TÜRKİYE-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİ GÜMÜŞHANE’DE DEĞERLENDİRİLECEK - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİ GÜMÜŞHANE’DE DEĞERLENDİRİLECEK - Necdet SİVASLI
Tarih: 27.05.2012 > Kaç kez okundu? 4806

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRKİYE-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİ



GÜMÜŞHANE’DE DEĞERLENDİRİLECEK



Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarına kavuşmalarının 20.yıldönümü nedeni ile bugüne kadar çok çeşitli etkinlikler yapıldı, halen de yapılıyor. Buradaki hedefi, Türk cumhuriyetleri arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek, sorunları ortadan kaldırmak ve kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmek olarak değerlendirebiliriz. İşte, buna da Avrasya Ekonomik İlişikler Derneği çok güzel öncülük ediyor.



Şimdi de yine Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin öncülüğünde, Gümüşhane Valiliği, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği ve Gümüşhane Üniversitesi işbirliği ile “Diplomatik İlişkilerinin 20.yılında Türkiye-Kazakistan İlişkileri” konulu uluslar arası toplantı düzenleniyor. 2 Haziran 2012 tarihinde yapılacak olan bu toplantıda Türkiye-Kazakistan ilişkileri masaya yatırılacak ve enine boyuna tartışılacak. Toplantı sonunda da bir sonuç bildirisi yayınlanacak.



KAZAKİSTAN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ



Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor. Çünkü Kazakistan Türkiye’den sonra Türk Dünyasının en önemli ülkesi olarak kendisini gösterdi. Nüfusu Özbekistan’dan 12 milyon kadar az olmasına karşılık ekonomisi Özbek ekonomisinden kat kat fazlasına ulaşmış bulunuyor. Kazakistan’ın bir başka çarpıcı özelliği de bağımsızlığından bu güne kadar Orta Asya Cumhuriyetleri içinde siyasi ve ekonomik açıdan daha istikrarlı ve tutarlı bir çizgide bulunmasıdır.



Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbeyev’in, işe istikrara önem vererek başlaması, reform paketini iyi işletmesi, muhalefetin sesini dinlemesi ve ülkesinin kalkınmasında iyi bir kadro ile çalışması bugün bu ülkeyi bölgenin en önemli ülkesi konumuna taşımıştır. Başbakan Erdoğan’ın son Kazakistan gezisinde birçok konuda anlaşmanın imzalanması da Türkiye-Kazakistan ilişkilerine yeni bir boyut kazandırmıştır. Kazakistan ile Türkiye’nin stratejik ortaklığı da bu anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Böylece Kazakistan bölgede Türkiye için çok daha önemli bir devlet haline gelmiş bulunuyor. Aslına bakılacak olursa, bu ülkeye daha yakın olmak, daha çok yatırım fırsatlarını değerlendirmek durumundayız. Bu toplantılar işte bu açıdan da önem taşıyor.



Kazakistan’a Türk yatırımcıların yatırım tutarı şu an için 2 milyar Dolar tutarında bulunuyor. Bu yeter mi, hayır. Bu ülkeye Amerika’nın yaptığı yatırım tutarının 70 milyar Dolara dayandığını gördüğümüzde bunun yetersizliğini daha iyi anlayabiliriz.



AVRASYA’NIN PARLAYAN YILDIZI



Ankara’da Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen KKTC ile ilgili çalıştayda Ekoavrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ile görüşmemizde Eren Kazakistan ile ilgili toplantı konusunda özetle şunları söylemişti:



“Kazakistan’ı Avrasya’nın parlayan yıldızı olarak görüyoruz. Zaten, toplantı öncesi bir de fotoğraf sergisi açılacak. Sergi, “Avrasya’nın Parlayan Yıldızı Kazakistan” adını taşıyor. Konuşmalar arasında bir de Kazakistan tanıtım filminin gösterimi yapılacak. Amacımız, Türkiye ile bölgede giderek daha çok önem kazanan Kazakistan arasındaki ilişkiler daha da güçlendirmek, varsa sıkıntıları giderecek önlemlerin alınmasını sağlamaktır. Gümüşhane Üniversitesi Kültür Salonu’ndaki bu toplantının da daha öncekiler gibi seviyeli, başarılı ve geleceğe ışık tutacak boyutlarda geçeceği inancı içindeyim. Emeği geçen herkese de şimdiden teşekkür etmek istiyorum.”



BÜTÜN YÖNLERİ İLE KAZAKİSTAN



Gümüşhane’deki toplantıda, Türkiye-Kazakistan ilişikleri bütün boyutları ile ele alınıp değerlendirilecek. Açılış konuşmasını Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren’in yapacağı toplantıya Düsen Kaseinov,(TÜRKSOY Genel Sekreteri) Halil Akıncı,( Büyükelçi, TÜRKKON Genel Sekreteri) Prof.Dr. İhsan Günaydın, ( Gümüşhane Üniversitesi Rektörü),Mustafa Canlı,( Gümüşhane Belediye Başkanı) Doç.Dr. Kemalettin Aydın,( Gümüşhane Milletvekili) Feramuz Üstün,( Gümüşhane Milletvekili), Dr. İsmail Safi,( İstanbul Milletvekili-KEİPA Türk Grup Başkanı) Haluk İpek, ( Ankara Milletvekili) Janseyit Tüymabayev (Kazakistan Ankara Büyükelçisi) ,Dr. Yusuf Mayda (Gümüşhane Valisi) de katılacaklar.



Biz, başarılı geçeceğine inandığımız bu toplantının programını da sizlere vermek istiyoruz:



Oturum Başkanlığını Prof.Dr. Hayati Aktaş’ın yapacağı toplantıda Doç Dr. Zhanat Momynkulov (Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi) Kazakistan’da Türkiye ve Türk Algısı” konulu konuşmasını yapacak. Ardından Doç.Dr. Tuğrul İsmail (TOBB Üniversitesi) “Tarihten Günümüze Türkiye-Kazakistan İlişkileri”ni masaya yatıracak. Doç Dr. Zübeyde Shadkam (Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi) “Eğitim Alanında Kazakistan-Türkiye İlişkileri” konusundaki konuşmasını yapacak. Yard. Doç.Dr. Kürşat Zorlu (Ahi Evran Üniversitesi) ise “Kazakistan’ın Gelişiminde Nursultan Nazarbayev’in Liderlik Rolü”nü anlatacak. Yard. Doç Dr. Ahmet Şimşek (Kastamonu Üniversitesi) “Kazakistan’da geçmişten Günümüze Dini Yaşam” konulu konuşmasını sunacak. Son olarak Dr. Hasan Oktay (KAFKASSAM) “Dünya Enerji Politikaları Açısından Kazakistan ve Hazar Enerji Havzası” nı anlatacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1434
Toplam Tekil 4065641
IP 18.226.185.207






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu