Kazakistan hızla Hristiyanlaşıyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Kazakistan hızla Hristiyanlaşıyor
Tarih: 02.09.2009 > Kaç kez okundu? 6830

Paylaş


Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre son 20 yılda misyonerler, tam 500 bin Kazak ı Hıristiyanlaştırdı.



Kaynak: Dünya Bülteni/Haber Merkezi



Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, başta Güney Kore olmak üzere misyonerler, tam 500 bin Kazak ı Hıristiyanlaştırdı.

Ramazan da Kazakistan a yardım götüren İHH ekipleri, karşılaştıkları manzara karşısında şoke oldular. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yılmaz, Kazakistan da 20 yılda misyonerlerin 500 bin Kazak ı Hıristiyanlaştırdığını öğrendiklerini belirtti.

Yılmaz, "Misyonerlik Kazakistanın geleceğini tehdit edecek şekilde büyüyor. Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığından edindiğimiz bilgilere göre Yehova şahitleri, Evanjelistler, Babtist ve Koreli misyonerler 20 yıla yakın sürede 500 bin Kazağın dinini değiştirmişler. Bu Kazak halkı için çok büyük bir tehlike" diye konuştu.

Murat Yılmaz, misyonerlik faaliyetlerinin önüne geçmek için Türkiye tarafından Kazakistanda üniversiteler ve okullar açılmaya başlandığını da belirterek şunları söyledi: "Din eğitimine destek veriliyor. İHH da eğitim ve kültürel çalışmalarıyla misyonerlik faaliyetlerine karşı Kazak halkını bilgilendirmeye başladı"

Ünlü bir Kazak şairi ve düşünürü Muhtar Şahanov, bir Türk gazeteciye geçtiğimiz yıl durumu şu sözlerle anlatmıştı:

"Din konusunda Kazak Parlamentosunda iki defa açıklama yaptım ve dedim ki, son yıllarda 500 bin Kazak, başka dinlere geçti. Bir ihtiyarın dört çocuğu vardı. Bunlardan biri Müslüman kaldı. Diğer üçü başka dinlere geçti. Adam öldüğü zaman dört kardeşin her biri babaları için kendi dinlerine göre bir cenaze töreni düzenlemek istedi. Kırgızistanda büyükelçi olduğum zaman orada benim Rusçaya çevrilmiş şiirlerimi ezbere bilen bir Kazak kızı vardı. Beni arayıp arkadaşları ile birlikte ziyaret etmek istediğini söyledi. İkisi Kırgız beş bayan geldi. Bunlar beni kendi dinlerine davet etti. O sırada odama Cengiz Aytmatov girdi. Meğer bunlar çok ünlü birini kendi dinlerine kazandırabilirse büyük ödüller alıyormuş. Misyonerler, bu bölgede çok yoğun çalışıyor. Kazakistanda misyonerler tarafından kapısı çalınmadık, kitap, broşür ve hediye verilmedik tek bir ev dahi bırakmadılar."

Uzmanlar, ülkenin misyonerler için açık bir cennet haline gelmesine, Nazarbayevin Müslümanlardan çok korktuğu için izlediği anti- İslamcı politikalarının tesiri olduğunu da belirtiyorlar.

SSCB döneminin hemen sonrasında Kazakistan hakkında şöyle bir rakam vardı: Halkın yüzde 40 civarı Rus, Yüzde 40 civarı Rusla evli olan Kazaklar ve yüzde 20si de saf Kazaklardan oluşmakta.

Uzmanlar, son din değiştirmeler sonrasında Kazakistandaki "Müslüman Kazak kimliğinin tam anlamıyla bir yok olma tehlikesi içine girdiğini düşünüyorlar.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1175
Toplam Tekil 4062565
IP 18.221.165.246






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu