Türk ve Kayık Adaları – Hayri Üstün - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türk ve Kayık Adaları – Hayri Üstün
Tarih: 23.11.2008 > Kaç kez okundu? 28075

Paylaş


Türk ve Kayık Adaları. İnsan bu ismi duyunca önce biraz şaşırıyor. Böyle bir ülke mi var ? Bu ülke nerede ?

Kuzey Atlas Okyanusundaki bu Türk yurdu Bahama’nın güneydoğusunda bulunmaktadır. Yakın olduğu ülkeler Amerika ve Küba’dır. ABD şehirleri olan New York’a uçak ile 2,5 saat Miami’ye uçak ile 1 saattir. Başkenti “Büyük Türk” tür. Ülke 8 büyük 30 küçük toplam 38 takım adadan meydana gelmektedir. Bu adaların sadece %8 inde yerleşim bulunmaktadır. 389 km’lik sahil şeridi ile büyük bir gezinti (turizm) gücüne (potansiyeline) sahiptir. Ülkede 25.000 den fazla insan yaşamaktadır.

Siyah Türk ?

Türk ve Kayıt Adalarında ikamet edenlerin büyük çoğunluğu 389 km’lik sahil şeridinin yarattığı gezinti olanağında çalışmak için Haiti ve Dominik Cumhurriyeti’nden göçmüştür. Bu yüzden nufüsun yarıdan fazlası siyahtır.

Fes yüzünden adı Türk’müş doğru mu ?

Hayır, bu kesinlikle yalandır. İngilizlerin dediğine göre adanın adı, adada yetişen kaktüslerin Osmanlı fesine benzediğinden gelmektedir. İngilizler nasılda dayanaksız yalan atıyorlar değil mi ? Ada 16. yy dan bu yana İspanyol, İngiliz ve Fransızlar arasında el değiştirmiştir. Fakat Osmanlı fes ile 2. Mahmut zamanında 3 Mart 1829 tarihinde tanışmıştır. 16. yy da ada İspanyol himayesindeyken adı Türk adalarıydı. 1688’de Coronelli isimli italyan haritacının haritasında ülkenin ismi Türk Adaları olarak geçmektedir.

Nerden geliyor bu Türk adı ?

15. yy’da Kemal Reis gibi Osmanlı denizcilerinin kısa aralıklarla buralarda barınmışlardır.. İstanbul’un fethinden sonra 15. 16. ve 17. Yüzyıllarda Osmanlı Denizcileri’nin Akdeniz ve Atlantik’e yelken açarak bu sularda çeşitli adaları uzun yıllar ellerinde tutup korsanlık faaliyetleri gösterdikleri bilinmektedir. Ayrıca Piri Reis’in haritasına bakacak olursak, adanın bulunduğu 21; 45 Kuzey, 71; 35 Batı kordinatlarında kayık resimlerini görürüz. Piri Reis’in haritası hala bir sır şeklindedir. Başkent Büyük Türk’ün isminin “Büyük Türk” olarak anılan Kanuni Sultan Süleyman Han’dan geldiği düşünülmektedir.

Küba’nın Ankara Büyükelçisi E. G. Abascal konuyu teyit eden açıklamaları bulunmaktadır.

"Caicos kelimesi, Türkçe’deki kayıktan geliyor. Adanın adı Türkler’in burada bulunduğunu gösteriyor. Küba’nın en meşhur bir bölgesinin adı Matatorcos, yani Türklerin öldüğü yer! Bunun bir felaket sonucu olduğunu dair bilgiler var. İspanyol gemisi San Agustin 28 Şubat 1596’da Havana’ya geldiğinde mürettebatın 45’i Müslüman, bazılarının adları Ramazan, Recep, Yusuf, Ali, Hüseyin idi. Batı Anadolu ve Karadeniz’den gelmişlerdi. 1640 yılında Küba’nın güneyinde bir İngiliz ticari gemisi Türk korsanları tarafından ele geçirilmiş."

Bu açıklamalar ışığında ecdadamızın Amerika’yı Kristomb Colomb’dan daha önce keşfettiğini ortaya atabiliriz. Sizcede öyle değil mi ?

Kaynakça

Turk and Caicos Islands/European Community Development Cooperation - Single Programming Document for EDF 9

http://www.grandturk.tc/

http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay= Turizm_cennetinde__korku_imparatorlugu_krizi_188186_30&Newsid=188186

http://www.undercurrent.org/UCnow/dests/TurksCaicosInfo.shtml

http://www.tcimall.tc/turks/index.htm

http://www.tcimall.tc/government/index.htm

http://www.caribdaily.com/news-highlights/turks-caicos/

http://tr.wikipedia.org/wiki/II._Mahmut

http://tr.wikipedia.org/wiki/Fes_(%C5%9Eapka)

http://www.barbaros.biz/Atlas_Okyanusunda_Bir_Turk_Ulkesi.htm

http://www.turania.com/showthread.php?t=2817

http://tr.wikipedia.org/wiki/Turks_ve_Caicos_Adalar%C4%B1

http://tr.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis

http://www.turania.com/showthread.php?t=2817



Ekler











Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 23
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 670
Toplam Tekil 4066804
IP 13.59.136.170






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu