Başkırt tarihine Rus müdahalesi: Beş gözaltı - Dunya Bülteni - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Başkırt tarihine Rus müdahalesi: Beş gözaltı - Dunya Bülteni
Tarih: 01.09.2009 > Kaç kez okundu? 4656

Paylaş


Dünya Bülteni / Haber Merkezi



Başkortistan savcılığı, Başkırt tarihini yeniden yazmaya çalışan yerel tarihçileri gözaltına aldı. Rus Yanlısı Rahimov yönetimine muhalif olan Başkırt aydınlar "Ufa Gubernskaya" adlı internet sitesinde Rusya ya yönelik ciddi eleştirilerde debulunuyordu.

Rusya da günlük olarak çıkan Kommersant gazetesine göre Başkırt yönetimi tarafından gözaltına alınanlar arasında Başkortistan İşadamları Derneği başkanı Nikolay Şveçov, tarih uzmanları Sergey Orlov, İgor Kuçumov, etnografya uzmanı İldar Gabdrafikov ve toplum bilimci Konstantin Nesterov bulunuyor.

Yakalanan Başkırt muhalefetinin önemli isimleri "medyayı kullanarak bölücülüğü teşvik etmekle" suçlanıyor.



Başkortistan yönetimi tarafından hedef gösterilem "Ufa Gubernskaya" sitesi 2006 da kuruldu, sahibinin ise kimliği bilinmiyor. Sitede "Murtaza Rahimov rejimini mahkum etmek için toplumsal mahkeme"nin oluşturulması teklif edilmiş ve bu olay ülkede geniş yankı bulmuştu.



Site ayrıca Başkırt dilinin tüm okullarda eğitim dili olabilmesi için de mücadele veriyordu. Sitede 2008 yılında Ayrat Dilmuhammetov un yazdığı "P.çlere karşı yürütülen savaşlar" isimli kitap yayınlandı. Kitabın müellifi Dilmuhammetov Nisan ayında hapse atıldı ve bölücülükle suçlandı. Sitenin diğer çalışanları da „bölücülük“ suçlamasıyla savcılık tarafından gözaltına alındı.



Başkortistan da Ruslar tarafından yazılmış ve okullarda halen okutulan tarih kitaplarında Başkırtların 1554 yılında kendi istekleriyle Ruslara katıldığı iddia ediliyor!





Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=86151





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1365
Toplam Tekil 4065572
IP 18.119.125.135






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu