Bulgaristan’a Müslüman Cumhurbaşkanı Geliyor - Rafet ULUTÜRK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bulgaristan’a Müslüman Cumhurbaşkanı Geliyor - Rafet ULUTÜRK
Tarih: 11.08.2011 > Kaç kez okundu? 4445

Paylaş


Bulgaristan’da 23 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak BULTÜRK Derneği tarafından yapılan açıklama kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü. Bultürk’den yapılan açıklamada, Bulgaristan tarihinde bir ilke imza atılacağı, Müslüman bir kişinin de cumhubaşkanlığına aday olacağı belirtildi.

+++++++++++

Komünist dönemde yaklaşık 3 milyon Türk’e karşı yoğun bir asimilasyon politikası uygulanan Bulgaristan’da demokrasinin gelmesiyle birlikte devrim niteliğinde değişimler yaşandı.

Öyle ki o dönemde Müslümanların adları zorla değiştiriliyor, inançları ve dilleri yasaklanıyor, mezar taşları ve nüfus kayıtları yok ediliyordu…

Bugün gelinen noktada ise Türkler, Bulgaristan’daki siyasi alanda ciddi bir biçimde rekabet edebiliyorlar.

Yaşanan gelişmeleri Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği Genel Başkanı Rafet Ulutürk’e sorduk…





Neden Müslüman bir cumhurbaşkanı adayı?

Bildiğiniz gibi etnik kökeni ne olursa olsun Bulgaristan anayasasına ve Avrupa Birliği normlarına göre herkes, eşit haklara sahiptir. Dolayısıyla Bulgaristan vatandaşlarının tümü kanunun ön gördüğü koşullara sahipse cumhurbaşkanı adayı olabilir.

Müslüman bir adayın Bulgaristan’ı mevcut yönetimden daha iyi temsil edemeyeceğini kim bilebilir? Tıpkı Hindistan’da olduğu gibi bir durum Bulgaristan’da neden olmasın?

Hatırlayalım, adım adım süper güç olma yolunda ilerleyen Hindistan’ı zirveye doğru taşıyan ülkenin cumhurbaşkanı bir Müslüman. Bu gerçek göz ardı edilmemeli…

Dolayısıyla Bulgaristan’da Müslüman bir cumhurbaşkanı adayı belki de şimdiye kadarki cumhurbaşkanlarından çok daha verimli olacaktır. Müslüman adaya karşı ortaya atılan Bulgaristan için çalışmaz iddiası ise; son derece yanlış, çirkin ve faşizan bir ön yargıdır.

Bu iddia Bulgaristan vatandaşı olan herkesin eşit olduğu yönündeki yasaya aykırı bir ithamdan başka bir şey değildir.



Peki, neden şimdi buna ihtiyaç duyuldu?

Bu şartların olgunlaşması meselesidir. Bulgaristan, geçiş dönemini yani totaliter rejimden demokrasiye geçişi yeni tamamlamış ve içine sindirmiştir. Bizce bu seçimler aynı zamanda Bulgaristan için demokrasi sınavı olacaktır.



Bu girişiminize karşı Bulgar kamuoyundan gelen tepkilere ilişkin olarak neler söyleyeceksiniz?

Elbette çeşitli tepkilerin gösterilmesi doğaldır. Ama gerek Bulgarların gerekse Müslüman azınlıkların ‘Türklerin henüz aday olamayacağı’ şeklinde gösterdiği tepkilere de bir anlam veremiyoruz. Çünkü artık Bulgaristan vatandaşlarının demokrasiyi özümsemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ayrıca yüzyıllardır beraber yaşayan bu insanları bölmeye ve araya nifak sokmaya kimsenin hakkı olmadığına inanıyor, böyle bir girişimde bulunanların bilerek ya da bilmeyerek Bulgaristan’a ihanet içerisinde olacaklarını düşünüyoruz.





Adayınız kim olacak?

İsim açıklamak için henüz erken, ancak emin olun adayımız ülkeyi layıkıyla yönetebilecek ve herkesden daha çok Bulgaristan sevdalısı bir kişi olacaktır. Aynı zamanda gereken tüm şartları taşıyacak, Müslümanıyla Hrıstiyanıyla tüm Bulgaristan’ı kucaklayacak, geçmişinde herhangi bir leke bulunmayan biri olacaktır. Çıkaracağımız Müslüman adayın Bulgaristan’a layıkıyla hizmet edeceğinden zerre kadar kuşkumuz yoktur.



Peki, böyle bir girişimdeki amacınız nedir?

Bazıları toplumu provoke ettiğimizi düşünüyor. Ancak böyle bir şey aklımızdan geçmediği gibi; bu saçmalıkları tartışıp konuşmaya ayıracak zamanımız da yoktur. İyice bilinmelidir ki; biz toplumu kışkırtacak, yüzlerce yıllık kardeşliği ve dostluğu bozacak her türlü ayrımcılığa karşıyız. Bulgaristan bizim de devletimizdir. Ona, her kademesinde hizmet etmek bizim de hakkımızdır.

Maksadımız; ülke siyasetine ve hizmet rekabetine katılmaktan ibaretttir. Avrupa demokrasi arenasında Bulgaristan’ın da var olduğunu ululslararası kamuoyuna kanıtlamaktır.

Öte yandan, Bulgaristan’daki Müslümanların ve diğer azınlıkların ülkenin siyasi ve sosyal hayatının her alanında var olmaları için kapıyı aralamak, onları toplumla kaynaştırıp, cesaretlendirmek, ‘kendi vatanlarında, kendi sorunlarına yabancı’ kalmalarının önüne geçmektir.



Peki, Bulgaristan’da herhangi bir siyasi partiyle ortaklığınız var mı?

Hayır.



Bize bu röportaj fırsatını tanıdığınız için teşekkür ederiz. Umarım demokrasi galip gelir ve Bulgaristan’da bir Müslüman cumhurbaşkanı görürüz. Böylece Bulgaristan, diğer Avrupa ülkelerine de örnek olur…

İnşallah bizim de umudumuz öyle. Biz de ‘demokrasi kazansın’ diyoruz.