“Afrika ülkeleriyle ticaretimizi 50 milyar dolar seviyesine taşıyacağız” 26.01.2020 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Afrika ülkeleriyle ticaretimizi 50 milyar dolar seviyesine taşıyacağız” 26.01.2020 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 26.01.2020 > Kaç kez okundu? 689

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacminin son 17 yılda yüzde 381 artışla 26 milyar dolara ulaştığını açıklayarak, “Önümüzdeki dönemde kıta ile iş birliğimizi daha da ilerleteceğiz. El ele, omuz omuza, gönül gönüle vererek ticaretimizi 50 milyar dolar seviyesine taşıyacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katıldı.



Programda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen samimi misafirperverlik için Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve Cezayir makamlarına şükranlarını sundu.





“İKİLİ GÖRÜŞMELERDE İŞ ADAMLARINI TEŞVİK EDECEK, CESARET VERECEK PEK ÇOK KARAR ALDIK”



İş Forumu’nun Türk ve Cezayirli iş adamlarına, müteşebbislere yeni ortaklıklar, yeni açılımlar, yeni proje ve yatırımlar açmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerinin hepsinde yatırımcıların heyetinde yer almasına özen gösterdiğini, ikili görüşmelerde iş adamlarını teşvik edecek, cesaret verecek pek çok karar aldıklarını kaydetti.



“İş adamlarımızın karşılaştıkları sıkıntıların çözüme kavuşturulması her zaman ana gündem maddelerimizden biri olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gayretlerinin meyvelerini son 17 yılda hemen her sektöre topladıklarını söyledi.



Türkiye’nin bugün 210 ekonomik bölgeye ihracat yapan ve 222 ülkeden ithalat gerçekleştiren bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatı 36 milyar dolardan 181 milyar dolara çıkarttıklarını aktardı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacminin de son 17 yılda yüzde 381 artışla 26 milyar dolara ulaştığını açıklayarak şu bilgileri paylaştı: “Sadece bu kıtaya olan ihracatımız 16 milyar doları buldu. Türkiye’nin bu coğrafyadaki net yatırım stoku 2 milyar dolarlık bir büyüklüğü yakaladı. Bu yatırımların piyasa değeri ise 6 milyar doları aşıyor. Türkiye ile kıta ülkeleri arasındaki iş konseyi sayısı 2015 yılında 30 iken 2019 yılında bu sayı 45’e yükseldi. 22 program ofisiyle TİKA kıta genelinde yeni ve özgün bir kalkınma modelinin sancaktarlığını yapıyor. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları İstanbul’dan 38 Afrika ülkesindeki 58 noktaya uçuş düzenliyor. Türkiye burslarıyla 4 bin 500 Afrikalı öğrenciye lisans, yüksek lisans ve doktora alanında eğitim sağlıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde kıta ile iş birliğimizi daha da ilerleteceğiz. El ele, omuz omuza, gönül gönüle vererek ticaretimizi 50 milyar dolar seviyesine taşıyacağız.”



“CEZAYİR TÜRKİYE’NİN MAĞRİP VE AFRİKA’YA AÇILAN EN ÖNEMLİ KAPILARINDAN BİRİ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir’i dost ve kardeş bir ülke olmanın ötesinde Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki stratejik ortaklarından biri olarak gördüklerini vurgulayarak Cezayir’in Türkiye’nin Mağrip ve Afrika’ya açılan en önemli kapılarından biri olduğunu kaydetti.



Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerindeki bir asırlık boşluğu telafi edebilmek için 2000’li yılların başından itibaren açılım politikası başlattıklarını, 2008 ve 2014 yılında Türkiye-Afrika Ortaklık Zirveleri’nin düzenlendiğini ve ilişkileri farklı bir noktaya taşıdıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü zirveyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü, Cezayir’in de üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde en üst düzeyde temsil edileceğine inandığını belirtti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü zirveyi müteakip Ticaret Bakanlığı ve DEİK organizasyonunda İstanbul’da Türkiye-Afrika Üçüncü Ekonomi ve İş Forumu’nu gerçekleştirmeyi öngördüklerini açıkladı.



Türkiye için Kuzey Afrika başta olmak üzere tüm kıtayla kucaklaşmanın, ticari ve ekonomik çıkarın ötesinde bir anlam taşıdığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülkemizin bu topraklara bakışı asla tek taraflı bir kazanç hevesinin ürünü değildir, olmamıştır. Biz birlikte üretmek, birlikte ilerlemek, birlikte zenginleşmek arzusundayız. Nitekim Cezayir’e her gelişimde buranın doğal güzelliğinin ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, büyük çoğunluğunda siz iş adamlarımızın imzası olan projelere, eserlere, yollara, fabrikalara şahitlik ediyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yatırımcılarımızın Cezayir’in kalkınmasına verdikleri destekten dolayı ülkem ve milletim adına gurur duyuyorum. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlere gereken her türlü desteği vereceğiz. Sadece geçmişin ihmallerini gidermekle kalmayacak, çok daha büyük başarıları inşallah hep birlikte yakalayacağız.”



“İKİLİ TİCARETİMİZİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMA KARARI ALDIK”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Cezayir arasındaki ticaret hacminin uzun süredir 4 milyar dolar civarında olduğunu ancak bu rakamı yeterli bulmadıklarını ifade ederek, “Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili ticaretimizi kısa sürede 5 milyar dolara çıkarma kararını aldık. Ayrıca, imzaladığımız ortak bildiri ile ülkelerimiz arasında yüksek düzeyli iş birliği konseyinin kuruluşunu gerçekleştirdik. İnanıyorum ki yüksek düzeyli iş birliği konseyi ile bir yıl bizde, bir yıl ise Cezayir’de, ama bu arada bakanlarımızın sürekli olarak birbirleriyle bir araya gelişleri çok daha ciddi bir sıçramayı getirecektir” şeklinde konuştu.



Köklü ve güçlü bağlara sahip Türkiye ile Cezayir arasında serbest ticaret anlaşmasının bulunmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu eksiklik, diğer hususlar yanında Türk şirketlerini Avrupalı rakipleri karşısında da maalesef dezavantajlı bir duruma, bir konuma itiyor. Hem bu durumun giderilmesi hem de ekonomik ilişkilerimizin derinleştirilmesi adına serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanmasının isabetli olacağı kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.



Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile bugünkü görüşmelerinde en son 2012 yılında Ankara’da yapılan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın tekrar düzenlenmesi için de mutabakata vardıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yürürlüğe konulan ek ithalat vergileri ve otomobillerde tarife kontenjanının firmaları ve ikili ticaretin gelişimini olumsuz etkilediğini, vize rejiminde bazı esneklikler sağlanmasının da iş adamlarının hareket kabiliyetini artıracağını söyledi.



“CEZAYİR, ÜLKEMİZİN EN FAZLA MÜTEAHHİTLİK PROJESİ ÜSTLENDİĞİ SEKİZİNCİ ÜLKE”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk şirketlerinin bugüne kadar Cezayir’de 16,1 milyar dolar değerinde 377 projeye imza attığına dikkati çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu rakamlarla Cezayir, ülkemizin en fazla müteahhitlik projesi üstlendiği sekizinci ülke oldu. Son dönemde teminat mektuplarında yaşadığınız sıkıntıyı da aştığımızda bu meblağın daha da artacağına inanıyorum. Bizler başkaları gibi Cezayir’e sadece ürün satmıyoruz, aynı zamanda bu ülkede istihdam sağlayacak uzun vadeli yatırımlara da girişiyoruz. Cezayir’de binin üzerinde Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Firmalarımızın toplam yatırım tutarı ise 3,5 milyar doları aşıyor. Bu yatırımları ile Türk müteşebbisler yaklaşık 10 bin Cezayirli kardeşimize iş imkânı sunuyor. Bir önceki ziyaretimde de gündeme getirdiğim tarım, turizm, gıda, enerji, petrokimya iş birliğimizi geliştirebileceğimiz başlıca alanlardır, savunma sanayi aynı şekilde. Bilhassa helal gıda konusunu istikbalimiz adına stratejik bir alan olarak görüyoruz. Bu amaçla ülkemizde Helal Akreditasyon Kurumu’nu hizmete açtık. Cezayir’le helal akreditasyon konusunda uzmanlığımızı paylaşmaya ve teknik iş birliği çerçevesi oluşturmaya hazırız.”



“CEZAYİR’İN DOSTU OLARAK SAVUNMA SANAYİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİMİZİ İLERLETMEK İSTİYORUZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayinde ciddi ilerleme kaydettiğinin altını çizerek, “Yıllık savunma sanayi ve havacılık ciromuz 9 milyar dolara yaklaşırken, ihracatımız da 2,7 milyar dolara yükseldi. Silahlı insansız hava araçlarında dünyanın en ileri teknolojiye sahip dört devletinden biri olduk” dedi.



Türkiye’nin savaş gemisi, helikopter, tank, zırhlı araç, füze teknolojisinde de kendi ihtiyaçlarını karşıladığını, dost ülkelere ihraç ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî SİHA, millî İHA, milli helikopter, gemi, tüfek, obüs, eğitim uçağı, elektro-optik sistem, mühimmat gibi ürünler Türk mühendisliğinin geldiği seviyeyi ve kabiliyetleri göstermesi bakımından çok önemli. Bölgesel gerilimleri arttığı bir dönemde Cezayir’in dostu ve kardeşi olarak savunma sanayi alanında iş birliğimizi ilerletmek istiyoruz” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir makamlarının ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesini sağlamak amacıyla attıkları atımları yakından takip ettiklerine işaret ederek bu kapsamda yabancı yatırımlarda yüzde 51, yerel ortaklık şartının kaldırılmasının önemli bir reform olduğunu, önümüzdeki dönemde iş dünyasını teşvik edecek uygulamaların devam edeceğine inandığını söyledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toplantımızın yeni düşünce ve projelere ilham kaynağı olmasını diliyorum, kritik bir dönemde gerçekleşen ziyaretimizin ilişkilerimizin ve dostluğumuzun geleceği bakımından köşe taşı olmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/116413/-afrika-ulkeleriyle-ticaretimizi-50-milyar-dolar-seviyesine-tasiyacagiz-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1574
Toplam Tekil 4062965
IP 3.128.199.162






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu