SURİYE’DEN KAÇANLAR KUZEY IRAK’TA EĞİTİLİYOR - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE’DEN KAÇANLAR KUZEY IRAK’TA EĞİTİLİYOR - Necdet SİVASLI
Tarih: 26.07.2012 > Kaç kez okundu? 3705

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE’DEN KAÇANLAR KUZEY



IRAK’TA EĞİTİLİYOR



Suriye’den kaçarak Kuzey Irak’a sığınan Kürt sığınmacılar, burada Barzani ve İsrail tarafından eğitiliyor. Gelen istihbaratlara göre şu ana kadar Kuzey Irak’a 5 binin üzerinde Suriyeli Kürt mülteci bulunuyor. Bunlar için geniş barınma ve eğitim alanları kurulmuş. Suriye’deki krizi fırsata çevirmek için kolları sıvayan peşmergebaşı “Artık bu coğrafyada buralar bizden sorulacak” diyerek de meydan okuyor.



Barzani, daha sonra yaptığı açıklamalarda da “Suriye’den kaçan Kürt gençleri eğitiyoruz. Ordu çekilince onları o bölgeye yerleştireceğiz” diyerek gerçek niyetlerini de ortaya koyuyor. Çünkü Barzani yıllardır bölgede böyle bir krizin doğmasını bekliyordu ve şimdi bu krizi lehine çevirmenin keyfini yaşıyor. Hiç merak etmeyin, bu adam güçlendikçe, dış desteği sağladıkça yakında her zamanki gibi yine Türkiye’nin iç işlerine karışacak, bilinen tehditlerini savurmaktan geri kalmayacaktır.



BÖYLE BİR OLUŞUMU ABD İSTİYOR



Burada şu noktaya dikkat:



Barzani, eğitilmiş 2 bin kişilik peşmergeyi Suriye’nin kuzeyine gönderiyor. Ardından TIR’lar dolusu silah sevkiyatı yapılıyor. Bunlar, ABD’nin bilgisi dışında yapılabilir mi? Kesinlikle verilecek yanıt “Hayır” olacaktır. Barzani, ABD’nin izni olmadan tuvalete bile gidemez. Bir de bunun yanına İsrail’i ekleyecek olursak, bölgede oynanmakta olan büyük oyunu çok daha rahatlıkla görüp analiz edebiliriz.



Daha önce, Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın uzantısı PYD’nin yönetime el koymasından sonra Barzani, eğitilmiş 2 bin peşmergeyi ellerini kollarını sallayarak bu bölgeye göndermişti. PYD’nin aktif halde 7 bin milisinin bulunduğu ve bunların da iyi eğitimli olduğu söyleniyor. Ardından da 2 TIR dolusu ağır silahların bu bölgeye takviye edildiğini biliyoruz. Başbakan Erdoğan, bu gelişmeleri değerlendirirken “ Türkiye olarak PKK ile PYD’nin oradaki yapılanmasına karşıyız. Onlara eyvallah demeyiz, saldırı olursa Suriye’ye gireriz” demişti.



BÜTÜN HEDEF SİRAİL’İN GÜVENLİĞİ



Şimdi, Suriye’den daha çok gencin Kuzey Irak’a gelmesine çalışılıyor. Bunlar eğitilecek, silahlandırılacak ve gerektiği zaman Suriye’ye gönderilecek. Bölgede daha güçlü bir Kürt oluşumunun yapılanmasına çalışılacak. BOP çerçevesinde bölgede kurulması planlanan Büyük Kürdistan’ın da temeline yeni taşlar eklenmiş olacak. Hiç kimse sızlanmasın, dövünmesin böyle bir oluşumu ABD, İsrail ve Batı destekliyor. Bütün bu gelişmeler de daha önce kurulan plan çerçevesinde sürdürülüyor.



Bölgede bütün hedef İsrail’in güvenliği ve toprak bütünlüğüne yeni halkalar eklenmesidir. Bölgede kurulması hedeflenen büyük Kürdistan, aynı zamanda İsrail’in bölgedeki kalesi ve güvencesi de olacaktır. Bunların hesabı kitabı yıllar önce yapılmış, haritalar bile çizilmişti.



Irak’ın işgalinden sonra Kuzey Irak’ta peşmergebaşı ile İsrail arasındaki ilişkileri enine boyuna bu sütunlarda dile getirmiştik. Kuzey Irak’ta Mossad ajanları ve subayları peşmergeleri eğitmiş, isilahlandırmış, hatta PKK’ya bile örtülü destek vererek bölgedeki bugünkü oluşumda önemli rol oynamışlardı. Biz, hala neyin hesabını yapıyoruz? Etrafımız kuşatılmış duruma geldi. Bütün bunlar bugünkü AKP Hükümeti’nin yanlış politikalarının eseridir. Göz göre göre yanı başımızda PKK ile komşu haline geliyoruz, bütün bunlar olurken hala boş sözlerle kendimizi kandırıyoruz, kamuoyunu yanıltıyoruz.



BARZANİ’DEN YARDIM DİLENİYORUZ



Suriye konusunda hesaplar ters tepmiştir. Bunun mimarları da Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’dur. Davutoğlu, hiç kimse alınmasın, gücenmesin ama Türkiye’nin başını belaya sokmuştur. Türkiye, Suriye konusunda bir çıkmazdadır ve burada kazanan İsrail’dir, Barzani’dir, PKK’dır. Hiç kimse ortaya çıkıp, “Bizim şu noktada, şu konuda şu kazancımız vardır” diyemez. Suriye konusunda ABD’nin ve Batı’nın oyununa geldiğimizi düşünüyoruz.



İşin en acı noktası nedir biliyor musunuz?



Daha düne kadar Türkiye’nin önünde eğilen peşmergebaşı Barzani’den şimdi olup bitenler konusunda yardım bekleme noktasına gelmemizdir. Bizi bu durumlara bugünkü AKP kafa yapısı düşürmüştür. PKK’nın ana babası Barzani’yi bugünkü konuma getiren de AKP politikaları olmuştur. Hala bu yanlış politikalarda neden ısrar ediliyor bunu anlatma da zorlanıyoruz.?



Palazlandıkça, ABD ve İsrail’in desteğini arkasında gördükçe zaman zaman ortaya çıkıp Türkiye’yi bile tehdit etmekten kaçınmayan bu Türk ve Türkiye düşmanı daha başımıza ne çoraplar örecek zaman içinde bunları da göreceğiz. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bu adamın ayağına kadar gidip yardım dilenmesini de bir türlü içimize sindiremiyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 700
Toplam Tekil 4062091
IP 18.217.67.225






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu