BASIN BÜLTENİ Akıncı: Hidrokarbonlar konusunda önerimize, keşke Rumlar tarafından olumlu bir yaklaşım gösterilebilseydi” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: Hidrokarbonlar konusunda önerimize, keşke Rumlar tarafından olumlu bir yaklaşım gösterilebilseydi”
Tarih: 01.08.2019 > Kaç kez okundu? 932

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Hidrokarbonlar konusunda önerimize, keşke Rumlar tarafından olumlu bir yaklaşım gösterilebilseydi” diye konuştu.

Akıncı, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Kabulde yaptığı konuşmasında Kıbrıs konusuna değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hidrokarbonlar konusunda yaptığımız ortak komite önerisi, keşke Rumlar tarafından ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulabilse ve olumlu bir yaklaşım gösterilebilseydi” diye konuştu.

Yabancı diplomatlarla yapılan temaslarda bu önerinin olumlu karşılandığının görüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının öneriye olumsuz yaklaşma gerekçelerinin inandırıcı olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:

“Hidrokarbonlar konusunun ortak bir yetki olduğu konusunda bir uzlaşma olduğunu söylüyorlar. Bunu inkâr edenimiz yok. İleride federal bir yapılanma oluşursa hidrokarbonlar dahil doğal kaynaklar bu federal yapılanmanın yetkisi dahilinde olacak. Buna karşı değiliz ki! Bu önerimizle o olasılığı bertaraf etmiş olmuyoruz. İleride bir çözüm olduğu takdirde doğal kaynaklar ortak hükümetin yetkileri altında olacak, ama şu anda bir çözüm ve ortak hükümet yok. O zaman, bu olmayan ortak hükümet adına siz nasıl bu yetkiyi kullanıp da hidrokarbonlara tek başınıza sahip çıkabiliyorsunuz?”

Çözüm için uğraş verilirken çözüm olmayan noktalarda iş birliği yapılabileceğinin gösterilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, elektrikte ve mobil telefonlarda yapılan işbirliğini örnek göstererek, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin tüm taraflar için arzu edilmeyen bir durum olduğunu ve tüm tarafların kaybedeceği bir noktaya doğru gidildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının önerisinin tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir formül olduğunu ifade ederek, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile 9 Ağustos’ta yapacağı gayri resmi görüşmenin önemli maddelerinden birinin Doğu Akdeniz’deki gerginliğin nasıl bertaraf edilebileceğinin konuşulması olacağını kaydetti.

“Kıbrıs’ta her iki tarafın güvende olacağı, siyasi eşitliğe dayalı bir yapı nasıl inşa edebilir ki geleceğe dair bundan çok daha iyi sonuçlar üretebilelim? Türk-Yunan dostluğuna katkı yapalım, Türkiye’nin Avrupa’yla olan ilişkilerinin de daha iyiye gitmesine nasıl zemin oluşturabiliriz bunları da konuşabilelim” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 9 Ağustos’taki görüşmede, gelinen noktada Rum Lider Anastasiadis’in nasıl bir gelecek düşündüğünü kendisinden duymak istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı şunları kaydetti:

“Biz bu topraklarda eşitlik, özgürlük, güvenlik içerisinde yaşamak istiyoruz. Biz, eşitliği sadece kendimiz için istemiyoruz. Başkasının azınlığı haline gelmek, kimsenin tahakkümü altına girmek istemeyiz, ama başkasını da tahakküm altına almak gibi bir hedef ve arzumuz yoktur. Özgürlüğü ve güvenliği sadece kendimiz için değil, herkes için isteriz. Başkaları için de güvenlik isterken, kendi güvenliğimizi tehdit altına sokacak davranışlar içerisine giremeyiz. Bunları çok iyi bir şekilde birbirimizle konuşup anlatabileceğimize inanıyorum. Maksimalist tavırlardan uzak durulup makuliyet çerçevesinde bir arayış olursa bu herkes için yararlı olur.”

Artık, hiçbir şeyin statik olmadığını, Doğu Akdeniz’de de, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) konusunda da statükonun şu veya bu şekilde sarsıldığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, sürdürülebilir olmayan statükonun sürdürülebilir barış içerisinde yeni bir geleceğe dönüşmesini istediklerine vurgu yaptı.

Başta Türkiye ve Yunanistan gibi garantör ülkelerin bunda büyü rolü olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“Türkiye ile yakın istişare içerisinde bu süreci yaşamaktayız ve yaşamaya devam edeceğiz. Onların da bu süreçteki desteği elbette son derece önemlidir. Yunanistan’ın da aynı yaklaşımda bulunmasını temenni ediyoruz.”

Yunanistan Başbakanı Kriakos Mitsotakis’in Kıbrıs ziyaretinde kendisinden daha barışçı ve yakınlaştırıcı mesajlar vermesini arzu ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Bunu maalesef görmedik. Daha çok milliyetçi bir söylemle kendi toplumunu tatmin etmeye yöneldi. Bizim beklediğimiz, aradaki ilişkiye yardımcı olacak söylemlerdir” şeklinde konuştu.

Güvenlik ve garantilerle ilgili olarak, “Crans – Montana’da kimsenin güvenliğini tehlikeye sokmayacak formüller üretilebilirdi” diye konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, o günün şartlarında Rum tarafının maksimalist tutumu ve Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini içselleştiremeyen davranışların gündeme gelmesiyle konferansın sonuçsuz kapandığını belirtti.

İlerleyen günlerde gayrı resmi 5’li konferansın toplanmasından önce 9 Ağustos’taki gayrı resmi liderler toplantısının önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, şu şekilde devam etti:

“Muhataplarımız, BM Güvenlik Konseyi’nin son aldığı kararda da ifadesini bulan, bizim de Sayın Lute ile bugüne kadar yaptığımız temaslarda ortaya koyduğumuz yaklaşımlara da bir bakıma onay veren o kararlara ne kadar uyumlu bir tavır sergileyecekler? Çünkü şu an itibarıyla Rum tarafı olarak bu parametrelerin dışındadırlar. Siyasi eşitlik ve kararlara etkin katılım çok net bir biçimde BM Güvenlik Konseyi kararlarına, Konsey’in eski kararlarına da atıfta bulunulmak suretiyle girdi. Ama Rum tarafı henüz o noktada değil. O noktaya gelecek mi yoksa o noktanın dışında kalmaya mı devam edecek? Siyasi eşitlik eğer ete kemiğe bürünmezse; altı boş bir retorik olarak kalır. O nedenle bunları 9 Ağustos’ta yapacağımız görüşmede açık kalplilikle konuşacağız.”

Eylül ayı sonunda BM Genel Sekreteri Guterres’in taraflarla ayrı ayrı toplantılar gerçekleştireceğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Kurulu sonrasında ya Avrupa’da ya da New York’ta BM Genel Sekreteri’nin taraflarla 3’lü olarak buluşma arzunda olduğunu dile getirdi.

Gayrı resmi 5’li konferansın Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin ortak isteği olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum liderliğinin, değişik ortamlarda, değişik kesimlere değişik mesajlar verdiğine dikkat çekerek, bunların altı doldurulmuş bir şekilde, tüm tarafların huzurunda gayri resmi 5’li konferansta netleşmesi gerektiğinin altını çizdi.



Tatar: “Yunan politikacıların Kıbrıs’la ilgili hayalleri ve yanlış politikalarının değişmeyeceği bir kez daha gösterildi”



Başbakan Ersin Tatar, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Yunanistan’da iktidarlar değişse de Yunan politikacıların Kıbrıs’la ilgili hayalleri ve yanlış politikalarının değişmeyeceğinin bir kez daha gösterilmiş olduğunu kaydetti.

Başbakan Ersin Tatar, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in ilk yurt dışı ziyaretini yaptığı Güney Kıbrıs’taki söylemlerini değerlendirdi.

“Mitsotakis, ‘Yunanistan dış politikasının en üst stratejik talebi Türk işgaline son verilmesidir’ derken tarihi gerçekleri göz ardı ediyor” ifadelerini kullanan Tatar, “Kiryakos Mitsotakis, Türkiye’nin Yunanistan’ın 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ı Helen yapmak üzere gerçekleştirdiği kanlı darbe üzerine Kıbrıs Türk Halkı’nın çağrısı üzerine, bizlerin can ve mal güvenliği için, garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs’a geldiğini inkara kalkışıyor ama boşuna gayret gösteriyor” dedi.

“Yunan Başbakanı ne kadar inkar etmeye, gerçekleri çarpıtmaya çalışırsa çalışsın, Türkiye, Kıbrıs’ın faşist Yunan Devleti’nin hegemonyasına girmesini engellemiş, Kıbrıs Türkü’nü katliamlardan korumuş, Yunanistan’a demokrasinin geri gelmesini sağlamıştır” diyen

Tatar şöyle devam etti.

“Mitsotakis unutmasın ki, Cunta idaresinden kaçan babası eski Yunan Başbakanlarından Konstantin Mitsotakis, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesinden sonra Cuntanın çökmesi sonucu Yunanistan’a dönebilmiştir.

Yunanistan’ın yeni Başbakanı’nın diğer bir iddiasına göre modası geçmiş garantiler kaldırılmadan Kıbrıs sorununun çözümünün manası yoktur.

Kıbrıs Türk Halkının ezici çoğunluğu ise Mitsotakis’in aksine, ‘Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi bizim için yegane güvencedir. Biz bundan dışındaki bir sistem asla güvenmeyiz. Türkiye’nin garantörlüğünün modası geçmedi. Tam tersine bugün Kıbrıs’ta kan dökülmüyor ateş kes devam ediyorsa bu Türkiye’nin garantisi sayesindedir’ diyor.

Dolayısıyla, Yunanistan’ın Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarma istemi art niyetli olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının beklentileri ile asla örtüşmemektedir.

Bu arada, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle tehdide kalkışan, gerekirse güç kullanabileceklerini ima eden, AB’yi yardıma çağıran Yunanistan ve Rum tarafı bilmelidir ki bizi ve Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumaktan uzak tutmaları da mümkün değildir.”

Başbakan Tatar, KKTC ve Türkiye’nin küçük Yunanistan ile Rum kesiminin kuru gürültülerine dün olduğu gibi, bugün de yarın da pabuç bırakmayacaklarını vurguladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mitsotakis’le birlikte düzenledikleri basın toplantısında, ‘Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmeleri devam ettirmek için, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine son vermesini, Kıbrıs Türk tarafının Maraş’la ilgili planlarından vazgeçmesini’ ön şart olarak ileri sürmesini değerlendiren Tatar, Rumlarla yapılacak temaslarda çok dikkat edilmesi gerektiğinin yeniden gözler önüne serildiğini kaydetti.

“Anastasiadis, hükümet olarak bizim, Kıbrıs’ta artık federal biz çözüme ulaşılmasının mümkün olmadığını söylerken ne denli haklı olduğumuzu söyledikleriyle doğrularken Rum tarafı ile iyi düşülmeden yapılacak görüşmelerin halkımıza zarar vereceği yönündeki saptamamızı da doğrulamıştır” ifadelerini kullanan Tatar, Türk tarafının, hidrokarbonlar konusunda ortak bir komite kurulması önerisine karşı çıkarken, Maraş konusunda ortak bir komite kurulmasını önerecek kadar gerçeklerden uzaklaşan Rum liderinin görüşme süreci için ön şartlar ileri sürmesinin, niyetinin anlaşma değil, Kıbrıs Türkü’nü oyalama olduğunun ispatı olduğunu belirtti.

Tatar, KKTC hükümeti olarak Maraş konusunda da geri adım atmayacaklarını herkesin bilmesi gerektiğine dikkat çekerek, envanter çalışmalarının başladığını ve yapılması gerekenlerin de sırasıyla yapılacağını vurguladı.





TC MGK’dan Doğu Akdeniz vurgusu



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyeti Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrası yapılan açıklamada ”Doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik bölge barışı ve istikrarını esas alan, iş birliğinin gelişimine katkıda bulunan, kararlı ve ilkeli tutumumuzun sürdürülmesinin hayati önem arz ettiği kaydedilmiştir” ifadesi yer aldı.



Spehar, Akıncı’yı ziyaret etti



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, 9 Ağustos’taki liderler görüşmesi öncesinde yaptığı temaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Elizabeth Spehar, görüşmede, liderler görüşmesi öncesinde New York’ta yaptığı temaslar hakkında Cumhurbaşkanı Akıncı’yı bilgilendirdi.



İki Toplumlu Sağlık Komitesi Batı Nil Virüsü için bugün toplanıyor



İki toplumlu Sağlık Komitesi, Batı Nil Virüsü konusunu ele almak amacıyla bugün toplanıyor.

Sağlık Komitesi’ne bağlı Enfeksiyon Hastalıkları Alt Komitesi’nin yapacağı toplantı saat 14.00’te başlayacak.

TAK’ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Dr. Meltem Onurkan Samani, Batı Nil Virüsü konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacağını söyledi. Samani, çalışmalarını aralıksız devam ettiren komitenin üzerinde çalıştığı projeler bulunduğunu belirtti.

İki toplumlu Sağlık Teknik Komitesi, her iki toplumu da etkileyebilecek sağlık sorunlarının çözümü, iki toplumun birbirinin sağlık sistemi hakkında bilgi edinmesi ve sağlık konularında işbirliği çalışmaları yürütmesi gibi hedefler doğrultusunda 2008’de kuruldu.

Eş başkanlığını Yeşim Örek Gümüşdağ’ın yürüttüğü komitenin Enfeksiyon Hastalıkları, Genetik Hastalıkları ve Veterinerlik alt komiteleri var.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 13
Dün Tekil 831
Bugün Tekil 675
Toplam Tekil 4236047
IP 98.84.18.52






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























5 Rebi 'l-Ahir 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Benim Hayatta yegane fahrim, servetim T rkl kten ba ka bir ey de ildir.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.598 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu