SURİYE’DE TÜRKMEN BELASI! - Av. Özcan PEHLİVANOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE’DE TÜRKMEN BELASI! - Av. Özcan PEHLİVANOĞLU
Tarih: 03.10.2011 > Kaç kez okundu? 4492

Paylaş


Bugün Türkiye’nin güneyinde yer alan sınır komşularımız Irak ve Suriye’de olağanüstü bir dönem yaşanıyor.

Her ne kadar üstü örtülmeye çalışılsa da bu iki ülkede nüfusun çok önemli bir kısmı Türkmen yani Türktür.

Irak Türkmenleri, Musul – Kerkük vesilesi ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemine bir çok müessif olay sonucu gelmiştir. Buna karşılık Suriye Türkmenleri için Türkiye ve Suriye’de ve de tüm dünyada derin bir sessizlik ve bilinmezlik vardır.

Bu bölgede “Türk” yerine özellikle “Türkmen” sözcüğünün kullanılmasının ana nedeni; Türklerin Türkiye ile olan kan ve kültür bağlarını unutturmak içindir. Böylece Suriye ve Irak yönetimleri ile onların arkasındaki emperyal ve küresel güçlerin amacı; soydaşlarımızı Türklük dünyasının kalbi Türkiye’den koparmak ve “Türkmen” deyimi ile Türklerin Türklüğünü silmektir.

Allah’a şükürler olsun ki; bu amaç, onca plana ve uygulamaya sokulan oyuna rağmen sökmedi ve bu gün bölgede ve özelliklede yazımızın konusu olan Suriye’de Türkmen yani Türk varlığı var gücü ile devam etmektedir.

Günümüzde Türkiye’de yaşayan satılık aydın müsveddeleri, Suriye ve Irak’ta hatta İran’da “kürt” varlığından bahsederlerde onlardan çok daha fazla nüfusa sahip Türk(Türkmen) varlığından hiç bahsetmezler.

Oysa ki; Suriye Türkmen Hareketi’(STH)nin sözcüsü Av. Ali Öztürkmen’in verdiği bilgilere göre bu gün Suriye’de yaklaşık 3,5 milyon Türk(Türkmen) vardır. İktidar yanlısı Star Gazetesinde Sedat Laçiner Suriye’deki çatışmaların kaderini, sayılarını 1,5 milyondan fazla gösterdiği kürtlerin değiştirebileceğini söylüyor. Aynen Irak’ta olduğu gibi. Irak’ta da kürtler ile Türkmenlerin nüfusu neredeyse eşit olmasına rağmen, Türkmenlerin adını anan yoktur. Bu durum Suriye’de kürtlerden çok daha büyük nüfusa sahip Suriye Türkmenlerininde akıbeti hakkında bize bir ışık vermektedir.

Suriye Türkmenleri’nin 1,5 milyonu Türkçe konuşmakta, kalan diğer 2 milyon kişi ise dillerini kaybetmiş olmasına rağmen Türk kimliğinin farkında olarak yaşamaktadır. Bu bize göstermektedir ki Suriye nüfusunun yaklaşık %10’nu Türkoğlu Türktür.

Malum göç odaklarının Suriye başta olmak üzere Irak, İran gibi ülkelerde “Türk” varlığını yok farz ederek görmezden gelme ve buna karşılıkta bu ülkeler ile Türkiye’de Türkleri 36 etnisiteden biri ve kürtleride büyük bir nüfus yoğunluğunda gösterme çabası, gözlerimizi açması gereken önemli bir çalışmadır.

Suriye Türkmenleri; genel olarak Halep vilayetinin şehir merkezinde ve civarındaki yaklaşık 140 köyde yaşamlarını sürdürmektedir. Halep’ten sonra Suriye Türklerinin belirgin olarak bulundukları iller Humus ve Lazkiye’dir. Şam’ın kırsal kesiminde de 4 – 5 Türkmen köyü olup, Golan Tepelerinde 20 Türkmen köyü de İsrail işgalinden sonra Şam’ın şehir merkezi ile varoşlarına gelerek yerleşmiştir. Ayrıca Türkiye ile sınır olan Rakka Vilayetinde yaklaşık 10,Hama’da 24,İdlip’te 5 ve Deraa’da 5 Türk(Türkmen) köyü bulunmaktadır.

Suriye Türkmenlerinin, Suriye’de siyasi, ekonomik ve kültürel olarak bir nüfuza sahip olamamalarının en büyük nedeni, yıllardır büyük bir baskı altında olmaları ve Suriye’de geniş bir coğrafyaya yayılmak durumunda bırakılmalarıdır.

Suriye Türkmenleri böylesine büyük bir nüfusa sahip olmalarına rağmen, Fransız Mandası döneminde başlayan milliyetçi Arap ve Baas rejimlerinde uğradıkları ağır baskılar sonucu, Türk Dünyası ile ilişkilerinde büyük bir kopukluk yaşamıştır.

Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün, TBMM’nin açılış töreninde yaptığı konuşmadan da bir kez daha anladık ki; Suriye’de rejim değişecektir. Madem Suriye’de böyle bir değişiklik olacak, fırsat bu fırsattır diyerek bizler de Irak’taki hataya düşmeyerek Suriye Türkmenlerinin Yeni Suriye Anayasası’nda Suriye halkını oluşturan esas unsurlardan biri olarak tanınması için gayret etmeliyiz. Bunun için bizler de Suriye Türkmenleri için ana dilde eğitim hakkı, kültürel ve sosyal hakların verilmesini istiyoruz. Bunları istemeyi de kendimiz için bir hak ve görev kabul ediyoruz.

Aslında bunları, Irak Türkmenleri, İran da Güney Azerbaycan Türkleri, Yunanistan’da Batı Trakya – Rodos – İstanköy Türkleri, Moldavya’da Gagavuz Türkleri gibi kardeşlerimiz içinde istiyoruz. Onları ve diğerlerini de “Büyük Türk Milleti” ailesinin içinde görüyoruz.

Bu büyük aile içinde kürt kardeşlerimizde vardır. Belki de Taraf Gazetesinin başyazarı Ahmet Altan’ın anlayamadığı, Leyla Zana gibi bir Kürt’ün Türklük hakkında yemin etmesinin altında Türklüğün bir etnisite değil kapsayıcı bir millet olmasının sırrı yatar.

Suriye dün, Osmanlı – Türk İmparatorluğunun bir toprağı ve üzerinde yaşayan insanlar Müslüman Türk Milletinin saygın birer ferdiydi. Bu gün Suriye Türkmenleri, Büyük Türk Milletinin aynı özelliklere sahip bir ferdidir. Türk milletine, Türk devletine, Türk siyasetine ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine düşen Suriye Türkmenlerine sahip çıkmak ve onların yanında olmaktır. Meraklısına söyleyelim, Suriye Türkmenleri, Somali’deki kardeşlerimiz kadar ilgiyi hak ediyor.



Özcan PEHLİVANOĞLU

ozcanpehlivanoglu@yahoo.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 16
Dün Tekil 1455
Bugün Tekil 529
Toplam Tekil 4278929
IP 3.141.2.191






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























22 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu