MAKEDONYA’YA SEVGİ VE DOSTLUK SELİ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









MAKEDONYA’YA SEVGİ VE DOSTLUK SELİ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 16.09.2012 > Kaç kez okundu? 4260

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



MAKEDONYA’YA SEVGİ VE



DOSTLUK SELİ…



Makedonya’nın Türkiye için büyük bir önem taşıdığını söylemeye gerek var mı bilemiyoruz? Osmanlı’nın yıllardır hüküm sürdüğü bu topraklarda yaşayan soydaşlarımızla bugün gerektiği kadar ilgilenebiliyor muyuz? Onların sorunlarına eğilebiliyor muyuz? Türkiye’den ve Türklerden koparılmak istenilen ve özellikle gençler üzerinden uygulanan asimilasyon politikalar karşısında önlemlerimiz var mı?



Türkiye’nin son yıllarda Makedonya’ya açılmaya başlaması ve bunu da özellikle sivil toplum teşkilatlarınca yürütülmesi hiç kuşkusuz sevindirici ve umut vericidir. Nitekim bunun son örneğini geçenlerde gördük.



MAKEDONYA’YA BİR DOST SELAMI



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği tarafından “Makedonya’ya Bir Dost Selamı” adı altında yapılan etkinlikler, Türkiye’nin bu kardeşlerimize hiçbir zaman ilgisiz kalmayacağı gerçeğini bir kez daha ortaya koyması açısından önemlidir. Balkan Savaşları’nın 100.yıldönümü nedeni ile gerçekleştirilen bu etkinliklerde kardeşlerimize sevgi, muhabbet ve dostluk götürülmüştür. Onların yalnız olmadığı ve olmayacağı vurgulanmıştır.



Vardar Nehri’nin ikiye ayırdığı Üsküp, tarihi eserleriyle manastır, Büyük İskender’in doğduğu antik kent Hereklia, dinler mozaiği Kalkandelen incisiyle dillere destan ünlü sayfiye kenti Ohrid, tarihi, kültürü ve mutfağı ile bütünleşmiş Makedonya onu görmeye gelen konuklarına adeta bir renk cümbüşü yaşatıyor. İşte bu nedenle Üsküp Alexander Havaalanı’nda Murat Solakoğlu’nun açtığı fotoğraf sergisi bu zenginliklere ayrı bir renk katmıştır. Makedonya’ya götürülen bir dost selamı’nda bu serginin ayrı bir yer tuttuğunu da belirtelim.



“ NEREDE TÜRK VARSA ORADA OLACAĞIZ”



05-09 Eylül 2012 tarihleri arasında Makedonya’ya yapılan etkinliklerden sonra Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren ile görüştük. Gezinin son derece iyi geçtiğini, çok faydalı olduğunu, bundan sonra da Makedonya ile daha sıkı bağların oluşmasında etkin rol alacaklarını belirtti. Kendisini dinleyelim:



“ Biz, nerede Türk varsa orada olacağız. Onlarla bağlarımızı daha da güçlendireceğiz. Makedonya, bu açıdan bizim için önem taşıyor. Gezimiz ve etkinliklerimiz sonrası Makedonya ile ilgili bir değerlendirme raporu hazırladık. Üsküp-Ohri’deki temaslarımız ve görüşlerimiz bu raporda yer aldı. Bunu da ilgili yerlere ulaştırdık. Kardeşlerimizle gerçekleştirdiğimiz ekonomik ve kültürel işbirliği buluşması bundan böyle daha da genişletilerek sürdürülecektir. İstanbul Milletvekili ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi ( KEİPA ) Türk Grup Başkanı Dr. İsmail Safi Başkanlığında yaptığımız bu dostluk buluşması, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkiler açısından da önem taşıyor. Bu buluşmada KEİPA’nın yanı sıra Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, Avrasya Sivili Toplum İşbirliği Derneği ve İstanbul Esenler Belediyesi de yer almıştır. Organizasyon kapsamında Makedonya’da bir dizi kültürel ve sanatsal etkinlik ile ekonomik konularda da karşılıklı görüşmeler yapıldı. Organizasyona Türkiye’den çok sayıda iş adamı ve milletvekili de katıldı. Biz, Makedonya’ya dostluk, sevgi ve kalıcı birliktelik götürdük. Türk ve Makedonya’nın dost ve akraba halkları ortak kültürümüzün hep birlikte yeniden şekillendirilmesi için de yeni bir başlangıç yaptık. Temennimiz, bu kardeşlik ve dostluk bağlarımızın kopmayacak düzeye gelmesi ve örnek olmasıdır.”



SEVGİ VE DOSTLUK SELİ



Makedonya’ya yapılan dostluk buluşmasında Çaykur’un da bu ülkede Türk çayını tanıtması ayrı bir yer tutuyor. Çünkü yapılan araştırmalarda Makedonya’da Türk çayı yok denilecek kadar az bulunuyor ve tüketiliyor. Daha doğrusu bu damak tadı unutulmaya yüz tutmuş. Çaykur, yeni girişimi ile Türk çayının bu dost ve kardeş ülkede de içilmesi ve tüketilmesi konusunda bir çalışma başlatmış. Çaya büyük bir talebin olması da hiç kuşkusuz önemlidir. Dünyaya açılma kararı alan Çaykur’un bu girişimi Makedonya’dan başlatmasını da olumlu buluyoruz.



Üsküp’te faaliyette olan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, daha aktif hale getirilecek. Bugünlerde yoğun bir çalışma programı uygulayan Merkezde kursiyer öğrencilere çeşitli sanatsal dersler veriliyor. Bu dost ve kardeş ülkede giden heyetin bu merkezi ziyaret etmesi, kursiyer öğrencilerle sohbet edilerek sıkıntıların yerinde tespit edilmesi de gelecekte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin yeniden şekillenmesinde de mutlaka yararlı olacaktır.



Nereden bakacak olursak olalım, Makedonya’ya yapılan bu buluşma son derece yararlı olmuştur. Bu tür buluşmalar ve etkinlikler bundan sonra da aynı hız ve tempoda sürdürülmesi gerekliliğine inanıyoruz. Sevgi ve dostluk seli Makedonya başta olmak üzere bütün Türk yurtlarına yayılmalı, kan bağımız olan kardeşlerimizle kucaklaşmalarımız sürdürülmelidir. Bu alanda Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin çabalarını da yürekten alkışlıyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 17
Dün Tekil 758
Bugün Tekil 768
Toplam Tekil 4236898
IP 44.200.94.150






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























6 Rebi 'l-Ahir 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Onlara Allah T rk Ad n verdi ve Onlar yery z ne hakim k ld .
(Ka garl MAHMUT)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.312 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu