Sürgün... - Nail Aytar - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Sürgün... - Nail Aytar
Tarih: 23.12.2008 > Kaç kez okundu? 5036

Paylaş


Kırım Tatar Milli Meselesinin diasporada en iyi çalışan cemiyetlerinden Romanya cemaatinin Romanya Parlamentosunun Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Milletvekili Amet Aledin’in 18 Mayıs 1944 sürgünü için verdiği teklif kabul edildi. Resmi adı “18 Mayıs 1944 Gününün Tatar Azınlık İçin Anlamı” olan bildiri, Kırım Tatarlarının hayvan vagonları ile sürgüne gönderilmesini müteakip çoğunun (% 46,3) yolda ölmesini ve bu olayların Kırım Tatarlarına karşı soykırım olarak kabul edilmesini içeriyor. Romanya Parlamentosunun kabul ettiği bu bildiri 18 Mayıs 1944 gününün Kırım Tatar vatandaşları için günün anlam ve önemini vurguluyor.

Romanya’dan gelen bir diğer önemli haber ise Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Köstence ve civarında 2008-2009 öğretim yılından itibaren Kırım Tatarca dersleri verilmeye başlanacak. Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Milletvekili Amet Aledin, yaptığı açıklamada 50 yıl aradan sonra eğitim kurumlarında ana dil derslerinin yeniden verilmesinin önemini vurguladı.

Kırım Tatar Milli Mücadelesinin dönüm noktalarından Çırçık olaylarının üzerinden 40 yıl geçti. 21 Nisan 1968 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’in Çırçık kasabasında sürgündeki Kırım Tatarları bahar bayramını kutlama vesilesiyle bir araya gelerek Kırım Özerk Cumhuriyetinin yeniden kurulmasını talep ettiler. Asker ve polis Kırım Tatarlarına çok sert davranarak birçok kişiyi gözaltına aldı. Bu olaylar o dönemin insan hakları savunucularının dikkatini çekmişti ve yargılama süreci çok ses getirdi. 10 Kırım Tatarının mahkum edildiği bu yargılama süreci ve yönetim organlarının sert tutumu Kırım Tatar Milli Hareketinin tanınmasına sebep oldu. Kırım Tatar Milli Hareketi bu olaylar sonrası SSCB içindeki insan hakları savunucuları ile işbirliğine gitmiş totaliter rejime karşı birlikte mücadele etmişlerdi.

Kırım Tatar partilerinden Milli Fırka yaptığı bir yazılı açıklama ile barış ve istikrarı bozmak isteyen Vandallara, etnik ve dinî çatışma çıkarmak isteyenlere karşı birlikte savunma ve mücadele etme çağrısı yaptı. Milli Fırka, Kırım’ı gerçekten sevenlerin hangi kıyafet, hangi makamda bulunursa bulunsun etnik ve dinler arası çatışma çıkarmak isteyenlere karşı durulmasını istedi. Milli Fırka, Anayasa ve kanunlar ile vatandaşların hak ve özgürlüğünü koruma vazifesi olan Kırım Bakanlar Kurulu, Emniyet Organları, Kırım Savcılığı, Dışişleri Bakanlığı ve İstihbarat görevlilerinin işlerini yapmayarak mezarlık saldırganlarının, Vandalları bulmadığı, eşkıyalık yapanları görmezden gelerek ceza vermedikleri için istifaya davet etti.

Basına ve kamuoyuna açıklanan bildiride şunlar kaydedildi: “Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna Parlamentosu ve Bakanlar Kurulu; Vandallar tarafından hakaret edilen ölenlerin akraba ve yakınlarından resmi olarak özür dilemeli; harap edilen taş mezarları en kısa zamanda eski hale getirmeli; meydana gelen Vandalizm olayları ile soruşturma yapmakla görevlendirilen devlet soruşturma komisyonunu kurmalı; mezarlıklar ve kutsal yerlere saldırı düzenleyen ve yapanların kimlikleri tespit ederek, onları açık olarak yargılayarak, toplumdan tecrit etmeli; mezarlıklar, kutsal yerleri ve diğer dini yapıları özel koruma altına alarak, vatandaşların yanı sıra devletin güvenliğine tehdit eden bu tür suçlar için cezayı sertleştirmeli.”

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Viktor Baloga ile görüştü. Görüşmede etnik sebeplerle sürgün edilenlerin haklarının iade edilmesi ile alakalı yasa tasarısının Ukrayna Parlamentosuna sunulması, Kırım Tatarlarına toprak ayrılması ve Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Tatar Millî Meclisi üyeleri ile görüşmesi konuları konuşuldu. Bu karar çerçevesinde 15 Mayıs’ta bu görüşme yapılacak.

Bu yıl 14-20 Nisan tarihleri arası Kırım’da Kutlu doğum haftası etkinlikleri düzenlendi. Peygamberimizin doğumu sebebiyle kutlanan bu haftada “Peygamberimizin Hoşgörüsü” konulu bir konferans yapıldı. Konferansta Diyanet İşleri Başkanlığı Kırım Temsilcisi Emin Patan ve Kırım Müftüsü Emirali Ablay(ev) birer konuşma yaptılar. KTMM Başkan Yardımcısı Refat Çubar ve Samsun Müftüsü Osman Şahin’in konuşmalarının ardından konferans programı başladı. 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk’ün konferansından sonra dua, şiir ve ilahiler okundu. Dört dilde Arapça-Kırım Tatarca-Türkçe ve Rusça yapılan 40 Hadis konulu slayt gösterisi ile İslam dininin özü anlatıldı.

Bahçesaray ile Ceyhan’ın kardeş şehir olması protokolü çerçevesinde Bahçesaray’ın 7.Mikro rayonunun adı Ceyhan Mahallesi olarak değiştirildi. 22-25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak “Bahçesaray-2008” festivaline katılacak Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kırım Derneği Başkanı İsmail Taymaz ve Ceyhan Kırım Derneği yöneticileri, Bahçesaray Valisi İlmi Umer ile birlikte bölge adının değiştirilmesi törenini gerçekleştirecekler.

Kırım’daki Sol Güçler Birliği adındaki teşkilat Kırım yönetiminin Kırım Tatar Milli Meclisinin elinde olduğunu iddia eden bir bildiri yayınladı. Kırım Bakanlar kurulunun 18 Mayıs 1944 sürgününü anma günü ve etkinlikleri ile ilgili aldığı karar bu hazımsızlığa yol açtı. Bu kararların çerçevesinde tüm öğretim ve kültür kurumlarında “18 Mayıs-Kırım Tatar halkının soykırım kurbanlarını anma günü” ders ve etkinliklerinin düzenlenmesi öngörülmekte.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 59
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1119
Toplam Tekil 4073046
IP 18.223.0.53






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu