DOĞU TÜRKİSTAN’DA ETNİK SOYKIRIM UYGULANIYOR - Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’nin Yayınladığı Basın Bildirisi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









DOĞU TÜRKİSTAN’DA ETNİK SOYKIRIM UYGULANIYOR - Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’nin Yayınladığı Basın Bildirisi
Tarih: 31.08.2009 > Kaç kez okundu? 4373

Paylaş


26 Haziran 2009 tarihinde bir fabrikada zorunlu olarak çalıştırılan Doğu Türkistanlı genç kız ve erkeklerle Çinli işçiler arasında başlayan tartışma, Çinli işçilerin Uygur kızlarına sarkıntılıklarını devam ettirmeleri neticesinde çıkan olaylar, 200 kadar Çinlinin sopa ve demir çubuklarla gece yarısı Uygur gençlere saldırmalarının ardından katliama dönüşmüştür.

Oyuncak Fabrikası’nda meydana gelen ve sabaha kadar süren bu saldırılara güvenlik güçlerinin müdahalede bulunmayarak seyirci kalmaları, faillerin tutuklanmaması, aradan geçen bir haftalık süre içinde hiçbir adli soruşturmanın yapılmamış olması, aksine mağdur ve mazlum Doğu Türkistan gençlerinin abluka altında gözetime tabi tutulması, ölen ve yaralananların Doğu Türkistan’daki yakınlarını ve Doğu Türkistan halkını zoraki galeyana sevk etmiştir.

Demokratik tepkilerini ortaya koymak, saldıranların cezalandırılmasını talep etmek üzere 5 Haziran 2009 günü Doğu Türkistan’ın (Şincan Uygur Özerk Bölgesi) başkenti Urumçi’de düzenlenen masum protesto yürüyüşü Çin Güvenlik Güçleri tarafından kanlı bir şekilde bastırılmış ve kamuoyunun bilgisi dahilinde cereyan eden katliam gerçekleştirilmiş olup, zırhlı araçlarla göstericiler dağıtılmış, çiğnenmiş ve akabinde hedef gözetmeksizin açılan ateş sonucu ilk etapta 200 genç katledilmiştir. Yaklaşık 1000 kişi yaralanmış olup, bunun büyük kısmı Çin haber kaynaklarının da aktardığı gibi kritik yaralı olarak hastanelere sevk edilmişlerdir. Ne var ki hastanelerde Çinli doktorların tedaviyi yavaşlatması sebebiyle kritik yaralı olduğu söylenen gençlerin büyük kısmının bakımsızlıktan öldükleri ve cesetlerinin de sokaklara rastgele atılmışlardır. Nitekim 6 Haziran günü gecesi, görgü tanıklarının ifadelerine göre sokak köşelerinden 100’ün üzerinde ceset toplandığı bilinmektedir. Ölü sayısının 200’ün çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Ağır yaralı olarak sokak köşelerinde inleyen ve yardım talep eden gençlerimizin hastanelere götürülmeyip, bulundukları yerlerde darp edilerek öldürüldükleri veya ölmeye terk edildikleri öğrenilmiştir.

7 Haziran 2009 sabahından itibaren, aldığımız haberlere göre, Doğu Türkistan genelinde başkent Urumçi’de, Gulca, Kaşgar, Hoten şehirlerinde hayat durmuştur. Bölgenin dış dünya ile iletişimi çoğu zaman zaten engellenmektedir. İletişime kontrollü izin verilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı bilgi alınamamakla birlikte, özellikle Urumçi’de adeta “insan avı” başlatılmıştır. Yaşları 14 ila 30 yaş arasındaki Doğu Türkistan gençleri potansiyel suçlu olarak evlerinden alınarak gözaltına alınmaktadır.

8 Haziran günü saat 10.35’de aldığımız bir diğer habere göre, çeşitli mahallelerden toplanan gençlerin, kamyonlarla Urumçi’nin Yu en leung denilen semtinin yakınında, Seymaçen mahallesinin arka tarafında yer alan Hipodrom sahasına getirildikleri, gençlerin burada çırılçıplak soyuldukları, Çinli asker ve polisler tarafından sopalarla, cop ve demir çubuklarla darp edilerek insanlık dışı işkenceye tabi tutuldukları öğrenilmiştir. Doğu Türkistanlılara ait iş yerleri yağma edilmektedir. Olaylar çığrından çıkmış, kontrol edilemez noktaya ulaşmıştır. Adeta etnik bir soykırım uygulanmaktadır. Abartısız ifade etmek gerekirse bir nesil yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Evlerden bütün bilgisayarlar toplanmaktadır. Gösterilerin elebaşıları oldukları gerekçesiyle bazı gençlerimizin bulundukları yerlerde darp edildikleri, bu gençlerden üç kızımızın ise boğazları kesilerek öldürüldükleri ve cesetlerinin de sokağa atıldıkları gelen haberler arasındadır. Bugün itibariyle kritik yaralı olarak nitelendirilen ağır yaralıların ölüme terk edilmesi sonucu şehit edilenlerin sayısı 1000 kişiye ulaşmıştır. Hatta bazı kaynaklar ve görgü tanıkları bu sayının üç binlerde olduğunu söylemektedirler. Urumçi’de tutuklanan, gözaltına alınan gençlerin sayısı bilinmemekle birlikte sadece Kaşgar şehrinde 3 gün içinde 7 bin gencimiz evlerinden alınarak bilinmeyen yerlere götürülmüşlerdir. Bölgedeki Türk iş adamlarının önceki gün Urumçi’den kalkan uçağa binmelerine engel olunmuştur. Velhasıl bölgede sayın Başbakanımızın da ifadesiyle tam bir katliam yaşanmaktadır. Türklere yönelik bir etnik soykırım uygulanmaktadır…

Amerika’da kurulan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti; Uygur’uyla, Kazak’ıyla, Kırgız’ıyla, Özbek’iyle bir bütün olarak ayakta kalma mücadelesi veren Doğu Türkistan gençlerinin hak arayışlarının orantısız ve aşırı güç kullanarak şiddetle bastırılmasını protesto etmektedir.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti; katliam boyutuna ulaştığı anlaşılan ve Hitlervari, Mussoloni benzeri devlet terörünün durdurulması konusunda başta Pekin Hükümeti olmak üzere hür dünya ülkelerini, Birleşmiş Milletleri, Avrupa Parlamentosu’nu, AGİT’i, İslam Konferansı Örgütü’nü hatta Şanghay İşbirliği Örgütü’nü girişimde bulunmaya davet etmektedir.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti; özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin olaylara müdahil olmasını talep etmektedir. Türkiye’de yaşayan yaklaşık Doğu Türkistan kökenli soydaşlarımızın beklentisi bu yöndedir. Filistin’in, Gazze’nin haklı davasına gösterilen “resmi hassasiyetin” Doğu Türkistan için de gösterilmesi durumunda, olayların daha da üzücü boyutlara ulaşmasının önleneceği kanaatimiz vardır. Nitekim Sayın Erdoğan’ın, Sayın Arınç’ın, sayın Davutoğlu’nun sergiledikleri kararlı tavır ve onurlu duruş kardeşlerimize moral verdiği gibi, katliamın bir nebze de olsa yavaşlamasını sağlamıştır.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti; bu düşünceden yola çıkarak Pekin yönetimini daha itidalli olmaya, demokratik hak arayışlarına saygılı olmaya, Doğu Türkistan (Şincan Uygur Özerk Bölgesi)’daki yerel askeri güçlerin aşırı ve orantısız güç kullanmalarına engel olmaya davet etmektedir. Çin’de ve Doğu Türkistan’da etnik katliama dönüşen devlet terörünün son bulmasını başta BM olmak üzere hür dünyadan ve Pekin yönetiminden talep etmektedir.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti; Doğu Türkistan sorununun tehlikeli bir aşamaya geldiğini ve Çin Hükümeti’nin de bölge halkının endişelerini azaltmak için girişimde bulunulması gerektiğinden hareketle; 26 Haziran Guandoung’daki ve 5 Temmuz’da başlayan Urumçi’deki olaylarda göz altına alınan, tutuklanan Doğu Türkistan gençlerinin şartsız serbest bırakılmaları talep etmekte ve Guandoung’da olayların başlamasına sebep olanların ve katliama seyirci kalan yöneticilerin tutuklanmaları halinde bölgedeki olayların yatışacağı kanaatini hür dünya kamuoyu ile paylaşmaktadır.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti; bölgesel barış ortamını tehdit eden olayların durdurulması noktasında her türlü girişimde ve özveride bulunmaya açık olduğunu, gerekirse olayların büyümeden yatıştırılması amacıyla Ankara’nın veya BM ve Pekin’in güvencesinde bölgeye gidilebileceğini beyan etmektedir.

Bu vesile ile tüm dünyaya ilan etmekteyiz ki, biz kendi topraklarımızda özgür ve bağımsız yaşamanın öncesinde barış içinde ve insanca yaşamak istiyoruz. Kendi milli ve dini kimliğimizi koruyarak, kendi kültürümüzü yaşamak istiyoruz… İnsanca yaşama ortamının sağlanması konusunda “Ankara”nın bütün uluslararası mekanizmaları harekete geçirecek şekilde girişimde bulunması vicdani, milli ve insani bir borçtur… Bu mazlum ve mağdur dava, BM’ler gündemine taşınmalıdır. Bu insani dâvânın ve bu dâvâya baş koyanların asla ve asla Soros benzeri vakıflardan beslenenlerin ihtiras ve çıkarlarına heba edilmesinin önüne geçilmelidir.

İslam ülkelerinin özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye’nin, diğer Türk Cumhuriyetleri’nin ve Rusya, Avustralya, Tayvan, Hindistan ve Japonya’nın Urumçi’den, Kaşgar’dan yükselen imdat çağrılarına kayıtsız kalmayacakları inancımızı ve halkımızın bu haklı beklentisini kamuoyu ile bir kez daha paylaşırken, dertlerimizle ilgilenenlere minnet ve şükran dileklerimizi iletiyoruz. Temmuz 2009

İSMAİL CENGİZ

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Sözcüsü

Doğu Türkistan Milli Merkezi Enformasyon Müdürlüğü

Tel&Faks : 0212.558 69 63 – 558 27 09









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1671
Toplam Tekil 4067806
IP 3.12.34.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu