Bulgaristan’da Başmüftülük Kriziyle İlgili Gelinen Son Duruma Dair Basın Açıklaması - Prof. Dr. Emin BALKAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bulgaristan’da Başmüftülük Kriziyle İlgili Gelinen Son Duruma Dair Basın Açıklaması - Prof. Dr. Emin BALKAN
Tarih: 21.03.2011 > Kaç kez okundu? 4172

Paylaş






Bulgaristan’da Başmüftülük Kriziyle İlgili Gelinen Son Duruma Dair Basın Açıklaması





Değerli Basın Mensupları;



Bilindiği üzere 12 Mayıs 2010 tarihinde Bulgaristan Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin ülkedeki Başmüftülük Kongresi’ni iptal etmesi ve Müslümanların ortak iradesi sonucu görev başına gelmiş olan ‘seçilmiş’ Başmüftü Dr. Mustafa Hacı Aliş’i ve ekibini yasal olarak tanımaması sonucu; Bulgaristan genelinde ve özellikle Müslümanların yoğun olarak yaşadığı illerde, mahkeme kararını kınayan ve seçilmiş Başmüftülük yönetimine destek verici mahiyette protesto gösterileri yapılmıştı.



Mahkeme kararının ardından yasal Başmüftü olarak beliren komünist dönemin karanlık yüzü olan ve Bulgaristan Müslümanlarının içinde “Truva Atı” görevini gören Nedim Gencev’in yeniden ön plana çıkması Müslüman ahalinin tepkilerini bir kat daha artırmıştır. Bu kapsamda, demokratik prensiplerden ve hukuka bağlılıklarından taviz vermeden hak arayışlarını ısrarla sürdüren Bulgaristan Müslümanları, ulusal ve uluslararası platformlarda sorunun çözüm sürecinde katkı koyan girişimlerde bulunmuşlardır. Bununla birlikte, seçilmiş Başmüftülük yönetimi; başvurulan neredeyse bütün uluslararası kurum ve kuruluşlardan tam destek almıştır.



Söz konusu bütün destek beyanlarına karşın, Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin kararı sonucu ortaya çıkan hukukî konjonktürün bütün imkan ve kabiliyetlerini lehine kullanmaya çalışan Gencev ve ekibi, seçilmiş Başmüftülüğümüze ve çeşitli illerdeki camilerimize karşı saldırıya geçmişler, ibadet yerlerimize baskın ve tecavüzlerde bulunmuşlardır. Durum öyle bir noktaya gelmiştir ki; Başmüftülük kurumumuzun 100. kuruluş yılını kutladığımız bir dönemde, Sofya’daki Başmüftülük binasının kapısına Bulgar kolluk kuvvetleri tarafından kilit vurulmuştur. Belirtmek gerekir ki; Başmüftülük binasının kapısına asılan kilit, Bulgaristan Müslümanlarının şeref ve namusuna kasteden çirkin girişimin simgesidir.



Yaşanan bütün bu olumsuz gelişmelere ve azınlık grubumuza karşı oynanan kirli oyunlara rağmen, demokratik hak ve isteklerini yine demokratik yollarla elde etme yolundan taviz vermeksizin hareket eden Başmüftülük Yönetimi, 12 Şubat 2011 tarihinde Sofya’da geniş katılımlı yeni bir Kongre tertip etmiştir. Hatta bu Kongre’ye Müslümanlığa yakışan gerçek bir hoşgörü anlayışı çerçevesinde Nedim Gencev de davet edilmiş ve isteği halinde Başmüftü adayı olabileceği dahi ifade edilmiştir. 12 Şubat’ta, Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın selam ve tebrik mesajlarının yanı sıra; Türkiye’den üst düzey katılımlardan uluslararası kuruluşlara, Balkanlar’daki diğer Müslümanların dinî temsilcilerinden, Bulgaristan’da görev yapan ABD başta olmak üzere çeşitli devletlerin diplomatik temsilcilerine kadar son derece geniş katılımlı ve 200 binden fazla Müslümanın imza desteğiyle başarılı bir Kongre tertip edilmiştir. Kongre sonucunda 988 delegenin oybirliğiyle Dr. Mustafa Hacı Aliş ve ekibi yeniden Başmüftü olarak bu göreve seçilmişlerdir.



Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (B.G.F.) olarak, Bulgaristan yargısının Müslümanların varlığını ve demokratik iradelerini yok sayarcasına, Başmüftülük yeni yönetimini hukuken tescil etmemesini şiddetle kınıyoruz. Bulgaristan Müslümanlarına bilhassa iktidarda olan Bulgar siyasetçilerden verilen sözlü desteğe karşın, halen böyle sorunlarla uğraştırılmamızı etik ilkelerle bağdaştırmak mümkün değildir. Eğer ki; sorun, şekil açısından halen yürürlükte olan Din Yasası’nın sadece birkaç maddesi ise, başta Bulgaristan Başbakanı Sayın Boyko Borisov ve partisi olmak üzere, Bulgaristan Parlamentosu’nda yasama görevi yapan bütün milletvekilleri Din Yasası’nı Müslüman toplumun talep ve görüşlerini dikkate alarak değiştirmelidirler. Aksi takdirde; Kongre’ye tebrik mesajı göndermenin hiçbir anlamı kalmadığı gibi, Bulgaristan’daki iktidar partisinin Müslüman topluma doğrudan doğruya ‘art niyetle’ yaklaştığı sonucunun doğmasına yol açacağı unutulmamalıdır.



Gelinen noktada, Bulgaristan Müslümanlarının seçilmiş Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş’in ifadesiyle, “Müslümanlar görünmez bir düşmanla savaşmak zorunda bırakılmaktadır ve artık sabrımız kalmamıştır.” Teşkilatımız, geçmişte olduğu gibi bugün de Bulgaristan Türk ve Müslümanlarının yanındadır; onların hak mücadelesine gönülden ortaktır. Bulgaristan Müslümanlarının demokratik iradesi sonucu 988 delegenin oybirliğiyle seçilen Başmüftü Dr. Hacı Aliş ve yönetimine ‘tam destek’ verdiğimizi açıkça deklare ederiz.



Kamuoyuna ve soydaşlarımıza saygıyla duyurulur.







Prof. Dr. Emin BALKAN

Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu

Genel Başkanı

Bursa – 21 Mart 2011

















Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 689
Toplam Tekil 4066823
IP 18.221.129.145






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu