BRÜKSEL’DE IRKÇILIK VE AYRIMCILIK TARTIŞILDI - Yakup TUFAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BRÜKSEL’DE IRKÇILIK VE AYRIMCILIK TARTIŞILDI - Yakup TUFAN
Tarih: 08.08.2011 > Kaç kez okundu? 4890

Paylaş






Belçika’nın başşehri Brüksel’de düzenlenen konferansta, Avrupa’da ırkçılık ve ayrımcılık tartışıldı. AB’nin desteklediği konferansa, 30 civarında ülkeden davet edilen temsilciler ve yetkililer katıldı. ENAR’ın organize ettiği ve “Avrupa İstihdam Sosyal ve Uyum Komisyonu Başkanı” Laszlo Andor’un da bir konuşma yaptığı konferansda, bir çok yetkili kişi ve uzman söz aldı. Yapılan konuşmalarda, -hemen hemen her alanda- kendini gösteren “ ırkçılık ve ayrımcılık” konusunda görüş ve düşünceler ortaya kondu.



Avrupa genelinde, 700 civarında STK’nın üyesi olduğu ENAR-European Network Against Racism (Avrupa’da Irkçılığa Karşı Ağ) tarafından Brüksel The Hotel konferans salonunda düzenlenen toplantıda, “Avrupa’da istihdam; ırkçılık, ayrımcılık, İslam düşmanlığı, Roman ve Siyahi/Afrikalı insanlara karşı tutum ve davranışlar” gibi bir çok konu masaya yatırıldı.



Konferansın açış konuşmasını yapan ENAR Başkanı Chibo Onyeji, katılımcıları selamladıktan sonra, iki bölümden oluşan ve buna ilaveten dört ayrı parelel çalışma alanını (Workshop) içerisine alan toplantının gaye ve anlamı hakkında bilgi verdi.

Daha sonra kürsüye gelen Laszlo Andor (European Commission for Employment, Social Affairs and Inclusion) ise, AB bünyesinde ırkçılık, ayrımcılık, uyum ve istihdam gibi konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Belçika Fırsat Eşitliği Bakanı Joelle Milquet de yaptığı konuşmasında, Belçika’da konuyla ilgili meseleler ve yapılan çalışmalar konusuna değindi. Konferans boyunca söz alan diğer konuşmacılar ve uzmanlar ise, Avrupa ülkeleri genelindeki “ırkçılık, ayrımcılık, İslam düşmanlığı, Roman ve Siyahi insanlara karşı yapılan düşmanlık” konularında bilgiler verdiler, çekilen sıkıntıları ve yapılan mücadeleleri dile getirdiler.



Belçika’nın başşehri Brüksel’de yapılan konferansa Avrupa ülkelerinden ( İrlanda, İngiltere, İzlanda, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Hırvatistan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, G.Kıbrıs, Hollanda, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Avusturya, Slovenya, Almanya, Ispanya, Yunanistan, Malta,...) ve ABD’den gelen 120 civarında davetli, temsilci ve uzman katıldı.



Konferansın 1. Bölümünde: Avrupa’da iş dünyasındaki istihdam ve bu konuda takip edilen politikalar üzerinde duruldu. Yapılan ayrımcılık, dışlamalar ve bu konudaki meseleler dile getirildi. Göçmenlerin pratik hayatta karşılaştıkları fırsat eşitsizliği ve sonuçları üzerinde duruldu...

Konferansın 2. Bölümümde: Eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesi, konuyla ilgili ENAR çalışmaları anlatıldı ve tartışmalar yapıldı...



Öte yandan konferans bünyesinde oluşturulan ve ayrı ayrı yapılan çalışma grupları toplantılarında (panel/açık oturum) ise; Avrupa’da artan ırkçılık ve bu konuda yapılan veya yapılması gereken çalışmalara dikkat çekildi...



Brüksel’de düzenlenen ENAR konferansında Almanya’yı (ENAR Genmany/ NgR) ATİB/ ZMD Gen. Bşk. Yardımcısı Yakup Tufan ve BUG Müd. V. Egenberger birlikte temsil ettiler. İki gün boyunca süren konferans, toplantı ve görüşmelerde; Avrupa’da yaşanan ırkçılık, ayrımcılık, ve yabancı düşmanlığı konuları ve bu konuda yapılan mücadeleler dile getirildi. Romanlar’ın durumları ve Avrupa’da gittikce artan “İslam düşmanlığı”na değinildi.

Dresden Mahkemesinde(Dresdner Landgericht) onsekiz yerinden bıçaklanarak öldürülen Marwa El Sherbini (1 Temmuz 2009) konusuna ve ırkçı saldırılara dikkat çekildi.



Ayrıca; Sudan, Somali, Suriye, Avusturya, Fransa, Kazakistan, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerden gelen Müslüman temsilciler ile görüşmeler yapıldı. Avrupa ülkelerinde ve ENAR bünyesinde yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgi ve görüş alış verişinde bulunuldu. Avrupa’daki Müslümanlar’ın ENAR bünyesinde daha aktif olmaları ve güçlerini daha iyi hissettirmeleri konuları dile getirildi.



Konferans çerçevesinde; ENAR Başkanı Chibo Onyeji, ENAR Müdürü Michael Privot, AFRO-LATVIAN AS. Başkanı Alain Zodeuouga, LOREAL U. İnsan Hakları Müdürü Rachid Bensahnoune gibi bir çok yetlili ile görüşen Yakup Tufan, Avrupa’daki ırkçılık, ayrımcılık ve İslam düşmanlığının ulaştığı ciddi boyuta dikkat çekti. ZMD, ATİB ve NgR bünyesindeki çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Bilindiği gibi ZMD ve ATİB, Almanya’da ırkçılık ile mücadele eden ve yaklaşık 40 civarında STK’nın üyesi olduğu NgR(Eşit Haklar İçin Irkçılığa Karşı Ağ) teşkilatının üyesi olarak, yapılan çalışmalara aktif olarak iştirak etmektedir.



Brüksel’de yapılan ENAR toplantısında, Belçika’da faaliyet gösteren İslam Çatı Kuruluşları, Belçika’daki Türk Cemaat ve Cemiyetler’nin temsil edilmeyişi (veya bu çalışmalara ilgi duyulmaması) konusunda da üzüntüsünü dile getiren ATİB Genel Başkanı Yakup Tufan: ENAR bünyesinde, Avrupa’da yaşayan Müslümanların ağırlığı arzu edilen seviyede değildir maalesef. Halbuki Avrupa’da Müslümanlar, ırkçı ve ayrımcı akımların hedef tahtasındalar. Merkezi Brüksel’de bulunan ve Avrupa genelinde ırkçılığa karşı çalışmalar yapan ENAR ile Avrupa’daki „Müslüman Çatı Kuruluşları” daha çok işbirliği ve güç birliği yapmaları gerekmektedir. Avrupa’da ırkçılık, ayrımcılık ve özellikle de İslam düşmanlığı konusunda yapılan mücadelede, bu husus önemli bir noktadır, diyerek konuya dikkat çekti.



Brüksel The Hotel’de yapılan, iki gün devam eden ENAR konferansı ve ENAR Y. O. toplantısının (ENAR General Assemly) çok faydalı ve başarılı geçtiği bildirildi.



ENAR konferansı, başarılı projelere verilen ödül töreni, 2011 ve 2012 yıllarında yapılacak çalışmalar hakkında yapılan bilgilendirme konuşmalarıyla sona erdi.



Brüksel, 26 Haziran 2011



















Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1623
Toplam Tekil 4076404
IP 18.118.137.243






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu