ESAD’IN GİTMESİ KOLAY GÖRÜNMÜYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ESAD’IN GİTMESİ KOLAY GÖRÜNMÜYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 26.04.2013 > Kaç kez okundu? 3455

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ESAD’IN GİTMESİ KOLAY



GÖRÜNMÜYOR…



Geçenlerde İstanbul’da Suriye’nin Dostları Grubu toplantısı yapıldı. Bu toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Kerry de katıldı. Ancak, müttefikimiz ABD’nin Dışişleri Bakanı’nın sadece bu toplantı için gelmediğini, Kerry’nin asıl programının başka konular içerdiğini hemen söyleyelim. Çünkü Amerika’nın Suriye ve Esad konusunda izlediği politikaları artık herkes biliyor. Suriye’nin Dostları Grubu toplantısı gölgesinde Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı’nın ilgililerle son derece önemli konularda görüşme yaptığı da biliniyor.



Suriye’deki iç çatışmalar oldukça şiddetlendi. Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin Suriyeli muhalifleri doğrudan desteklediğini biliyoruz. Amerika ise, yardım ve desteği üçüncü ülkeler eliyle yapıyor. Örneğin Ürdün üzerinden muhaliflere silah sevkiyatı sürüyor. Bütün bu yardımlar, Suriye Devlet Başkanı Esad&rsquo ;ı koltuğundan edebilir mi? Bugüne kadar etmedi, bundan sonra da etmesinin zor olduğu görülüyor. Süreç uzuyor.



SURİYE’ DE İŞLER KARIŞIK



Burada şu noktalara dikkatleriniz çekelim:



1.- Suriye’de Esad’a karşı savaşan gruplar birbiri ile anlaşamıyor. Üstelik Amerika, İsrail ve Batı ülkeleri için tehlikeli olan aşırı İslamcı gruplar da var. Yapılan silah ve para yardımlarının aşırı İslamcı grupların eline geçmesinden endişe ediliyor. Özellikle Nusra Cephesi gibi grupların Amerika karşıtı olduğunu da söylemliyiz. Kaldı ki Nusra Cephesi ve benzeri gruplar, Özgür Suriye Ordusu ile de çatışıyor.



2.- Burada Esad sonrası iktidara hangi grupların geleceği tartışılıyor. Amerika ve Batı, İsrail de dahil Esad sonrası için iktidara laik ve demokrat yapıya sahip grupların gelmesi için çaba gösteriyor. Ancak, şu aşamada bu da mümkün görülmüyor. Bu nedenle Amerika’nın Suriye politikası şöyle özetlenebilir: Suriye’de iyi adamların üstünlüğü ele geçirmesi mümkün değil. Beklemekte yarar var. Uçuşa yasak bölge, muhaliflere ağır silah yardımı ve güvenlik koridoru gibi alternatifler de gündemimizde yok.



AMERİKA ACELE ETMİYOR



3.- Türkiye, Esad’ın devrilmesi için acele ediyor. Suriye batağına en fazla batan ülke olarak Türkiye kendisini görüyor. Esad, son günlerde muhaliflere karşı SCUD füzelerini de kullanmaya başladı. Ankara’da Kerry ile baş başa görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun SCUD füzelerini durdurma girişim i için Türkiye’de konuşlandırılan petriotları ya da insansız uçakları devreye sokmasını istediği, ABD’nin bunu da reddettiği söyleniyor.



4.- Burada ortaya çıkan tabloya baktığımızda ABD’nin Suriye’de bir savaşa girmeyeceği açık biçimde görülüyor. Suriye’de şimdilik işleri bu şekilde idare etmeye çalışıyor. Muhalifleri de ayakta durabilecek kadar destekliyor. Özetle, muhalifler ne düşü ;yor, ne de tam olarak ayağa kalkabiliyor. Bunun özeti de Suriye Devlet Başkanı Esad’ın daha birkaç yıl ülkesinin başında kalacağıdır. Çünkü Amerika şu aşamada devirip, göndermeye hazır görünmüyor.



TÜRKİYE BOĞAZINA KADAR BATAKTA



Şimdi gelelim bizim durumumuza:



Suriye’de iç çatışmalar başladığında Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun yanlış bir politika ile Suriye sorununa balıklama daldıklarını, bunun faturasının da bize ağır olacağını yazmıştık. Bizimkiler “Esad’ın günleri sayılı, hemen gidecek” diyorlardı. Aradan iki yıldan fazla zaman geçti, Esad’a bir şey olmadı.



200 bine yakın Suriyeli kaçarak Türkiye’ye sığındı. Bunun yükünü biz çekiyoruz. Gelenlerin barınması, yemesi, içmesi, giydirilmesi, okul ve sağlık konuları ekonomik yönden Türkiye’yi zorluyor. Zaman uzadıkça bu yükün ağırlığı daha da art� �yor. Kaçakçılık ve işsizlik sorunları da artış gösteriyor. Kaldı ki, Suriye’de çatışmalar başladığında bizi bu işe bulaştıranlar şimdi hiçbir yardım ve katkıda bulunmuyor. Türkiye kaderi ile baş başa bırakıldı. Yetmedi, Suriye’nin Güneyi de PKK’nın Suriye kolu Kürtlerin kontrolüne geçti. PKK, silahlı gücüne güç kattı.



Suriye batağı bizi her geçen gün biraz daha içine çekiyor. Türkiye, aşırı İslamcı güçleri de destekleyerek imajını da zedelemiştir. Bölgede gelecekte bir mezhep çatışması yayılırsa, bu kargaşada Türkiye daha da sıkıntılı bir konuma düşecektir. Nitekim böyle bir tehlikenin varlığını Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun dışında herkes görebilmektedir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 170
Dün Tekil 778
Bugün Tekil 1656
Toplam Tekil 4275775
IP 3.145.56.150






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























19 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Vatan ne T rkiyedir T rklere ne T rkistan,
Vatan b y k ve m ebbet bir lkedir: TURAN
(Ziya G KALP)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu