İRAN, PATRİOTLAR NEDENİ İLE TAVIR KOYUYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İRAN, PATRİOTLAR NEDENİ İLE TAVIR KOYUYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.12.2012 > Kaç kez okundu? 3617

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



İRAN, PATRİOTLAR NEDENİ



İLE TAVIR KOYUYOR…



Türkiye’nin NATO’dan istediği patriotlar nedeni ile özellikle Rusya ve İran ile olan ilişkilerimiz daha da gerilmeye başladı. Türkiye, bu patriotları Suriye’den gelebilecek tehlikeye karşı konuşlandıracağını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yaptığı bir günlük iş ziyaretinde Başbakan Erdoğan’a bu füzelerin tehlikeli olacağını söylemiş, rahatsızlıklarını da açık bir dille ifade etmişti. Putin, daha da ileri giderek Suriye’den böyle bir tehlikenin gelmesinin mümkün olmadığı görüşünde olduğunu da vurgulamıştı.



Zaten içte ve dışta yapılan tartışmalar, Türkiye’de konuşlandırılan patriotların Suriye’ye karşı değil, İran’a karşı olduğu da söyleniyor. Bu nedenle, İran da Rusya gibi patriotlara tepki gösteriyor. İranlı yetkililer de “Bu bir savaş nedenidir” diyorlar.



İRAN, TÜRKİYE’Yİ DÜŞMAN GÖRÜYOR



Şimdi gelelim bugüne.



Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat’ı 17 Aralık’ta Konya’da yapılan Mevlana Şeb-i Arus gösterileri için davet etmişti. Bu davetin İran tarafından önce kabul edilip, daha sonra Ahmedinecat’ın törenlere katılmayacağı haberi hem Türkiye’de, hem de dışarıda çeşitli yorumlara neden oldu. Hiç kuşkusuz davet ve davetin reddi, zamanlama bakımından önemsenmelidir.



İran’da yayın yapan TV’ler ve gazeteler, Türkiye’deki patriotlar için şu ortak görüşte birleşiyor, buna bir göz atalım:



“Türkiye’nin istediği patriotların hedefi İran’dır. Batı bütün hesaplarını İran için yapıyor. Komşumuz Türkiye ise, Batı’nın bu şeytanlığına hizmet ediyor. Bütün dünya bilmelidir ki, İran’ın gücünü kırmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Patriotların Türkiye’de konuşlandırılması da bizim için bir savaş nedeni olacaktır.”



Daha açık ifade ile İran artık Türkiye’yi bir düşman olarak görüyor, Türkiye’ye güvenmiyor.



PATRİOTLARA TEPKİLER ÇOĞALIYOR



Bu tür yayınlar sıkça yapılıyor. İran resmi haber ajansı ise buna benzer açıklamaları sürekli olarak servise koyuyor. Görebildiğimiz kadarı ile İran her şeyi ile adeta Türkiye’ye karşı üstü örtülü bir savaşı başlatmış görünüyor.



Komşularımızla olan ilişkilerimiz zaten bozulmuştu. Patriotlar, bu ilişkilerimizi daha da sıkıntıya sokacak. Çünkü İran ile ir birlikte hareket eden Irak bile, patriotlara dikkat çekiyor ve bunun bölge için çok tehlikeli sonuçlar çıkaracağını söylüyor. Böylece patriotlara karşı çıkmayan komşumuz kalmadı.



İşte, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat’ın Türkiye programını iptal etmesinin nedeni de bizce budur. Ne acıdır ki, ilişkiler bu denli kopma noktasına gelmiş bulunuyor. Rus Televizyonu RT, İran Genelkurmay Başkanı General Hasan Firuzabadi’nin Türk-Suriye sınırına NATO füzelerinin konuşlanmasının dünya savaşına zemin hazırlayabileceği yönündeki sözlerinin hemen ardından İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat’ın planını birden bire değiştirerek Türkiye’yi ziyaretini iptal etmesini, Patriotlara karşı bir tepki olarak değerlendirdi.



“TÜRKİYE İSRAİL’İ KORUYOR”



Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda, komşularımızın patriotlara karşı tepki yağdırdığı gerçeği ile karşılaşmış oluyoruz. Bu konu öyle görünüyor ki, bugünkü hali ile de sınırlı kalmayacak. Çünkü Türkiye içinde de patriotlara karşı olanların tepkileri büyüyor. Özellikle de yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesi daha da tepkileri artırıyor.



Daha önce Füze Kalkanı’nın Malatya Kürecik’e konuşlandırılmasına da büyük tepki veren İran, şimdi de patriotların, füze kalkanına destek için Türkiye’ye getirildiğini söylüyor. Bu hazırlıkların da İran’dan İsrail’e yapılacak bir saldırıyı önlemek amacı ile yapıldığını duyuruyor. İran, aynı zamanda Türkiye’yi İsrail ile işbirliği yapmakla da suçluyor. Bu konuda yapılan yayınlarda da “Türkiye, Suriye’yi koruyor” deniliyor.



Patriotların yerini biz belirleyecektik, düğmesi de elimizde olacaktı. Yer, NATO tarafından tespit edildi, düğme de bizde olmayacak. Bu konuda kafaların karışık olduğunu belirtelim. Kaldı ki, patriotlar için yabancı askerler ülkemize gelecek. Bunların tümün giderlerini de biz karşılayacağız. Patriotlar bilmecesi ile tartışmalar öyle görünüyor ki daha çok konuşulacak, tartışılacak. Bunun yanı sıra komşularımızla olan ilişkilerimizn ise hangi noktaya dayanacağını tahmin edemiyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 585
Toplam Tekil 4068506
IP 3.142.173.227






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap