Özbekistan’ın Bağımsızlık Yıldönümü - Prof. Dr. İsa Kayacan - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Özbekistan’ın Bağımsızlık Yıldönümü - Prof. Dr. İsa Kayacan
Tarih: 26.11.2008 > Kaç kez okundu? 9054

Paylaş


Ülkelerin bağımsızlık yıldönümleri anlam taşır, coşkuyla, gururla kutlanır.

Özbekistan, 1990’lı yılların ortalarında bağımsızlığına kavuştu. 01 Eylül 2008 tarihi bu bağımsızlığın 17 nci yılıydı. Süleyman Merdanoğlu’ndan aldığımız bilgilerden hareket ederek, biraz özbekistan’dan sözedelim:

Özbekistan’da piyasa ekonomisi ve güçlü bir sivil toplum oluşturmaya yönelik şekillendirildi. 2005 yılında Senato ve Yasama olmak üzere iki katmanlı parlamento çok partili sistem içinde oluşturuldu.

İstikrarlı bir ekonomik büyüme görülen Özbekistan’da eğitime önem verilerek çalışmalara başlandı. Sonuçlar alınmaya başlandı.

Eğitim sisteminde reformların başarılı şekilde hayata geçirilmesi, özgür düşünen toplumun oluşturulmasında etkili oldu. Genç nüfus, eğitim, bilim, politika ve üretim alanlarında oldukça sevindirici sonuçların alınışının görülmesini sağlamaktadır.

TARİHE GÖZ ATMAK

Bilinen gerçeklerden biri; XIX. YY’ın ikinci yarısında Türkistan Çar Rusya’sı tarafından isitlaya uğradı. Bu dönemde bir çok mescit ve medrese kapatıldı. Din ve İlim adamları öldürüldü. Kütüphanelerde bulunan pek çok kitap, zengin kaynaklar yağmalandı, yok edildi. Dünyaya ilmin değişik alanlarında büyük ustalar yetiştiren millet” okur-yazar değil” yalanıyla tanıtıldı, kandırıldı.

Yine biliniyor ki; 1911 yılında sadece, Taşkent’te 349 mescit-okul ve 26 medrese faaliet gösteriyordu. Ne yazık ki, sonradan bu mescitlerin birçoğu depolara, domuz yetiştirilen yerlere, din tüşmanlarının müze ve propaganda merkezlerine dönüştürüldü.

1924 yılında merkezin talimatıyla Özbekistan’da faaliyette olan medrese ve mescitlerin hemen hemen tamamı kapatıldı. Özellikle otuz yıllık Stalin şahsına tapınma dönemi, müslümanlar için çok zor bir sınav dönemi oldu.

ÖZBEKİSTAN’da

Özbekistan’da 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren idam cezası kaldırılarak, yerine insan öldürme ve terörizm cinayetlerine uygulanacak müebbet hapis cezası getirildi. Adı geçen ceza kadın ve 18 yaştan küçük çocuklara, ayrıca 60 yaştan büyük yaşlılara uygulanmaktadır.

Cumhurbaşkanının kararnamesine göre; Temmuz 2008 tarihinden itibaren Özbekistanda bağımsız yargı sisteminin demokrasileştirme ve liberalleştirmesi ile ilgili araştırma merkezi oluşturuldu.

Özbekistan’da insan haklarıyla ilgili bir Enstitü faaliyete geçirildi. Vatandaşların hakları ve özgürlüklerinin korunması bağlamında, insan ticareti ile mücadele konusuna öncelikli olarak önem verilmeye başlandı.

SİVİL TOPLUMUN

Özbekistan’da, sivil toplumun gelişmesi için değişik adımlar atıldı, çalışmalar devlet politikası haline dönüştürüldü. Bunlardan en belirgin olanı; 5 binden fazla devlet ve ticari olmayan kuruluşun özgürce gelişmesini sağlayacak, hukuki alt yapı şekillendirildi, işler hale getirildi.

Hızla gelişen bir ülke olma özelliğini taşıyan Özbekistan’ın önümüzdeki yıllarda elde edeceği başarılar, yukarıda vermeye ve anlatmaya çalıştıklarımızın üzerine konulacak, Özbekistan kendinden sözettiren önemli ülkeler arasına katılacaktır. Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

Mart 1993’de yayınladığım ve 100 ncü kitabım olan “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri”nin 185 ve 204 ncü sayfalarında 31 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını kazanan Özbekistan’ın geniş olarak anlatıldığını da burada kaydetmeliyim.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 985
Toplam Tekil 4067119
IP 3.138.101.95






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.908 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu