Kabil Üniversitesi’ndeki Türk Dili Bölümüne Yoğun İlgi - GünTürk - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Kabil Üniversitesi’ndeki Türk Dili Bölümüne Yoğun İlgi - GünTürk
Tarih: 29.11.2010 > Kaç kez okundu? 4917

Paylaş


Afganistan’daki Kabil Üniversitesi bünyesinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Afganistanlı öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor.



Yıllardır silahların gölgesinde büyük zorluklar altında yaşamın devam ettiği Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan üniversite kente ayrı bir renk katıyor. Çok sayıda öğrencinin eğitim gördüğü, ağaçlık ve yeşil görüntüsüyle göze çarpan üniversitenin bünyesindeki Dil Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de bulunuyor.



Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle 2004 yılında açılan ve Türk öğretim görevlilerinin de görev yaptığı bölüm, yabancı dil öğrenmek isteyen Afganistanlı öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Toplam 125 öğrencinin eğitim gördüğü bölüm hakkında AA muhabirine bilgi veren bölümün öğretim görevlilerinden Emrah İlik, 1.5 yıldan beri eşiyle birlikte bu bölümde görev yaptığını söyledi.



Bölümde şu anda 125 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan İlik, ”Her etnik gruptan öğrencilerimiz var. Bu bölüm bir dil öğretim merkezi olmanın yanında, Türkmen, Özbek, Peştun, Hazara gibi değişik etnik grupta olan öğrencilerimizi bir araya getiriyor. Türk dilinin aracılığıyla kaynaştırmaya vesile oluyor’‘ diye konuştu.



Özellikle Kabil olmak üzere Afganistan şartlarının dışardan görüldüğü gibi çok zor olmadığını ifade eden İlik, ”Biz bazı patlamaları haberlerden seyrediyoruz. Genel hatlarıyla güzel bir ülke, zaten genetik olarak da yabancı olmadığımız bir ülke” dedi.



Bölüme Çok Büyük İlgi var



Afganistan’ın Türk Dili ve Türkoloji olarak çok zengin bir coğrafya olduğunu, bölümlerinde Türkiye’deki devlet üniversiteleri ile aynı derslerin okutulduğunu ifade eden İlik, şöyle konuştu:



”Edebiyat, dil, gramer gibi eğitimler veriliyor. Öğrencilerin ilgisi buraya çok yoğun. Özellikle Türkiye ve Türkçe’yi çok seviyorlar. Burayı her tür değişik etnik gruplardan öğrenciler bilerek, severek tercih ediyorlar. Çünkü burası bizim ülkemizle tarihi ortak bir ülke. O yüzden hem Türkiye’yi tanımak için, hem Türkçe öğrenmek için, hem Türkiye sevgisiyle bu bölüme çok büyük teveccühler oluyor.”



Bölümde 4′ü Türk olmak üzere toplam 9 öğretim görevlisinin görev yaptığını anlatan İlik, ”TİKA’nın kütüphane, hoca desteği, lojistik destek gibi destekleriyle burada faaliyet sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.



TİKA Bölüm İçin Yeni Bina İnşa Ediyor



TİKA tarafından bölümleri için yeni bir bina inşa edildiğini ve halen binanın yapımının sürdüğünü de anlatan İlik, şu bilgileri verdi:



”Şu anki mevcut binamız hem öğrenci kapasitesi olarak, hem de Türkiye’nin burada düşündüğü kültürel ve ortak kültürü daha da kuvvetlendirme adına yetersizdi. Bu bina inşallah hem yapacağımız faaliyetler olarak, hem de Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önem arz ediyor. İçerisinde dil kursu olacak, değişik Türk el sanatları, ebru, tezhip, halı, kilim, resim gibi Türkiye’yi tanıtan değişik kültürel faaliyetlerde bulunulacak. Böyle kurslar açmayı planlıyoruz. Ayrıca Türkçe dil kursu açılacak. Burada Türkiye’ye, Türkçe’ye çok büyük teveccüh var. Devlet kademesindeki değişik insanlara, memurlara Türkçe kurslarımız var. Mevcut binamız yeterli olmuyordu, bu binamız inşallah bu ihtiyaçlarımızı giderecek.”



Binanın mart ayında başlayacak yeni eğitim dönemine yetiştirilmeye çalışıldığını bildiren İlik, ”Burada eğitim martta başlıyor. İnşallah 21 Mart’ta buranın faaliyete girmesi planlanıyor. Hızlı bir çalışma var. Bu binaya geçtiğimiz zaman hem öğrenci kapasitemiz, hem de Türkiye’nin tanıtımı adına faaliyetlerimiz artacak” dedi.



Bölümde Öğrenim Gören Afganistanlı Ravuş Turan



Bölümün dördüncü sınıfında öğrenim gören Afganistanlı Ravuş Turan ise bu bölümü seçmesinin nedenlerinden birinin anadiline yakın olması olduğunu belirterek, ”Ana dilimi bilimsel olarak bilmek istiyordum, o yüzden bu bölümü seçtim. Ayrıca diğer avantajlı yönlerini de göz önüne aldım. Bu bölüm bize araç-gereç olarak her şeyi sağlıyor” diye konuştu.



Bölümde her türlü imkanlarının olduğunu söyleyen Turan, ”Hocalarımız bize yeni metotlarla ders veriyor. Buradan mezun olanlar çok iyi bir şekilde Türkçe öğreniyorlar” dedi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 613
Toplam Tekil 4062004
IP 18.191.228.88






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu