BASIN BÜLTENİ Özersay: “KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı”
Tarih: 29.06.2019 > Kaç kez okundu? 1006

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay, hükümetin Maraş’ı açma kararı almadığını, kapalı Maraş içinde bir envanter çalışması planlandığını söyledi.

A Haber’in sorularını yanıtlayan Özersay, Fatih Gemisi arama çalışmalarını sürdürürken Yavuz Sondaj Gemisi’nin Akdeniz’e doğru yola çıkması ve hükümetin 1974 yılından beri kapalı olan Maraş’ın açılması yönünde aldığı karar konusunda açıklamalarda bulundu.

Özersay, “KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı. Aldığımız karar bu aşamada Kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır” dedi.

Özersay, şunları söyledi:

“Bir kafa karışıklığı olmuştur netleştirmek için söylüyorum KKTC Hükümeti Maraş’ı açma kararı almadı. Maraş’ı birine verme ya da BM kontrolünde açma kararı da almadı. KKTC yönetiminde açma kararı da almadı aldığımız karar bu aşamada kapalı Maraş içerisinde bir envanter çalışması yapılmasıdır. Bundan sonra yürürlüğe koyacağımız politikayı doğru şekillendirmek için ne olacağına doğru karar vermek için çalışma sonrası ortaya çıkacak olan rakamlara verilere bakmak istiyoruz. Öncelik bir araştırma yapılacak burada durumun ne olduğunu net bir şekilde görmemiz neticesinde hangi adımı atacağımızı o zaman karar vereceğiz.

Bunun sonrasında verilere dayalı adım atılacak sadece bir rapor olarak kalmayacak. Bu konuda bir prensibimiz bulunmaktadır ve bir karar aldık. Buraya eski sakinlerinin ve Vakıflar İdaresi’nin mülkiyet haklarına zarara uğratmayacak ve halel getirmeyecek şekilde hareket edeceğiz bu bir prensiptir.

Kıbrıs Rum tarafı eski mal sahiplerinin mallarını yok sayılıyor gibi bir atmosfer yaratmaya çalışacak bu oyuna gelmemek lazım. Bir karalama politikası olacaktır oyuna gelmemek gerekiyor.

Burası statükonun sembolü haline gelmiş bir yerdir. Bu kadar yıldır kimsenin dokunmaya cesaret edemediği bir yerdi biz bir başlangıç yapıyoruz. İlgili bütün paydaşlarla da konuyla ilgili görüşmelerimiz olacaktır. Artık statükonun tek kurbanı olmak istemiyoruz.”

Yavuz sondaj gemisinin Akdeniz’e doğru yola çıkmasını da değerlendiren Özersay, “2011 Yılında TC ile birlikte Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşması’nı yaptık. Güney Kıbrıs’ın bazı şirketlere lisans verdiği gibi bizde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na lisans verdik. Sismik Araştırmalara bakacak olursak bizde yaparız demiştik ve yaptık. Kazı yaparsanız bizde yaparız demiştik, kazı yapmaya başladılar biz de başladık ve devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Özersay şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk tarafı olarak TC ile birlikte kararlı bir duruş ortaya koymaktayız çünkü meşru hak ve menfaatlerimiz bulunmaktadır. Burada çelişkili davranan Kıbrıs Rum Tarafı ve uluslararası aktörlerdir. Bir taraftan bu kaynakların ortaklarından birisi Kıbrıslı Türklerdir derken diğer taraftan Kıbrıslı Rumlar tek başına bunu yapabilir demek tutarsızlıktır.

Önümüzdeki dönemde bu çalışmalar devam edecek. Bu şartlar ve olumsuzluklar Türkiye Cumhuriyeti’ni de kazı yapan bir devlet konumuna getirmiştir. Bu bağlamda iki tane gemisi vardır. Biz barışçı bir yaklaşım ortaya koyuyoruz ancak bunu yaparken kesinlikle haklarımızdan vazgeçmiyoruz.

Önümüzdeki dönemde gerçekten Kıbrıs Rum tarafı ve uluslararası aktörler bu gelişmelerden çok rahatsız ise yapmaları gereken tek şey, Kıbrıs Rum Tarafı ile Kıbrıs Türk Tarafının her ikisine de ait olan bu kaynakların nasıl uluslararası piyasaya çıkaracağımızı birlikte anlaşmamız yönünde yeni bir diyalog sürecinin başlaması yönünde adım atmaktır.

50 yıl boyunca kapsamlı çözüm için müzakere süresi ve diyalog vardı sadece doğalgaz ve kaynaklar konusunu mu konuşamıyoruz? Kıbrıs Rum Tarafı doğalgaz ve kaynaklar konusu bir egemenlik meselesidir ben sizinle bunu konuşmam diyor. O zaman soru şudur; bu senin için bir egemenlik meselesidir ama benim için değil midir? İkimize de aittir denilen kaynağı nasıl oluyor da tek başına uluslararası piyasalara aktaracaksın ve kullanma yüzdeliğini kendin belirleyeceksin? Tüm bu soruların cevabını hiçbir zaman vermiş değillerdir.”

Güney Kıbrıs Yönetimi'nin (GKRY) Fatih sondaj gemisi çalışanları ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile iş birliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarması konusuna da değinen Özersay, “Böyle bir durumun tekrar olması karşısında diplomasiyi ön plana koyan, barışçıl yaklaşımlarla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Özersay, “Kıbrıs Rum tarafı kendi kapasitesini kendi haklarını, bizim haklarımızı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarını gerçekten biliyorsa bir noktaya kadar gidecektir fakat gerginliğe varmayacaktır. Haklarımızı kavrayamayan ve Türkiye’nin haklarını ve gücünü tam kavrayamayan adımlar atmaya kalkışırsa bir gerginlik ihtimali vardır ancak biz Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte bu konuda çatışmadan yana değiliz fakat haklarımızı da başkalarına teslim edecek değiliz. Diplomasiyi ön plana koyan, barışçı yaklaşımlarla yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



Bakanlar Kurulu, Suriye'nin vize uygulanan ülkelere dahil olmasına karar verdi



Güney Kıbrıs’a geçmek için KKTC’ye gelen Suriye vatandaşlarının sayısındaki artışı, Ercan Havaalanı’ndaki bekletme kapasitesini ve buradaki insani koşulları dikkate alan hükümet Suriye'nin vize uygulanan ülkelere dahil olmasına karar verdi.

Bakanlar Kurulu’nda alınan bu kararı Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamayla duyurdu.

Açıklamada, “Ercan Havaalanı’nda bekletme kapasitesinin üzerinde bir yığılmaya var. Bu durum özellikle son birkaç haftadır bu kişilerin gayri insani koşullarla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur. Bu sorunların aşılabilmesi ve ülkemize giriş yapmaksızın bir nevi transit olarak Ercan Havaalanı’ndan geçilmesini sağlayan söz konusu uygulamanın değiştirilmesi yoluna gidilmiştir. Bakanlar Kurulu bugün, Suriye'nin de vize uygulanan ülkeler arasına dahil edilmesine karar vermiştir” denildi.

Savaş ve olağanüstü durum nedeniyle Suriye vatandaşlarının ülkelerini terk etmek zorunda kaldığı, farklı ülkelerden sığınma talep ettiklerine işaret edilen açıklamada, bu nüfus hareketlerinden KKTC’nin de nasibini aldığı ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

“Sığınma taleplerinin uluslararası düzeydeki otoritesi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle (BMMYK) Bakanlığımız bu konuda yakın bir çalışma ve işbirliği içerisindedir. Bahse konu insanlara yardım amacıyla işlem ve değerlendirmelerin yapılabilmesine yönelik olarak geliştirilen mekanizmayla Suriye vatandaşları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle işbirliği halinde ve ilgili makamlarımız olan İçişleri Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü’nün bilgisi ve onayıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne geçiş imkanı buluyorlardı. Son haftalarda bu amaçla gelen kişilerin sayısındaki önemli artış Ercan Havaalanı’ndaki bekletme kapasitesinin de üzerinde bir yığılmaya sebebiyet vermiştir. Bu durum özellikle son birkaç haftadır bu kişilerin gayri insani koşullarla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur. Bu sorunların aşılabilmesi ve ülkemize giriş yapmaksızın bir nevi transit olarak Ercan Havaalanı’ndan geçilmesini sağlayan söz konusu uygulamanın değiştirilmesi yoluna gidilmiştir. Bakanlar Kurulu bugün, Suriye'nin de vize uygulanan ülkeler arasına dahil edilmesine karar vermiştir.”



Akar: "Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkına, hukukuna tasallut edilirse, buna müsaade etmeyeceğiz"



Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkına, hukukuna tasallut edilirse, buna müsaade etmeyeceğiz”diye konuştu.

Katıldığı bir etkinlikte konuşan Akar, Ege, Doğu Akdeniz ile Kıbrıs ve çevresinde faaliyetlerin kararlılıkla sürdüğünü belirtti ve şunları ifade etti:

"Ülkemizin ve milletimizin, KKTC'deki kardeşlerimizin hak ve hukukunu uluslararası hukuk çerçevesinde temin için gece-gündüz demeden gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda kararlıyız. Biz uluslararası hukuka, ikili anlaşmalara saygılıyız. Barışın, istikrarın, her tarafta iyi komşuluk ilişkilerinin hakim olmasını istiyoruz. Diğer taraftan da hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi her fırsatta söylüyoruz. Biz sorunlarımızın iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmesinden yanayız, buna gayret gösteriyoruz. Bunun iyi anlaşılmasını istiyoruz. Eğer bu anlaşılmazsa bazı oldubittilerle ülkemizin, milletimizin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkına, hukukuna tasallut edilirse, bir şekilde bunların tahribi için gayret gösterilirse buna müsaade etmeyeceğimizi, bu oldubittileri mutlaka sonlandıracağımızı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin içinde olmadığı hiçbir kararın, çözümün yaşama şansı olmadığını da her zaman söyledik, söyleyeme devam ediyoruz."



Saner ve Candan, Meclisi AKPA Toplantılarında temsil edecek



Starzburg’da 24 Haziran’da başlayacak Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurul ve Komite Toplantılarına, UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner ve CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan’ın katılacağı bildirildi.

Meclis’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 28 Haziran Cuma günü KKTC’ye dönecek.



KKTC’den 5 belediye başkanı İtalya’da Cittaslow Genel Kurulu’na katıldı



Kuzey Kıbrıs’ta Cittaslow unvanı taşıyan belediyelerin başkanları, İtalya’daki Cittaslow Genel Kuruluna katıldı. Cittaslow hareketinin 20’nci yılının kutlandığı bu yıl, İtalya’nın Orvieto şehrindeki toplantıda, Tatlısu Belediyesi’ne de üyelik belgesi takdim edildi. Böylece KKTC’deki Cittaslow unvanlı belediyelerin sayısı resmen 5’e yükseldi.

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş ve Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan’la birlikte Kuzey Kıbrıs Cittaslow Ağı Teknik Koordinatörü Hasan Karlıtaş, uluslararası organizasyonun dün tamamlanan genel kurulunda Kuzey Kıbrıs’ı temsil etti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri