarca sanatçı eşliğinde… İşin içine sanatçılarımız girince daha etkin oluyor bu tür kampanyalar çünkü medya ordusu eşlik ediyor.



********



Türkmenler…

Yani Irak ve Suriye’de yaşayan soydaşlarımız…



Irak Türkmen Coğrafyası, “Türkiye-Suriye-Irak sınırının kesiştiği noktadan başlayarak kuzeybatı-güneydoğu istikametindeki bir yayı içine alır. Sırasıyla Telafer, Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tazehurmatu, Tuzhurmatu, Kifri, Karatepe, Hanekin, Diyala, Mendeli ve Bedre'yi kapsayarak, Bağdat'ın güneydoğusunda, Îran sınırında”(1) sonlanan bu coğrafya, Anadolu’dan daha önce Türkleşmiştir.



Irak 2003’te ABD tarafından işgal edilene kadar, Türkmenler Araplaştırılmak istendi. Baas rejimi tarafından Türkmen liderlere suikastlar yapıldı, halk katliamlara maruz kaldı.



ABD işgaliyle durum daha da beter hale dönüştü. Irak’ın üçüncü büyük ama tek silahsız topluluğu Türkmenler, Peşmergelerin insafına terk edildi.

2003 yılından bu yana Türkmenlere ait iş yerleri kundaklanıyor, Türkmen mahallelerinde bombalar patlıyor, Türkmen liderlere suikastlar devam ediyor.



Sadece Kerkük’te “Güvenlik güçlerinden edilen bilgilere göre 2013 yılında terör saldırılarında ölü sayısı 392... Yaralı sayısı ise sivillerden 1078...” (2) Bunlar resmi rakamlar. Bağımsız kaynaklara göre kayıplar bu sayının çok çok üstünde…



Ve 2014 yılı da Türkmenler için şiddet ve terör saldırılarıyla başladı. Görünen o ki Türkmenlere yönelik şiddet artarak devam edecek.



Çünkü, 30 Nisan 2014’te seçim var ve Türkmen Partileri seçime birlikte girme kararı aldı. Daha önce farklı yapı ve çatılarda seçime giren Türkmen Partileri, çok başarılı sonuçlar elde edemediler. Bu yüzden geç kalınmış olsa da bu birliktelik kararı çok yerinde ve önemli bir karar.



Şu an Irak Türkmenlerinin hiçbir güvenliği yok. Türkmenelini Kürtleştirmek isteyen bölgesel yönetim, Türkmenleri göçe zorlamakta ve Türkmen varlığını yok saymaktadır.



Geçen ay Başbakan Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Irak Türkmen Cephesiyle yapmış olduğu görüşme önemlidir ancak yeterli değildir. Türkiye, Irak’ın kuzeyine hakim olan Bölgesel Yönetime ve Barzani’ye, Türkmenler konusunda ne kadar hassas olduğunu anlatmak zorundadır. Hükümetimiz kandaş/kardeş Irak Türkmenlerinin hamiliğini ortaya koymalı ve Kuzey Irak’ta oluşturulacak güvenlik gücünde ve siyasi temsilde Türkmenlerin de Araplar ve Kürtler gibi asli unsur olarak yer almasını sağlamalıdır.



Türkiye için Irak’ta Türkmen varlığı staratejik önem arzetmenin ötesinde, dili bir, dini bir, gönlü bir, ufku bir, vicdanı bir, kardeş topluluktur. “Altın Hızma” türküsünü bilmeyen Türk vatandaşı yoktur ama Kerkük’ün içler acısı halini bilmeyen milyonlarca Türk vatandaşı vardır.



“Din kardeşim” diyerek; Mısır için sokaklara dökülen, Myanmar için seferber olan, Somali’ye destek için çırpınan, Filipinler’e yardım gönderen, Sudan’a el uzatan, Pakistan’ın acısını yüreğinde hisseden Anadolu Türkü, Müslüman ve Türk olan Irak Türkmenleri için neden sessizdir?

Neden Türkmenline yardım eli uzanmaz? Neden güçlü bir yardım kampanyası düzenlenmez?



Irak Türkmenleri, “kim var?” sorusuna, sağına soluna bakmadan “ben varım” diyecek Türk Yürekler beklemektedir vesselam.



Selam ve dua ile



NOT: (Suriye Türkmenlerinin dramını başka bir yazının konusunudur.)

Dip Notlar: 1- http://tr.wikipedia.org/wiki/Türkmeneli

2- http://www.tanis-turkmen.nl/index.php?sub=news&oi=26952&lang=tr&page=1





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1557
Toplam Tekil 4062947
IP 3.142.197.212






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.002 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu