KABİL KONFERANSI VE İKİ YÜZLÜLÜK - ASADULLAH HAMNAWA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KABİL KONFERANSI VE İKİ YÜZLÜLÜK - ASADULLAH HAMNAWA
Tarih: 16.08.2010 > Kaç kez okundu? 5010

Paylaş


20 Temmuz 2010 tarihinde Afganistan”ın başkenti Kabil”de bu ülkenin şimdiye kadar gördüğü en geniş kapsamlı toplantı yapılmıştır. Kabil uluslararası konferansına, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, NATO üst düzey yetkilileri de katılmaktadır. Kırkın üzerinde Dışişleri Bakanı ve yetmişin üzerinde de devlet ve kuruluşun temsil edildiği toplantı.

Afganistan”da bu denli geniş katılımlı uluslararası konferans ilk defa yapılsa da Afganistan için daha önce Afganistan dışında benzer toplantılar yapılmıştır. Bu toplantıları kısaca hatırlayacak olursak; Asya”nın Kalbi”nde Dostluk ve İşbirliği İçin İstanbul Zirvesi ve Londra”da düzenlenen Afganistan Hakkında Uluslararası Konferansı sayabiliriz. Ancak daha önce yapılan toplantılarda olduğu gibi, 20 Temmuz 2010 tarihinde Kabil”de başlayan toplantının da Afganistan için bir numaralı gündem maddesi ülkede güvenliğin sağlanmasıdır.

Güvenliğin sağlanması gündem maddesi olurken, Afganistan Silahlı Başkomutanı Org. Abdurraşid DOSTUM”U devre dışı bırakılmışçasına Kabil konferansına davet edilmeyişi, ülkenin kuzeyinde Türk İl İmar Ekibinin kurulması için o bölgenin evladı üstelik, ülkenin Silahlı Başkomutanı olan Org. Abdurraşid DOSTUM”A danışılmaması, Afganistan Türkleri açısından önem arz eden Afganlaştırma politikası Türkiye Dış İşleri Bakanı tarafından onaylanıp desteklenmesi sabrı taşıran son damla olmuştu.

Şimdi Afganistan Devlet Başkanı ve zamanında Afganistan siyasetine burnunu sokan Türkiye Dış İşleri Bakanına soru sorma hakkı doğuyor: Org. Abdurraşid DOSTUM”U biriniz medyaya yaptığınız açıklama ile biriniz de girişimlerinizle Afganistan Silahlı Başkomutanı ilan etmediniz mi? Eli altında çalışacağı birimleri; ( Afganistan İstihbarat Birimi, Polis Birimi ve İçişleri Bakanlığını ) saymadınız mı? Ama bugün gündem maddelerini belirlerken DOSTUM”U devre dışı bırakıyorsanız bu sizin iki yüzlülüğünüzden başka bir şey olamaz.

Bu uyguladığınız ve desteklediğiniz iki yüzlü siyaset, Afganistan Türklerine yönelik bir siyaset olduğunu artık herkes anlamış durumda. Bu tür oyunlar onları hedeflerinden döndüremez. Maalesef güçlü bir PEŞTUN olmasını isteyen bazı güçler var ve o güçlerin taşeronluğunu yapan beyinler. Bunun için Türk Lideri Abdurraşid DOSTUM ve Cunbiş Partisi ne zaman şaha kalksa, önü kesilmek isteniyor. Bunların önünü kesmek isteyenler maalesef terör silahı olan Taliban”ın elini güçlendirdiğini unutmasınlar.

Afganistan Türklerinin bütünlüğünü, beraberliğini hedef alan bu faaliyetlerin tekrar tırmandırmak istenmesi düşündürücüdür.

Cunbiş Partisi ne zaman güçlense, ne zaman Türklük mücadelesine etkin olmaya çalışsa, birilerinin maşası olan beyinler sahneye çıkıp; demokrasi, kardeşlik, beraberlik ve eğitim anlayışı ile hizmet veren Cunbiş Partisinin gücünü zayıflatmaya çalışıyor.

Ancak bu konuda başarılı olmaları mümkün değildir. Başta Türk halkının Lideri Org. Abdurraşid DOSTUM olmak üzere, Cunbiş Partisinin tüm unsurları, devletin iki yüzlülük faaliyetlerine karşı büyük bir kararlıklarla görevlerinin başındadır. Bütün bunlar Cunbiş Partisinin genişleyen demokrasi anlayışını kısaca çağdaşlık yürüyüşünü baltalamak içindir. Afganistan”da yaşayan Türk halkı, daha çok özgürlük, daha çok demokrasi, daha çok insan haklarına saygı ve daha çok refah istiyorlar. En son bilinmesi gereken şu ki; Org. Abdurraşid DOSTUM, demokratik kazanımlardan, kalkınma ve Türk halkına hizmet verme hedefinden asla taviz vermeyecektir.







ASADULLAH HAMNAWA

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Y.L. Öğrencisi

31.07.2010

ANKARA









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 805
Toplam Tekil 4066940
IP 3.19.31.73






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu