“Türkiye olarak son 17 yılda hemen her alanda tarihî nitelikte reform ve rekorlara imza attık” 30.04.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Türkiye olarak son 17 yılda hemen her alanda tarihî nitelikte reform ve rekorlara imza attık” 30.04.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 30.04.2019 > Kaç kez okundu? 1059

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak son 17 yılda hemen her alanda tarihî nitelikte reformlara, rekorlara imza attık. Eğitime eğilirken sağlığı, ulaşıma önem verirken tarımı, turizmi, üretimi asla ikinci plana itmedik. Kümülatif bir anlayışla, hiçbir sektörü dışlamadan, ülkemizi topyekûn kalkındırmanın çabası içinde olduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı’nda, farklı ülkelerdeki görev yapan ticaret müşavirlerine hitap etti.





Konferansın, dünyanın 110 farklı ülkesindeki 131 merkezde görev yapan ticaret müşavirlerini bir araya getirmenin yanı sıra uluslararası ticaretin gelişmesine katkı veren tüm paydaşların buluşmasına imkân sağladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylelikle dış ticaret politikalarının belirlenmesi, atılacak adımların tespit edilmesi, süreç içinde karşılaşılan sorunların giderilmesi noktasında kurumlar arasında bir koordinasyonun sağlanmış olduğunu kaydetti.



“TÜRKİYE’Yİ TOPYEKÛN KALKINDIRMANIN ÇABASI İÇİNDE OLDUK”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası alandaki belirsizliklerin arttığı, ticaret savaşlarının gündemi işgal ettiği bir dönemde yapılan bu konferansın her zamankinden daha fazla ehemmiyet kazandığını belirterek, ticaret müşavirlerini Türkiye’nin yurt dışındaki misyon şefleri olarak gördüğünü, görev yaptıkları ülkelerdeki girişimcilerin Türkiye’ye, Türkiye’deki yatırımcıların da yurt dışına gönderilmesinde çok önemli bir misyonu üstlendiklerini söyledi.



Türkiye’nin son 17 yılda hemen her alanda tarihî nitelikte reform ve rekorlara imza attığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğitime eğilirken sağlığı, ulaşıma önem verirken tarımı, turizmi, üretimi asla ikinci plana itmedik. Kümülatif bir anlayışla, hiçbir sektörü dışlamadan, ülkemizi topyekûn kalkındırmanın çabası içinde olduk. 17 yılda sadece sanayicimizin refahı artmadı; emekçilerimizin, çiftçilerimizin, kamu görevlilerimizin, ticaret erbabımızın da imkânları genişledi.”



“Bu süreçte Türk ekonomisinde ve diplomasisinde ciddi bir paradigma değişikliğine gittik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ve Latin Amerika gibi daha önce münasebetlerin çok sınırlı kaldığı bölgelere özel önem verdiklerini, kalabalık iş adamları heyetleriyle Afrika, Orta Asya, Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerine resmî ziyaretler düzenlediklerini, böylece farklı sektörlerden müteşebbislerin yeni pazarlara, yeni coğrafyalara açılmasını temin ettiklerini vurguladı.



“TÜM İŞ ADAMLARI VE FİRMALARIMIZIN MESELELERİYLE İLGİLENDİK”



Büyük-küçük ayrımı yapılmadan, hiç kimseyi dışlamadan tüm iş adamları ve firmaların meseleleriyle bizzat ilgilendiklerini de kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeri geldi TIR şoförlerimizin karne sorunlarını gündeme taşıdık. Bunları o ülkelerin devlet başkanlarıyla görüştük. Yeri geldi işçilerimizin vize ücretlerine çözümler aradık. Yeri geldi firmalarımızın birikmiş alacaklarının tahsilini sağladık. Kimi zaman gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması için uğraştık. Kimi zaman serbest ticaret anlaşmalarıyla ticaretimizin önündeki engelleri kaldırdık. Her seferinde aynı zamanda Türkiye’nin, Türk ürünlerinin reklamını da yaptık” dedi.



Türkiye’nin dış politikada ve uluslararası ticarette avantaj sağlayacağı yeni kurumsal yapıları da devreye aldıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ticaret Bakanlığında olduğu gibi kamu kurumlarını çağın ve Türkiye’nin gerekleri doğrultusunda yeniden organize ettiklerini, Türkiye’nin yurt dışında sadece diplomatları ve ataşeleriyle değil TİKA, Yunus Emre Kültür Merkezleri, AFAD, Anadolu Ajansı, Yurtdışı Türkler Başkanlığı, THY, DEİK ve Maarif Vakfı gibi kurumlarıyla da varlık gösterdiğine işaret etti.



Gönüllü kuruluşlar ve iş adamlarıyla da Türkiye’nin dünyada yüzbinlerce insana istihdam imkânı sağladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece Türkiye’nin marka değerinin artmasına ve tanınmasına katkıda bulunulduğunu bildirdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış ticaretin Türkiye’nin yeni vizyonunun ete kemiğe büründüğü alan olduğuna dikkati çekerek, 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatın, 2018 senesinde 168 milyar dolara yükseldiğini, aynı dönemde Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5,6 gibi ciddi bir büyüme oranını yakaladığını, geçen senenin yüzde 2,6 gibi önemli bir büyüme oranıyla kapatıldığı ve 2002 sonrasında gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık 3 katlık bir büyüme kaydettiğini açıkladı.



“2023’DE 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT RAKAMI HEDEFLİYORUZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sıkıntılarımıza rağmen 2018 yılında ülkemize gelen doğrudan yatırımlar yüzde 12,5 artarak 13 milyar dolara ulaştı.2003’den günümüze baktığımızda ise bu rakam 210 milyar doları aştı. Yurt dışındaki Türk yatırımları ise 38 milyar dolar seviyesinin üzerine çıktı. Aynı şekilde 2018 yılında ihracatımızda 2017’ye göre yüzde 7 oranında bir artış oldu. Dış ticaret açığımız yüzde 29 düştü ve ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 75’in üzerinde çıktı. Yine 2019 yılının ilk 3 ayında ihracatımız yüzde 3,3 artış göstermiş; ithalatımız ise yüzde 21,5 oranında azalmıştır. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 5,5’lik artışla 169,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Seçim atmosferine rağmen yine bu dönemde tarihimizin en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attık. 2019 yılında 182 milyar dolar, 2023’de ise 500 milyar dolarlık bir ihracat rakamı hedefliyoruz. İnşallah bu hedeflerimize de, tıpkı daha öncekiler gibi ulaşacağımıza inanıyoruz.”



Türkiye’nin 2018 yılında 168 milyar dolarlık mal ihracatına ilave olarak 48,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı yaptığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani artık dünyanın dört bir köşesine sadece ürünlerimizi satmıyoruz; aynı zamanda müteahhitlik hizmetlerimizi, dizilerimizi, sinema filmlerimizi, sağlık hizmetlerimizi ve kültürümüzü de ihraç ediyoruz. Öyle ki bugün 350 milyon dolarlık ihracat hacmiyle, dizi film ihracatında ABD’nin ardından ikinci sıraya yerleşmiş bulunuyoruz” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki ilk 250 inşaat şirketi içinde 46 Türk inşaat firmasının bulunduğu bilgisini vererek, turizm sektörünün de artık Türkiye’de “bacasız sanayi” konumuna girdiğini söyledi.



“2019 YILINDA 50 MİLYON TURİST RAKAMINA ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002 yılında 13,2 milyon olan turist sayısını 2018 yılında 46 milyona; turizm gelirlerimizi ise 12,4 milyar dolardan 30 milyar dolar civarına taşıdık. Hamdolsun 2019 yılına turizmde çok farklı bir ivmeyle başladık. İlk 2 ayda yabancı turist sayımızda yüzde 7,4’lük bir artış oldu. Yaz ayları geldikçe bu sayılar, hiç şüphesiz daha da artacaktır. Bu işsizliği de aşağıya çekecektir. İnşallah 2019 yılında 50 milyon turist rakamına ulaşacağımıza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.



Turizm alanlarının çeşitlendirildiğini, kültür, kongre, sağlık, termal ve kamp turizmi gibi katma değeri daha yüksek alanlara yöneldiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi sadece yaz aylarında değil, yılın 365 gününde turist çeken, turizm geliri elde eden bir konuma getireceklerini açıkladı.



“Türkiye’nin dış ticarette ve döviz gelirlerinde yakaladığı bu tarihî başarının mihmandarlarından birisi ticaret müşavirlerimizdir” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret müşavirlerinin “bir akıncı ruhu” ile çalışarak Türk ürünlerinin yeni pazarlarla, yeni müşterilerle buluşmasını sağladıklarını dile getirdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için 4 yıllık kesintisiz bir icraat dönemine girdiğini ve bu süreci en verimli şekilde değerlendirmek mecburiyetinde olduklarını belirterek, “Ülkemizi dış ticaret fazlası veren, bir başka ifadeyle cari fazla veren bir ekonomiye dönüştürmeyi hedefliyoruz. 2017 yılında yüzde 5,6 olan cari açığımızın millî gelire oranını, 2021 yılına geldiğimizde yüzde 2,6’ya kadar düşürmeyi planlıyoruz. Diğer taraftan büyümemizi 2021 yılına geldiğimizde yeniden yüzde 5’in üzerine çıkarmakta kararlıyız” şeklinde konuştu.



“TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ FEDAKÂRLIK GEREKTİREN BİR VAZİFEDİR”



Ticaret müşavirlerinin yurt dışındaki diğer kamu görevlilerinden farklı konuma sahip olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret müşavirlerine şu tavsiyelerde bulundu: “Bu açıdan ticaret müşavirliği mesai saatlerine sığdırılmayacak kadar kritik, çok yönlü, fedakârlık gerektiren bir vazifedir. Bulunduğu ülkenin ticari kurallarını, imkânlarını, risklerini, kritik aktörlerini en az oradaki bir tüccar kadar iyi bilmeyen bir müşavirin görevini layıkıyla yapması mümkün değildir. Kendini ofisinin duvarlarına, konforuna hapseden bir ticaret müşavirimiz, vazifesini bihakkın yerine getiremez. Sahada olan bitenden, açılan önemli ihalelerden, ticaret fuarlarından, rakip ülkelerin ticari hamlelerinden sizlerin muhakkak haberdar olması gerekiyor. Bunun yolu da hayatın içine girerek bağlantılarınızı mümkün olduğu kadar genişletmenizden geçiyor. Terör örgütlerini destekleyenler dışında, kapılarınız büyük-küçük demeden tüm iş adamlarımıza açık olmalıdır. Görev yaptığınız yerlerdeki ticaret erbabımızın hemen hepsi ihtiyacı olduğunda, ticari sıkıntılarına çözüm aradığında sizlere ulaşabilmelidir. Sizlerden firmalarımız arasında asla ayrım yapmamanızı, ülkemiz aleyhinde çalışanlar dışında hepsine sahip çıkmanızı rica ediyorum.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret müşavirlerini bulundukları ülkelerde özel sektör temsilcisi, girişimci, tüccar, yatırımcı, araştırmacı gibi çalışmalarını istedi.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/105181/-turkiye-olarak-son-17-yilda-hemen-her-alanda-tarih-nitelikte-reform-ve-rekorlara-imza-attik-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 16
Dün Tekil 844
Bugün Tekil 715
Toplam Tekil 4231924
IP 3.238.82.77






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























29 Rebi 'l-Evvel 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Ben sadece asil bir ailenin evlad olmakla de il, fakat asil bir milletin evlad olmakla gururluyum.
(AT LLA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu