SURİYE’NİN GELECEĞİ NASIL BELİRLENECEK?... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE’NİN GELECEĞİ NASIL BELİRLENECEK?... - Necdet SİVASLI
Tarih: 24.06.2013 > Kaç kez okundu? 3421

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE’NİN GELECEĞİ NASIL



BELİRLENECEK?...



Geçenlerde 11 ülkenin Dışişleri Bakanı Suriye konusunda Katar’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da katıldığı bu toplantıda Suriye’nin geleceğinin nasıl belirleneceği masaya yatırıldı. Biz, iki yıldır bu tür toplantıları izliyoruz. Alınan tüm kararlara rağmen, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın bugüne kadar devrilemediği, hatta daha da güçlendiğini görüyoruz. O nedenle bu toplantıların da giderek hedefinden uzaklaştığı izle nimini ediniyoruz. Daha önce konu ile ilgili yazdığımız yazılarda Türkiye’nin Suriye konusunda kaderi ile baş başa bırakıldığını, bütün yükün de Türkiye’nin üzerinde kaldığını yazmıştık.



Bütün olay şu:



Suriye’de, Esad’a karşı savaşan gruplar, dışarıdan derme çatma toplanan aşırı İslamcı gruplardan oluşuyor. Bugüne kadar da aralarında bir türlü anlaşamadılar. Dağınıklar ve birbiri ile de mücadele diyorlar.



TERÖRİST GRUPLARIN SAVAŞI



Esad’a karşı savaşanlar arasında El Nusra örgütü başrol oynuyor. El Nusra, Amerika tarafından “Terörist grup” listesinde yer alıyor. Bu nedenle Amerika, muhaliflere ağır silah göndermede ağırdan alıyor. Bu silahların El Nusra’nın eline geçebileceğinden endişe ediyor. Bu konuda İsrail’in de baskısı var.



Rusya, Suriye’nin arkasında duran en güçlü varlık olarak dikkat çekiyor. Rusya ile Suriye arasında silah anlaşması da bulunuyor. Nitekim, son günlerde Rusya Suriye’ye çok önemli miktarda silah gönderdi.



İran’ın da destek verdiği Esad, şimdi Hizbullah’ın silahlı güçleri ile daha da güç kazandı. Daha önce elinden çıkan birçok stratejik yeri muhalif gruplardan geri aldı. Dengeler de oldukça değişmiş görünüyor.



TÜRKİYE ZOR DURUMDA



Şimdi gelelim bizim durumumuza:



Suriye’deki savaş uzadıkça bundan en fazla zararı gören ülkeyiz. Bugüne kadar uyguladığımız yanlış Suriye politikaları nedeni ile şu ana kadar 200 bini kayıtlı, 300 bini kayıtsız 500 bin Suriyeli sığınmacı Türkiye’de bulunuyor. Sınırımız yol geçen hanına dönmüş, tam kontrol edilemiyor. Bu sığınmacılar hem ekonomik, hem siyasi yönden bize son derece ağırlık veriyor.Gelecekte ne olacağı bu işin nereye uzanacağını da tahmin edemiyoruz.



Zaten Suriye’deki iç çatışmalar ülke boyutunu aşmış, bölgesel bir savaşa dönüşmek üzere bulunuyor. Hatta Ortadoğu uzmanları bunun gelecekte küresel bir savaşa neden olabileceğini de söylüyorlar. Ortaya çıkabilecek bir mezhep çatışmasından en fazla etkilenecek ülkenin de Türkiye olacağına dikkat çekiyorlar.



Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Katar’daki son toplantıda yaptığı açıklamada Suriye muhalefetine desteğin güçlenerek devam edeceğini söyledi. Zaten baştan bu yana, özellikle dışarıdan ithal edilen aşırı İslamcı gruplara destek veren Türkiye, bizim için son derece yanlış olan bu tutumunu hala sürdürme kararlılığında bulunuyor. Hiç kuşkusuz bunun olumsuz sonuçlarının da faturasını millet ödemek durumunda kalıyoruz.



RUSYA AĞIRLIĞINI KOYUYOR



Bu noktada Rusya’nın tutumu önem kazanıyor. Gerek Rusya Devlet Başkanı Putin, son yaptığı açıklamasında “Esed halkı ile değil, dışarıdan gelen eğitimli militanlarla savaşıyor. “diyor. Sonra da sözlerini şöyle sürdürüyor:







“ Irak’ta problemler var. Libya’da daha fazla sorun var. Dikkatli hareket etmek için bunlar yeterli değil mi? Bölge, kimsenin kontrol edemediği Pakistan-Afganistan sınırına dönüyor. Bundan sonra bu sorunlar altından kalkmak daha da zorlaşacaktır.”



Gerek Rusya Devlet Başkanı Putin, gerekse Dışişleri Bakanı Lavrov Amerika’ya adeta meydan okuyorlar ve “Suriye’de seçiminizi yapın” diyorlar.



Suriye, görüldüğü gibi, birçok ülkenin ve gücünün meydan savaşı verdiği bir yer haline dönüşüyor. Bu, çok daha büyük tehlikeleri de beraberinde getirecektir. Suriye’deki durum nasıl gelişirse gelişsin, bunun sonuçlarından en fazla etkilenen ülke yine Türkiye olacaktır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 19
Dün Tekil 856
Bugün Tekil 671
Toplam Tekil 4293431
IP 18.97.9.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Cemaziye'l-Ahir 1446
Aral k 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Benden e erimi isteyin vereyim, at m isteyin vereyim, ad r m isteyin vereyim, fakat, Vatan mdan hi kimse bir kar toprak istemesin, vermem.
(Mete)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu